Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három segítő kérdés, hogy kezelni tudd az érzelmeidet

2018. február 18. 03:00 - magyarosijulia

„Mostantól fogva földi életetek hátralévő részét Isten akarata, és nem emberi vágyak által irányítva kell, hogy éljétek." (1Péter 4:2, GNT fordítás)

A Biblia ezt írja az 1Péter 4:2-ben: „Mostantól fogva földi életetek hátralévő részét Isten akarata, és nem emberi vágyak által irányítva kell, hogy éljétek." (GNT fordítás).

Mik az emberi vágyak? Az érzelmeid és a vonzalmaid. Amint Krisztus-követővé válsz, életedet nem az érzelmeid, hanem Isten akarata kell, hogy irányítsa.

Hadd mondjak el három kérdést, amelyeket feltehetsz magadnak az érzéseiddel kapcsolatban, amikor azt próbálod eldönteni, hogy hogyan kezeld azokat. Amikor dühös, ideges vagy frusztrált vagy – vagy bármi mást érzel –, tedd fel magadnak a következő három kérdést:

1. „Mi az igazi oka annak, hogy ezt érzem?"
Lehet, hogy a válaszod erre az, hogy "mert félek" vagy "mert aggódom." Lehet, hogy amit érzel, egy olyan dologgal kapcsolatos, amit valaki évekkel ezelőtt mondott neked, de sosem lett elrendezve.

2. „Igaz, amit érzek?” 
Kérdezd meg magadtól, hogy igaz-e az, amit éppen érzel. Van egy rész a Bibliában, amikor Illés annyira elbátortalanodott, hogy Istenhez fordult és panaszkodni kezdett: „Uram, én vagyok az egész izraeli népből az egyetlen, aki téged szolgál." Isten azonban ezt kérdezte tőle: „Tényleg így gondolod? Nézd mennyien vannak, akik nekem szolgálnak! Úgy viselkedsz, mintha egyedül te próbálnád a jót tenni az egész világon! Nem, ez nem igaz!"

3. „Az, amit érzek, segít vagy árt nekem?"
Meg fogod kapni, amit szeretnél, ha továbbra is így érzel? A legtöbbször, amit érzünk, természetesnek tűnik, viszont valójában saját magunknak ártunk azzal.

Tegyük fel, hogy elmész egy vendéglőbe, ahol a kiszolgálás rettenetesen lassú. Már nagyon régóta vársz, aztán egy 15 perccel utánad érkező párnak hamarabb szolgálják fel az ételt. Egyre dühösebb vagy, és ez csak gyülemlik benned.

Mi a valódi oka, hogy így érzel? Hát az, hogy éhes vagy!

Igaz-e az érzés? Igen. Frusztrált vagy, mert a kiszolgálás lassú. De segít rajtad ez az érzés, vagy inkább árt? Mindenképpen árt. Jobb kiszolgálásban lesz részed, ha összeveszel a pincérrel? Egyáltalán nem.

Segít, ha morgolódsz? Segített valaha is? Amikor valaki elmondja neked, hogy mit nem csinálsz jól, azzal változásra buzdít? Nem, csak annyit ér el vele, hogy védekező álláspontra helyezkedsz.

 

Amikor felteszed magadnak ezt a három kérdést, jobban tudod majd, hogy miért érzel úgy, ahogy, és jobban fogod tudni azt is, hogy mit kell tenned, hogy változtass ezen.

Ezt hívják érzelemkezelésnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Időnként miért nehéz belátni azt, hogy egy érzés, amit érezni vélsz, valójában nem igaz?
  • Gondolj a legutóbbi alkalomra, amikor dühös vagy frusztrált voltál valaki miatt. Hogyan változtatott volna a helyzeten az, ha felteszed magadnak a fenti három kérdést?
  • Mit gondolsz, mit jelent az, hogy valaki Isten akaratának az irányítása alatt áll?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.11.)

Szólj hozzá!

Hogyan kezeld az érzéseidet

2018. február 17. 03:00 - FodorImi

„Ha az emberi természet irányít, annak az eredménye halál; ha a Szentlélek irányít, annak az eredménye élet és békesség… Akik saját emberi természetüknek engedelmeskednek, azok nem nyerhetik el Isten tetszését.” (Róma 8:6,8 – GNT fordítás)

Elméd békességéhez a kulcs, hogy megtanuld kezelni az érzelmeidet.

Szeretnék megosztani veled négy fontos okot Isten Igéjéből, hogy miért szükséges megtanulnod kezelni az  érzelmeidet.

1. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, mert azok gyakran nem megbízhatók.

Ami zsigerből jön, az gyakran rossz. A megérzéseid gyakran hibásak. Az érzelmeid gyakran zsákutcába visznek. Nem függhetsz attól, amit érzel.

A Példabeszédek 14:12 azt mondja, „Van út, amely egyenesnek látszik, de a vége a halálba vezet.” (NIV fordítás) Nem kell elfogadnod mindent, amit érzel, mert amit érzel, az nem mindig helyes, megbízható, és nem mindig vezet a jó irányba.

2. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, hogy mások ne manipulálhassanak.

Ha nem uralkodsz az érzelmeiden, akkor azok fognak uralni téged, és a hangulatod fog befolyásolni. Ha mindig az érzelmeid vezetnek, akkor ezt más emberek a maguk javára kihasználják. És a legrosszabb az, hogy a negatív érzelmek a Sátán kedvenc eszközei. A félelmet, a neheztelést és az aggódást használja majd, hogy pusztítson és romboljon az életedben.

A Biblia ezt mondja az 1 Péter 5:8-ban: „Vigyázzatok és legyetek józan gondolkodásúak.  Ellenségetek, a gonosz mint ordító oroszlán préda után jár , és keresi, hogy kit nyeljen el.” (NIV fordítás)

3. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, mert így elnyered Isten tetszését.

Isten nem tudja irányítani az életed, ha az érzelmeid irányítják azt. Ha az alapján hozol döntéseket, hogy hogyan érzel, akkor az érzéseidet teszed az isteneddé, és Isten nem lehet Isten az életedben,

A Róma 8:6,8 ezt mondja: „Ha az emberi természet irányít, annak az eredménye halál; ha a Szentlélek irányít, annak az eredménye élet és békesség… Akik saját emberi természetüknek engedelmeskednek, azok nem nyerhetik el Isten tetszését.” (GNT fordítás)

4. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, hogy jól boldogulj az életben.

Egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a sikerhez messze fontosabb az érzelmi intelligencia (az EQ), mint az értelmi intelligencia (az IQ). Hány olyan embert ismerünk, akik elveszítették jó hírnevüket, mert dühös indulatból mondtak valamit, vagy lemaradtak egy jó állásról, mert nem volt elég önuralmuk.

A Példabeszédek 5:23-ban ezt mondja a Biblia: „Az emberek elvesznek és maghalnak bolondságuk és önuralmuk hiánya miatt.” (CEV fordítás)

Amikor a szívedet Jézusnak adod, akkor ez az elkötelezettség magában foglalja az érzelmeidet is. Amikor tehát azt mondod, hogy „Átadtam a szívemet Jézusnak,” akkor átadtad az érzelmeidet is neki, hogy ő irányítsa azokat. Jézus ÚR akar lenni az érzéseid felett is, nem csak a gondolataid és a cselekedeteid felett. Ő Ura akar lenni az érzelmeidnek.

„Mostantól fogva a földi életetek hátralevő részét nem emberi kívánságok, hanem Isten akarata által irányítva kell, hogy éljétek.” (1 Péter 4:2 – GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Érzéseid alapján szoktál dönteni? Honnan tudod, hogy egy érzés jó vagy rossz?
  • Miért fontos, hogy megtanulj figyelni a Szentlélekre? Hogyan teszed ezt?
  • Mely érzelmeidet kellene átadnod Istennek?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2018.02.10.)

Szólj hozzá!

Isten érzelmi kapcsolatot akar veled

2018. február 16. 03:00 - FAmelita

"A legfontosabb parancsolat pedig ez:...'Szeresd az URat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel'". (Márk 12:29-30, NLT fordítás)

heart-2310254_1920.jpg

A Biblia azt mondja a Márk 12:29-30-ban, hogy "A legfontosabb parancsolat pedig ez:...'Szeresd az URat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel.' " (Márk 12:29-30, NLT ford.)

Hallod az érzelmet ezekben a szavakban, amit Jézus mond? Nem azt mondja, hogy valamennyire szeresd őt. Azt akarja, hogy szenvedélyesen szeresd, teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel. Isten nem azt akarja, hogy az elméddel tudjál róla, hanem érzelmi kapcsolatban akar veled lenni. 

Van néhány dolog amit meg kell értened az érzelmekkel kapcsolatban. 

1. Istennek vannak érzelmei

Isten egy érzelmes Isten. Érez örömöt, bánatot, fájdalmat, a bűnnel szemben pedig gyűlöletet. Csalódott is tud lenni az emberek miatt. Az egyetlen ok, hogy neked is vannak érzelmeid az, hogy Isten képmására lettél alkotva. Ha Istennek nem lennének érzelmei, neked sem lennének.

2. Az, hogy érezni tudsz, ajándék Istentől

Az érzelmek tesznek téged emberré. Az érzelmekre való képességed teszi lehetővé, hogy szeress és alkoss, hogy odaadó, hűséges, kedves és nagylelkű legyél, és hogy kifejezd a jó dolgokkal kapcsolatos összes érzelmet. Az érzelmeid talán nem mindig tűnnek ajándéknak, de még a negatív érzelmeknek is célja van az életedben.

3. Kerüld a két szélsőséget

Az egyik az emocionalizmus, ami azt mondja, hogy az egyetlen dolog, ami számít az életben az, hogy te hogy érzed magad, és nem az, hogy te mit gondolsz, vagy hogy mi helyes és mi nem. Ez az irányzat azt mondja, hogy az érzelmeiden alapul minden az életedben, és azok is irányítják azt.

A másik szélsőség a sztoicizmus, ami szerint az érzelmek egyáltalán nem fontosak, és ami számít, az az intellektusod és az akaratod.

Isten okkal adta az érzelmeket neked, és azt akarja, hogy teljes szíveddel és elméddel imádd Őt.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért van az, hogy Istent néha inkább a fejünkkel imádjuk, mintsem a szívünkkel?
  • Te milyen típusú ember vagy: hagyod, hogy kiáradjanak belőled az érzelmeid, vagy inkább elnyomod azokat?
  • Mit gondolsz, Isten milyen érzelmeket szeretne, hogy behozz a vele való kapcsolatodba?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.09.)

Szólj hozzá!

Összpontosítsd az elméd a helyes dolgokra

2018. február 15. 03:00 - csabanagy89

„Gondoljatok rá, aki ilyen ellene irányuló támadást szenvedett el a bűnösöktől, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.” (Zsidókhoz írt levél 12:3)

reading-bible.jpg

Ahhoz, hogy mentálisan is egészséges maradj, a helyes dolgokra kell összpontosítanod az elméd – íme három támpont, ami segítségedre lesz:

1. Gondolj Jézusra

Valószínűleg már sokszor hallottad ezt a mondást: „Azzá fogsz formálódni, amire a legtöbbet gondolsz.”. Ha jobban szeretnél Jézushoz hasonlítani, csak töltsd meg a gondolataid Vele.

A Zsidókhoz írt levél 12:3-ban ezt olvassuk: „Gondoljatok rá, aki ilyen ellene irányuló támadást szenvedett el a bűnösöktől, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.” 

2. Gondolj másokra

A Filippiekhez írt levél 2:4-ben ez áll: „és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.”.

Tudod, hogy ez mennyire szemben áll a világ szemléletével? Rengetegen hangoztatják azt, hogy csak magadra gondolj és senki másra. De Jézus tanítása teljesen ellentéte ennek, ha tehát Vele töltöd meg az elméd, akkor könnyebben fogsz tudni másokra is gondolni.

3. Gondolj az örökkévalóságra

„Amit szem még nem látott, fül soha nem hallott, amit emberi képzelet még soha ki nem talált, olyan dolgokat készített Isten azoknak az embereknek, akik szeretik őt.” (Korintusbeliekhez írt 1. levél 2:9) 

Amikor elkezdesz ilyen igazságokra koncentrálni, a problémáid kisebbé és erőtlenebbé válnak, ahhoz az örömhöz, dicsőséghez és gyönyörűséghez képest, amelyek az örökkévalóságban várnak rád.

Az elméd az egyik legértékesebb tulajdonod és a legnagyobb csatáid színhelye is egyben. Kérd tehát Istent, hogy erősítsen az Ő Igéjével minden nap, és szabadítson meg a romboló és önpusztító képzetek sokaságától, valamint töltse meg az elméd az Őreá, másokra és az örökkévalóságra figyelő gondolatokkal. Így biztosan meg fogod nyerni a csatáid.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ültetheted át gyakorlatba a „senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is” Igét egy kiscsoportban vagy a családodban?
  • Hogyan segít a Jézusról és az örökkévalóságról való elmélkedés abban, hogy jobban figyelj másokra?
  • Mi az az akadályozó tényező, amely gátol az örökkévalóságról való gondolkodásban? Hogyan tudnád elhárítani ezt az akadályt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.08.)

Szólj hozzá!

Hogyan küzdjünk a jó szándékok ellenségeivel

2018. február 14. 03:00 - Erika1832

„Eldöntöttem, hogy mindig engedelmeskedem törvényeidnek, bármik is legyenek azok.” (Zsolt 119:112, CEV fordítás)

people-2590997_1280.jpg

A legtöbb ember azért nem tud igazán hatékony lenni az életben, mert soha nem tanulta meg, hogy hogyan harcoljon az elme csataterén.

Ha meg akarod tanulni, hogyan irányíthatod az elméd, meg kell szabadulnod a romboló gondolatoktól. Ez nem egy könnyű feladat. Három ellenség küzd azért, hogy megakadályozza az életed megváltoztatására hozott elhatározásaid megvalósítását.

1. Az első ellenség a régi természeted.
Pál azt mondja a Rómaiakhoz írt levél 7:23-ban: „Van egy másik hatalom is bennem, és ez háborúban áll velem az elmémben. Ez a hatalom a bűn szolgájává tesz engem, ami még mindig bennem van.” (NLT fordítás).

Veled is megtörtént már, hogy valami olyasmit követtél el, amit nem is igazán akartál megtenni? Ez azt mutatja, hogy egy csata zajlik az elmédben a régi bűnös természeted és a jó elhatározásaid között.

2. A második ellenség maga a Sátán.
Sátán nem kényszeríthet téged bizonyos dolgok véghezvitelére, de ötleteket tud adni, és ezek a gondolatok rendkívül erősek. Sátán folyamatosan negatív gondolatokkal tölti meg az elméd. Céljainak elérése érdekében felhasználja a körülötted lévő embereket, televíziós műsorokat vagy az elmédbe ültetett gondolatokat.

3. A harmadik ellenség a világ értékrendje.
Korunk társadalmában nem sok dolog akad, amely önmagunk fegyelmezésére ösztönözne. Gyakorlatilag majdnem minden egyes hirdetés ezt üzeni: „Ma igazán megérdemelsz egy kis lazítást. Ahogy neked tetszik, úgy csináld. Mindent megteszünk érted."

A Biblia a következőt mondja a János első levele 2:16-ban: „Mert mindaz, ami a világban van, — a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élet büszkesége — nem az Atyától származik, hanem a világból." (NIV fordítás).

Ilyen ellenségekkel körülvéve nem csoda, hogy harcolunk az elbátortalanodással, a kétségbeeséssel és a kudarccal.

Hát, akkor hogyan is harcoljunk egy ilyen csatában? Nézzük meg, hogy a Korintusbeliekhez írt második levél 10:3-5 mit is mond: „Bár a világban élünk, mi nem úgy küzdünk, ahogy a világ. Fegyvereink, amikkel harcolunk, nem olyanok, mint amivel a világ harcol. Éppen ellenkezőleg, isteni hatalmuk van az erődök lerombolására. Leromboljuk az érveléseket és minden olyan ismeretet is, amely az Isten ismeretével szemben áll, és foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék Krisztusnak." (NIV fordítás).

Választanunk kell és az elménknek hallgatnia kell ránk. Isten nem csak elmét adott belénk; hanem akaratot is! A legjobb alkalom, a kísértés legyőzésére akkor van, amikor az még el sem kezdődött.

„Eldöntöttem, hogy mindig engedelmeskedem törvényeidnek, bármik is legyenek azok.” (Zsolt 119:112, CEV fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hiszel abban, hogy ha Isten szabályait és utasításait követed, szabad leszel és ez segítségedre lesz abban, hogy örülj az életnek? Miért gondolod így vagy miért nem?
  • Milyen személyre szabott eszközöket vet be a Sátán ellened, céljainak elérése érdekében, hogy a romboló gondolatokra figyelj és azok szerint is viselkedj?
  • Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy eszedbe jussanak igeversek, melyek segíthetnek a kísértések elleni küzdelmedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.07.)

Szólj hozzá!
Címkék: harc elme Sátán
süti beállítások módosítása