Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Akik bölcs sáfárok a pénzügyekben, azok előrelátóak

2018. február 25. 03:00 - daniella_89

"A bölcs előrelátó. A bolond magát próbálja becsapni és nem néz szembe a tényekkel" (Példabeszédek 14:8, TLB fordítás)

8.jpg

A pénz eszköz, hogy Isten céljaira használjuk. Nem arra való, hogy felhalmozzuk. Nem arra, hogy őrizgessük. Nem arra, hogy imádjuk. Arra, hogy használjuk! Használd az ideiglenes javaidat - amit Isten adott a kezedbe - az ideiglenes jóra.

A tisztességtelen, de fondorlatos sáfárt a Lukács 16:1-13-ban Jézus a történet hősévé teszi. A sáfár tudta, hogy ki fogják rúgni, ezért úgy döntött, szerez néhány barátot annak az adósságnak a csökkentésével, amely az urának járt volna.

Mi tetszett Jézusnak ebben az emberben? Hamis, tisztességtelen volt, de három dolgot helyesen tett - három dolgot, amelyek olyan leckék, amiket Isten azt akarja, hogy megtanulj és alkalmazz a pénzügyeidben.

A sáfár előrelátó volt

A legtöbb ember sosem előrelátó, ha a pénzügyekről van szó. A tanulmányok azt mutatják, hogy csak keveset takarítunk meg, és ez nem okos dolog.

A Példabeszédek 14:8 azt mondja: "A bölcs előrelátó. A bolond magát próbálja becsapni és nem néz szembe a tényekkel" (TLB fordítás)

A sáfár tervet készített

Honnan tudhatod, hogy van egy pénzügyi terved? Ez nagyon egyszerű. Van költségvetésed? Egy költségvetés egyszerűen a költés terve. A költségvetés megmondja, hová menjen a pénzed ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hová tűnt. Szükséged van egy tervre.

A sáfár gyorsan cselekedett

A Lukács 16:4 ezt mondja: " Tudom, hogy oldjam meg, hogy legyen sok barátom akik befogadnak, mikor kirúgnak" (NLT fordítás)

A sáfár nem késlekedett. Mozgásba hozta a tervét. Nem mondta, hogy "Egy nap majd rendbe szedem a pénzügyeimet" vagy "Egy nap majd elkezdek gyűjteni a nyugdíjra".

Jézus nem a sáfár hamisságát dicséri, hanem a hozzáállását, amely ezt mondja: "Előrelátó leszek. Tervet készítek. Befektetek kapcsolatokba, amelyből a jövőben profitálhatnak ők is, és én is."

Ez okos! Jézus azt akarja, hogy te is ugyanígy cselekedj, ha a pénzügyeidről van szó. Elköltöd a kincsedet itt a Földön, vagy előrelátóan a Mennyben raktározod el?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen tényekkel kell szembenézz a pénzügyeiddel kapcsolatban?
  • Hogyan kell elkezdened a jövőre való tervezést a pénzügyeid tekintetében? Mit akarsz a pénzeddel megvalósítani a jövőben?
  • Hogyan halogattad a pénzügyeid kezelését és a megtakarításaidat a jövőre nézve? Mit tehetsz ma azért, hogy továbblépj ezeken a területeken?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.18.)

Szólj hozzá!

A pénzed kezelése fontos Isten számára

2018. február 24. 03:00 - gabormel

„Ne gyűjts kincseket itt a földön, ahol a moly rágja és a rozsda marja, és ahol a tolvajok betörnek és ellopják. Gyűjts kincseket a mennyben, ahol a moly nem rágja és nem marja rozsda, és ahol a tolvajok nem törnek be, és nem lopják el. Ahol a kincsed van, ott lesznek a szíved vágyai is!” (Máté evangéliuma 6:19-21, NLT fordítás)

treasure_in_heaven.jpg

Isten próbatételeinek egyik eszköze a pénz. Nem adja csak úgy automatikusan oda az áldását bárkinek, először azt vizsgálja, hogy mennyire vagy felelősségteljes. Ha azt látja, hogy az anyagi javakat rád bízhatja, akkor lelki erővel is meg fog áldani. Viszont ha még a pénzedet sem tudod megfelelően kezelni, akkor miért adna neked olyan dolgokat, amelyek igazán fontosak?

A pénzügyeid a legkedveltebb eszköze Isten próbatételeinek. Arra használja a pénzedet, hogy néhány dolgot megvizsgáljon vele.

A pénz megmutatja, hogy mit szeretsz igazán.

Ha valóban tudni szeretnéd, hogy mi igazán fontos számodra, akkor vess pillantást a naptáradra és a bankszámlakivonatodra, hiszen az időbeosztásod és a pénzköltéseid árulják el másoknak azt, hogy mit szeretsz a legjobban.

Máté evangéliuma 6:19-21-ben a következőt olvashatjuk: „Ne gyűjts kincseket itt a földön… Gyűjts kincseket a mennyben… Ahol a kincsed van, ott lesznek a szíved vágyai is!” (NLT fordítás) Ahol szeretnéd, hogy a szíved legyen, oda fektesd be a pénzed, és egyre inkább csak ez fog érdekelni.

A pénz megmutatja, hogy mi az, amiben igazán bízol.

A biztonság miatt bízol a pénzedben? Vagy inkább Istenben bízol? Azért bízol a pénzben, mert meghozza számodra a boldogságot, vagy inkább Istenben bízol, hogy ő adja ezt meg neked? A pénz általi jóllétben bízol, vagy abban, hogy Isten által érezd jól magad? A pénz a hited savpróbája.

A Szentírás a Példabeszédek 11:28-ban a következőt írja: „Aki vagyonában bízik, az elbukik, az igaz kihajt, mint a zöld falevél.” (SZIT fordítás)

A pénz megmutatja, hogy Isten bízhat-e benned

A pénz nemcsak azt mutatja meg Istennek, hogy mennyire bízol benne, hanem azt is, hogy Ő mennyire bízhat meg benned. Lukács evangéliuma 16:10-12 szerint: „Akik a kis dolgokban is hűségesek, azok a nagyokban is azok lesznek. De ha a kis dolgokban sem voltatok becsületesek, akkor nagyobb felelősséggel járó dolgokban sem lesztek azok. És ha a világi vagyont sem kezeltétek hűen, ki bízná rátok a menny igazi gazdagságát? És ha nem vagytok hűek más emberek dolgaihoz, miért kellene bízni a sajátotokban?” (NLT fordítás)

A pénzügyeid intézése nagyban befolyásolja azt, hogy Isten mennyire fogja megáldani az életedet. Ha egyszer megérted, hogy szoros kapcsolat van a vagyonod kezelése és Isten áldása között, az ösztönözni fog arra, hogy mielőbb rendezd a pénzügyeidet annak érdekében, hogy elnyerd Isten lelki ajándékait.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a szíved vágya? A pénzköltésed módja igazolja a válaszodat, vagy inkább ellentmond neki?
  • Ha ma elvesztenéd az állásod, mit tennél? Bízol Isten gondoskodásában?
  • Az Isten forrásaival való gazdálkodásod hogyan mutatja meg, hogy bízhat benned?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.17.)

Szólj hozzá!

Hogyan bánj biblikusan és okosan a pénzeddel

2018. február 23. 03:00 - Anika Enikő

„Vigyázzatok, és kerüljétek a kapzsiságot, mert az ember élete, nem a vagyonától függ, hogy mennyire gazdag !” ( Lukács 12:15, GNT fordítás)

money-2696228_1280.jpg

A Bibliában van egy történet a Lukács evengéliumának 16:1-13 részében, ami egy gazdag emberről szól, aki megkért egy intézőt, hogy gondot viseljen az ingatlanáról. Amikor megvádolták azzal, hogy rosszul bánik a gazdája pénzével és behívatták, hogy számot adjon sáfárságáról, kieszelt egy tevet. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását és elhatározta, hogy barátokat gyűjt, akik majd gondját viselik, amikor kirúgják. Behívatott mindenkit, akik pénzzel tartozotak a gazdájának és az adósságukat csökkentette; tehát ha valaki 3000 liternyi olivaolajjal volt adós, akkor azt mondta neki, hogy csak feléről készítsenek számlát.

Amikor a gazda meghallotta, hogy mit tett csodálnia kellett a tisztességtelen gazembert, amiért ilyen okos volt.  Mert igaz, az, hogy  akik ehhez a világhoz tartoznak, okosabban bánnak egymással, mint azok, akik a világossághoz tartoznak. " ( Lukács 16:8, GNT fordítás)

A pédázatban Jézus nem magasztalja az intéző becstelenségét, ám nagyra tarja éleseszűségét. Mi az éleselműség? Azt jelenti, hogy okos vagy, stratégikus és találékony. Világosan látod a problémát, tudod, hogy mit kell tenni, és aztán kitalálod hogyan valósítsd meg. Isten azt akarja, hogy tanuld meg hogyan bánj okosan és biblikusan a pénzeddel az életed hátralévő részében.

A történetből megtanulhatunk 4 dolgot, amit nem kellene tennünk a pénzünkkel.

  1. Ne pazarold a pénzed. A Lukács 16: 1 azt mondja : “ Jött a jelentés, hogy az intéző elvesztegeti a munkaadójának a pénzét.” (GNT fordítás) Mert mindened amid van Istenhez tartozik, az mindaz az Ő ajándéka a számodra – a pénzedet is beleértve­- óvatosnak kell lenned, hogy ne pazarold el azt, ami a Mesteredhez tartozik.
  2. Ne imádd a pénzed. El kell döntened, hogy Isten lesz-e az első az életedben, vagy a fő célod az életben az, hogy sok pénzt keress. Nem szolgálhatsz mindekttőnek.“Egyetlen szolga sem szolgálhat egyszerre két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhatjátok egyszerre Istent és a pénzt. "( Lukács 16:13)
  3. Ne bízz a pénzedben. Nem érdekel, hogy mennyi pénzed van – akármikor elveszítheted. Az intéző igen korán megtanulta ezt, ahogy a Lukács 16:3-ban is láttuk: “Mit tegyek? Látom, hogy elvesztem az állásomat!” Ha biztonságban akarsz lenni, akkor az életed középpontja valami olyanra kell, hogy épüljön, amit soha nem vehetnek el tőled. És csupán csak egy valami van, amit nem veszíthetsz el és az az Isten szeretete.
  4. Ne várd a pénzedtől, hogy megelégítsen. Ha azt gondolod, hogy ha több pénzed van akkor boldogabb vagy, nagyobb biztonságban vagy, hogy értékesebb vagy akkor félre vagy vezetve, hisz a pénz nem elégít meg. “Aki pénzimádó, sohasem elégszik meg azzal, amit szerzett. Ugyanígy, aki folyvást csak a vagyonát akarja gyarapítani, sohasem elégszik meg az üzleti haszonnal.”

Ezért mondja Jézus a Lukács 12:15-ben: „Vigyázzatok, és kerüljétek a kapzsiságot, mert az ember élete, nem a vagyonától függ, akármilyen gazdag is!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit csinálnál másképpen a pénzeddel, ha minden vásárlásnál azt tartanád szem előtt, hogy valaki másnak a pénzét költöd?
  •  Mit mondanál, hogy mi a legfotosabb számodra, ha mások figyelnék az életedet és azt ahogyan használod a pénzed.
  •  Hogyan lehetsze egyszerre nagyravágyó és elédegett a jövedelmeddel?

 

Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.16

Szólj hozzá!
Címkék: pénz szolgaság

Úgy szeress másokat, ahogyan Isten szeret téged

2018. február 22. 03:00 - Anika Enikő

“ A szeretet türelmes, mindent hisz, mindent remél, és mindenben kitart. “ ( 1 Korintus 13:7, GNT fordítás)

Isten azt szeretné, ha éppen olyan szeretettel viszonyulnál  másokhoz, mint amely szeretettel Ő viseltet irántad. Ez nem választás kérdése, nem is javaslat Jézustól, hanem egy parancs: “ Új parancsot adok nektek, hogy szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egymást!” ( János 13:34)

Ha Krisztus követője vagy, akkor – ha tetszik, ha nem ­– szeretned kell másokat. Ráadásul ugyanúgy, ahogyan Krisztus szeret téged. Ez annyit jelent, hogy mindenkit teljes valójában el kell fogadnod olyannak, amilyen, és feltétel nélkül szeretned.  Ezen felül, szívből megbocsájtani embertársaidnak, és szerfelett értékesnek tekinteni őket.

Az eféle igaz szeretet átformálja majd kapcsolataidat!

A Biblia ezt mondja az 1 Korintus 13:7-ben: “ A szeretet türelmes, mindent hisz, mindent remél, mindenben kitart.

Isten így szeret téged. Isten soha nem szűnik meg türelmesnek lenni veled. Isten nem szűnik meg hinni benned. Isten nem szűnik meg remélni a legjobbat az életedre. Isten soha nem adja fel veled kapcsolatban. És Isten azt szeretné, hogy te is így tégy másokkal.

“A szeretet nem szűnik meg türelmesnek lenni.” Ez azt jelenti, hogy a szeretet kiterjeszti a kegyelmet. Kegyelemmel kell lennünk egymás felé.

“A szeretet nem szűnik meg hinni.” Ez azt jelenti, hogy a szeretet a hitnek a kifejeződése. Mint amikor, ezt mondod valakinek: “ Nem számít, hogy most kemény időket élünk, én soha nem szűnök meg hinni benned.”

“A szeretet nem szűnik meg remélni.” Ez azt jelenti, hogy a szeretet a legjobbat várja. A legjobbat várod a házasságodtól, vagy a legjobbnál kevesbbre szerződtél?

“A szeretet soha nem adja fel.” Ez azt jelenti, hogy a szeretet a legrosszabbat is kibírja. Továbbá, hogy ránézel egy emberre és ezt mondod: “ Nekem dobálhasz mindent, de bármit is teszel, továbbra is szeretni foglak.

Imádság

Ha szeretnéd kapcsolataid javulását, kérlek, imádkozz eképpen a jóistenhez:

”Drága Istenem! Elismerem, hogy hibáztam a kapcsolataimban, amelyek bonyolúltak és megtörtek, és amelyeket gyakran alábecsültem. Teljes változásra van szükségük! Szeretném, ha velem kezdenénk. Szabadíts meg a félelmeimtől, mert látom, hogy azok eltávolítanak Tőled. Tudom, hogyan kényszerítenek engem védekező pozicióba, sőt, azt is tudom, hogy követelőzővé tesznek. Mától kezdve minden egyes nap szeretném átadni neked a szívem. Vágyom rá, hogy a Te szeretetetedben éljem hátralévő életem, s hogy e szeretet betöltsön engem.

Segíts, hogy elfogadjak másokat, ahogyan te is elfogadtál engem. Segíts, hogy feltétel nélkül szeressem az embereket, hisz te is így szeretsz engem. Tégy képessé rá, hogy őszíntén meg tudjak bocsájtani másoknak, ahogyan te is megbocsátottál nekem. És segíts, hogy lássam az értéket a körülöttem lévőkben, ahogy Te is értékesnek tartasz engem. Add, hogy kiterjesszem kegyelmedet és kifejezzem hitemet azokra az emberekre, akik körülvesznek. Segíts, hogy a legjobbat várjam másoktól, és segíts, hogy kitartsak ebben, amikor a legrosszabb történik. Jézus nevében kérem mindezeket. Ámen.”

* ( Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.15)

Szólj hozzá!

Mit gondol rólad Isten?

2018. február 21. 03:00 - K. Juc

„A hegyek és a dombok megrendülhetnek, de a szeretetem feléd sosem szűnik meg." (Ézsaiás 54:10, GNT fordítás)

boy-holding-dad-hand-small.jpg

Ha nem érzed Isten szeretetét, akkor biztos, hogy nem fogsz tudni másokat sem igazán szeretni. Lehetetlen ugyanis szeretetben élni a mindennapokban, ha valójában nem érted, és nem tudod felidézni magadban, hogy mennyire szeret téged Isten.

Minden áldott nap emlékeztetned kell magad arra, amit Ő gondol rólad – ahelyett, hogy mások véleményével foglalkoznál. Továbbá, ne arra koncentrálj, hogy te hogyan vélekedsz önmagadról, és így megszabadulsz a félelmeidtől.

Engedd meg, hogy felsoroljak négyet Isten veled kapcsolatos gondolatai közül azért, hogy emlékeztessenek téged arra, honnan ered a mások szeretetére való képességed.

1. Teljesen elfogadott vagy.

Az életünk nagy részét azzal töltjük, hogy megpróbáljuk megnyerni szüleink es kortársaink elfogadását, akiket tisztelünk vagy irígylünk– s bizony időnként olyan emberek elismerésére is vágyunk, akikről nem tudunk semmit. Neked viszont fel kell ismerned, hogy Isten már végleg elrendezte az elfogadás kérdését. „Jézus [… ] elfogadhatóvá tett bennünket Isten számára” (Titusz 3:7, CEV fordítás). Amit Jézus tett a kereszten, az teljesen elfogadhatóvá tett téged Isten előtt – attól függetlenül, hogy mit tettél, vagy mit fogsz tenni ezután.

2. Isten feltétel nélkül szeret. 

Ő nem mond olyasmit, hogy: „Szeretlek, ha …” vagy „Szeretlek, mert …”. Ehelyett így szól hozzád: „Szeretlek – és kész!” Nem tudod Őt megakadályozni abban, hogy szeressen, mert a szeretetének alapja nem az, amit teszel, hanem az, amilyen Ő maga. Az Ézsaiás 54:10 szerint: „A hegyek és dombok megrendülhetnek, de a szeretetem feléd sosem szűnik meg.” (GNT fordítás)

3. Minden bűnödet megbocsájtotta.

Mivel Jézus meghalt a kereszten és az életét adta fizetségül a bűneidért, ezért amint elfogadod a megbocsátás ajándékát, teljes megbocsátásban van részed. A Róma 8:1 szerint „Nincs kárhoztatás azok számára, akik Krisztus Jézushoz tartoznak” (NLT fordítás)

4. Hihetetlenül értékes vagy Isten számára.

Két okból lehet értékes valami: a személy miatt, aki birtokolja, illetve amiatt, hogy mennyit hajlandó valaki fizetni érte.

Isten gyermeke vagy „akit Krisztus megvásárolt és akiért fizetett” (1 Korintus 7:23, TLB fordítás). Jézus Krisztus az életével fizetett érted. Ennyire értékes vagy!

Amikor visszaemlékszel arra, hogy elfogadott és szeretett vagy, hogy minden bűnöd megbocsájtatott, és hogy az univerzum Teremtőjének szemében értékes vagy, akkor sokkal jobban ki tudod majd mutatni ezt a szeretetet mások felé is. Ezen kívűl mélyebb kapcsolatokat is ki tudsz majd alakítani.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan képes megváltoztatni a magadról alkotott véleményedet, amit Isten gondol rólad?
  • Mi tart vissza attól, hogy tiszta szívből szeresd, teljesen elfogadd és megbocsáss a körülötted élőknek?
  • Milyen konkrét módokon mutatod ki mások felé, hogy értékesek a számodra?  

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.14.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása