Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért kellene kegyelemmel válaszolnunk?

2018. június 22. 03:00 - FAmelita

„A bolond ember az összes érzelmét kifejezi, viszont a bölcs kontrollálja őket." (Példabeszédek 29:11 GW fordítás)

Nem valami sokat tudsz irányítani azokból az eseményekből, amik az életben történnek veled. Ahogyan azt néhány napja említettem is ezekben a bejegyzésekben, nem befolyásolhatod, hogy kik a szüleid, hogy hová születtél, és még számos más dolgot, ami jelentősen befolyásolja az életedet.

De azt megválaszthatod, hogy hogyan reagálsz, mikor az élet az utadba sodor valamit. Lehetsz dühös, kiakadhatsz, vagy belesüllyedhetsz a depresszióba, amikor a megaláztatás hozzád is benéz – vagy válaszolhatsz rá kegyelemmel telve.

A választás mindig a tied. A Biblia azt mondja: „A bolond ember az összes érzelmét kifejezi, viszont a bölcs kontrolállja őket." (Példabeszédek 29:11 GW fordítás). Ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjunk élni előbb mindig az eszünket kell bekapcsolni, mielőtt a szájunkat is bekapcsolnánk. Muszáj gondolkodnunk mielőtt cselekednénk.

Amikor mások fájdalmat okoznak az életünkben, gyakran reagálunk azzal, hogy megpróbálunk elégtételt venni. Ironikus, hogy az az energia, amit ebbe fektetünk, csak minket rövidít meg. Ráadásul lesüllyedünk a másik ember szintjére.

Isten egy sokkal nagyszerűbb válaszra hív minket: kegyelemre.

Ha rossz bánásmódban részesülsz, a megfelelő reakció nem az, hogy felrobbansz vagy dühbe gurulsz. Mindegyik felelőtlenség. Helyette Isten arra hív minket, hogy a megaláztatásra kegyelemmel, szeretettel és igazsággal reagáljunk.

Ez itt a lényeg: Bízd Istenre, hogy rendezze a meccset. Neki sokkal jobb erőforrásai vannak hozzá, mint neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen stratégiát tudsz olyankor használni, mikor annyira megbántanak, hogy gondolkodni se bírsz?
  • Miért lehet a hit jele, ha megtanulsz uralkodni a reakcióidon?
  • Hogyan tudnak elszámoltatni más emberek az életedben, ahogyan egyre felelősségteljesebb leszel a reakcióid kezelésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása