Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Kitakarítod a házat mielőtt megjön a takarítónő?

2015. július 08. 03:00 - magyarosijulia

„Isten abban mutatta meg hatalmas szeretetét irántunk, hogy amikor még bűnösök voltunk, elküldte Krisztust, hogy meghaljon érettünk.” (Róma 5,8 NLT fordítás, második kiadás).

Minden, amit Jézus érted tett, szeretetből tette. A Biblia azt mondja, Isten azért teremtett, hogy szeressen téged. Az egyetlen ok, amiért életben vagy, amiért teremtettél, hogy szeressen az Isten.

Isten nem csak mondta, hogy szeret, hanem meg is mutatta. A Biblia azt mondja: „Isten abban mutatta meg hatalmas szeretetét irántunk, hogy amikor még bűnösök voltunk, elküldte Krisztust, hogy meghaljon érettünk.” (Róma 5,8 NLT fordítás, második kiadás). Azt írja, amikor még bűnösök voltunk, tehát még mielőtt ismerted volna Istent, mielőtt még tudtad volna, hogy szüskéged van Rá az életedben, Jézus meghalt érted.

Van egy tévhit, amely azt mondja, hogy meg kell tisztítanod a cselekedeteidet, mielőtt Istenhez mennél: „Össze kell szedjem magam! Van egy pár dolog az életemben, amit rendbe kell rakjak előbb, és utána mehetek Istenhez.”

Ez olyan, mintha megmosnád a fogad mielőtt fogorvoshoz mész, vagy elmosnád az edényeket mielőtt a mosógatógépbe teszed, vagy összeszeded a házat, mielőtt a takarítónő odaér.

Isten figyelmeztet: „Ne, ne! Nem kell megtisztítanod a cselekedeteidet, csak hozz mindent ide elém! Hozd elém minden problémádat. Nálam minden választ megtalálsz. Jöjj, úgy, ahogy vagy!”

A Biblia azt írja: „Megmenekülsz, ha őszintén mondod, hogy Jézus az Úr, és ha teljes szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta Őt a halálból. Isten elfogad és megment, hogyha őszintén elhiszed ezt és elmondod másoknak.” (Róma 10,9-10 CEV fordítás).

Isten nem azt kéri, hogy olyasmit ígérj, amit nem tudsz betartani. Isten azt kéri, hogy elhidd az ígéretet, amit egyedül Ő tud betartani.

Beszéljünk róla:

 • Melyek azok a dolgok, melyekben próbáltál rendet rakni, mielőtt Istenhez fordultál?
 • Szerinted hogy érzi magát Isten, ha a saját alkotása visszautasítja?
 • Mit jelent számodra, hogy Isten elfogad úgy, ahogy vagy?

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.01)

Szólj hozzá!
Címkék: Isten szeret

Az formálja az életed, ami mellett elkötelezed magad

2015. július 07. 03:00 - angie.keyr

Mivel minden körülöttünk elmúlik, szent és Istennek tetsző életet kell élnünk! 2Péter 3:11 (LB ford.)

Nem kell értened a döntésed minden vetületét, amikor úgy döntesz hogy Jézust követed. Egyszerűen csak válaszolnod kell a hívására és el kell határoznod, hogy követed Krisztust.

Az elhatározásaid jobban formálják az életed, mint bármi más. Az elhatározásaid segítik a növekedésedet, vagy elpusztítanak, de így vagy úgy, meghatároznak téged.

Mondd el milyen elhatározásodhoz vagy hűséges, és megmondom mi lesz belőled 20 év múlva, mert azzá válunk, amihez elkötelezettek vagyunk.

Az elhatározásnak ezen a pontján veszíti el a fonalat a legtöbb hívő, hogy Istennek mi is a célja az életükkel. Sokan félnek bármi felé is elkötelezettnek lenni, és csak sodródnak az életben. Mások csak nagyjából határozzák el magukat, de nem teljes szívvel. Ez belső vívódást okoz, ami frusztrációhoz és középszerűseéghez vezet. Mások teljesen elkötelezik magukat világi célok mellett, például gazdagok, vagy híresek akarnak lenni, végül csalódottakká és keserűekké válnak.

Minden döntésnek következménye van az örökkévalóságban, úgyhogy bölcsen kell döntened: "Mivel minden körülöttünk elmúlik, szent és Istennek tetsző életet kell élnünk!" 2Péter 3:11 (LB ford.)

Úgy leszünk Krisztushoz hasonlóak, ha krisztusi dolgok mellett kötelezzük el magunkat.

Beszéljetek róla:

 • Az elhatározásaid alapján milyen következtetéseket vonnak le rólad az emberek?
 • Mi akadályoz abban, hogy olyan dolgok mellett kötelezd el magad, amik segítenek abban, hogy egyre jobban hasonlíts Krisztushoz?
 • Hogyan hat a 2 Péter 3:11 sürgető tartalma az elhatározásaidra?

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.30)

Szólj hozzá!

Első lépés a tanítványság felé

2015. július 06. 03:00 - gyanus

"Isten szeretné, ha felnőnénk, hogy megismerjük a teljes igazságot és szeretetben adjuk tovább - mindenben úgy, mint Krisztus." (Efézus 4:15 MSG ford.)

Isten szeretné, ha felnőnénk: "Nem arra vagyunk elhívva, hogy gyermekek maradjunk" (Efézus 4:14a Phillips).

A te mennyei Atyádnak az a célja veled, hogy éretté válj és jellemed Jézus Krisztuséhoz hasonlóvá fejlődjön, szeretet és az alázatos szolgálata által. Szomorú, hogy keresztények milliói egyre idősebbek lesznek, de sosem nőnek fel.

Folyamatos szellemi éretlenségben rekednek meg, pelenkában és gyerekcipőben maradnak. Ennek az az oka, hogy sosem voltak hajlandóak növekedni. A szellemi növekedés nem megy magától. Szükség van hozzá, egy tudatos odaszántságra. Akarnod kell a növekedést, el kell döntened, hogy növekszel, erőfeszítést kell tenned a növekedés érdekében, és kitartónak kell lenned benne.

A tanítványság az a folyamat, amiben egyre jobban olyanná válunk, mint Krisztus, és ez mindig egy döntéssel kezdődik: "Kövess engem és légy a tanítványom', mondta neki Jézus. Így Máté felállt és követte őt." (Máté 9:9b NLT ford., második kiadás).

Amikor az első tanítványok úgy döntöttek, hogy követik Jézust, nem értették még a döntésük minden velejáróját. Egyszerűen csak válaszoltak Jézus hívására.

Mindössze ennyire van szükséged a kezdéshez: Döntsd el, hogy tanítvány leszel.

Beszéljetek róla!

 • Gondolj arra a percre, amikor úgy döntöttél, hogy követed Jézust. Mit értettél meg belőle, mit jelent hívőnek lenni?
 • Mik azok a Jézusi jellemvonások, amiket Isten kifejlesztett benned?
 • Hogyan szeretnéd Isten munkálkodását látni  az életedben? Szánj időt az imára, és kérd, hogy adjon növekedést ezeken a területeken,  adjon bizalmat és türelmet ahhoz, hogy mindez a maga idejében történjen meg.

 

Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.29.

Szólj hozzá!

Isten soha nem rohan

2015. július 05. 03:00 - Robin85

“Ne próbálj mindenből éretlenül idő előtt kikerülni. Engedd, hogy elvégezze benned a munkáját, így válsz éretté és kifejlettél.” (Jakab 1:4 MSG fordítás)

Legyél türelmes Istennel és magaddal szemben. Az élet egyik zavaró dolga, hogy Isten órarendje ritkán hasonlít a miénkhez. Mi gyakran rohanásban vagyunk, amikor Isten nem ezt teszi. Talán frusztrál is a látszólag lassú előrehaladásod az életben.

Emlékezz rá, hogy Isten soha nem siet, de mindent időben tesz. Az egész életidődet fel fogja használni, hogy felkészítsen az örökkévalóságban betöltött szerepedre.

A Biblia tele van példákkal, miként használ Isten hosszú folyamatokat a jellem kifejlesztésére, különösen vezetők esetében. 80 évet vett igénybe Mózes felkészítése, amibe a 40 éves pusztai vándorlás is beletartozott. 14600 napon keresztül várt és kérdezgetett Mózes: "Itt van már az ideje?" Ám Isten folyamatosan azt válaszolta: "Még nem."

Ellentmondva néhány ismert könyvcímnek, nem léteznek "Könnyű lépések az Éretté váláshoz" vagy "Titkos recept az azonnali Szentséghez". Amikor Isten egy óriási tölgyfát akar létrehozni, 100 évet ad neki, amikor egy gombát készít, elég hozzá egy éjszaka.

A nagyszerű jellemek küzdelmek, viharok és szenvedések útján születnek. Legyél türelmes ebben a folyamatban. Jakab azt tanácsolja: “Ne próbálj mindenből éretlenül idő előtt kikerülni. Engedd, hogy elvégezze benned a munkáját, így válsz éretté és kifejletté.” (Jakab 1:4 MSG fordítás)

Ne csüggedj el. Amikor Habakuk depressziós lett, mert úgy gondolta, hogy Isten nem cselekszik elég gyorsan, Istennek ezt kellett mondania: "Ezek a dolgok amiket elterveztem nem azonnal fognak bekövetkezni. Lassan, egyenletesen, biztosan jön el az idő, amikor ez a látomás beteljesedik. Ha lassúnak tűnik, ne ess kétségbe, mert ezek a dolgok biztosan bekövetkeznek. Csak légy türelmes! Egy nappal sem fognak elkésni! (Habakuk 2:3 TLB fordítás)

Emlékezz arra, hogy milyen messze elhozott már, ne csak arra, hogy még mennyi van hátra. Nem ott vagy ahol szeretnéd, de már nem is ott vagy ahol valaha voltál. Évekkel ezelőtt az emberek egy népszerű kitűzőt hordtak magukon amerikában, melyeken ezek a betűk álltak: PBPGINFWMY. Azt jelenti "Kérlek légy türelmes. Isten még nem végzett velem." (angolul: Please Be Patient. God Is Not Finished With Me Yet.) Isten ugyanígy nem végzett még veled, szóval te csak folytasd előrehaladásodat. Még a csiga is elérte a bárkát kitartásával!

 

Beszéljetek róla

 • Milyen leckéket tanultál meg, amikor Isten valamit elhalasztott az életedben?
 • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy tegyél, amikor elcsüggedsz az időzítése miatt?
 • Miként tudsz türelmet gyakorolni másokkal szemben az alapján ahogy Isten teszi ezt veled? Miként tudod bátorítani manapság az embereket lelki növekedésükben?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.06.28.)

Szólj hozzá!

Készíts lelki növekedési naplót

2015. július 04. 03:00 - FodorImi

 

„Életbevágóan fontos erősen kapaszkodnunk abba, amit hallottunk, hogy el ne sodródjunk.” (Zsidók 2:1 – MSG fordítás)

 

 

 

 

 

 Amint növekedsz a lelki érettségben, együtt kell munkálkodnod Istennel ebben a folyamatban.

Ennek egyik módja, hogy elhiszed, Isten dolgozik az életedben akkor is, ha te ezt nem érzed. A lelki növekedés néha lassú, lépésről lépésre történő fárasztó munka. A fejlődés pedig folyamatos lesz. A Biblia azt mondja, „A földön mindennek megvan a maga ideje, a saját időszaka.” (Prédikátor 3:1 – CEV fordítás)

Ugyanígy vannak időszakok a lelki életedben is. Néha vannak rövid, intenzív, virágzó növekedési szakaszok (tavasz), melyeket aztán a stabilizáció, a megszilárdulás és a próbák szakaszai követnek (eső és tél).

Mi van azokkal a hibákkal, szokásokkal, sebekkel, melyektől megszeretnél szabadulni a csodák által? Jó dolog a csodákért imádkozni, de ne légy csalódott, ha a válasz egy folyamatos változás által jön.  Az idők során egy lassú, folyamatos vízáramlás kivájja a legkeményebb sziklát is. A hatalmas kövek kicsi kavicsokká válnak. Az idők során egy kicsi csíra hatalmas, 100 méter magas kaliforniai óriásfenyővé nőhet. 

Készíts egy jegyzetfüzetet vagy naplót a leckékről, melyeket megtanultál. Ez ne a napi eseményekről szóljon, hanem arról, amit tanultál. Írd le a benyomásaidat, az élet tanulságokat, amit Isten tanít önmagáról, rólad, az életről, a kapcsolatokról vagy bármi másról. Írd le ezeket, hogy később átnézhesd, hogy emlékezz rájuk, és átadd a következő nemzedéknek. (Zsoltárok 102:19; 2Tim 3:14)

Az ok, amiért újra kell tanulnunk a leckéket, az, hogy elfelejtjük őket. A lelki naplód visszanézésével elkerülhetsz rengeteg szükségtelen fájdalmat és bánatot. A Biblia mondja, „Életbevágóan fontos erősen kapaszkodnunk abba, amit hallottunk, hogy el ne sodródjunk.” (Zsidók 2:1 – MSG fordítás)

Beszéljetek róla

 • Hogyan látod növekedésed a lelki érettségben, az elmúlt hónapban? Az elmúlt évben?
 • A lelki növekedésed milyen időszakában vagy éppen most?
 • Milyen módokon készíthetsz lelki növekedési naplót toll és papír használata nélkül?

* (Daily Hope by Rick Warren – 2015.06.27.)

Szólj hozzá!