Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kapcsolatok helyreállítása: Te kezdeményezz

2018. március 09. 03:00 - Erika1832

„Ha belépsz az imádat helyére és ajándékot készülsz vinni az oltárhoz, és hirtelen eszedbe jut, hogy egy embertársadnak panasza van ellened, hagyd ott az ajándékodat és menj el azonnal, menj ehhez a barátodhoz és hozd rendbe a dolgokat. És utána, de csak utána gyere vissza és intézd el a dolgaidat Istennel.” (Mt 5:23-24,  MSG fordítás)

hidon_at.jpg

A második bibliai lépés a kapcsolatok helyreállítására a kezdeményezés.

Akár te bántottál meg valakit, akár téged bántottak meg, Isten azt várja tőled, hogy te tedd meg az első lépést a kapcsolat rendezésében. Ne várj a másik félre. Te légy, aki megteszi az első lépést.

A megromlott kapcsolatok helyreállítása annyira fontos volt Jézusnak, hogy azt mondta, hogy ez még a közös imádással szemben is elsőbbséget élvez: „Ha belépsz az imádat helyére és ajándékot készülsz vinni az oltárhoz, és hirtelen eszedbe jut, hogy egy embertársadnak panasza van ellened, hagyd ott az ajándékodat és menj el azonnal, menj ehhez a barátodhoz és hozd rendbe a dolgokat. És utána, de csak utána gyere vissza és intézd el a dolgaidat Istennel.” (Mt 5:23-24, MSG ford.).

Amikor egy kapcsolatodban feszültség van vagy kezd megromlani, azonnal szervezz egy „békekonferenciát." Ne késlekedj, ne állj elő valamilyen kifogással, vagy ne mondd, hogy "Majd, elrendezem, amikor adódik rá alkalom.” Ütemezz be egy szemtől-szembe beszélgetést amilyen hamar csak lehet. A késlekedés csak elmélyíti a neheztelést és még rosszabbá teszi a dolgokat.

A konfliktushelyzetre nem igaz, hogy az idő begyógyítja a sebet. Inkább csak elfekélyesíti.

Ha gyorsan cselekedsz, azzal csökkentheted a te saját lelki sérüléseidet is. A Biblia azt mondja, hogy a bűn, beleértve a megoldatlan konfliktusokat is, elzárják az utat az Istennel való közösségtől, visszatartják az imáinkra adott választ és boldogtalanná tesznek. Jóbot is erre emlékeztették a barátai: "Nehezteléssel halálra aggódni magad bolondság és értelmetlen dolog lenne." (Jób 5:2, GNT ford.)..... "Csak magadnak okozol fájdalmat haragoddal." (Jób 18:4, GNT ford.)

A "békekonferenciád" sikere gyakran azon múlik, hogy a megfelelő időt és helyet választod-e ki hozzá. Ne találkozz a másikkal, amikor fáradt vagy vagy éppen rohansz, és ne olyan helyen, ahol mások félbeszakíthatnak benneteket. Az a legjobb, ha a hely és az idő mind a kettőtöknek alkalmas.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Kivel szükséges, hogy "békekonferenciát" tarts? Milyen lépéseket teszel annak érdekében ma, hogy erre sor kerüljön?
• Miért kockázatos "békekonferenciát" tartani, amikor fáradt vagy vagy rohansz?
• Emlékezz vissza arra, amikor valakivel konfliktusod volt. Milyen hatással volt ez az Úrral való kapcsolatodra?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.02.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása