Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A helyreállt kapcsolat követelményei

2018. március 17. 03:00 - Anika Enikő

“Keresse a békességet és őrizze meg!” (1 Péter 3:11) 

A megbocsátás nem jelenti a kapcsolat változások nélküli folytatását. Tulajdonképpen a megbocsátás és a kapcsolat újrakezdése az két különböző dolog. A megbocsátás az, amit te mint sértett gyakorolsz. A kapcsolat újrakezdése pedig az, amit a másik tesz, azért hogy a újra a kegyeidbe férkőzzön. Annyit mondani, hogy: “Sajnálom” nem elég. A Biblia három olyan dologról tanít, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy megtört kapcsolat újrakezdődjön  - a támadónak mind a három dolgot meg kell tennie.

  1. A kapcsolat helyreállításához bűnbánatra van szükség. Más szóval ez annyit tesz, hogy valóságosan megbánod és elszomorít az, amit tettél.Ez nem azt jelenti, hogy azt mondod: “Sajnálom.” Hanem azt, hogy azt mondod: “Tévedtem. Kérlek bocsáss meg.” Sajnálkozni lehet azért, amiért elromlott az időjárás  vagy ehhez hasonló miatt, ám a megbánás azt jelenti, hogy beismerjük, hogy tévedtünk és őszintén megbánjuk azt.
  2. A kapcsolat helyreállításához jóvátétel szükséges. Néha van, hogy fizikai, illetve valami mentális jóvátételt kell tenni. Még, ha meg is bocsátottak neked, az nem jelenti azt, hogy már nem vagy szorult helyzetben. Ki kell fizetned a tartozást a társadalomnak, vagy az illetőnek, akit kár ért miattad.
  3. A kapcsolat helyreállításához a bizalomnak az újraépítésére van szükség. Nos, ez barátaim meglehetősen hosszú időbe kerül. Amikor valaki megbánt téged, akkor azonnal meg kell neki bocsátani. Ám nem kell azonnal megbíznod benne. A megbocsátás a kegyelemre épül és feltétel nélküli; míg a bizalmat újraépíteni időbe kerül.

A mi kultúránkban a legtöbb ember nem érti a különbséget a megbocsátás, és a bizalom újraépítése között egy kapcsolatban. Amikor egy politikai vagy vallási vezetőt tetten érnek egy botrányban, mindig lesznek olyan emberek, akik ezt mondják: “Mindannyian tökéletlenek vagyunk; és emberek vagyunk. Meg kell bocsátanunk ennek az embernek és folytatni a dolgokat.”

Nem! Azonnal meg kell bocsátani ennek az embernek, de nem kell megbízni benne. A Biblia azt mondja, hogy a bizalom idővel épül föl. A hitelesség az, amivel egy vezető vezet. Minden vezető felé kellene hogy bizalmunk legyen; a bizalom a valutájuk. Ha elveszítetted a bizalmadat, akkor abban a percben a jogot is elveszítetted ahhoz, hogy vezess. Lehet hogy megvan a címed/ rangod, ám nem vagy vezető mindaddig míg újra fel nem építed a bizalmat; és nem fog azonnal megtörténni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell az illetőnek tennie ahhoz, hogy visszanyerje a bizalmadat, miután eljátszotta azt? Mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy visszanyerd valakinek a bizalmát?
  • Mondj néhány példát az életedből, amikor ténylegesen megbántad, amit tettél, illetve amikor őszintén megbánó voltál.
  • Ebben a fönti három tényezőben, ami a kapcsolatok helyreállításához szükségesek, mi a megtámadott egyénnek a felelőssége?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása