Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kapcsolatok helyreállítása: A kibékülés nem feltétlenül problémamegoldás is

2018. március 14. 03:00 - Lilla:)

"Keressétek a békességet és dolgozzatok annak fenntartásán!" (1. Péter 3:11., NLT fordítás)

A hetedik biblikus lépés a kapcsolatok helyreállítására, hogy a kibékülésre helyezd a hangsúlyt, ne pedig a problémamegoldásra.

Valótlan elgondolás az, hogy mindenki mindenben egyetért. A kibékülés a kapcsolatokra fókuszál, míg a problémamegoldás magára a problémára. Amikor a kibékülésre figyelünk, a probléma elveszti jelentőségét, és sokszor lényegtelenné válik.

Új alapokra helyezhetjük a kapcsolatunkat még akkor is, ha képtelenek vagyunk megoldani az értékrendbeli különbségeket. Keresztényként is gyakran vannak jogos, őszinte vitáink és eltérő véleményünk, viszont nézeteltérésünket tudjuk úgy kezelni, hogy nem válunk ellenszenvessé egymás számára.

Ugyanaz a gyémánt másnak tűnik, ha más szögből nézzük. Isten egyediséget vár tőlünk, nem pedig egyformaságot. Sétálhatunk kéz a kézben anélkül is, hogy teljes egyetértésben lennénk minden kérdést illetően.

Ez nem azt jelenti, hogy feladod a megoldás kutatását. Lehet hogy folytatnod kell majd a dolog megtárgyalását vagy megvitatását, de ezt lelki harmóniában teheted. A kibéküléssel a csatabárdot ássátok el, nem pedig a problémát.

A hetedig lépés a kapcsolatok helyreállítása felé egyszerű, de egyáltalán nem könnyű. Nagyon nagy erőfeszítést igényel helyrehozni egy kapcsolatot. Ezért ösztönöz minket Péter: "Keressétek a békességet és dolgozzatok annak fenntartásán!" (1. Péter 3:11., NLT fordítás)

Amikor a békén dolgozol, azt teszed amit Isten is. Ezért nevezi Isten a béketeremtőket az Ő gyermekeinek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kivel kellene helyrehoznod a kapcsolatodat? Tarts egy kis szünetet most, és beszélj Istennel erről az emberről, aztán vedd fel a telefonodat és kezdd el helyrehozni a dolgot!
  • A nézeteltérés hogyan tart távol a kapcsolat helyreállításától?
  • Milyen módon tudnád az egyediséget szemléltetni a kapcsolataidban az egyformaság helyett?

 * (Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása