Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bocsátasz meg?

2018. március 20. 03:00 - daniella_89

 „Isten mindent elvégzett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és közöttünk, azt a feladatot bízta ránk, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Mivel Isten Krisztusban békét ajánlott és megbocsátást a világ népének. Azért küldettünk, hogy Krisztusért szóljunk, és Isten könyörög, hogy hallgassatok az üzenetünkre. Krisztusért szólunk és őszintén kérünk titeket, hogy béküljetek meg Istennel.” (2 Korintus 5:18-20 CEV fordítás)

a_waodani.jpg

1956-ban öt amerikai misszionárius kelt útra, hogy Ecuadorba menjen, az Amazonas keleti részén található esőerdőbe másodszor meglátogatni a Huaorani törzset, amely az antropológusok szerint a leggonoszabb, legerőszakosabb törzs volt a Földön. Gyilkos kultúrájuk volt – a tanulmányok azt mutatták, hogy a törzs hatvan százaléka emberölés áldozataként halt meg.

Amint a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai halálra döfték őket dárdáikkal. A brutális gyilkosságnak híre ment az egész világon – a Life, a Time és a Newsweek magazin címlapon számolt be róla, és több más újság is írt a misszionáriusok – köztük Nate Saint és Jim Elliot haláláról.

Néhány évvel később, Jim felesége, Elisabeth, és lánya, Valerie Elliot és Nate húga, Rachel Saint a Huaorani faluba költöztek, hogy szeretetet és megbocsátást mutassanak azok az emberek felé szolgálva, akik megölték a családjukat. Végül is Mincaye, a törzs vezetője, és azok, akik részt vettek a misszionáriusok megölésében, mindannyian keresztényekké lettek.

Az a megbocsátás, amit Elizabeth Elliot és Rachel Saint bemutatott értelmetlennek tűnhet, amíg nem tapasztaltad meg Isten megbocsátását. Ha már ezt átélted, hogyan bocsátasz meg? Négy dolgot tehetsz, ahogyan ezek a nők is tették:

Mondj le arról a jogodról, hogy elégtételt vegyél! A Róma 12:19 azt mondja: „Ne próbálj elégtételt venni. Hagyd, hogy Isten álljon bosszút.” (CEV fordítás). Hagyd Istenre! Ő gondoskodni fog róla, és sokkal jobban fogja kezelni a dolgokat, mint te tudnád.

Válaszolj a gonoszra jóval! Hogyan mondhatod, hogy valakinek teljesen megbocsátottál? Imádkozhatsz, kérve Isten áldását arra az emberre, aki fájdalmat okozott neked. A Biblia ezt mondja: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik rosszul bánnak veletek” (Lukács 6:27-28 NIV fordítás).

Ismételd ezeket a lépéseket addig, ameddig szükséges! Péter megkérdezte Jézust a Máté 18:21-22-ben: „Hányszor kéne megbocsátanom valakinek, aki rossz volt hozzám? Hétszer elég?’ Jézus így válaszolt: ’Nem csak hétszer, hanem hetvenhétszer!’” (CEV fordítás). Valamikor a megbocsátásnak folyamatosnak kell lennie!

Ments meg másokat Isten megbocsátásának jó hírével! A Biblia a 2Korinthus 5:18-20-ban azt mondja:  „Isten mindent elvégzett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és közöttünk, azt a feladatot bízta ránk, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Mivel Isten Krisztusban békét ajánlott és megbocsátást a világ népének. Azért küldettünk, hogy Krisztusért szóljunk, és Isten könyörög, hogy hallgassatok az üzenetünkre. Krisztusért szólunk és őszintén kérünk titeket, hogy béküljetek meg Istennel.” (CEV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mennyire nehéz számodra lemondani az elégtételről, vagy arról, hogy a tiéd legyen az utolsó szó?
  • Hogyan tudsz mintát adni a megbocsátásról az életedben?
  • Ki az, akinek szüksége van rá, hogy hallja Isten békéről és üdvösségről szóló üzenetét?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása