Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Isten életet adott nekünk, nem pedig törvényeskedést

2015. július 28. 03:00 - Habakuk

A tolvaj azért jött, hogy lopjon gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet. (János10:10)

Sokan rosszul gondolják, hogy Jézus követése azt jelenti hogy ítélkezővé és törvényeskedővé kell válni.  Semmi sem áll messzebb az igazságtól. Jézus azért jött hogy gazdagságot és kielégítő életet adjon nekünk. A tolvaj azért jött, hogy lopjon gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet. János10:10)

A Sátán az, aki el akarja lopni és pusztítani a szabadságod és az örömöd.

Rendszeresen előfordul, hogy a jó szándékú és félrevezetett emberek fanatizmusa miatt kerüljük el Istent. Felsoroltam pár vallásosság fanatizmus típust, melyeket megfigyeltem az évek során.

Freddy a farizeus: Merev, szűk látókörű, törvényeskedő és mindenre van egy szabálya. A kedvenc szava a „ne”. Sok ember számára természetes a félelem, és valószínűleg ilyenekké válnak amikor keresztények lesznek. Jézus így hívja a Freddy farizeushoz hasonló embereket: „vak vezetők”. Jézus azt mondja a Máté 23:24-ben: „Vak vezérek, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek.”

Billy a Biblia-vagdalózó: Ő egy kellemetlen és túlbuzgó keresztes lovag. A kedvenc kifejezése a „Változz vagy égj el”. Isten terve arra hogy hazavigyen minket magához telve van szeretettel, kegyelemmel és áldozattal. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Ő benne el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az Ő fiát, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.” ( János 3:16-17)

Paulina a Dicséret-eluila: Nem tud vallásos kifejezések nélkül beszélni. Körülötte minden csoda vagy a maga a Gonosz műve. Az ilyen típusú emberek a polcra tették az agyukat. De Isten nem akarja,hogy ne gondolkozz tovább keresztényként; valójában Jézus elméjét akartja nekünk adni ( 1 Korinthus 2:16)

Ezek sztereotípiák, de azok az emberek akik ezeket képviselik elhagyják a kapcsolatot Jézussal azért hogy a maguk vallását gyakorolják. De Jézus azt mondja: ,,Azért jöttem, hogy életed legyen ( nem egy vallásos ) a legteljesebb mértékben!”

Beszéljetek róla:
Mik azok a személyes jellemzők amelyeket Isten akarja hogy rendelkezz?
Hogyan magyaráznád el hogy mi a különbség a vallás és a kapcsolat között?
Tarts egy lelki önértékelést. Van e olyan része az életednek, amely jobban modellezi a törvényeskezést mint a szeretet?

 

 

 

Szólj hozzá!

Isten szeretete nagyobb a problémádnál

2015. július 27. 03:00 - torokaron

„Akkor az Úr lenyúlt értem a magasból és felemelt engem, kihúzott a mély vizekből.” (Zsoltárok 18:16, TEV fordítás)

Vannak olyan időszakok az életünkben, amikor azt gondoljuk „Most merülök el utoljára! El fogok süllyedni!” Nem számít, milyen mélységben vagy, Isten szeretete akkor is ott van. Ő ki tud húzni téged a legmélyebb vizekből.

Nem számít, milyen problémád van, Isten szeretete nagyobb annál. Lehet, hogy rettentően kétségbe vagy esve, nagy bajban, vagy éppen hatalmas stressz alatt vagy. Lehetnek nagy problémáid – lelki, fizikai vagy anyagi problémák.

Isten szeretete azonban még mindig nagyobb ezeknél.

Corrie ten Boom és Betsy ten Boom hívő keresztyének voltak, akik a második világháború alatt Hollandiában éltek. Az otthonukban zsidókat bujtattak, hogy megvédjék őket a náciktól. Amikor azok erre rájöttek, nem csak a rejtegetett zsidókat, hanem Corrie-t és Betsy-t is elvitték a koncentrációs táborba, ahol a háború hátralevő részében raboskodtak.

Miután egyik kegyetlenséget látták a másik után, Corrie azt mondta Betsynek: „Ez a hely a pokol egyik gödre!” Betsy ezt felelte: „Nincs olyan mély gödör, aminél Isten szeretete ne lenne nagyobb.”

Az elmúlt hónapokban lehet, hogy padlót fogtál. Lehet, hogy pénzügyileg magad alatt vagy és azt gondolod, hogy „Össze fogok roppanni!”, vagy érzelmileg vagy magad alatt, netán a házasságod romokban hever, vagy éppen egészségügyi gondjaid vannak. Frusztrált vagy és azt gondolod: „El fogok süllyedni”.

Hol van Isten, amikor padlót fogsz? Ő éppen ott van alattad. Ő a „te menedéked, az Ő örökkévaló karjai alulról tart téged” (5 Mózes 33:27a, NLT második kiadás).

Engedd, hogy az ő szerető karjaiba hullj. Engedd, hogy elkapjon és támogasson, amikor nincs máshova menned.

Beszéljetek róla:

  • Isten melyik ígéretében kell ma megnyugodnod?
  • Miközben Isten támogat téged, mit gondolsz, mi a te felelősséged?
  • Mit jelent „menedéknek” lenni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.20.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan segít Isten abban, hogy élvezd az életet?

2015. július 26. 03:00 - sema22

"Parancsold meg azoknak, akik itt a jelenvaló világban gazdagok, hogy ne legyenek arrogánsak, és ne bízzanak a vagyonukban, ami olyan nagyon bizonytalan, hanem bízzanak Istenben, aki bőségesen megad nekünk mindent, ami az élet élvezéséhez szükséges." (1 Tim. 6:17, NIV fordítás)

 

o-life-change-facebook.jpg

Lehet, hogy most nagy nyomás nehezedik rád betegség, a munkád, a gazdaság, vagy egy kapcsolat miatt, Isten azonban továbbra is azt szeretné, hogy leld meg az örömödet az életben. 

Nem szeretné, ha vidámság nélkül élnél. Máté apostol, aki három évet töltött Jézussal ezt írta: "Az ember fia eljött, és élvezte az életet" (Máté 11:19a, Phillips fordítás)

Keresztényként örülhetsz az életnek, mert tiszta a lelkiismereted. Élvezheted az életed, mert Isten szeretetében biztonságban vagy. Vidám lehetsz, nevethetsz a gyülekezetben. Élvezheted a barátok és a család társaságát. 

Sajnos sokan vannak, akik azért nem akarják Istent beengedni az életükbe, mert attól félnek, hogy Isten miatt mindent fel kell adni, ami vidám. 

Más szóval azt gondolják, hogy kereszténynek lenni azt jelenti, hogy a bulinak vége, a lelkiség együtt jár a nyomorúsággal. Az emberek kétségbeesetten keresik az állandó vidámságot, de ez annyit jelent, hogy a csökkenő hozamok törvénye alatt élnek. Egyre több pénz, több idő és több energia befektetésével egyre csökkenő mértékű izgalomhoz jutnak. Mennek körbe-körbe és ezt kérdezik: "Ugye, még mindig milyen jól szórakozunk?" 

A félelem ellen azzal az igazsággal harcolhatsz, amit Isten mond: "gazdagon megajándékozott minket mindennel ahhoz, hogy boldog életünk legyen." (1 Tim 6:17b NIV)

Isten szeret téged. Engedd meg neki, hogy hordozza a terhedet, add neki oda azt az aggódalmadat, ami feszültté tesz. Itt az ideje, hogy élvezd az életet!

 

Beszéljetek róla:

- Hogyan tudod élvezni az életet a baj és stressz közepette? Azt akarja Isten, hogy hanyagold el a kötelességedet?

- Miért feltételezik az emberek a keresztényekről, hogy nyomorult emberek?

- Mit adott Isten, ami az örömödet szolgálja? Kihasználod teljes mértékben?

 

* (Daily hope by Rick Warren, 2015.07.19)

 

Szólj hozzá!

Isten kegyelme a nehézségek között is folytatódik

2015. július 25. 03:00 - Lilla:)

"A fájdalmam és a hontalanságom gondolata keserű méreg. Folyton erre gondolok és a lelkem depressziós. A remény visszatért, amikor eszembe jutott ez az egy dolog: a nem halványuló szeretete és kegyelme még mindig árad, friss mint a reggel, biztos mint a napsütés. Az Úr az egyetlen amim van és benne reménykedem." (Jeremiás siralmai 3:19-24. TEV)

Amikor a világod darabokra hullik, nagyon egyszerű a fájdalomra, a problémákra, a nyomásra és a nehézségekre összpontosítani. Ez a természetes válaszreakció. A biblikus válasz azonban az, hogy fókuszálj Isten szeretetére.

Akkor is ha mérges vagy Istenre, emlékeztetned kell magad arra, hogy ő mennyire szeret téged. Figyelj az ő feltétel nélküli szeretetére. Emlékezz rá, hogy nem tudsz olyat tenni, ami miatt ő ne szeretne. Panaszkodhatsz neki, ordibálhatsz vele, de akkor is örökké fog szeretni.

Ezt a biblikus hozzáállást láthatod Jeremiás életében is a Jeremiás siralmai 3:19-24-ben. Jeremiás egyszer csak már nem a saját fájdalmára kezd el figyelni: "A fájdalmam és a hontalanságom gondolata keserű méreg. Folyton erre gondolok és a lelkem depressziós." (TEV). Jeremiást felemésztette a körülötte történt pusztítás; ez töltötte meg a gondolatait és tette elkeseredetté, depresszióssá.

Ha megakarod változtatni az életed, változtatnod kell a gondolataidon. Ez tette tehát Jeremiás is. Láthatjuk a szellemi változást a következő versben: "A remény visszatért, amikor eszembe jutott ez az egy dolog: a nem halványuló szeretete és kegyelme még mindig árad, friss mint a reggel, biztos mint a napsütés. Az Úr az egyetlen amim van és benne reménykedem."

Isten szeret téged. Ő nem egy kiengesztelhetetlen szigorú szülő. Ő nem egy elszúrt, tökéletlen szülő gyengeségekkel és hibákkal. Ő Isten - az örökkévaló, mindentudó, hibátlan Isten, aki azért teremtett téged, hogy szeressen és sose hagyjon el.

Szóval, amikor úgy érzed, hogy minden elveszett, ne arra koncentrálj, hogy mi veszett el, hanem kezdj el arra összpontosítani, ami megmaradt: Isten és az ő feléd irányuló szeretete.

Beszéljetek róla:
- Milyen módokon láttad megnyilvánulni Isten szeretetét és kegyelmét az életedben?
- Mi az a néhány gyakorlati lépés, amivel segíteni tudsz a gondolataid megváltoztatásán, hogy Isten szeretetére összpontosíts?
- Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy átessünk veszteségeken és fájdalmakon?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015. 07. 18.)

Szólj hozzá!

Hogyan viselkedsz a csalódást okozó emberekkel?

2015. július 24. 03:00 - Florabell

„Testvéreim, ha valaki közületek valamit rosszul tesz, ti, akik szellemi emberek vagytok, menjetek oda hozzá, és gyengéden segítsétek őt, hogy helyrehozhassa. De vigyázzatok, mert a bűn titeket is megkísérthet." (Galata 6,1 NCV fordítás)

Bárkivel is találkozol életed során, valamiben csalódást fog okozni. Hogy miért? Mert senki nem tökéletes.

Szóval hogy reagálsz a csalódást okozókra? Mi a szeretet válasza, ha az emberek csalódást okoznak?

A Biblia a Galata 6,1-ben azt mondja "Testvéreim, ha valaki közületek valamit rosszul tesz, ti, akik szellemi emberek vagytok, menjetek oda hozzá, és gyengéden segítsétek őt, hogy helyrehozhassa. De vigyázzatok, mert a bűn titeket is megkísérthet." (NCV fordítás)

A szeretetteljes válasz a csalódást okozókra a gyengédség, nem pedig az ítélkezés.

Hogyan folytathatsz le kemény beszélgetéseket gyengéden? Hogyan konfrontálódsz a szeretteiddel, amikor látod, hogy valami olyasmit tesznek, amit nem kellene? A Biblia azt tanítja, hogy gyengéden és tiszteletteljesen bánjunk egymással, ne legyünk durvák, kíméletlenek és utálatosak.

Itt egy rövid egyenlet, hogy könnyen megjegyezhesd: Az igazság  + Durvaság = Helytelen.

Nem számít, hogy igazad van. Ha durva vagy, senkit nem érdekel, mit akarsz mondani. Egyszerűen felhúzzák a védőpajzsot! Gyengédnek és szeretetteljesnek kell lenned, ha meg akarod értetni magad valakivel, aki csalódást okozott neked.

A Példabeszédek 15,4-ben az áll: "A kedves szavak az élet fája, de a hamis nyelv összetöri a lelket" (NLT fordítás, második kiadás)

Mindig eldönthetjük, hogyan beszélünk valakivel - és ez különösen igaz a gyerekeinkre. Tudod, milyen mélyen megsebezhetnek egy gyereket a szavak? Évekig tartó sebet okozhatnak. A Biblia szerint a kedves szavak viszont segítséget nyújtanak és gyógyulást hoznak. Ha a gyerekeid valamit elrontanak, ne kapj a lehetőségen, hogy elmondhasd, milyennek is látod őket abban a pillanatban. Adj nekik perspektívát, hogy milyenné válhatnak a dolgok! Szavaid legyenek az élet, az egészség és a remény szavai, ne pedig a kíméletlen ítélkezésé! Légy gyengéd!

Ugyanez igaz a házasságra is. Hány házassági konfliktust elkerülhetnénk, ha vennénk egy levegőt, és gyengéd, kedves szavakat használnánk, nem pedig gonoszakat és kíméletleneket! Meg kell tanulnunk, hogyan legyünk nagyvonalúak egymással, hogyan beszéljünk és reagáljunk le dolgokat gyengéden és kedvesen.

Beszéljetek róla:

  • Találj ki egy módszert, ami segít abban, hogy gondolkozni tudj, mielőtt beszélsz, hogy kedvesen és ne ítélkezően szólalj meg!
  • Hogyan fejleszthető a kedves lelkület?
  • Mit jelent az, hogy perspektívát adsz a gyermekeidnek, megmutatva, hogy milyenné válhatnak a dolgok? Hogyan gyakorolhatod ezt a személyes életedben?


*(Daily Hope by Rick Warren,  2015. 07.17.)

2 komment