Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor bálványokat állítasz, olyanná válsz mint ők

2018. június 24. 03:00 - Lilla:)

„Akik bálványokat állítanak, olyanná válnak mint ők. Épp úgy, mint azok, akik hisznek bennük." (Zsoltárok 115:8., GW fordítás)

A tegnapi áhítatban említettem, hogy mindenki hisz valamiben. Még a jó dolgokat is – mint a házasságunk, családunk, szolgálatunk a gyülekezetben – képesek vagyunk bálványokká alakítani.

Azonban ha Istenen kívül másba vetjük bizalmunkat, annak pusztító hatása lehet az életünkre. Ha azt gondoljuk, hogy akivel vagyunk, vagy amit teszünk teszi teljessé az életünket, akkor nagy csalódást fogunk végül okozni magunknak. A Biblia emlékeztet minket Jeremiáson keresztül: „Akik bálványokat állítanak, kiábrándulnak." (Jeremiás 10:14., GNT fordítás).

Mi viszont folyton ezt csináljuk a karrierünkkel, kapcsolatainkkal, bankszámlánkkal. Úgy teszünk, mintha ezek az általunk létrehozott dolgok adnának értelmet az életünknek.

Amikor pedig ezt tesszük, csak a bukás felé irányítjuk magunkat. A Biblia azt mondja: „A szegény, becsapott bolond... olyanban bízik, ami egyáltalán nem segíthet rajta. Mégsem képes választ találni arra, hogy 'Ez a bálvány, amit a kezemben tartok, hamis?'" (Ézsaiás 44:20., NLT fordítás).

Bizony, ezek a bálványok hamisak. Sajnos a bálványok nem csak csalódást okoznak, hanem meg is kötöznek.

A Biblia azt mondja: „Akik bálványokat állítanak, olyanná válnak mint ők. Épp úgy, mint azok, akik hisznek bennük." (Zsoltárok 115:8, GW fordítás). Bármit is tarts a legtöbbre az életedben, olyanná fogsz válni. Ha a pénzt becsülöd, anyagiassá válsz. Ha az élvezeteket helyezed előtérbe, hedonista leszel. Ha a munkát értékeled, akkor pragmatikussá válsz. Ha mindezek elé helyezed Jézust, akkor keresztény leszel.

Ha tehát tönkretesz minket az, hogy bármi mást Jézus elé helyezzünk, akkor mégis miért csináljuk?

Olyan istent akarunk, akit irányíthatunk, képesek lehetünk vezetni. Ha a pénz az istenünk, úgy érezzük, hogy nálunk van a kormány. Ha más emberek az isteneink, irányíthatjuk őket. Ettől jobban érezzük magunkat.

Istent viszont nem kontrollálhatjuk. Ő azt mondja: „Ne szoríts vissza! Ne próbálj az életstílusodhoz alakítani! Ne próbálj irányítani!"

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan veszed észre, ha valaki bálványokat állít az életében, amik ráadásul uralkodnak is rajta?
  • Hogyan válhatnak még az egészséges dolgok is az életünk uraivá?
  • Mi kell ahhoz, hogy ki tudd adni a kezedből az irányítást és ne legyen bálvány az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása