Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kapcsolatok helyreállítása: a konfliktust rendezd, ne a másikat okold

2018. március 12. 03:00 - FodorImi

„A szelíd válasz hatástalanítja a dühös indulatot, de az éles nyelv fellobbantja a harag lángját.” (Példabeszédek 15:1 – The Message fordítás)

Egy kapcsolat  helyreállítása felé az ötödik biblikus lépés, hogy a problémát célozd meg, ne pedig a szóban forgó személyt. Nem tudod helyrehozni a konfliktust, ha felemészt a másik fél hibáztatása. Választanod kell a kettő között. A Biblia azt mondja: „A szelíd válasz hatástalanítja a dühös indulatot, de az éles nyelv fellobbantja a harag lángját.” (Példabeszédek 15:1 – The Message fordítás)

Soha nem fogod tudni keresztülvinni az álláspontodat, ha keresztbe teszel a másiknak, ezért bölcsen válogasd meg a szavaidat. A szelíd válasz mindig célravezetőbb a szarkasztikusnál. .

Egy konfliktus megoldásában az, ahogyan beszélsz, éppen olyan fontos, mint az, amit mondasz. Ha támadólag beszélsz, azt ellenállással fogadják. Isten azt mondja: „A bölcs és érett személyt arról ismerik fel, hogy megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb ő maga.” (Példabeszédek 16:21 – GNT fordítás)

A perlekedés, ócsárlás nem tanácsos. Soha nem nyered meg a másikat, amikor nyers vagy.

A hidegháború idején mindkét oldal egyetértett abban, hogy bizonyos fegyverek annyira pusztítóak, hogy soha nem szabad használni őket. A barátság kedvéért fel kellene számolnunk a kapcsolati atomfegyver-arzenálunkat, az ítélkezést, mások lekicsinylését, az összehasonlítgatást, a megbélyegzést, a sértegetést, a lekezelést és a szarkazmust.

Pál így összegzi ezt az utat:  „Ne használjatok bántó szavakat, hanem csak hasznos szavakat, olyanokat, amelyek felépítenek, azt adják, ami szükséges, tehát amit mondotok, hozzon jót azokra, akik hallják.” (Efézus 4:29 – GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit tehetsz az ítélkezés, mások lekicsinylése, hasonlítgatás, megbélyegzés, sértegetés, lekezelés, és szarkazmus helyett?
  • Hogyan készítheted fel magad még a beszélgetés előtt arra, hogy szelíden válaszolj?
  • Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a testbeszéd abban, hogy ne hibáztass, hanem rendezd a nézeteltérést?

 *  (Daily Hope by Rick Warren – 2018.03.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása