Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az életedet a gondolataid alakítják

2018. február 12. 03:00 - gabormel

„Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, hiszen a gondolataid formálják az életed!” (Példabeszédek könyve 4:23, GNT fordítás)

A körülményeidben bekövetkezett változásokhoz képest Istent sokkal jobban érdekli a szellemi fejlődésed.

Mi azt szeretnénk, hogy Isten megszabadítson minket minden problémától, fájdalomtól, bánattól, szenvedéstől, betegségtől és szomorúságtól. Először azonban rajtad szeretne dolgozni, hiszen az életedben végbemenő átalakulás nem valósulhat meg az elméd megújulása és a gondolataidban bekövetkező változások nélkül.

Miért olyan fontos megtanulni azt, hogyan lehet irányítani az elmédet? Ezzel kapcsolatban hadd osszak meg veled három okot:

Irányítsd az elméd, hiszen a gondolataid vezérlik az életedet.

A Példabeszédek könyve 4:23 szerint „Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, hiszen a gondolataid formálják az életed!” (GNT fordítás). A gondolataidban hatalmas erő lakozik, amely képes jó és rossz irányba vinni az életed. Például, lehet, hogy elfogadtál egy kijelentést, amit még gyerekkorodban mondott valaki: „Haszontalan vagy, nem számítasz egyáltalán!”. Ez a kijelentés, amit magadévá tettél – még ha nem is igaz – formálta az életedet.

Irányítsd az elméd, hiszen az a bűnért folyó harc csatatere.

Minden kísértés az elmében valósul meg. Pál apostol a Rómaiakhoz írt levél 7:22-23-ban a következőt mondja: „Az új természetemet illetően örömömet lelem Isten akaratában, de mélyen bennem legbelül, az alantas természetemben van valami más, amely az elmémmel harcol és győzelmével a bennem lévő bűn rabjává tesz. Értelmemmel Isten készséges szolgálója akarok lenni, de ehelyett a bűn leigázott rabja vagyok.” (TLB fordítás).

A mentális fáradtságod egyik oka az, hogy a nap 24 órájában folyamatosan zajlik a harc az elmédben. Az intenzitása miatt olyan kimerítő és azért, mert az elméd a legnagyobb értéked. A Sátán ezért akarja megszerezni mindenáron!

Irányítsd az elméd, hiszen az a béke és a boldogság kulcsa.

Egy irányítatlan elme feszültséget szül, konfliktusokat kelt és stresszt okoz. Míg a vezérelt elme nyugalmat és magabiztosságot ad. Hatalmas mennyiségű stressz zúdul az életedbe, amikor nem próbálod meg irányítani az elmédet és vezérelni a gondolkodásmódodat. Az irányított elme viszont kitartást, biztonságot és békességet eredményez.

„Halálhoz vezet, ha hagyod, hogy a bűnös természeted uralja az elmédet. Ellenben a Lélek uralma az életet és a békét jelenti.” (Rómaiakhoz írt levél 8:6, NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen Istennek tetsző és nem tetsző gondolatokkal töltöd meg az elmédet?
  • Hogyan valósul meg gyakorlatban az elméd irányítása?
  • Milyen szerepet játszik az elméd irányításában a Szentírás?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása