2014
07
24

Hogy meg tudd vigasztalni a haldoklót, először győzd le félelmeidet

"Senki sem élhet örökké, mindenki meg fog halni. Senki sem menekülhet a sír hatalma elől." (Zsolt 89,48 NLT fordítás)

Mielőtt segíteni tudnál valakin, akinek szembe kell néznie a halállal, foglalkoznod kell saját életed félelmeivel.

A halál felfedi a bennünk rejtőzködő félelmeket. Amikor úgy érezzük, hogy lelepleződtünk, általában el akarunk bújni. Azóta van ez így, mióta Ádám és Éva elbújtak Isten elől mezítelenségük miatt.

Milyen félelmeid vannak a haldokló emberekkel kapcsolatban?

Talán attól félsz, hogy rossz dolgot mondasz. Félsz, hogy csak rontasz a helyzeten. Félsz, hogy valamit eltolsz. És ennek eredményeképpen, inkább nem teszel semmit.

Meg sem tudom számolni, hogy hány embert láttam utolsót lélegeztüket venni. Végignéztem sok-sok ember halálát. Hadd nyugtassalak meg. Szinte lehetetlen elrontani bármit is! Már tudják, hogy haldokolnak. Az, hogy egyszerűen mellettük vagy, sokat számít.

A Lifetime TV csatorna filmjeivel ellentétben egy ember halálakor nagyon kevés filmszerű pillanat van. Az emberek nem ülnek fel az ágyukban és mondják: "Szeretlek!" és aztán meghalnak. Nem így történik. Alig akad teátrális mozdulat vagy feltűnő gesztus.

A halál meglehetősen mindennapi. Nincs semmi kísérteties benne. Nem ijesztő. Nem hátborzongató. Az ember egyszerűen abbahagyja a lélegzést. Az egyik pillanatban itt van, a következőben nem.

A Bibliában ezt olvassuk: "Senki sem élhet örökké, mindenki meg fog halni. Senki nem menekülhet a sír hatalma elől." (Zsolt 89,48 NLT fordítás) A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk valakivel szemben, aki haldoklik, ha nem vagyunk ott, mert félünk. Ha egyszer szembenézel a halállal kapcsolatos félelmeiddel, segíteni tudsz majd egy barátnak, hogy szembenézzen saját félelmeivel, ha eljön az ideje.

Beszéljetek róla

 • Milyen félelmeid vannak azzal kapcsolatban, hogy tanúja vagy a halálnak? Szerinted honnan erednek félelmeid?
 • Mit gondolsz, miért nehéz az embereknek a halálról beszélniük?
 • Mit mond a halálról Jézus Krisztus halála és feltámadása?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.17.)

Fordította: zsófi68 | Címkék: halál félelem vigasz
2014
07
23

Költségvetés készítése: tudd, hogyan állsz anyagilag

„A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (Példabeszédek 24:3, LB fordítás)

Az egyik legfontosabb lépés az anyagi szabadság felé az, ha készítesz egy listát arról, amid van, amivel tartozol és mindarról, amit megkerestél. Ezt hívják naprakész kimutatásnak. Ez a könyvelés alapja.

A Bibliában azt olvassuk, hogy a „Bölcsesség építi a házat, és az értelem szilárdítja meg.” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Akkor tudsz bölcsen bánni a pénzeddel, ha tudod, hogy hol van, hova megy, és honnan jön.

Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél. Pedig ez nem így van! A pénz csak szép csendben elsétál. Ha a hónap végére érve azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy „hová tűnt a pénzem”, akkor ez azt jelenti, hogy nem férsz bele a költségvetésedbe. Ha van egy megtervezett költségvetésed, akkor te mondod meg a pénzednek, hogy hova szeretnéd, hogy menjen, nem pedig azon tűnődsz, hogy vajon hova tűnt. A költségvetés nem más, mint egyszerűen megtervezett költekezés.

Miért annyira fontos a naprakész kimutatás, valamint annak ismerete, hogy mivel tartozol, mennyit keresel, és mennyid van? Azért, mert a tudatlanság és a könnyelmű hitelfelvétel együttesen egyenlő a katasztrófával. Ez egy katasztrófa!

Ha bemész egy üzletbe, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem tudod, hogy megengedheted-e magadnak azt az adott dolgot, vagy nem, akkor máris bajban vagy. Butaság a tények ismerete nélkül dönteni. Nem bölcs lépés megvenni valamit, ha nem is tudod, hogy ki tudod-e fizetni. Az egyetlen módja annak, hogy tudd, hogyan állsz anyagilag az, ha kimutatásaid naprakészek és kiadásaidat megtervezed.

A Példabeszédek 24:3 egy másik fordításban így szól: „A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (LB fordítás). Készítsd el a listád, légy tudatában az anyagi helyzetednek és élj ezeknek megfelelően!
 

Beszéljetek róla

 • Mi akadályoz meg abban, hogy őszintén tekints a pénzügyeidre? Mire van szükséged ahhoz, hogy ezt megtehetsd?
 • Életed mely területein esik a legnehezebben számodra az, hogy megzabolázd a kiadásaidat?
 • Mit gondolsz, Isten hogy szeretné, hogy rangsorold a kiadásaidat?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.16.)

2014
07
22

Tedd Istent az első helyre az anyagiakban az adakozáson keresztül

,,Keressétek az Ő királyságát és igazságosságát, s ezen felül minden megadatik nektek.” (Máté 6:33)

Az egyik legjobban ismert Dél-Kaliforniai üzleti vezető egyszer a következőket mondta nekem: „Rick, meg kell mondanod az embereknek, hogy a legjobb idő az adakozás elkezdésére akkor van, amikor adósságban vannak. Ilyenkor van a legnagyobb szükségük segítségre.''

Bármi is legyen az, melyen Isten áldását szeretnéd látni az életedben, tedd Őt az első helyre ezen a területen. Azt akarod, hogy Isten áldja meg az vállalkozásodat? Tedd Őt az első helyre a vállalkozásodban. Azt akarod, hogy Isten áldja meg a házasságodat? Tedd Őt az első helyre a házasságodban. Azt akarod, hogy Isten áldja meg az időbeosztásodat? Tedd Őt az első helyre ezen a területen. Azt akarod hogy Isten áldja meg a pénzügyeidet? Tedd Őt az első helyre a pénzügyekben is.

Amiben Istent első helyre teszed, abban Ő megáldd téged. Máté 6:33-ben ezt olvassuk: ,,Keressétek az Ő királyságát és igazságosságát, s ezen felül minden megadatik nektek.” El kell határoznod, hogy adakozni fogsz és félreteszel, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kevesebből kell megélned, hogy mindkét dolgot meg tudd tenni.

Bármilyen összegből meg lehet élni, ha csak annyi áll rendelkezésre. Ez egy döntés. Senki nem parancsolta meg, hogy olyan kocsit vezess, hogy ilyen házban lakj vagy, hogy ilyen számlákat fizess.

Isten azt akarja hogy adakozz, és azt akarja, hogy félrerakj. Ha 10 százalékot adakozol és 10 százalékot félreraksz, ez azt jelenti, hogy a maradék 80 százalékból élsz meg.

Mondjuk azt, hogy a családi jövedelmed 60,000 dollár egy évben, és 40 évesen kezded el ezt a tervet. 20 éven keresztül, 60 éves korodig 120.000 dollárt adakoznál Isten céljaira a világban és még meg is maradna több, mint 120.000 dollárod megtakarításként vagy befektetésekben.

Ez nagy változásokat jelenthet a családodban. Lehet, hogy áldozatokat kell hoznod, fel kell adnod dolgokat. De működik! Óriási eredmények vannak. Isten mindig megbecsüli azokat a területeket, ahol őt teszed az első helyre.

A Biblia ezt írja 5 Mózes 14:23-ban: "Az adakozás célja, hogy megtanítson bennünket arra, hogy mindig Istent tegyük az első helyre az életünkben." (LB fordítás)

Beszéljetek róla

 • Milyen változások kell, hogy életedmódodban bekövetkezzenek, ahhoz, hogy jövedelmed 80 százalékából meg tudj élni?
 • Mik azok a tárgyak, melyekhez a legjobban ragaszkodsz? Hogyan versenyeznek ezek a dolgok Istennel az életedben?
 • Mit gondolsz, mi köze van a megtakarításnak ahhoz, hogy Istent teszed első helyre az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.15)

2014
07
21

Hogyan erősítheted barátaid hitét?

"Kétségbe voltam esve, egészen, míg el nem hittem, hogy meglátom az Úr jóságát az élőknek földjén." (Zsoltárok 27:13, NASB)

Egy válás vagy más nagyobb krízis megrendíti a hitedet. De a hited és Krisztusban való bizalmad fog ezen átvinni. Dávid, miután hatalmas veszteség érte, többek között a gyermekét is elveszítette, így ír a Zsoltárok 27:13-ban: "Kétségbe voltam esve, egészen, míg el nem hittem, hogy meglátom az Úr jóságát az élőknek földjén". Vagyis feladta volna, ha nem bízik abban, hogy jó az Isten. 

Amikor az életed több sebből vérzik és sötéten fest a jövő, hidd el, hogy Isten jó! Még ha minden rosszra fordul is az életedben, hidd, hogy Isten ki fog ebből húzni. Hidd el, hogy Isten terve az életedre nagyobb, mint a problémák, amelyeken keresztülmégy. Azután pedig meg tudod osztani a hitedet másokkal is, akik krízishelyzetben vannak. A barátok erősítik a barátaik hitét.

Hogyan lehet ilyen hited? A Biblia azt mondja, hogy csak egy mód van erre: Isten Szavának megismerése. Ha jól ismered a Bibliát, a hited nagyra fog nőni. Ha csak kicsit ismered, akkor kicsi hited lesz. Ha pedig nem ismered, akkor semmilyen hited nem lesz. Tudtad, hogy a Bibliában több mint 7000 ígéret van a számodra? De nem kérheted el őket, ha nem ismered őket. Ha növelni szeretnéd a hitedet, hogy kezelni tudd az élet viharait, akkor meg kell ismerned a Bibliát tanulmányozás, elmélkedés és memorizálás által.

Beszéljetek róla:

 • Mit tehetsz azért, hogy jobban ismerd Isten Szavát?
 • Találj olyan ígéretet Istentől, amire a vihar idején hivatkozhatsz.
 • Keress ilyet a barátaidnak is! Hogyan mutatta ki Isten a jóságát feléd az elmúlt évben?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 07. 14)

Fordította: sema22 | Címkék: hit probléma bizalom nehézség Isten Szava
2014
07
20

Nyisd meg a szíved, hogy meglásd Isten csodáját!

"Azt kérem Istentől, hogy nyissa meg szívetek szemét, hogy fel tudjátok fogni, milyen reménységre hívott el titeket, és milyen dicsőséges az a hatalmas örökség, amit Isten a saját szent népének szánt." (Efézus 1:18 ERV)

Milyen gyorsan felejtünk!

Amikor Isten tesz valami jót az életünkben - válaszol az imánkra, kisegít minket, segít rajtunk egy csodával -, a következő pillanatban, amikor problémánk akad, mégis úgy viselkedünk, mintha Isten csodája sosem történt volna meg. Rövidtávú a memóriánk, és amikor nem tudunk visszaemlékezni a múlt áldásaira, elkezdünk félni a jövőtől. Abba bele sem gondolunk, hogy Isten újra megteheti, hiszen már elfelejtettünk, hogy egyszer megtette.

Ha rövidtávú a memóriánk, elkezdünk fölöslegesen aggódni a holnapon.

A lelki látás kifejlesztése feltétlenül szükséges a sikeredhez, a stressz kezeléséhez, a stabilitásodhoz és az erődhöz. A Biblia azt mondja a Példabeszédek 29:18-ban, hogy "ahol nincs látás ... ott az emberek elvesznek". (AMP)

Tiszta látás nélkül elveszted a reményed. Amikor nincs hitbeli látásod a családoddal, a karriereddel vagy az egészségeddel kapcsolatban, akkor elveszíted a reményt.

Amikor nem látod tisztán az utad, az azt jelenti, hogy elvesztetted a látásod és ezek szerint el fogod veszíteni a reményt.

A remény a kulcsa annak, hogy átjuss életed csatáin - bármennyi időbe is telik. Ez nem jön az égből "csak úgy", hanem Isten látásán keresztül kapod.

Az Efézus 1:18 mondja: "Azt kérem Istentől, hogy nyissa meg szívetek szemét, hogy fel tudjátok fogni, milyen reménységre hívott el titeket, és milyen dicsőséges az a hatalmas örökség, amit Isten a saját szent népének szánt." (Efézus 1:18 ERV). A lelki szemeinkkel való látásról, a lelki látásról beszél itt Pál.

Reményt nyersz azáltal, hogy Isten perspektívájából látod az életed.

Ha Istent keresed, hogy tegyen csodát az életedben, kérd meg, hogy nyissa meg a szívedet és adjon neked az ő látásából az életedre vonatkozóan!

Beszéljetek róla:
- Készíts egy listát, hogy Isten mit adott neked az elmúlt évben!
- Milyen látást adott neked Isten a családodra, karrieredre és a szolgálatodra vonatkozóan?
- Milyennek látod Isten munkálkodását a jövőbeli életedben? Mennyire ad ez neked reményt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 07. 13.)

Fordította: Lilla:) | Címkék: remény hozzáállás aggodalom

Blog.hu sablonok (Népkert Kft.)