Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gondolataid formálják az életedet

2016. augusztus 23. 03:00 - Bolbásné Viola

“Légy óvatos, hogyan gondolkodsz; a gondolataid formálják az életed.” (Példabeszédek 4:23, TEV fordítás)

Isten sokkal inkább a gondolkodásodat akarja megváltoztatni, mint a körülményeidet.

Mi azt szeretnénk, ha Isten minden problémánkat elvenné: fájdalmat, bánatot, szenvedést, betegséget és szomorúságot. Isten azonban rajtad akar dolgozni először, mivel az átformálódás nem fog megtörténni addig, amíg a gondolkodásod meg nem újul és a gondolataid el nem kezdenek változni.

Miért olyan fontos megtanulni, hogy hogyan kezeld a gondolataid? Hadd adjak neked három okot:

Vezesd az elméd, mert a gondolataid irányítják az életed.

Példabeszédek 4:23-ben azt olvassuk, hogy “Légy óvatos, hogyan gondolkodsz; a gondolataid formálják az életed.” (TEV fordítás). A gondolataidnak elképesztő hatalma van arra, hogy jó vagy rossz irányba formálja az életed. Például, lehet, hogy elfogadtál egy kijelentést, amit valaki mondott neked gyermekkorodban, „Te egy semmirekellő vagy, nem számítasz.” Ha ezt a gondolatot magadévá tetted, még akkor is, még, ha nem is volt igaz, ez formálta az életed.

Vezesd az elméd, mert az elme a bűnért folyó csata hadszíntere.

Minden kísértés az elmében történik. Pál azt írja Róma 7:22-23-ban, hogy „Ami az új természetemet illeti, szeretem Isten akaratát tenni, de van valami más mélyen bennem, az alantas természetemben, amely hadban áll az elmémmel, megnyeri a csatát és engem a bűn rabszolgájává tesz, ami még mindig bennem van. Az elmémben szeretnék Isten készséges szolgálja lenni, de ehelyett azt találom magamban, hogy még mindig a bűn szolgája vagyok.” (TLB fordítás)

Az egyik oka annak, hogy mentálisan kimerülsz az, hogy az elmédben napi 24 órán át folyik a harc. Azért ennyire fárasztó, mert intenzív és mert az elméd az egyik legnagyobb eszközöd! Sátán pedig szeretné megkaparintani a legnagyobb eszközöd!

Vezesd az elméd, mert ez a kulcs a békéhez és boldogsághoz.

Egy vezetés nélküli elme feszültséghez vezet. Egy irányított elme viszont nyugalomhoz. Egy vezetés nélküli elme konfliktushoz vezet. Egy irányított elme pedig magabiztossághoz. Egy vezetés nélküli elme stresszt okoz. Amikor nem próbálod meg irányítani az elmédet és a gondolkodásmódodat, ennek hatalmas mennyiségű stressz lesz a következménye. Egy irányított elme viszont erőhöz, biztonsághoz és nyugalomhoz vezet.

“Ha a bűnös természetednek megengeded, hogy uralja az elmédet, az halálhoz vezet. Ha viszont a Szellemnek engeded, hogy uralja az elmédet, az élethez és békességhez vezet.” (Róma 8:6 NLT fordítás)

Beszéljetek róla

 • Mi olyannal töltöd meg az elmédet, ami Istennek tetszik? Milyen dolgokkal töltöd meg az elmédet, amelyek Istennek nem tetszőek?
 • Hogyan gyakorlod az elméd vezetését?
 • Milyen szerepet játszik a Szentírás az elméd vezetésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.16.)

Szólj hozzá!

Hogyan legyen marandandó változás az életedben

2016. augusztus 22. 03:00 - Anika Enikő

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával." (Róma 12,2a)

Ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor szükséges átprogramoznod az elmédet.

Különösen a gondolatsémákat kell megváltoztatni és nem arra összpontosítani, amire nem szeretnél összpontosítani; hisz arra veszed az irányt, amerre összpontosítasz.

A mai ige egy tervrajzot állít elénk arról, hogy hogyan változtassuk meg a gondolkodásunkban létrejött sémákat.

 • „Ne igazodjatok..." Milyen gyakran hagyjuk, hogy mások alakítsák az életünket? Isten nem szeretné, hogy valaki máshoz hasonló legyél; hanem azt szeretné, hogy azzá légy, akivé teremtett. Tehát, ne utánozz, ne igazodj, és ne próbálj meg a másikhoz hasonló lenni.
 • „...e világhoz..." A minták képezik az alapját mindannak, amit megtanultál az életben. Ha változni szeretnél, akkor szükséges megváltoztatni a sémákat és a mintákat. A korábbi, régi és egészségtelen sémát vagy szokást egy újjal, a Krisztusival kell helyettesítened.
 • „Változzatok meg értelmetek megújulásával." A „megváltozni" szó ugyanaz a szó, amit a metamorfózisra használunk; az a fajta átalakulás, illetve annak a folyamata, amikor a hernyóból pillangó lesz. Ugyanilyen értelemben, Isten egy teljesen új emberré szeretne átváltoztatni, a gondolkodásod megújítása által.

Hogyan történik meg mindez? A Biblia az Efézus 2,22-24-ben azt mondja: „Hagyjátok el a korábbi gonosz életmódotokat, és vessétek le a régi emberi természetet, amely már teljesen megromlott a saját rossz irányba vezető vágyai miatt. Teljesen újítsátok meg a gondolkozásotokat, és öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen."

Ez azt jelenti, hogy némi levetkőzést és felöltözést kell végrehajtani – és a levetkőzés előbb kell megtörténjen a felöltözésnél. Ugyanúgy, mint mikor ruhákat próbálsz egy ruhás üzletben. Mielőtt felpróbálod az új darabot, le kell vedd a régit.

El kell hagyd a régi viselkedésmódot, a régi gondolkodásbeli sémákat, a régi elképzeléseket, amelyek szerint éltél, ahhoz, hogy felöltsd az új ruhákat, melyeket Isten szabott rád.

Beszéljetek róla:

 • Mit jelent a gyakorlatban megújítani az elmédet?
 • Hogyan jellemeznéd a szokásaidat, amelyeket az eddigi életed során megtanultál?
 • Mi az a „régi dolog", amit le kell vetkőznöd ahhoz, hogy Isten meg tudja újítani az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.15)

Szólj hozzá!

Isten megérti, hogy nem tudsz egy nap alatt megváltozni

2016. augusztus 21. 03:00 - K. Juc

"Öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.” (Efézusi levél 4:24 NLT fordítás, második kiadás)

Amikor Isten segít növekedni lelkileg, nem csupán csettint egyet, hogy egy pillanat alatt megváltozzon minden. Fokozatosan segít a változásban. Amikor Isten gombát akar alkotni, hat órába telik, de amikor tölgyfát készít, az eltart hatvan évig is.

Mi szeretnél inkább lenni: gomba vagy tölgyfa?

A Szent Szellem minden elképzelésedet túlszárnyaló változásokat fog elvégezni az életedben, viszont nem egyik napról a másikra. Amikor a Saddleback gyülekezetben elindult a "Sors évtizede" programunk, akkor azért imádkoztam, hogy a Szent Szellem munkáján és Isten igéjén keresztül, valamint a kiscsoportok segítségével a gyülekezetünk egyre érettebb, krisztusibb legyen és hogy a következő tíz évben minél jobban előrehaladjunk a céljaink megvalósításában. Érted is ugyanígy imádkozom: a következő évtizedben növekedj szellemi érettségben, légy egyre krisztusibb és járj egyre jobban az elhívásodban. 

Azt szeretném, ha érzelmileg, fizikailag, szellemileg, lelkileg és anyagilag is megerősödnél – de ehhez céltudatosnak kell lenned.  A Biblia szerint: „Öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.” (Efézusi levél 4:24 NLT fordítás, második kiadás)

A következőképpen leszünk egyre hasonlóbbak Jézushoz. Ledobjuk a régi dolgokat és elhagyjuk a régi útjainkat, amelyek nem engedik hogy megismerjük Krisztust, valamint akadályozzák, hogy olyanok legyünk mint Ő. Azután a Szent Szellem segítségével felöltjük az új énünket. Hagyjuk, hogy Isten elvégezze bennünk a munkáját, nem számít meddig tart.

„Az Úr Szelleme által fokozatosan átváltozunk, egyre jobban hasonlítunk őhozzá.” (2. Korintusi levél 3:18b, TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

 • Miért fontosak, hogy legyenek céljaink?
 • Milyen céljaid vannak az életed következő tíz évére?
 • Miként szeretnéd hogy Isten munkálkodjon az életedben? Imádkozz és kérd meg, hogy segítsen bíznod abban, ahogy az Ő időzítése szerint meg fognak valósulni a tervei az életedben.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.14.)

Szólj hozzá!

Engedd át Istennek a vezetői helyet!

2016. augusztus 20. 03:00 - Szíj Melinda

„Mindenkinek, aki velem akar tartani, engednie kell, hogy én vezessem. Nem ti vagytok a vezetői helyen, hanem én” (Máté 16:24 MSG-fordítás).

drivers_seat.jpg

Hogyan engedhetsz el valamit, és hagyhatod rá Istenre? Először is Jézust kell megtenned életed irányítójának.

A probléma abban áll, hogy rendszerint mi magunk szeretnénk a saját életünk irányítói lenni, így vitába és ellentétbe kerülünk Istennel. Úgy gondoljuk, hogy tudjuk, mi a legjobb nekünk. A sok stresszt az okozza az életedben, hogy gondolataid mélyén állandóan hadban állsz Istennel – „tudom, hogy Isten szerint ezt kell tennem, de én inkább azt szeretném!”

Minden reggel, amikor felébredsz, döntést kell hoznod: kinek a felelős gondjaira bízod az életed? Kinél lesz a kormánykerék – nálad vagy Istennél? Ki fogja feldobni a labdát – te vagy Isten? Minden nap, pillanatról pillanatra folyamatosan erről döntesz. Ha azt választod, hogy saját magadat teszed meg életed irányítójának, az konfliktust, zűrzavart és stresszhelyzeteket szül.

Jézus így fogalmaz Máté 16:24-ben: „Mindenkinek, aki velem akar tartani, engednie kell, hogy én vezessem. Nem ti vagytok a vezetői helyen, hanem én” (MSG-fordítás). Ehhez képest a keresztyének hajlamosak a következőket tenni: Amikor Krisztus-hívőkké válunk, átadjuk neki a vezetői helyet, majd nyomban át is ülünk a hátsó ülésre, és onnét kezdünk vezetni. Állandó „tanácsokkal” látjuk el a vezetőt, mint például: „Ne arra, fordulj le itt! Állj meg! Várj! Hajts gyorsabban! Inkább arrafelé menjünk! Látni szeretném azt a helyet.”

Sok évvel ezelőtt Kay és én táncórákat vettünk az Arthur Murray Studios-nál. A tánctanár elmondta, hogy a párok egyik legnagyobb problémája, hogy hagyják a másikat vezetni. Amikor mindketten vezetni próbálnak, akkor minduntalan rálépnek egymás lábára, ami nem igazán szívderítő látvány.

A te életed sem fest szívderítő képet, ha Istennel együtt próbálsz vezetni egyszerre. Egyszerűen csak hagyd, hogy Isten Isten legyen, és engedd át Jézusnak az életed feletti irányítást.

Beszéljünk róla:

 • Melyek életed azon területei, amelyeket a legnehezebb átengedned Istennek?
 • Hogyan vitatkoztál Istennel anélkül, hogy egy szót is szóltál volna? Mit árulnak el tetteid arról, hogy ki igazgatja az életedet?
 • Határozd el ma, hogy átadod Istennek a felügyeletet életed azon területei felett, ahol kétségekkel és gondokkal küzdesz. Hogyan fog történni ez a gyakorlatban? Milyen változást fog hozni az életedbe?  

 

*(Daily Hope by Rick Warren - 2016.08.13.)

Szólj hozzá!

A szelídség nem egyenlő a gyengeséggel

2016. augusztus 19. 03:00 - Babacson

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." Máté 5:5 (NIV. fordítás)

Ha egészséges döntéseket akarsz hozni, hogy újra jól legyél és egész legyél, meg kell tanulnod szelídnek lenni. Máté 5:5 azt mondja "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet". (NIV. fordítás) 

A szelídség számos előnyét sorolja fel a Biblia: a szelídek megelégednek (Zsolt. 22:26); Isten vezeti majd őket (Zsolt. 25:9); bölcsekké válnak (Péld. 11:2); új örömmel töltődnek majd fel (Ézsaiás 29:19).

Nagyon nagyon sok van még. A gond azonban az, hogy félre értjük ezt a kifejezést. Egyikünk sem tudja igazán, hogy mi a szelídség. 

Az igazság az, hogy a szelídség és a gyengeség a skála teljesen ellentétes végein találhatók. Valójában, a görög szó a gyengeségre szó szerint "kordában tartott erőt" jelent. A betört vad csődőrt írták le így. A csődőrnek még mindig meg van ugyan az az ereje, mint amikor vad volt, de már kordában van tartva. Valójában ez erő üvegbe zárva a mester használatára. Isten nem akarja, hogy gyenge legyél, azt akarja, hogy szelíd légy. Az Ige azt tanítja, hogy ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésének az életedben. 

Itt egy egyszerűbb magyarázata a szelíd szónak: Engedd el, engedd át az Úrnak. Ez a szelídség lényege. Ez az, amikor megadod magad, aláveted magad és beleegyezel abba, amit Isten véghez akar vinni az életedben. Ez az, amikor hagyod, hogy Isten Isten legyen az életedben. Engedd el és engedd át az Úrnak. 

Nem tudok jobb kifejezést, ami többet tehetne a fizikai és érzelmi egészségedért, mint ez. Ha elkezded gyakorolni az éltedben enyhít a stresszeden és kizárja az aggódást. Ha elengeded és az Úrra hagyod, szét oszlatja a haragod, megszünteti a fájdalmat és a neheztelést.

Beszéljetek róla:

 • Az éledet milyen területein kell megadnod magad, hogy Isten át tudja venni a vezetést?
 • Mi tarthat vissza attól, hogy szelídséget mutass és alávesd magad az Úrnak?
 • Hogyan oszlatja el a haragot és a neheztelést, ha a vezetést átadod az Úrnak?

* (Daily Hope by Rick Warren 2016.08.12.)

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu