Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csak Isten képes megszabadítani lelked a stressztől

2016. október 21. 03:00 - Lilla:)

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28.)

Amikor stresszes állapotban vagy, többnyire hogy próbálsz kiszabadulni belőle? Hogyan tudod mentesíteni magad a stressztől, amikor kimerült vagy és túlhajszolt? Talán moziba mész vagy elmész vacsorázni, hogy ne kelljen főznöd. Az is lehet, hogy van egy hobbid vagy sportolsz valamit, ami segít a feszültség levezetésben.

Semmi gond nincs ezekkel a dolgokkal, de egyik sem fogja számodra elhozni azt a szabadulást, amire igazán szükséged van. A világ összes sziesztázása sem fogja megszabadítani a lelked a stressztől. A testedet megnyugtatja, de a lelkedet nem fogja.

Egyetlen egy dolog tudja megnyugtatni a lelked: Isten. Egyedül ő tudja megadni neked azt a belső békességet, mely megszabadít a stressztől.

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28.)

Ő nem azt mondja: "Gyere gyülekezetbe!" Nem azt mondja, hogy gyere Bibliát tanulmányozni vagy kiscsoportba. Amikor túlhajszolt vagy, egyetlen egy személy van, aki meg tudja nyugtatni a lelked. Ez a valaki Isten. Amire mindennél inkább szükséged van akkor, amikor túlhajszolt vagy, az több idő kettesben Istennel.

Hogyan teheted ezt meg? A Máté evangéliuma 6:6. azt mondja: "Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem kísért semmi, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, ahogy csak tudsz. A fókuszt helyezd magadról Istenre és megérzed majd az ő kegyelmét" (MSG fordítás).

Néhányan sosem csináltak eddig ilyet. Mások nem tették ezt már hetek vagy hónapok óta. Ezért vagy túlhajszolt. Szükséged van arra, hogy időt tölts csendben Istennel. Imádkozz és olvasd a Bibliát.

Miért nem hallgatunk gyakrabban Jézusra? Miért nem fordulunk hozzá? Általában bármi más előbb szóba jön mint az, hogy Istenhez forduljunk. Nagyon sokszor azt gondoljuk, hogy meg tudunk vele birkózni egyedül is, máskor pedig nem vesszük észre, hogy Isten csak arra vár, hogy szóljunk neki. A Bibliában Isten újra és újra elmondja: "Kiáltsatok hozzám! Hívjatok engem! Beszéljetek hozzám! Adjátok át a terheteket nekem!"

Ha üresen futsz neki ennek a napnak, először is hívd segítségül Istent! Ne egy tablettához, egy programhoz vagy egy tervhez fordulj. Gyere Krisztushoz és ő megnyugvást ad neked!

Beszéljetek róla:

 • Milyen különbséget veszel észre azon a napon, amikor reggel csendességet tartasz Istennek?
 • Miért fontos, hogy Istenre helyezd a fókuszt, amikor stresszes vagy?
 • Miért gondolod, hogy Isten arra vár, hogy hívd őt mielőtt megtapasztalod a békességet?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.14.)

Szólj hozzá!

A legjobb alkalom arra, hogy szeress - a MOST

2016. október 20. 03:00 - mintyovanviki

„Amikor csak lehetséges, cselekedj jót azokkal, akik rászorulnak. Soha ne mondd embertársaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most is tudnál segíteni nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 GNT fordítás)

Az elmúlt napokban azokról az igazságokról beszéltünk, amelyek segítenek nekünk abban, hogy emlékeztessük magunkat arra hogyan összpontosítsuk az életünket és erősítsük a kapcsolatainkat. A harmadik igazság ez: a legjobb alkalom arra, hogy szeress – a MOST.

A Példabeszédek 3:27-28 azt mondja: „Amikor csak lehetséges, cselekedj jót azokkal, akik rászorulnak. Soha ne mondd embertársaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most is tudnál segíteni nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 GNT fordítás)

Miért a MOST pillanata a legjobb, hogy kifejezd szeretetedet? Mert nem tudod mennyi lehetőséged lesz ezt megtenni még. A körülmények változnak. Az emberek meghalnak. A gyermekek felnőnek és elhagyják otthonukat. Nem garantált a holnapod. Ha ki akarod fejezni a szeretetedet, akkor jobban teszed, ha MOST teszed.

Charles Colson és George McGovern politikai ellenfelek voltak. Az 1972-es elnökválasztási kampányban egymás ellen dolgoztak. De mindketten megbánták.

Colson azt írta: „Ahogy visszatekintek az életemre, a legjobban azt sajnálom, hogy nem töltöttem több időt a gyermekekkel. Ha a család az elsőrangú az életedben, akkor ezt azt jelenti, hogy egy olyan kultúrával kerülsz szembe, ahol az anyagiasság és a munkamánia az uralkodó. Azt is jelenti, hogy nem fogsz a karrieredben olyan gyorsan előre haladni, mint mások teszik. Azt is jelenti, hogy egy alacsonyabb életminőséget is elfogadsz tudván, hogy jót teszel a gyermekeidnek azzal, hogy érzelmi biztonságot nyújtasz, amire építhetik majd ők is az életüket.”

McGovern egy könyvet írt a lányáról Terry-ről, aki 1994-ben alkoholizmusban halt meg. A tragédia után McGovern megtalálta Terry naplóját és felismerte, hogy nem volt olyan jó apa, mint amilyennek ő képzelte magát. Amíg 18 órákat töltött egy nap a politikai csatározásaival, Terry otthon volt és naplót írt, amelyben leírta, hogy hiányzik neki az édesapja és valószínűleg ő nem hiányzik az édesapjának. Hiszen ha hiányozna neki, akkor törődne vele. McGovern tanácsokat is írt szülőknek: „Mutassátok ki szereteteteket gyermekeitek felé azzal, hogy több időt töltötök velük, főleg a kamasz korban – ne számítson most a karrieretek. ez az az út, amit senki sem bánt még meg."

„Mindent odaadnék, ha még egy délutánt Terry-vel tölthetnék. Ha elmondhatnám neki mennyire szeretem. Ha lehetne még egy boldog pillanatunk, amelyből annak idején olyan kevés jutott nekünk.”

Ne tétovázz! Sosincs későn! A legjobb alkalom arra, hogy szeress – a MOST.

Beszéljetek róla:

 • Kivel kellene elkezdened több időt tölteni?
 • Milyen tevékenységeket kellene kiiktatnod a napirendedből, hogy több időd legyen azokra az emberekre, akiket szeretsz?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.13.)

Szólj hozzá!

Fejezd ki a szereteted az időddel

2016. október 19. 03:00 - magyarosijulia

„Őszinte tettekkel kell kifejeznünk a szeretetet, nem üres szavakkal." (1János 3:18, GW fordítás)

Quality Time in a Relationship - By Tondani Mukhanu

Hogy csökkenteni tudd az életedben levő stresszt és túlterheltséget, a második igazság, amire emlékezned kell az, hogy a szeretet a legjobban az idővel fejezhető ki.

A képlet tehát ez: SZERETET = IDŐ. A Biblia ezt írja az 1János 3:18-ban „Őszinte tettekkel kell kifejeznünk a szeretetet, nem üres szavakkal." (GW fordítás).

A szeretetnek arra a formájára vágyunk leginkább, hogy valaki teljesen nekünk szentelje a figyelmét. Azt szeretnénk, ha belenézne a szemünkbe, ha beszélne hozzánk, ha meghallgatna. Arra vágyunk, hogy valaki személyes közösségben legyen velünk. Ezért az időnk a legnagyobb ajándék, amit más embernek adhatunk. A legértékesebb és a legnagyobb ajándék, mert az időnk az életünk.

Az idő azért nagyon értékes dolog, mert csak bizonyos mennyiség áll belőle a rendelkezésünkre. Isten tervezte el, hogy hány napig élünk, és ennél több időt nem tudunk szerezni. Több pénzt lehet szerezni, de időt nem. Ezért amikor másnak az időnket adjuk, akkor az életünkből adunk neki egy kicsit, hiszen azt az időt már nem kapjuk vissza. Ezért az időnk a legnagyobb ajándék, amit másoknak adhatunk.  

Ma az emberi kapcsolatokból sokszor hiányzik az egymásra szánt idő. Az emberek egy lakásban élnek, de mint a hajók a tengeren, csak elmennek egymás mellett... Lehet, hogy néha egy-két puszival üdvözlik egymást vagy elköszönnek egymástól, de az egész kapcsolat valahogy egyre hűvösebbé és szárazabbá válik az egymásra való odafigyelés hiánya miatt.   

Nagyon sok minden el tudja rabolni az embereket egymástól, például a munka, a különböző teendők, feladatok, hobbik, vagy az, hogy valaki túl sokat vállal a gyülekezeti életben vagy a szolgálatban.

Talán most elgondolkozol, hogyan tudnál több időt szánni azoknak, akiket szeretsz. Például talán kezdhetnéd azzal, hogy kikapcsolod a tévét vagy a számítógépet egy kicsit. Mindig elcsodálkozom azon, hogy emberek nézik a Barátok közt sorozatot, de nem ápolják a saját barátságaikat, vagy nézik a különböző beszélgetős műsorokat, de nem beszélgetnek egymással, sem azokkal, akik a legközelebb állnak hozzájuk.  

Ha szeretnéd újraéleszteni egy haldokló kapcsolatodat, haldokló házasságodat vagy barátságodat, akkor fektess bele többet abba a kapcsolatba önmagadból - vagyis az idődből.  És ha szeretetet adsz másnak az idődön keresztül, akkor áldás tudsz lenni mások számára, és így mélyebbek és tartalmasabbak lesznek az emberi kapcsolataid. 

Beszéljetek róla:

 • Mik azok a – nem feltétlenül rossz – dolgok, amelyek akadályoznak abban, hogy időt szánj a családodban vagy a környezetedben élő emberekre?
 • Ha van egy olyan kapcsolatod, ami haldoklik, min tudnál változtatni, hogy kimutasd a másik személy felé, hogy szeretnél önmagadból többet adni neki, több időt akarsz szánni rá?
 • Rád nézve igaz az, hogy a minőségi idő “az egyik szeretetnyelved?” Értékeled, hogy valaki neked adja az idejét? Ha esetleg ez látszólag nem annyira fontos számodra, mit gondolsz, hogyan élik meg vagy mennyire értékelik a veled töltött minőségi időt azok, akiket szeretsz?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.12.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: szeretet idő

Életünk értelme a szeretet

2016. október 18. 03:00 - FodorImi

„A szeretet legyen a legfőbb célotok!” (1Korinthus 14:1 – NLT, 2. kiadás fordítása)

Három igazságra emlékeznünk kell, ha oda akarunk jobban figyelni arra, ahogyan élünk és ha nem akarunk  annyira túlterheltek lenni. Nem új dolgok ezek, csak gyakran megfeledkezünk róluk.

Ha gyakorlod és alkalmazod ezeket az igazságokat, egészségesebb lesz az életed, boldogabb lesz a családod és eredményesebb leszel a munkádban. Sokkal kevesebb válás vagy külön élés lenne manapság, ha odafigyelnénk arra, hogy mit mond Isten a kapcsolatokról.

Az első igazság az, hogy az életünkben a szeretet kell, hogy a legfontosabb legyen.

Az 1Korinthus 14:1-ben ezt mondja a Biblia: „A szeretet legyen a legfőbb célotok!” Te is ezt tedd az első helyre a fontossági sorrendben! Legyen ez az elsődleges célod, a legnagyobb vágyad és az életcélod. Ne csak a listádon szereplő Top 10 egyike legyen! Ne azt mondd, hogy „az egyik dolog, amit szeretnék az életben, az a szeretetteljes kapcsolatok.” Ez legyen a legelső!

Miért mondja Isten, hogy a legfontosabb célod a szeretet legyen? Két okból is:

 1. Először, mert Isten azt mondja, hogy az életben a szeretet a legfontosabb. Azt mondja a Biblia, „Nem számít, mit mondok, mit hiszek vagy mit teszek, szeretet nélkül csődbe jutottam.” (1Korinthus 13:3, MSG fordítás) Csodálkozom azon, hogy milyen gyakran van úgy, hogy a szeretetkapcsolatainkra csak épphogy tudunk időt szakítani a napi teendőink mellett, és hogy nehezen tudunk időt szánni a hozzánk közel álló emberekre vagy arra, hogy velük minőségi időt töltsünk együtt. Isten nem azt mondja, hogy a szeretetkapcsolatok fontos részei az életünknek, hanem azt, hogy a szeretetkapcsolataink maga az életünk. Az egész életünk lényege és értelme a szeretet.
 2. Másodszor, Isten azt mondja, azért kell középpontba helyezni a szeretetet az életben, mert csak ez marad meg. „Három dolog marad meg örökre – a hit, a remény és a szeretet – és ezek közül legnagyobb a szeretet” (1Korinthus 13:13, NLT 2. kiadás fordítása). Akarsz örökséget hagyni magad után? Akarsz változást hozni az életeddel? Akarsz valami olyan jót tenni ezen a világon, ami még a halálod után is megmarad?

Isten megmutatta, hogyan hagyhatsz maradandó örökséget: töltsd meg szeretettel az életed! Ő kész megmutatni neked, hogyan teheted a legfőbb céloddá a szeretetet.

Beszéljetek róla:

 • A te életedben a szeretetkapcsolatok hányadik  helyen állnak a fontossági sorrendben? Mi bizonyítja ezt?
 • Ha ma meghalnál, mit mondanának, milyen örökséget hagytál magad után?
 • Milyen gyakorlati módokon fejezheted ki a szereteted mások iránt?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.11.)

Szólj hozzá!

Tegyél kevesebbet, és bízz jobban Istenben

2016. október 17. 03:00 - Á. Bözse

"Hatalmas nyomás alatt voltunk, sokkal nagyobb alatt, mint amit képesek voltunk elhordozni, annyira, hogy már az életben maradásban sem reménykedtünk. Ahogy később kiderült, ez volt a lehető legjobb, ami történhetett velünk. Ahelyett, hogy a saját erőnkben vagy bölcsességünkben bíztunk volna a kijutással kapcsolatban, teljesen Istenben kellett bíznunk - ami nem egy rossz gondolat, hiszen ő az Isten, aki feltámasztja a halottakat." (II. Korinthus 1,8-9 NIV/MSG fordítás)

Az utolsó lépés, hogy több határt tudj húzni az életedben az, hogy kevesebbet teszel és jobban bízol Istenben. Miért kellene ezt tenned? Mert Isten többet tud tenni 20 perc alatt, mint te 20 év alatt.

Sokan évekig küzdünk, dolgozunk és fáradozunk az álmainkért és céljainkért, és mégsem érjük el azokat. De talán inkább egy kicsit le kellene nyugodnunk, háttérbe vonulni és bízni Istenben. Csak figyelni, hogy mit képes Ő megtenni. Ráadásul Ő jobban és gyorsabban is tesz mindent, mint mi.  

Az egyetlen előnye annak, hogy túlterhelt és túlhajszolt vagy az, hogy ez rákényszerít, hogy jobban bízz Istenben. Ez térdre kényszerít és ráébredsz, hogy falnak ütköztél, kifogytál az energiából és kiürültek az erőforrásaid.

Egy időben Pál apostol is eljutott a kiégésig. Ázsiában volt, dolgozott és szolgált, és kész volt bedobni a törölközőt.

Ezt mondja a II. Korinthus 1,8-9-ben: Hatalmas nyomás alatt voltunk, sokkal nagyobb alatt, mint amit képesek voltunk elhordozni, annyira, hogy már az életben maradásban sem reménykedtünk. Ahogy később kiderült, ez volt a lehető legjobb, ami történhetett velünk. Ahelyett, hogy a saját erőnkben vagy bölcsességünkben bíztunk volna a kijutással kapcsolatban, teljesen Istenben kellett bíznunk - ami nem egy rossz gondolat, hiszen ő az Isten, aki feltámasztja a halottakat." (NIV/MSG fordítás)

Isten meg tudja tenni, amit te nem. Jézus nem azt mondta, hogy "ha elég elfoglalt vagy, akkor hegyeket tudsz elmozdítani", és nem azt, hogy "ha keményen dolgozol és tele van stresszel az életed, akkor hegyeket tudsz elmozdítani." Azt mondta, hogy "ha van hited, hegyeket tudsz elmozdítani" (Máté 17,20). A hit, és nem önmagunk túlhajszolása az, ami segít elvégezni egy munkát.

Mi a hegy a te életedben? Mi az a probléma, aminek el kell mozdulnia? Ne nyüzsögj annyit emiatt! Tegyél kevesebbet, és bízz jobban Istenben!

Kérlek, mondd el most ezt az imát:

"Mennyei Atyám, régóta nem tudok határokat szabni az éltemben, és már alig emlékszem, hogy milyen az, amikor nem érzek állandó kimerültséget és feszültséget. Azt gondolom, hogy normális, ha mindig fáradtságot és  kimerültséget érzek, pedig ez nem így van. Belefáradtam abba, hogy állandóan sürgetnek, hogy mindig késésben vagyok és ki vagyok merülve. Túl sok vasat tartok a tűzben egyszerre, és szükségem van a segítségedre, hogy kikerüljek a káoszból, amit csak magamnak köszönhetek. Segíts felismerni és elfogadni a határaimat. Segíts, hogy egy kicsit lazábban tudjam megszervezni az időbeosztásom. Szükségem van arra, hogy egy kicsit fellélegezzek és hogy meghúzzak bizonyos határokat az életemben. Jézus Krisztus, tudom, hogy nem tehetek meg mindent, ezért szükségem van a bölcsességedre, hogy el tudjam dönteni, mit fontos, és mit nem fontos megtennem. Nem akarom elvesztegetni és elpazarolni az életem. Kérlek, adj bátorságot, hogy nemet tudjak mondani arra, ami rossz, és csak arra mondjak igent, ami jó. És legfőképpen segíts, hogy bízni tudjak benned. Kérlek, bocsáss meg, hogy azt gondoltam és úgy cselekedtem, mintha minden tőlem függne és rajtam múlna. Ez nem így van. Minden tőled függ és rajtad múlik! Szeretnék jobban hinni benned, és kevésbé akarok csak saját magamra támaszkodni. Kevesebb stresszt szeretnék, és több mindenben szeretnék határokat szabni az életemben. Jézus nevében, ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.10.)

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu