Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A változáshoz az igazság megismerése szükséges

2018. április 29. 03:00 - Erika1832

"Mivel hallottatok Jézusról és megismertétek az igazságot, ami tőle származik, dobjátok el a régi bűnös természeteteket és életmódotokat, melyek megromlottak a vágyak és megtévesztések által. Inkább engedjetek a Szellemnek, hogy megújíthassa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természeteteket, ami Istenhez hasonlónak teremtetett — igaznak és szentnek." (Efézus 4:21-24, NLT-fordítás)

valtozas.jpg

Soha nem fogod megváltoztatni a rossz dolgokat az életedben, amíg nem tudod meg az igazságot. A változáshoz fontos, hogy tudd az igazságot.

Jézus ezt mondta, "Megismeritek az igazságot és az igazság szabaddá tesz benneteket." (János 8:32, NLT-fordítás). Nem leszel szabad, amíg nem ismered az igazságot. A személyiségünk változásának titka nem egy tablettában, nem is egy programban vagy folyamatban rejlik. Nem egy terápia, egy könyv vagy egy szeminárium hatására történik. Még a pozitív gondolkodás vagy a pszichológia sem tudja megváltoztatni azt. A személyiség változásának alapja az igazság. Ahhoz, hogy változni tudjunk, meg kell ismernünk és szembe kell néznünk az igazsággal önmagunkkal, Istennel és más emberekkel kapcsolatban.

Az életedben minden önromboló viselkedés mögött egy olyan hazugság áll, amit elhiszel. Ha most nagyon el vagy adósodva, ez azért fordulhatott elő, mert elhittél valamilyen hazugságot. Így gondolkodtál: "Vásárolhatok mindig hitelre, nem lesz semmi gond.” Tényleg? Vagy úgy gondolkodsz, hogy „Nekem kell ez a ház.” Valóban? Tényleg szükséged van rá? Igazán? És meg is tudod indokolni?

Állandóan hazudunk magunknak. De meg kell tudnod az igazságot és szembesülnöd kell azzal, ha meg akarsz változni.

Jézus azt mondta, az igazság szabaddá tesz. De először nagyon rosszul fogod magad érezni, amikor szembesülsz vele. Egészen addig fogod rosszul érezni magad, amíg  próbálod tagadni. Abban a pillanatban, amikor szembe tudsz nézni az igazsággal önmagadról és minden másról az életben, az igazság elkezd szabaddá tenni.

Ki az igazság? Jézus azt mondta, "Én vagyok az igazság." Nem azt mondta, hogy "nálam van az igazság", vagy hogy "megmutatom a hozzá vezető utat", vagy hogy "megtanítom neked." Azt mondta, "Én vagyok az. Én vagyok az igazság."

Bízhatsz a szavában. A Biblia az ő szava.

A Biblia számos módon segít nekünk, hogy növekedjünk és változzunk: "A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a fegyelmezésre, javításra és az igazságban való fejlődésre; azért, hogy Isten szolgája alaposan felkészült legyen minden jó cselekedetre.” (2 Tim. 3:16-17, NIV-fordítás)

A Biblia olyan, mint egy térkép. Megmutatja, hogy hol, merre menj és hogyan maradj az ösvényen. Rámutat, hogy mikor térünk le az ösvényről, és megmutatja, hogyan tudunk arra visszatérni. Amikor Isten Igéjére támaszkodsz, hogy mutassa meg, merre menj és hogyan járj, akkor az megadja neked mindazt az iránymutatást és tudást, amire szükséged van, hogy változni tudjál.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Mi az a dolog az életedben, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is volna probléma, de igazából tudod, hogy változtatnod kellene rajta?
• Mennyire tudod magad előre felkészíteni azzal, hogy tanulmányozod a Bibliát?
• Hol és mikor láttad már azt, hogy Isten igazsága szabaddá tett valakit?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.22.)

Szólj hozzá!

Nem lehetünk bűntelenek, de vétkezhetünk kevesebbszer

2018. április 28. 03:00 - daniella_89

"Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, magunkat csapjuk be és nem élünk az igazságban" (1János 1:8, NLT fordítás)

is-battling-depression-disappointing-god-1300x867.jpg


Mindannyiunk életében vannak területek, amelyek egyszerűen nem működnek. Senki sem a tökéletesség mintaképe. Butaság azt a látszatot kelteni, hogy minden a legnagyobb rendben van velünk, amikor mindenki tudja, hogy ez nem igaz. A Biblia ezt önbecsapásnak hívja.

Ezen a bolygón sosem leszel bűntelen, de lehetőséged van kevesebbszer vétkezni. De miért olyan nehéz változtatni azon, amit annyira nem szeretünk magunkban?

1. Mert már nagyon régóta tesszük.

A fájdalomra vagy a stresszre adott néhány rossz vagy bűnnek számító védekezési reakciónk már gyerekkorunkban kialakult.  És bár lehet, hogy ezek a reakcióink hosszú távon romboló hatásúak ránk nézve, ismerősek a számunkra, és amikor  ezeket alkalmazzuk, nyugalmat érzünk és azt, hogy urai vagyunk a helyzetnek. És mivel már régóta alkalmazzuk ezeket a reakciókat, beszűkül a gondolkodásunk, és azt hisszük, hogy nincs más módja annak, ahogy reagálni tudnánk a körülményeinkre.

3. Mert azonosulunk a védekezési reakciónkkal.

Gyakran nem tudjuk elválasztani a védekezési reakcióinkat vagy a rossz szokásainkat attól, akik vagyunk . Ha úgy látjuk, hogy a reakcióink vagy a rossz szokásaink is az énünk részei, akkor megváltoztathatatlannak tekintjük azokat, és ezzel örökös kudarcra ítéljük magunkat. Például ilyen, ha valaki állandóan dühbe gurul, és azt a kifogást hozza fel, hogy "Én már csak ilyen vagyok!".

3. Mert a védekezési reakciónknak van eredménye

Az ember általában minden jutalmazott cselekvést megismétel. A védekezési reakcióddal talán el tudod nyomni a fájdalmad, leplezni tudod a félelmed, kifogást tudsz találni arra, hogy miért vallottál kudarcot, vagy csillapítani tudod a bűntudatodat, így azok mind újra megerősítést nyernek, mert talán rövid távon eredményre vezetnek. Hosszú távon azonban ezek a berögzült reakcióid szétrombolják a kapcsolataidat.

4. Mert Sátán akadályoz minket

Ha egyszer elkezdesz valamit megváltoztatni az életedben, Sátán elkezdi majd ezeket mondani neked: "Mit gondolsz, ki vagy te? Te sosem fogsz megváltozni. Nem voltál képes megváltozni régen sem, miért gondolod, hogy most képes leszel rá? Reménytelen a dolog, nem fog működni." Ezeket a gondolatokat és félelmeket maga Sátán ülteti a fejedbe.

És ezek visszatartanak attól, hogy változtassunk, hogy megszabaduljunk a sértettségtől és azoktól a szokásoktól  és lelki problémáktól, amikről tudjuk, hogy nem egészségesek.

Akkor tehát mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjunk azokon a szokásainkon, reakcióinkon és beidegződéseinken, amiket annyira nem szeretünk a életünkben?

A Biblia azt mondja, dobjuk el ezeket, és engedjük, hogy a Szent Szellem megújítsa a szokásainkat és a reakcióinkat: "Mivel hallottatok Jézusról és megtudtátok az igazságot, amely tőle jön, dobjátok el a testi vágyaktól és becsapásoktól megrontott régi és bűnös természeteteket és a régi életmódotokat. Ehelyett hagyjátok, hogy a Szellem megújítsa a gondolataitokat és a dolgokhoz való hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természeteteket, amely arra teremtetett, hogy olyan legyen, mint Isten." (Efézus 4:21-24, NLT fordítás).

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Próbáltál valaha megváltoztatni egy rossz szokásodat korábban, de akadályozva érezted magad? Mit gondolsz, miért éreztél így? Hogyan reagáltál?
  • Milyen védekezési reakciódat állandósítasz azzal, hogy úgy gondolod, az is része annak, aki vagy? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásmódodat: ahelyett, hogy azt mondod, "Munkamániás vagyok", mondd azt, hogy "Túl sokat dolgozom", vagy ahelyett, hogy azt mondod, "Lusta vagyok", mondd azt, hogy "Hajlamos vagyok halogatni dolgokat."
  • Gondolkodj azon, hogy mit mond neked ez az igevers az életmódod megváltoztatásával kapcsolatban: "A bűn nem tudja megmondani, hogyan élj. Egyébként is, már nem élsz a bűn régi zsarnoksága alatt. Te Isten szabadságában élsz." (Róma 6:14, The Message fordítás)

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.21.)

Szólj hozzá!

Az ima meghallgatásra találásának négy titka

2018. április 27. 03:00 - gabormel

„Akkor Nehemiás így szólt: Ó, Uram, Mennynek Istene, nagy és félelmetes Isten, aki megtartja kifogyhatatlan szeretete szövetségét mindazokkal, akik szeretik Őt és engedelmeskednek parancsainak, hallgasd meg imámat!... Megvallom vétkeinket, melyet elkövettünk ellened…. Kérlek, emlékezz szavaidra, amelyet szolgádnak, Mózesnak mondtál: „Ha hűtlenné váltok, a népek közé szórlak szét titeket. Azonban, ha visszatértek hozzám, megtartjátok parancsaimat és azok szerint éltek, még ha a világ végére is száműztek titeket, én onnan is visszahozlak benneteket arra a helyre, amelyet nevem dicsőítésére választottam.”… Kérlek, hadd járjak ma sikerrel, hogy kegyelmet találjak a király előtt!” (Nehemiás 1:5-6, 8-9, 11, NLT fordítás)

religion.jpg

Nehemiás életéből megismerhetjük a megválaszolt imádság négy titkát:

1. Kérésedet Isten jellemére alapozd. Imádkozz úgy, mintha tudnád előre, hogy Isten válaszolni fog neked: „Biztosan tudom, hogy meghallgatod az imádságomat önmagad miatt. Te hűséges, nagyszerű, szerető és csodálatos Isten vagy! Te meg tudod oldani ezt a problémát, Istenem!

2. Valld be a bűneidet, amelyekről tudomásod van. Miután Nehemiás az imáját Istenre alapozta, megvallotta bűneit. Így szólt: „Vétkeztünk.” Nem Nehemiás hibájából került fogságba Izrael. Még meg sem született, amikor ez megtörtént, tehát valószínűleg ő már fogságban látta meg a napvilágot. Mégis úgy beszél a nép bűneiről, mintha saját maga is elkövette volna: „Én is részese voltam a problémának.”

3. Emlékeztesd Istent arra, amit ígért. Nehemiás így imádkozott az Úrhoz: „Emlékeztetni szeretnélek arra, amit szolgádnak, Mózesnek mondtál.” El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek, „emlékeztetni szeretnélek”? Pedig Nehemiás ezt teszi. Emlékezteti Istent Izrael népének tett ígéretére. Valójában így imádkozott: „Istenem, Mózesen keresztül figyelmeztettél minket, hogy ha hűtlenné válunk, elveszítjük Izrael földjét. Azonban azt is megígérted, hogy ha megbánjuk bűneinket, vissza fogod adni nekünk.”

Vajon Istent emlékeztetni kell valamire? Nem. Megfeledkezik az ígéreteiről? Nem. Akkor mégis miért kell őt emlékeztetni? Csakis azért, hogy mi magunk is emlékezzünk arra, amit Isten nekünk ígért!

4. Pontosan fogalmazd meg, hogy mit kérsz. Ha konkrét válaszokat szeretnél kapni az imáidra, pontosan fogalmazott kérésekkel kell fordulnod az Úrhoz. Ha imáid csak általános jellegű kérésekből állnak, miből fogod megtudni, hogy Isten megválaszolta azokat?

Nehemiás nem tétovázott, és merészen a sikerért imádkozott. Imádkoztál már így valaha: „Uram, add, hogy sikeres legyek!”? Ha még nem, akkor miért nem? Milyen más lehetőség jöhet szóba? A kudarc?

Vajon helyes dolog arra kérni Istent, hogy tegyen sikeressé? Ez kizárólag attól függ, hogy mit értesz sikeren. Én úgy gondolom, hogy a siker nem más, mint teljesíteni Istennek az én saját életemre rendelt célját hitben, szeretetben és a Szentlélek ereje által, és várni az eredményt Istentől. Ez egy méltó életcél, amiért bátran imádkozhatsz.

Vedd figyelembe azt, hogy ha nem vagy képes arra kérni Istent, hogy tegyen sikeressé abban, amivel éppen foglalkozol, akkor talán valami más dolog után kellene nézned. Isten nem akarja, hogy kárba vesszen az életed.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten miért akarja, hogy várj tőle választ az imáidra és várakozással telve imádkozz?
  • A bibliai ígéretek közül te melyekre emlékeztetheted Istent?
  • Gondolj néhány azon kérésedre, amelyeket ezen a héten Istenhez intéztél. Hogyan tehetted volna még pontosabbá ezeket a kéréseket?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.20.)

Szólj hozzá!
Címkék: ima

A szellemi harc előtti négy lépés

2018. április 26. 03:00 - Anika Enikő

“ Mert a mi harcunk nem test és vér ellen van, hanem ennek a sötét világnak az uralkodói, hatalmai és erői ellen; és a gonoszság szellemi erői ellen, akik a magasságban vannak.” ( Efézus 6:12, NIV fordítás)

 

Négy dolgot kell tennünk, mielőtt szellemi harcot folytatunk:

1 . Ismerd el, hogy van ellenség. Sátán létezik (1 Péter 5:8-9). Miért küldte volna el Isten az ő Fiát, hogy olyan valakivel harcoljon, aki nem is létezik? A Biblia az 1János 3:8-ban ezt mondja: “ Isten Fia azonban éppen azért jött le a Földre, hogy lerombolja és megsemmisítse a Sátán munkáit.” Amikor támadás alatt vagy, az annak a bizonyítéka, hogy hívő vagy. Minél inkább kiállsz Isten mellett, a Sátán annál inkább fog harcolni ellened. Ennek soha nem lesz vége, sőt, csak egyre intenzívebb lesz.

2 . Fogadd el az Istentől kapott tekintélyt.  A legtöbb hívő nem érti, hogy a Gonosszal szemben milyen hatalommal rendelkezik. A Máté 28:18-19 azt mondja, hogy hatalmunk van a Mennyben és a Földön. Aztán Jézus ezt mondja: “Ezért menjetek és tegyétek tanítványokká az embereket.” Átadja a hatalmat neked és nekem azért, mert különleges küldetést bízott ránk: azt, hogy Jézus nagyköveteiként osszuk meg a Jézusról szóló üzenetet, az örömhírt (2Korinthus 5:20).

3 . Öltsd magadra Isten fegyverzetét. Amikor Pál az Efézusi levél 6. részének 11-17. verseiben a szellemi fegyverekről ír, akkor egy börtönben van egy római fegyőrhöz láncolva. Pál itt a római százados példáját használja fel a szellemi fegyverek bemutatására. Azt mondja, ahogy a római katona is a megfelelő öltözéket veszi magára amikor harcra készül, nekünk is a harchoz megfelelő öltözetet kell felvennünk.

Én például gyakran imádkozom így: “Uram, felteszem az üdvösség sisakját, hogy megvédjen azoktól a gondolatoktól, amik a Gonosztól vannak. Nem akarom se az ő gondolatait, se a saját gondolataimat, hanem inkább a Tiéidet, hogy a Te hangod lehessek, Uram. Felöltöm az igazságosság övét. Uram, én az igazságot szeretném szólni, nem a hamisságot. Szeretném olyan irányba vezetni az embereket, hogy megtérjenek és megigazulttá váljanak Isten előtt.

4 . Célozd meg a tüzérséget. A szellemi harc színtere a gondolkodásunk (2Korintus10:4-5). A fegyverek, amiket Isten a viták, veszekedések lerombolására ad, azok a következők: alázat, hit, igazság és dicséret. Vigyázz minden gondolatodra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mihez ad neked erőt a Krisztustól való tekintélyed, amikor úgy érzed, hogy a Gonosz támadása alatt vagy?
  • Hogyan segít téged a szellemi harcban az, hogy fejből tudsz idézni bibliai igeverseket?
  • Arra buzdít a Biblia, hogy “vigyázz minden gondolatra!” ( 2Korintus 10:5). Szerinted mit jelent ez?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018. 04. 19.)

Szólj hozzá!

Hitetlenért imádkozni

2018. április 25. 03:00 - csmsdvd

„Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19:10)

bryan-minear-317365-unsplash.jpg

Photo by Bryan Minear on Unsplash

Ha megkérdeznél ötven véletlenszerűen kiválasztott embert, hogy hogyan jut el a mennyországba, elég sokféle, különböző választ kapnál. A legtöbbnek azonban az lenne az alapgondolata, hogy ki lehet (kell) érdemelned a mennybe vezető utat.

Olyan dolgokat hallanál: „Légy jó és hozd ki a legjobbat magadból” vagy „Csinálj több jó dolgot, mint rosszat”. Ezek mögött mind a munkálkodás van, nem a kegyelem.

A Rómaikhoz írt levél 3:24 versében az áll: „Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által.”

Isten azt mondja, megváltásodat ingyen kaphatod meg. Nem dolgozhatsz meg érte, nem tudod kiérdemelni, vagy megvenni.

Ez a legnagyobb különbség a keresztyénség és minden más vallás között. Minden más hitrendszer egy szóban összefoglalható: „tegyél”. Teszel bizonyos dolgokat, hogy boldog légy és a mennybe kerülj, vagy tenned kell azért, hogy valamiféle örök életed legyen és megkapd az istenség jutalmát.

A keresztyénséget viszont, ha egy szóban akarod összefoglalni, akkor az a következő: „elvégeztetett”. Jézus Krisztus a kereszten megfizetett a mi megváltásunkért, és most a kegyelmét ajánlja, mint egy önzetlen, ingyen ajándékot. Ezért mondta Jézus Krisztus, amikor a keresztfán kifeszítve függött, hogy „elvégeztetett”. Mi is végeztetett el? A mi megváltásunk, szabadításunk, az a terv teljesedett be, hogy minden ember megkaphatja ezt a kegyelmet, ha kéri.

Mindannyiunk környezetében van olyan ember, akinek nincs kapcsolata Jézussal. Lehet a családban, barátok, munkatársak, szomszédok, ismerősök között. A Biblia azt mondja, imádkozzunk az ő megváltásukért. Tulajdonképpen Jézus „azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.” (1Tim 2:4). Tehát amikor egy meg nem váltott ember megváltásáért imádkozunk, akkor olyasmit teszünk, ami Istennek kedves.

Bízhatunk abban, hogy Isten szeretete mindenhova és mindenkihez eljut. Az ő hatalma mindenható és határtalan a megbocsátása. Azok az imák, amiket olyanokért szólnak, akik nem ismerik azt a reményt, amit mi Krisztus által kaptunk, mindig meghallgatásra találnak. Szüntelenül, szívből imádkozzunk, és ne csüggedjünk el!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kikért imádkozol, akik még nem ismerik Krisztust?
  • Őértük, az ő jelenlétükért, hogyan adhatsz hálát Istennek?
  • Hogyan tudsz imádkozni azokért, akik nem értenek veled egyet, és elutasítják a Szentírást?

Íme egy minta a hitetlenekért mondott imára:

„Uram, tudom, nagyon sok ember van, akinek nincs kapcsolata veled. Talán ők tudnak rólad, hallották neved, de nem úgy ismernek, mint a személyes megváltójukat. Imádkozom azért, hogy legyen bátorságuk, hogy megnyissák szívüket, értelmüket és életüket feléd. Uram, segíts az ő hitetlenségükön. Hadd tudjanak ők is bízni benned és tudjanak téged szeretni. Használj engem hitük erősítésére, mint közvetítőt. Tégy kitartóvá az imádkozásban!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.16.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása