Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Irányítsd át az érzelmeidet jó célokra

2018. február 19. 03:00 - Lilla:)

"A viselkedésünknek hasonlónak kell lennie ahhoz, amit Jézus Krisztus mutatott nekünk." (Filippi 2:5., TLB fordítás)

Ha sikeres akarsz lenni az életben, meg kell tanulnod kezelni a hangulataidat. Amikor egy negatív érzelemmel küzdesz, két dolgot tehetsz: vagy megváltoztatod, vagy átirányítod.

Vannak érzelmek, amelyek olyan rombolóak, fájdalmasak vagy értelmetlenek tudnak lenni, hogy az egyetlen dolog, amit tehetsz velük az, hogy megváltoztatod azokat. Változtatnod kell azon, ahogyan érzel.

A Filippi 2:5 ezt mondja: "A viselkedésünknek hasonlónak kell lennie ahhoz, amit Jézus Krisztus mutatott nekünk." (TLB fordítás)

Az érzelmeid is a viselkedésed része, tehát úgy kellene érezned, ahogy Jézus. Meg kell kérdezned magadtól, hogyan érezne Jézus bizonyos helyzetekben. Például: "Jézus bosszankodna emiatt a pincérnő miatt? Nem. Jézus kiabálna azzal az emberrel? Nem. Fent lenne Jézus egész éjszaka aggódva és a kezeit tördelve, hogy valami nem fog jól sikerülni? Nem. Félne Jézus? Nem."

Ezután el kell oszlatnod rögtön minden olyan benned lévő érzést, ami távol állna Jézustól. Ha Jézus nem olyan érzésekkel válaszolna a házastársadnak, akkor neked se szabad. Arra gondolj, hogy mit tenne akkor és ott Jézus, és változtasd meg a rossz viselkedésed vagy hozzáállásod.

Néha azonban át kell irányítanod az érzéseidet.

Amikor Máté fiam meghalt, kimondhatatlan fájdalmon mentem keresztül. A feleségemmel azonban eldöntöttük az első pillanatban, hogy a gyászunkat és a fájdalmunkat megpróbáljuk egy más irányba terelni és valami jó célra felhasználni, például arra, hogy másoknak segítsünk. Ennek lett az egyik következmény az, hogy a Saddleback Gyülekezet minden évben otthont ad a mentális betegségekkel küzdők konferenciájának. Nem akarom elvesztegetni a fájdalmat, amin át kellett esnem, inkább valami jó célra akarom használni.

A legnagyobb szolgálatok nem abból jönnek, hogy erős vagy és sikeres. A legnagyobb szolgálatnak gyakran egy mély fájdalom az alapja.

Te milyen fájdalmadat tudnád jóra használni? Ha olyan nagy fájdalom ért, hogy beszélni sem akarsz róla, akkor fontos, hogy megtanuld kezelni és átirányítani az érzelmeidet. Nevezd meg pontosan, hogy mi ez az érzés, aztán intézz kihívást ellene, és ha nem tudod megváltoztatni, irányítsd át és használd jó célra.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Néha miért könnyebb úgy érezni, ahogy mi akarunk, és nem úgy, ahogy Jézus érezne?
  • Gondolj egy olyan helyzetre, amikor megváltoztattad vagy átirányítottad az érzelmedet. Mit tanultál abból?
  • Az életed mely fájdalmát tudnád arra használni, hogy más embereknek segíts?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018. 02. 12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása