Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kapcsolatok helyreállítása: Használd többet a füled, mint a szád

2018. március 10. 03:00 - csabanagy89

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. (Példabeszédek 19:11, NIV fordítás)

03-03-18-broken-relationships-restoring-relationships-use-your-ears-more-than-your-mouth.jpg

A harmadik bibliai lépés egy kapcsolat helyreállításához az, hogy együttérzel a másikkal és megérted az érzéseit.

Használd többet a füled, mint a szád. Mielőtt megpróbálnál megoldani bármilyen nézeteltérést, először is próbáld meg megérteni a másik ember érzéseit. Pál apostol ezt tanácsolja: „a másik érdekeire is figyeljetek, ne csak a magatokéra.” (GNT ford.)

A ’figyeljetek’ kifejezés görög megfelelője a skopos szó, ami egyaránt megtalálható a mikroszkóp és a teleszkóp szavakban is, és a jelentése 'nagyon odafigyelni valamire'. Fókuszálj tehát mások érzéseire is, ne csak a puszta tényekre. Kezdj az érzésekre való odafigyeléssel és az együttérzéssel, ne egyből  a megoldást próbáld meg kitalálni.

Először hagyd, hogy a másik elmondja, mit érez. Csak hallgasd meg, és hagyd, hogy kiöntse a szívét, ne próbálj meg védekezni. Mutasd ki felé, hogy megérted, még akkor is, ha nem értesz egyet vele. Az érzések néha távol állnak a valóságtól és nem logikusak. Dávid is beismeri ezt: „Amikor a gondolataim keserűk voltak és megbántottságot éreztem, akkor olyan ostoba voltam, mint egy állat.” (Zsolt 73, 21-22, GNT ford.) Mindannyian ilyenek vagyunk, amikor fájdalmat érzünk a szívünkben.

A Biblia azonban ezt írja: „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Példabeszédek 19:11). A türelem a bölcsességből fakad, a bölcsesség pedig abból, ha meghallgatunk másokat is, és nem csak a saját fejünk után megyünk.

Ha megtanulunk meghallgatni másokat, azzal ezt fejezzük ki: ’Értékelem a véleményed, számít a kapcsolatunk, és te is számítasz nekem.’ Igaz a mondás, hogy az emberek nem törődnek azzal, amit mondunk addig, amíg nem tudják, hogy fontosak vagyunk nekik.

Egy kapcsolat helyreállításának érdekében „hordozzuk azt a 'terhet', hogy megértőek vagyunk mások kételyeivel és félelmeivel szemben... tegyünk a másik ember kedvére, ne a magunkéra, és tegyük azt, ami az ő javára van.” (Róm 15:2, TLB ford.). Ez néha áldozathozatalt is kíván, például amikor türelmesen el kell viselnünk mások - néha megalapozatlan - haragját.

Azonban ne feledjük, mit tett értünk Jézus: Ő is rosszindulatú és megalapozatlan haragot tűrt el azért, hogy megmentsen. „Hiszen Krisztus sem azért élt, hogy önmagának kedvezzen. Ahogyan az Írások mondják, ’A Téged gyalázók gyalázkodásai, ó Isten, énrám hullottak." (Róm 15:3, NLT ford.)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Azt, hogy megtanulj meghallhatni másokat, gyakorolni kell. Határozd el, hogy a mai napon minden megnyilvánulásod előtt meghallgatod a másikat, és közben figyeld meg, hogy ennek lesz-e valamilyen eredménye saját magadra vagy a másik emberre nézve.
  • Hajlandó vagy felvenni azt a terhet, hogy meghallgatod és elviseled mások haragját? Miért, vagy miért nem?
  • Miért fontos, hogy a másik ember érezze, hogy meghallgatják, még akkor is, ha esetleg nem értesz vele egyet?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása