Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Koncentrációra van szükséged ahhoz, hogy megváltoztasd az életed

2018. február 11. 03:00 - Anika Enikő

„Ne igazodjatok többé e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” (Róma 12:2, GNT fordítás)

Ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor szükséged van, hogy újraprogramozd az elmédet, hogy a fókuszod megváltozzon.

Kifejezetten arra van szükség, hogy a gondolatsémáidat megváltoztasd, mégpedig úgy, hogy nem arra fókuszálsz, amit nem szeretnél, hanem arra, amit akarsz. Éspedig azért, mert amin a fókuszod van, annak az irányába teszel lépéseket.

A mai Ige egy tervrajzot ad arra nézve, hogy hogyan változtassuk meg a gondolatsémáinkat:

  • Ne igazodj….” Milyen gyakran hagyjuk, hogy mások alakítsák és formálják az életünket? Isten nem akarja, hogy valaki más legyél; Ő azt akarja, hogy az legyél. akivé Ő teremtett, és olyan, amilyennek Ő formált; tehát ne másolj, ne igazodj és ne próbálj meg másokhoz hasonlítani.
  • „….többé….” Sok minden van, ami úgy kezdődik, hogy másokat utánozunk; ám egy idő után ezek mind a szokásainkká válnak.
  • „…..a világhoz.” A minta jelenti mindazt a modellt, amit megtanultál az életben. Ha változtatni szeretnél, akkor meg kell változtatnod a mintát, a sémát, illetve azt az életmodellt, amit megtanultál eddigi életed során. Az egészségtelen és régi mintáidat, sémáidat helyettesítened kell az újjal, aminek modelljét Krisztus élete példázza.
  • „Változzatok meg értelmetek megújulásával.” A változás szó gyökere ebben az igeversben ugyanaz, mint a metamorfózis szó gyökere: a metamorfózis az a fejlődési folyamat, amíg a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy Isten át szeretne formálni téged, hogy egy teljesen új személlyé válj az elméd megújulása által.

Hogyan történik mindez? A Biblia az Efézus 4:22-24-ben ezt mondja: „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."

Ez együtt fog járni azzal, hogy valamit levetkőzünk és valami mást pedig felöltünk. A levetkőzés pedig meg kell előzze a felöltözést. Ugyanúgy, ahogy ruhákat próbálunk az áruházban: ahhoz, hogy felpróbáld az újat, meg kell szabadulnod a régitől.

Fel kell hagynod és el kell engedned a  régi magatartásformákat, a régi gondolatsémákat, a régi képeket, melyekkel együtt éltél mindeddig, hogy fel tudd ölteni az új ruhákat, melyeket Isten szán neked az elméd megváltoztatása és megújítása által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen régi dolgoktól kell megszabadulnod ahhoz, hogy fel tudd ölteni az újat, amit Isten szán neked?
  • Hogyan láttad megvalósulni a következőt a saját életedben: Amin a fókuszod van, annak az irányába teszel lépéseket.
  • Hogyan változtak meg a gondolatsémáid, amint közelebb kerültél Jézushoz?

*(Daily hope by Rick Warren, 2018.02.04)

Szólj hozzá!

Az igazság az árnyékokról

2018. február 10. 03:00 - K. Juc

„Még ha a halál árnyékának völgyén megyek is át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod vigasztalnak engem." (Zsoltárok 23:4, ESV fordítás)

sadness-opportunity.jpg

A stressz egyik leggyakoribb forrása a veszteség. Elveszítheted a munkádat, az egészségedet, a pénzedet, a jó híredet vagy egy szerettedet.

Amikor valaki veszteséget él át, mindig két általános reakció jelenik meg: a félelem és a gyász. A gyász jó dolog, mert segít az élet változásain túljutnunk. Igazság szerint, ha nem gyászolsz, akkor megragadsz egy helyben. Ha viszont kiadod magadból az érzéseidet, akkor nem fogsz a gyászba belepusztulni.

A félelem ezzel szemben rossz dolog. Sehol sem ír olyat a Bibliában, hogy „Ne gyászolj!”, „Ne légy szomorú!” vagy „Ne sírj!”. Arra viszont nagyon is sokszor felszólít, hogy „Ne félj!”. Ezt pedig 365-ször megismétli! A gyász nem bénít meg, a félelem viszont igen.

Dávid így szól a Zsoltárok 23:4-ben: „Még ha a halál árnyékának völgyén megyek is át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod vigasztalnak engem.” (ESV fordítás)

A pásztorok mindig hordtak maguknál vesszőt és pásztorbotot, hogy megvédjék a bárányaikat. Dávid tudta, hogy Istennek ugyanígy megvannak az eszközei, hogy megvédje őt, és még a legsötétebb völgyekben is bízott Benne.

Talán éppen most mégy keresztül egy ilyen völgyön - talán éppen a halál árnyékának völgyén. Lehet, hogy az adósság, a konfliktusok, a depresszió vagy esetleg az elbátortalanodás árnyékának völgyén haladsz át.

Az árnyékok ijesztőek. Emlékszel még, hogy gyerekkorodban, az ágyban fekve mennyire féltél tőlük? Én már megtanultam pár dolgot róluk:

Először is: nem tudnak ártani neked.

Másodsorban: mindig nagyobbak, mint a forrásuk.

A jó hír pedig, hogy ahol árnyak vannak, ott egészen biztosan van fény is. Fény nélkül ugyanis nem lennének árnyékok sem. A megoldás, amikor az árnyékok völgyén haladsz át, hogy hátat fordítasz az árnyaknak, és a fény felé fordulsz. Amíg a fényen tartod a szemed – Jézuson, a világ világosságán – addig az árnyékok nem ijeszthetnek meg!

Így tudsz átjutni a halál árnyékának völgyén. Így tudod lejjebb vinni a stressz-szintedet. Bízol Istenben a sötét völgyben, csakúgy mint Dávid, aki így imádkozott: „Amikor már kész vagyok feladni, Ő tudja, mit kell tennem.” (Zsoltárok 142:3, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor viselt meg nagyon a félelem? Miért?
  • Milyen árnyékokkal kellett mostanában szembenézned? Mitől annyira ijesztőek?
  • Hogyan segíthet szembenézni a félelmeiddel, ha fejből megtanulsz bizonyos igeverseket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.03)

Szólj hozzá!

Nincs mentség, hogy ne pihenj

2018. február 09. 03:00 - csmsdvd

„Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!”  (2Móz 34:21)

A Biblia tele van nyugalomra, feltöltődésre, kikapcsolódásra szóló utasításokkal. Ezt Isten annyira fontosnak tartotta, hogy belevette a Tízparancsolatba, a „Ne paráználkodj!” és a „Ne ölj!” előtt van. Azt mondja, hogy minden hetedik nap után tarts egy nap pihenőt. Ennyire létfontosságú a nyugalom napja.

Jézus a Márk 2:27-ben azt mondja: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért.” Más szóval, Isten ötlete volt, hogy minden hetedik nap legyen egy pihenő-, nyugalom-, dicsőítő és feltöltődő nap. Az ő ötlete volt és a te érdekedet szolgálja, mégpedig azért, hogy ne égjél ki.

Manapság, a modern társadalmunkban, az emberek nem követik ezt. Még a nyugalom napján is dolgoznak. Még azok is, akik vasárnap templomba mennek, miután hazaérkeznek, nekiállnak azonnal dolgozni, és megpróbálják elvégezni azt a munkát, amit hétközben nem tudtak. Ez nem a nyugalom napja.

A nyugalom napja azt jelenti „Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!” (2Móz 34:21).

A legsűrűbb heteid közepette sem lehet kifogásod: pihenned kell! Lehetsz adóbevallást végző könyvelő, februárban akkor is kell legyen szabadnapod. Dolgozhatsz a kereskedelemben, a karácsonyi időszakban neked is kell pihenőnap. A gazdának is kell nyugalom még vetéskor és aratáskor is.

De mit kell tenned a nyugalom napján?

  1. Pihentesd a tested. Néha egy kis szunyókálás a legjobb erre.
  2. Fókuszáld újra a lelkedet. Dicsőíts, imádkozz!
  3. Töltődj fel érzelmileg. Olyasvalamit tegyél, ami új energiával lát el, ami megújít, úgy mint a sport vagy a  hobbid művelése.

Nem az számít, hogy melyik a nyugalom napja. Az sokkal inkább számít, hogy mennyire vagy engedelmes. Lehet, nem pihensz amikor a házastársad mondja, vagy a főnököd kér rá. Viszont azért kell pihenned, mert Isten parancsolta, és így a legjobbat tudod kihozni magadból.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miben más az a napod, amikor a teljes éjszakát átaluszod, szemben azzal, amikor csak néhány órát pihensz?
  • Milyen tevékenységeid és felelősségeid vannak, amelyek miatt nem tudsz pihenni?
  • Hogyan tudod a nyugalom napját úgy megélni, hogy megtiszteld Istent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.02.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy Jézus könnyítsen a terheiden

2018. február 08. 03:00 - Lilla:)

„Gyertek hozzám mindannyian, akik megfáradtatok és le vagytok terhelve, én pedig megnyugvást adok nektek. Vegyétek az én igámat magatokra és tanuljátok meg tőlem, hogy nyájas és szerető szívű vagyok, így megnyugvást találtok lelketeknek. Az én igám és terhem könnyű." (Máté 11:28-30, RSV fordítás)

Nem tudom, milyen terheket cipelsz. Nem tudom, milyen súlyok nyomnak le. A megoldást azonban tudom!

Jézus mondja: „Gyertek hozzám mindannyian, akik megfáradtatok és le vagytok terhelve, én pedig megnyugvást adok nektek. Vegyétek az én igámat magatokra és tanuljátok meg tőlem, hogy nyájas és szerető szívű vagyok, így megnyugvást találtok lelketeknek. Az én igám és terhem könnyű." (Máté 11:28-30, RSV fordítás).

Sok évig nem értettem meg ezt az igerészt, mert nem tudtam milyen igáról volt szó. Amikor Jézus azt mondja, hogy „Vegyétek az én igámat magatokra", nekem úgy hangzott, mintha még egy dolgot akarna adni, amivel meg kell birkóznom. Az én terhem viszont már épp elég nehéz, Istenem. Nincs szükségem arra, hogy még a te problémáid is az én vállam nyomják.

Az iga gyakorlatilag egy deszka, amiben két boltív van, így két jószágot is befoghatsz és együtt húzhatják a szekeret.

Ebben áll az iga jelentősége, hogy általa megosztható a teher. Iga nélkül egyetlen marhának kell húznia az egész rakományt egyedül. Azonban ha egy másik marhával együtt fogod be az igába, akkor együtt húzhatják és a teher fele olyan nehéz.

Amikor Jézus azt mondja, hogy vegyük magunkra az ő igáját, azzal nem azt adja tudtunkra, hogy át kell vennünk a problémáit. Neki egyáltalán semmi problémája nincs! Ezzel azt mondja, hogy osztozni akar veled a te problémáidon. Osztozni akar a terheden. Magára akarja venni azt a nyomást, ami téged ér, és veled együtt akarja vinni.

Hűha!

Három igét használ ebben a versben: gyertek, tanuljatok és vegyétek. Jézus azt mondja: „Gyertek hozzám. Csatlakozzatok hozzám, aztán tanuljátok meg, én hogy csinálom. Vegyetek magatokra könnyebb terhet. Ez csökkenti majd a stresszet is. Így könnyebben eligazodsz majd."

Amikor felveszed Krisztus igáját, együtt mozogsz vele. Egy irányba haladtok és egyforma sebességgel. Ennek köszönhetően pedig jó irányba mész majd, a megfelelő tempóban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nehéz számodra elfogadni a segítséget valakitől, aki osztozni akar a terheiden és könnyíteni akar a dolgodon?
  • Vannak olyan emberek az életedben, akik ezt megtennék érted? Te hogyan ajánlanád fel a segítséged másnak, hogy csökkents az őt érő nyomáson?
  • Isten már mindent tud a nehézségeidről. Hogyan mutatod meg neki, hogy kész vagy felvenni az ő igáját?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.01.)

Szólj hozzá!

Amikor támadás alatt vagy, pihenj!

2018. február 07. 03:00 - magyarosijulia

„Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam." (Zsolt 23:5)

A civilizációnkból egyre jobban kihal az udvariasság. A világ egyre gorombább! Az egyik dolog, ami ezt okozza, az az internet, hiszen lehetővé teszi az embereknek, hogy egy képernyő mögé elbújva kimondjanak olyan dolgokat, melyeket szemtől szembe sosem lenne bátorságuk kimondani.

Ezzel csak egy dolog derül ki az emberekről: hogy mennyire kicsi a szívük. A nagyszerű emberek mellett nagyszerűen érzik magukat mások, a kicsi emberek viszont leértékelnek és lekicsinyelnek másokat. Akik másokat lekicsinyelnek, azoknak csak egy aprócska szívük van, és azért csúfolnak ki másokat, mert azt gondolják, hogy ettől fogják ők jól érezni magukat.

Hogyan viszonyulj a goromba emberekhez? Sehogy. Hagyd Istenre, hogy kézbe vegye őket, engedd, hogy Isten legyen a védelmeződ.

Dávid király megértette ezt. Tudta, hogy mit jelent ha érzelmileg, verbálisan és fizikailag támadás ér valakit. Fiatalként Sámuel próféta felkente őt Izrael következő uralkodójává, de nem lett egyből király. Emiatt Saul, az uralkodó király, meg akarta őt ölni, így Dávid barlangokban rejtőzködött, míg gyanakodtak rá, üldözték és folyamatosan veszélyben volt.

Mégis, Dávid soha nem szólt még csak egy rossz szót sem a király ellen. Soha nem állt bosszút, hiszen Isten éppen ekkor készítette fel, hogy az Ő szíve szerinti király legyen belőle.

Dávid ezt írja a Zsoltárok 23:5-ben: „Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam." (Zsolt 23:5)

Dávid felismerte Isten iránta való jóságát. Isten megkenette a fejét olajjal, ami ezt jelentette a világ előtt: Ez az a férfi, lépjetek vissza! Ő lesz a következő vezető! Dávid pohara csordultig volt, ami azt jelenti, hogy Isten folyamatosan megáldotta őt, még akkor is, amikor mások az életére törtek.

Úgy tűnik, hogy Dávid aggodalmaskodott? Nem! Nem kellett arra pazarolja minden energiáját, hogy megvédje magát, mert teljesen megbízott Istenben, hogy Ő fogja megvédeni.

Sok hitre és alázatra van szükség, hogy meg tudj pihenni és bízni tudj Istenben, amikor támadás alatt vagy, amikor félreértenek, amikor különféle pletykák terjengenek rólad és mindenfélét mondanak rólad az emberek online. Amikor ilyen történik, minden porcikád fel akar lázadni és tenni valamit!

De akkor hasonlítasz leginkább Krisztusra, ha csendben maradsz a támadás idején. Jézust folyamatosan támadások érték, mégsem állt bosszút, még a keresztre vezető útján sem. Néma maradt a támadóival szemben, mert rábízta magát az Atya gondoskodására.

Tehát ha Istennek tetszően szenvedtek, tegyétek továbbra is a jót, és bízzátok az életeteket Istenre, aki teremtett, mert Ő sosem hagy el! (1Péter 4:19, NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mennyire fontos számodra, hogy tiéd legyen az utolsó szó?
  • Milyen fizikai eredményei vannak, ha Istenre bízod a megvédésedet? Milyen hatással van az egészségedre?
  • Ha beszélned kell a támadóiddal, mit gondolsz, mit szeretne Isten, hogy mondj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.31.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása