Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem kell elfelejtened

2018. március 18. 03:00 - Anika Enikő

“Egészen biztosak vagyunk benne, hogy minden összedolgozik azoknak a javára, akik Istent szeretik - akiket ő a saját terve szerint elhívott.” ( Róma 8:28)

Számtalanszor hallottad már ezt a frázist: “Megbocsátani és elfelejteni.” Csupán egy probléma van: ezt képtelenség kivitelezni. Lehetetlen! Nem lehet csak úgy elfelejteni egy sérelmet az  életedben, és tulajdonképpen hiába is próbálkozol meg vele. Mert amikor megpróbálod elfelejteni, akkor arra a konkrét dologra fókuszálsz, amit el akarsz felejteni; tehát azzal foglalkozol.

Isten nem azt akarja, hogy elfelejtsd a dolgot, hanem  azt akarja, hogy benne bízz és meglásd hogyan fordítja jóra. Ez sokkal fontosabb, mint elfelejteni a dolgot, mert akkor meg tudod köszönni Istennek mindazt a jót, amit kihozott belőle. Megköszönheted Istennek azokat, amiket elfelejtettél.

A Róma 8: 28 ezt mondja: “Egészen biztosak vagyunk benne, hogy minden összedolgozik azoknak a javára, akik Istent szeretik - akiket ő a saját terve szerint elhívott.”

Nem azt mondja, hogy minden dolog jó, mert nem minden dolog jó. A rák nem jó dolog. A betegség nem jó. A  halál nem jó. A válás nem jó. A háború nem jó. Az erőszak és a testi bántalmazás nem jó. Az életben sok-sok olyan dolog van, ami gonosz és ördögi. Ezek a bizonyítékok arra, hogy egy bűnnel fertőzött világban élünk.

De Isten azt mondja, hogy ha bízol Benne, akkor a rosszat jóra fordítja az életedben. Amikor Isten elé állsz, és azt mondod: “Istenem, az életem minden darabját neked adom”, akkor a darabjaid helyett Ő békességet hoz a számodra. A szívedbe költözött békesség attól válik valósággá az életedben, - még ha nem is érted magát a sérelmet - hogy meg fogsz tudni bocsátani, tudván azt, hogy Isten ezt a fájdalmat jóra fogja használni.

Nem kell elfelejtened azt a rossz dolgot, amit valaki okozott neked. Még ha meg is próbálnád elfelejteni, akkor sem menne! Ám Isten azt mondja, hogy nem kell elfelejtened, hanem meg kell bocsátanod és meglátnod mi az a jó, amit ő kihoz belőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki az , akinek nem tudtál megbocsátani mert nem akartad elengedni az, amit veled tett?
  • Mit kell ma tenned ahhoz, hogy megbocsáss ennek az embernek és előrenézz?
  • Hogyan hozott ki Isten jót vagy fordította jóra Isten az életedet egy nehéz helyzetből?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.11)

Szólj hozzá!

A helyreállt kapcsolat követelményei

2018. március 17. 03:00 - Anika Enikő

“Keresse a békességet és őrizze meg!” (1 Péter 3:11) 

A megbocsátás nem jelenti a kapcsolat változások nélküli folytatását. Tulajdonképpen a megbocsátás és a kapcsolat újrakezdése az két különböző dolog. A megbocsátás az, amit te mint sértett gyakorolsz. A kapcsolat újrakezdése pedig az, amit a másik tesz, azért hogy a újra a kegyeidbe férkőzzön. Annyit mondani, hogy: “Sajnálom” nem elég. A Biblia három olyan dologról tanít, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy megtört kapcsolat újrakezdődjön  - a támadónak mind a három dolgot meg kell tennie.

  1. A kapcsolat helyreállításához bűnbánatra van szükség. Más szóval ez annyit tesz, hogy valóságosan megbánod és elszomorít az, amit tettél.Ez nem azt jelenti, hogy azt mondod: “Sajnálom.” Hanem azt, hogy azt mondod: “Tévedtem. Kérlek bocsáss meg.” Sajnálkozni lehet azért, amiért elromlott az időjárás  vagy ehhez hasonló miatt, ám a megbánás azt jelenti, hogy beismerjük, hogy tévedtünk és őszintén megbánjuk azt.
  2. A kapcsolat helyreállításához jóvátétel szükséges. Néha van, hogy fizikai, illetve valami mentális jóvátételt kell tenni. Még, ha meg is bocsátottak neked, az nem jelenti azt, hogy már nem vagy szorult helyzetben. Ki kell fizetned a tartozást a társadalomnak, vagy az illetőnek, akit kár ért miattad.
  3. A kapcsolat helyreállításához a bizalomnak az újraépítésére van szükség. Nos, ez barátaim meglehetősen hosszú időbe kerül. Amikor valaki megbánt téged, akkor azonnal meg kell neki bocsátani. Ám nem kell azonnal megbíznod benne. A megbocsátás a kegyelemre épül és feltétel nélküli; míg a bizalmat újraépíteni időbe kerül.

A mi kultúránkban a legtöbb ember nem érti a különbséget a megbocsátás, és a bizalom újraépítése között egy kapcsolatban. Amikor egy politikai vagy vallási vezetőt tetten érnek egy botrányban, mindig lesznek olyan emberek, akik ezt mondják: “Mindannyian tökéletlenek vagyunk; és emberek vagyunk. Meg kell bocsátanunk ennek az embernek és folytatni a dolgokat.”

Nem! Azonnal meg kell bocsátani ennek az embernek, de nem kell megbízni benne. A Biblia azt mondja, hogy a bizalom idővel épül föl. A hitelesség az, amivel egy vezető vezet. Minden vezető felé kellene hogy bizalmunk legyen; a bizalom a valutájuk. Ha elveszítetted a bizalmadat, akkor abban a percben a jogot is elveszítetted ahhoz, hogy vezess. Lehet hogy megvan a címed/ rangod, ám nem vagy vezető mindaddig míg újra fel nem építed a bizalmat; és nem fog azonnal megtörténni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell az illetőnek tennie ahhoz, hogy visszanyerje a bizalmadat, miután eljátszotta azt? Mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy visszanyerd valakinek a bizalmát?
  • Mondj néhány példát az életedből, amikor ténylegesen megbántad, amit tettél, illetve amikor őszintén megbánó voltál.
  • Ebben a fönti három tényezőben, ami a kapcsolatok helyreállításához szükségesek, mi a megtámadott egyénnek a felelőssége?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.10.)

Szólj hozzá!

Mit jelent valójában a megbocsátás

2018. március 16. 03:00 - K. Juc

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek." (Lukács 23:24, NIV fordítás)

dandelion_25.jpg

A megbocsátás a kultúránk talán legtévesebben alkalmazott és legfélreértettebb jelensége. Azt hisszük, hogy tudjuk, pontosan mit is jelent, de ez valójában nem igaz. Mielőtt továbbolvasnál, kérlek, szánj rá egy percet, hogy kitöltsd ezt a rövid tesztet. Döntsd el, hogy a következő állítások igazak vagy hamisak!

  1. Addig nem kell megbocsátanom annak, aki megbántott, amíg nem kér bocsánatot. 
  2. Azzal, hogy megbocsájtok, semmiségnek állítom be a sértés és az okozott fájdalom nagyságát.
  3. A megbocsájtásba beleértjük a bizalom és a kapcsolat helyreállítását is.
  4. Addig nem igazán bocsátottál meg valakinek, amíg nem felejtetted el, hogy mivel bántott meg.
  5. Amikor látod, hogy valakit megbántottak, meg kell bocsátanod annak, aki a sérelmet okozta.

Amikor a Bibliát olvasod és felfedezed, hogy mit mond Isten a megbocsátással kapcsolatban, akkor rájössz, hogy mind az öt fenti állítás hamis. Neked hogy ment ez a teszt?

A következő pár napban azzal foglalkozunk, mi is a megbocsátás valójában, mivel a legtöbb ember egyszerűen nem érti.

Először is: az igazi megbocsátás nincs feltételhez kötve, nem jár elvárásokkal és nem dolgozol meg érte. Nem érdemled meg és nem tudod kialkudni. Nem köthető ahhoz, hogy az illető megígéri-e, hogy soha többé nem tesz ilyet. Attól függetlenül ajánlod fel, hogy a másik kéri vagy sem.

Amikor Jézus széttárta a karjait a kereszten és azt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek.” (Lukács 23:24), akkor ezt senki sem kérte tőle. Senki sem mondott olyasmit, hogy „Bocsáss meg nekem Jézus, azért amit veled tesznek!” Ő ajánlotta fel és Ő kezdeményezett.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy nem vesszük komolyan a sérelmet. Amikor valaki bocsánatot kér tőled, de te azt mondod: „Nem nagy ügy, nem történt semmi.”, azzal leértékeled a kezdeményezését. Mert ha tényleg nem volt nagy ügy, akkor nincs szükség a megbocsátásra és felajánlani sem kell azt.

Megbocsátásra akkor van szükség, amikor nagyobb horderejű dolog történt – ezért ne használd el apróságokra vagy apró-cseprő ügyekre. Ezzel szemben, ha tényleg szükséges, akkor nem szabad legyintened, amikor bocsánatot kérnek tőled. Ne mondd, hogy nem volt vészes, ha egyszer az volt! Ha tényleg nem történt semmi, akkor mondd meg a másiknak, hogy nem szükséges bocsánatot kérnie. Ha viszont komoly dologról volt szó, akkor ezt neked is el kell ismerned.

Észrevetted, hogy az életben elég sok minden nagy ügynek számít? Mégis különbség van aközött, hogy valaki érzelmileg sérült meg vagy pedig helytelenül bántak vele. Amikor valaki érzelmileg sérült, ott türelemre és elfogadásra vagy szükség, nem pedig megbocsájtásra – ugyanis nem szándékosan bántak vele így. Amikor viszont valakivel helytelenül bánnak, ott tényleg szükség van a megbocsájtásra.    

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a sebek, amelyekkel kapcsolatban még mindig arra vársz, hogy a másik bocsánatot kérjen (de végső soron el kellene fogadnod, ha ez nem történik meg)?
  • Miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ezt nem kéri? Hogyan tudsz túllépni ezen?
  • Hogyan változik meg a megbocsátással kapcsolatban a hozzáállásod, amikor arra gondolsz, hogy Krisztus is megbocsátott neked?

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.09.)

Szólj hozzá!

A frusztráció kezelésének öt lépese

2018. március 15. 03:00 - csmsdvd

„Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.”  (Ézs 26:3)

Az alábbi öt egyszerű lépésben kezelheted frusztrációd, csalódottságod.

Kérdezd magadtól: Én okoztam-e?. A Bibliában a Gálatákhoz írott levél 6:7 versében olvassuk amit vet az ember, azt fogja aratni is”. Gyakran, azért okoznak dolgok csalódottságot, mert magunkra vesszük őket.

Kérdezd magadtól:Milyen tanulságul szolgál? A Rómaiakhoz írt levél 8:28 verse szerint “tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál”. Nagyok sok rossz van a világban, de minden összefügg. Istenre bízhatjuk a rosszat, Ő a negatívumot is jóra, pozitívra tudja fordítani. A zavarra, irritációra tekints, mint egy lehetőségre, amely által jobban fogsz Krisztusra hasonlítani.

Áldjad Istent minden helyzetben! A Thesszalonikaiakhoz írt első levélben olvassuk, az 5:18 versben “mindenért hálát adjatok.” Nem a nehéz helyzetért kell, hogy hálát adj, hanem a nehéz helyzetben is adj hálát. A frusztráció lehet áldás álruhában.

Facsard ki frusztrációd, egy fanyar humorlé biztos kijön belőle: Nevess a helyzeten! A Bibliában a Példabeszédek könyve 17:22 verse szerint “A vidám szív a legjobb orvosság”. A humorérzék Isten ellenszere a haragra és frusztrációra.

Kérd Istent, hogy töltse be szívedet az Ő szeretetével. Miért? Az első Korinthusi levél 13:5-ben olvassuk a szeretet “nem gerjed haragra”. A szeretetben önmagad adod, de nem önmagadért. Nehezen viseljük, ha nem minden és mindenki körülöttünk forog. A szeretet a másik emberre összpontosít.

Annyira el vagyunk foglalva dolgainkkal, hogy elfelejtjük, hogy az emberek előbbre valók mindennél. Jézus is folyamatos frusztrációban élt, de mégis mindig volt ideje az emberekre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Gondolj bármilyen frusztrációdra, amivel éppen szembesülsz és alkalmazd az alábbi lépéseket.

Én okoztam?

“amit vet az ember, azt fogja aratni is” (Gal 6:7)

Milyen tanulságul szolgál?

“akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál” (Róm 8:28)

Áldjad Istent minden helyzetben!

“mindenért hálát adjatok.” (1Thessz 5:18)

Nevess a helyzeten!

“A vidám szív a legjobb orvosság” (Péld 17:22)

Kérd Istent, hogy töltse be szívedet az ő szeretetével.

a szeretet “nem gerjed haragra” (1Kor 13:5)

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.08.)

Szólj hozzá!

Kapcsolatok helyreállítása: A kibékülés nem feltétlenül problémamegoldás is

2018. március 14. 03:00 - Lilla:)

"Keressétek a békességet és dolgozzatok annak fenntartásán!" (1. Péter 3:11., NLT fordítás)

A hetedik biblikus lépés a kapcsolatok helyreállítására, hogy a kibékülésre helyezd a hangsúlyt, ne pedig a problémamegoldásra.

Valótlan elgondolás az, hogy mindenki mindenben egyetért. A kibékülés a kapcsolatokra fókuszál, míg a problémamegoldás magára a problémára. Amikor a kibékülésre figyelünk, a probléma elveszti jelentőségét, és sokszor lényegtelenné válik.

Új alapokra helyezhetjük a kapcsolatunkat még akkor is, ha képtelenek vagyunk megoldani az értékrendbeli különbségeket. Keresztényként is gyakran vannak jogos, őszinte vitáink és eltérő véleményünk, viszont nézeteltérésünket tudjuk úgy kezelni, hogy nem válunk ellenszenvessé egymás számára.

Ugyanaz a gyémánt másnak tűnik, ha más szögből nézzük. Isten egyediséget vár tőlünk, nem pedig egyformaságot. Sétálhatunk kéz a kézben anélkül is, hogy teljes egyetértésben lennénk minden kérdést illetően.

Ez nem azt jelenti, hogy feladod a megoldás kutatását. Lehet hogy folytatnod kell majd a dolog megtárgyalását vagy megvitatását, de ezt lelki harmóniában teheted. A kibéküléssel a csatabárdot ássátok el, nem pedig a problémát.

A hetedig lépés a kapcsolatok helyreállítása felé egyszerű, de egyáltalán nem könnyű. Nagyon nagy erőfeszítést igényel helyrehozni egy kapcsolatot. Ezért ösztönöz minket Péter: "Keressétek a békességet és dolgozzatok annak fenntartásán!" (1. Péter 3:11., NLT fordítás)

Amikor a békén dolgozol, azt teszed amit Isten is. Ezért nevezi Isten a béketeremtőket az Ő gyermekeinek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kivel kellene helyrehoznod a kapcsolatodat? Tarts egy kis szünetet most, és beszélj Istennel erről az emberről, aztán vedd fel a telefonodat és kezdd el helyrehozni a dolgot!
  • A nézeteltérés hogyan tart távol a kapcsolat helyreállításától?
  • Milyen módon tudnád az egyediséget szemléltetni a kapcsolataidban az egyformaság helyett?

 * (Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása