Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan működik az imádság?

2018. április 22. 03:00 - Lilla:)

„Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle." (1János 5:14-15, NIV fordítás)

Tűnődtél már valaha azon, hogy tényleg működik-e az imádság? Talán a Sátán a füledbe suttogta: „Az imádkozás csak időpocsékolás. Felejtsd el! Kinek képzeled magad? Mégis mit gondolsz, mit csinálsz? Isten még csak meg sem hallgat."

Azonban íme az igazság: az imádság működik, mert Isten mindent a kezében tart.

Sőt, minden csoda alapja Isten korlátlan hatalma. Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy ő a Mindenható Isten, akié a Menny és Föld minden hatalma, tehát az ő célja és akarata érvényesül. Megtanulunk bízni az ő bölcsességében és jóságában. Megtapasztaljuk az ő szerető természetét és nagylelkűségét.

Hitben növekszünk ahogy megértjük, Istennek jobb rálátása van a minket körülvevő dolgokra, mint nekünk, és ő tudja, hogy mi a legjobb számunkra. Látja a jövőnket, amit mi nem. A Biblia azt mondja: „Tervei örökké tartanak; céljai örökre szólnak." (Zsoltárok 33:11., GNT fordítás).

Isten korlátlan erőforrásai a te számodra is elérhetőek. Az Új Szövetség húsz alkalommal említi meg, hogy „Kérjetek". Igaz milyen bátorító a tudat, hogy a kezünkből kicsúszó dolgok Isten kezében ott vannak? Lehet, hogy te nem vagy képes változtatni egy helyzeten, de imádkozhatsz, és Isten képes rá.

Talán azt gondolod, hogy „Ha imádkozhatok és kérhetem Istent, hogy változtasson a dolgokon, Isten pedig valóban mindent irányít, akkor miért nem kapok meg mindent, amiért imádkozom?" Íme három ok:

Isten nem egy dzsinn

Csak azért mert imádkozunk, nem kapunk meg mindent, amit akarunk. Ha minden ima megválaszolásra kerülne, olyanokká válnánk, mint a rosszcsont kölykök. Ha szülő vagy, megadsz mindent a gyermekeidnek, amit kérnek? Valószínűleg nem. Felnőttként tudod, hogy mi a legjobb számukra, látod a nagyobb képet. Ha gyermekeid esetében látod a nagyobb képet, akkor milyen nagy lehet az a kép, amit Isten lát velünk kapcsolatban?

Néha a keresztények konfliktushelyzetekben imádkoznak

Előfordul, hogy a keresztények különböző eredményekért imádkoznak, még akkor is, ha ugyanarról a dologról van szó. Melyik imádságra fog Isten válaszolni? Nem válaszolhat mindegyik imádságra ugyanúgy egy időben.

Isten tudja mi a legjobb, mi nem

A Biblia azt mondja: „Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle." (1János 5:14-15, NIV fordítás). Így imádkozott Jézus: „Atyám, ha te azt akarod, vedd el tőlem a szenvedés e poharát. De legyen meg a te akaratod, ne az enyém." (Lukács 22:42, NLT fordítás).

Az imádság működik. Nem időpocsékolás. Isten mindent kézben tart és hallani akarja az imádságodat – ő meghallgat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkoztál azon valaha, hogy valóban van-e haszna az imádságnak? Hogyan mutatta meg neked Isten, hogy ő meghallgat és megéri imádkozni?
  • Hogyan változnak az imádságaid abban a tudatban, hogy Isten meghallgat és válaszol?
  • Mit jelent, hogy Isten akarata szerint imádkozni, amit az 1János 5:14-15 mond?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.15.)

Szólj hozzá!

Próbáld leírni az imádságaid

2018. április 21. 03:00 - magyarosijulia

„Az Úr ezt a választ adta nekem: Írd le világosan táblákra amiket kinyilatkoztatok neked, hogy első pillantásra kiolvasható legyen." (Habakkuk 2:2, GNT fordítás)

Ha hallani akarod Istent beszélni, vonulj el egy csendes helyre, várj türelmesen és reménykedően, majd kérd Istent, hogy mutasson egy világos képet arról, hogy mit akar mondani neked, aztán pedig írd le Isten válaszait a kérdéseidre.

Habakkuk könyvében az Úr megparancsolja a szerzőnek, hogy „Írd le világosan táblákra amiket kinyilatkoztatok neked, hogy első pillantásra kiolvasható legyen." (Habakkuk 2:2, GNT fordítás).

Így kaptuk Habakkuk könyvét. Az első fejezetben Habakkuk leírja, amit ő mondott Istennek, a második fejezetben pedig azt, amit Isten válaszolt neki.

Ugyanígy kaptuk a Zsoltárok könyvét is; sok zsoltár Dávid csendességeiből származik. Dávid a Biblia első öt könyvéről, a Tóráról elmélkedett, amikor leírta a gondolatait, ezeket pedig zsoltároknak nevezzük. A zsoltárok nagy többségében, Dávid elmondja, hogy hogy érzi magát, a végére viszont azt írja már, amit Isten mond.

Ha az imaéleted ugyanabban a kerékvágásban halad, és hajlamos vagy ugyanazt imádkozni újra meg újra – „Uram, légy ezzel az emberrel", vagy „Áldd meg ezt az ételt a testünk egészségére" – akkor íme valami, ami segíthet: kezd el leírni az imádságaid!

„Tessék? Azt mondod, nem kell elmondanom őket?" Így igaz! Ha leírod, akkor is imádság, Isten meghallja a gondolataidban is. Te csak írd le őket!

Rendben van, ha leírunk egy imádságot, majd felolvassuk? Persze, hogy rendben van! Amikor megírod, imádkozol, amikor felolvasod, akkor is imádkozol.

Ezt nevezik szellemi naplóírásnak, ez pedig egy olyan szokás, amit minden keresztyén meg kellene értsen és gyakoroljon.

Egy napló nem egyenlő a határidőnaplóval! A határidőnaplóban azok a dolgok szerepelnek, amiket megtettél; egy naplóban viszont a megtanult leckéid szerepelnek – az elkövetett hibáid, és mindazok a dolgok, melyekre Isten a hibáid által tanított meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan vezethetnél naplót, ha nem ceruzával és papírral, hanem úgy, ahogy kényelmesebb számodra?
  • Mire tanított meg Isten, amiről naplójegyzetet írhatnál ma?
  • Kezdj el egy imádságot úgy, hogy válaszolsz ezekre a kérdésekre: Isten milyen tulajdonságait szereted a legjobban? Ki az az életedből, akinek szüksége van Isten beavatkozására? Milyen segítségre van szükséged Istentől? Mit tudsz ma megköszönni Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.14.)

Szólj hozzá!

Nézz Isten víziójára!

2018. április 20. 03:00 - FodorImi

„Nyisd fel a szemeimet, hogy megláthassam törvényedben a csodálatos igazságokat.” (Zsoltárok 119:18 – GNT fordítás)

A Biblia tele van olyan emberek példáival, akik megkapták Isten vízióját, mint pl. Ézsaiás, Jeremiás, Dániel, Hóseás, Jónás, Mikeás. Isten vízióját, az életedre vonatkozó látását nézni nem bolondság. Isten gyakran használ gondolati képet, hogy világossá tegye a következő lépést, amit vár tőled, hogy megtegyél.

Ezt nem kell elmagyaráznom a vizuálisan gondolkodó embereknek. Lehet, hogy te ilyen vagy: Olvasol egy történetet a Bibliában, és élénk színekben látod a történetet. Amikor olvasol egy könyvet, egész idő alatt az elméd képpé alakítja a történetet.

A többieknek azonban ez egy kicsit nehezebb. Én nem vizuálisan gondolkodom. Hajlamos vagyok szavakban gondolkozni, nem képekben.

Hogyan kaphatod hát meg Isten látását, vízióját, ha nem vagy vizuális gondolkodó?

Először is, kérdezd Istent konkrét kérdéssel.

A csendességedben, miután Bibliát olvastál és imádkoztál, csak maradj csendben és várj Isten előtt. Megkérdezheted „Istenem van valami, amit mondani akarsz nekem?”. És aztán várj. „Istenem, van valami, amit tudnom kell, amire nem gondoltam?”. És aztán várj.

Jakab 1:5 azt mondja: „Ha bárkinek közülete bölcsességre van szüksége, kérje Istentől, és megadatik neki. Isten nagylelkű, és nem fogja megfeddni érte.” (CEV fordítás) Isten azt akarja, hogy kérj tőle tanácsot, és azt akarja, hogy légy konkrét. Várja a kérdéseidet!

Másodszor, figyelj Isten Igéjére, hogy lásd, mit akar Isten mondani neked.

Meg kellene tanulnod, a Zsoltárok 119:18 verset: „Nyisd fel a szemeimet, hogy megláthassam törvényedben a csodálatos igazságokat.” Imádkozd ezt a verset, amikor előveszed Isten Igéjét. Minden problémádra minden válasz ebben a könyvben van, de olvasnod kell, tanulmányoznod kell, memorizálnod kell és elmélkedned kell rajta, amint Istennek az életedre vagy éppen a mai napra vonatkozó látását, vízióját keresed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz csendben lenni és várni Istenre és a válaszaira?
  • Mi tart vissza attól, hogy csendben légy Isten előtt, hogy feltehesd a kérdéseidet és mélyebbre áss az Igében?
  • Milyen látást adott Isten neked? Mit gondolsz, mit kellene tenned ezzel a látással?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2018.04.13.)

Szólj hozzá!

Szánj időt a csendességre

2018. április 19. 03:00 - gabormel

„Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem csábít a kísértés, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire tőled telik. A figyelem középpontja rólad Istenre irányul, és el kezded érezni Isten kegyelmét.” (Mt 6:6, The Message)

lake_08.jpg

Nem fogod meghallani Isten szavát, ha az életedet zaj veszi körül. Egyedül és csendben kell lenned ehhez. Mi ezt hívjuk elcsendesedésnek.

Jézus így szól a Mt 6:6-ban: „Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem csábít a kísértés, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire tőled telik. A figyelem középpontja rólad Istenre irányul, és el kezded érezni Isten kegyelmét.” (The Message)

Ez a kulcsa annak, hogy meghalld Isten hívó szavát, és meglásd az életedre rendelt tervét: Isten találkozni akar veled.

Fel kell ismerned, hogy nem te vársz Istenre, hanem Ő vár rád. Isten azért teremtett téged, hogy kapcsolatban legyél Vele. Azt akarja, hogy minden nap töltsd vele az idődet, hogy naponta találkozzatok. Isten vár!

Manapság elég nehéz egyedül lenni egy csendes helyen. Nem tudom, tisztában vagy-e azzal, hogy mennyi zaj veszi körül minket. Az autóban mindig szól a rádió, vagy éppen fülhallgató van a füledben, esetleg a Bluetooth van bekapcsolva állandóan. Minden váróhelyiségben, áruházban és liftben szól a zene. Az életedben nagyon kevés idő van, amelyet igazán csendben tölthetsz el.

Ha gyerekeid is vannak, akkor ez még nehezebb! De hadd adjak egy kis reményt! A történelem egyik nagyszerű asszonyának, Susanna Wesley-nek 18 gyermeke született. Az egyik fia, John, a Metodista egyház megalapítója, akinek nagy szerepe volt a kereszténység elterjesztésében Amerikában, míg a másik fia, Charles, több mint 6000 egyházi éneket írt.

18 gyermek mellett hogyan jut időd egy kis egyedüllétre? Életrajzában az olvasható, hogy Susan Wesley minden délután a kedvenc hintaszékében, kötényét a fejére téve ült egy órán keresztül. A gyerekei tudták, hogyha az anyjuk fején kötény van, akkor egyik gyerek sem zavarhatja meg őt, következmények nélkül!

Wesley elmondása szerint az anyja imái alakították az életét. Ha kétségbeesetten Istent keresed, akkor találsz időt az egyedüllétre. Szánj időt arra, hogy csendben légy és találkozz az Úrral! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Naponta mennyi időt töltesz csendben?
  • Hogyan segíthetsz megértetni a családoddal, hogy szükséged van a csendre, hogy támogassanak benne, ne pedig megvonják tőled?
  • Milyen hatással lehet a családodra és a saját életedre a csendesség?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.12.)

Szólj hozzá!

Akarnod kell meghallani Istent

2018. április 18. 03:00 - Anika Enikő

Keresni fogod újra az URat, a te Istenedet; és megtalálod, ha teljes szívvel és lélekkel keresed.” ( 5 Mózes 4:29, GNT fordítás)

Nem fogod meghallani Istent, hacsak nem akarod igazán hallani Őt. Nem azt mondom, hogy ez egy lehetőség, vagy hogy klassz lenne; hanem azt, hogy szükséges!

Istennek az álmai nem vonatkoztathatók az életedre, ha vitatni akarod őket. Isten látása nem vonatkoztatható az életedre akkor, ha meg akarod azt beszélni. Isten nem mondja meg, miért teremtett erre a Földre, már csak azért sem, hogy ne tudd azt mondani, hogy: Hadd gondolkozzam el erről.”

Nem! Szükségnek kell lennie. Azt kell mondanod, hogy: „Tudnom kell miért vagyok itt. Tudnom kell mit akarsz, hogy mit kezdjek az életemmel. Hallanom kell a hangodat. Meg kell kapnom a te látásodat."

Dávid király a Zsoltárok könyvében ezt írja: Minden vágyam, hogy akaratod teljesítsem, Istenem.” (Zsoltárok 40:8) és „Amit mindenek előtt és mindenkor akarok, vágyódni törvényeid után.” ( Zsoltárok 119:20, GNT fordítás).

Dávid szenvedélyes volt abban a kinyilatkoztatásában, hogy legfőképpen Istent akarta tisztelni. Engedelmesnek lenni és követni Istent nem csupán egy opció volt számára, hanem az egyetlen dolog, amit Dávid meg akart tenni. Ilyen szavakat használt, amikor kereste Istent: „vágyódom”, „sóvárgom”, „éhezem” és „olyan vagyok, mint a szarvas, aki epedezik a víz után”.

Amikor ilyen kétségbeesetté válsz, akkor meg fogod hallani Istent.

Sokan beszélnek Istenhez, de nem hallják meg őt. Számukra az imádság monológ; ám ha csak monologizálás van, akkor az nem kapcsolat. Olyan ez, mintha tegyük föl, hogy összeházasodom a feleségemmel és beszélek hozzá, ám ő soha nem beszél hozzám. Az nem kapcsolat; hisz szükség van a beszélgetésre. Olyannyira fontos meghallani Istent és hagyni, hogy beszéljen hozzánk, mint imádságban beszélgetni vele. Hogyan történik ez? Először is mindennél jobban kell akarnod.

Az 5 Mózes 4:29 ezt mondja: Keresni fogod újra az URat, a te Istenedet; és megtalálod, ha teljes szívvel és lélekkel keresed.”  (GNT fordítás). Ez garantált!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
 
  • Mik azok a dolgok, amiket leginkább szeretnél az életben? Az életed miképpen tükrözi ezt a vágyakozást?
  • Hogyan fejleszted a szenvedélyt - vagy nagyobb szenvedélyt - Istenért az életedben?
  • Amikor vezetésért imádkozol Istenhez, milyen a magatartásod? Kész vagy engedelmesen válaszolni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása