2014
09
01

Ha szeretnél meggyógyulni, mondd el másoknak!

"Ismerjétek be a hibáitokat egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyulhassatok." (Jakab 5:16 - LB fordítás)

Tudod, hogy mik azok a problémák, melyektől meg akarsz szabadulni az életedben? Mi az a kísértés, hiányosság, hiba, félelem, aggodalom, magányosság - bármi legyen is, ami rombol téged? Sosem fogsz tudni egymagad megszabadulni ezektől. Ha tudnál, megszabadulnál tőle, de nem tudsz, tehát nem fogsz. Csak akkor leszel jobban, ha őszinte vagy Istennel - és másokkal.

Lehet, hogy azt mondod: "Nem akarom ezt tenni. Kényelmetlenül érezném magam. Miért kellene nekem ezt tenni?" Mert megalázkodásra kényszerít, és Isten az alázatosoknak kegyelmet ad. A leragadást a büszkeséged okozza.

A Bibliában ezt olvassuk: "Kettő jobb, mint egy, mert fáradozásuknak jó eredménye van: ha valamelyikük elesik, egyik fel tudja segíteni a másikat. De kár azért, aki elesik, és nincs senki, aki felsegítse." (Prédikátorok 4:9 - LB fordítás).

Isten úgy alkotott minket, hogy szükségünk legyen egymásra. Nem arra alkotott, hogy egyedül nézz szembe a problémáiddal, vagy a bűneiddel. Szükségünk van egymásra. Vágyunk arra, hogy tartozzunk valakihez. Azért vagyunk, hogy segítsük egymást.

Jakab 5:16 az egyik legfontosabb vers az egészséged és szentséged szempontjából, ahogy a rossz szokásokat és nehézségeket próbálod kiküszöbölni: "Ismerjétek be a hibáitokat egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyulhassatok." (LB fordítás)

Már hallhattad ezt tőlem korábban: Az érzések beismerése a gyógyulás kezdete. Ez Jakab 5:16-on alapszik. Az érzések felfedése által leszel egyre jobban. Ha valaki odajön hozzám és ezt mondja: "Pásztor Rick, erről még senkinek sem beszéltem", tudom, hogy ez az ember úton van a felépülés felé, mert amikor először osztasz meg valamit valakivel, kinyitod annak a szekrénynek az ajtaját, ami mögött a mumus bújkál - de kiderül, hogy nem is olyan nagy, mint amilyennek hitted és megkönnyebbülten felsóhajtasz. A beismerés és megosztás megkönyebbülést és gyógyulást hoz magával. Miért? Mert abban a percben, amikor ezt megteszed, megalázod magadat, és Isten az alázatosoknak kegyelmet ad.

Néhányatoknak ez a legnehezebb lépés, mert sérti a büszkeségeteket. Nem bánjátok, ha Istennek beszéltek egy rossz szokásról, de nem tervezitek, hogy megosztjátok másokkal is. A gondolatától összeszorul a gyomrotok.

Ha így áll a dolog, akkor megakadsz abban a bűnben az életed hátralévő részében, mert sosem leszel jobban magadtól. Isten úgy alkotott minket, hogy szükségünk legyen egymásra a növekedéshez.

Ha minden vágyad, hogy Isten megbocsásson neked, mondd el neki. De ha szeretnél meggyógyulni, akkor el kell mondanod más embereknek.

Beszéljetek róla

 • Szerinted milyen emberekkel szeretné Isten, hogy megoszd a bűneidet, aggodalmaidat és félelmeidet?
 • Kik azok az emberek az életedben, akik megfelelnek ennek a leírásnak?
 • Mit gondolsz, Isten hogyan szeretné, hogy reagálj, amikor a barátaid megosztják veled a bűneiket, fájdalmaikat, rossz szokásaikat, vagy akadályaikat?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.25.)

2014
08
31

A maradandó változáshoz vedd le a régit majd vedd fel az újat

"Ne igazodjatok többé e világ mintájához, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával"

Róma 12:2 NIV fordítás 

Ha szeretnél maradandó változást az életedben, ismét fókuszálni kell az elméddel. Pontosabban, meg kell változtatnod a gondolkodás módodat azokról amiket nem akarsz, azok felé, amiket akarsz. Miért? Mert bármire is figyelsz, arra fogsz elmozdulni. A mai ige vers egy alaprajzot ad, mely alapján meg tudjuk változtatni a gondolkodásunkat: "Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával." Róma 12:2 NIV fordítás

"Ne igazodjatok..." Milyen gyakran engedjük más embereknek, hogy alakítsák az életünket? Isten nem akarja, hogy olyan legyél mint valaki más; azzá a személlyé akarja, hogy válj, akinek megteremtett. Tehát ne másolj, ne igazodj, és ne akarj olyan lenni mint bárki más. 

"...többé..." Rengeteg dolog azért válik szokásoddá mert elkezdtél valakit utánozni.

"...e világ mintáihoz..." A minta mondellezi mindazt amit megtanultál az életben. Ha meg akarsz változni, meg kell változtatnod az életedben felvett mintákat, magatartás formákat. Ki kell cserélni a régi, egészségtelen mintákat újakkal, melyeket Krisztus életéről veszel. 

"Változzatok meg értelmetek megújulásával." Megváltozni azt jelenti, hogy átalakulni. Az itt használt metamorfózis szót használjuk arra a folyamatra is, ahogy egy hernyó átalakul pillangóvá. Ugyanígy, Isten át akar formálni egy teljesen új emberré, az elméd megújításával. 

Miként történik mindez? A Biblia azt mondja az Efézus 4:22-24-ben: "Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot le kell venni, néhányat pedig fel - persze ebben a sorrendben. A ruha boltban is ebben a sorrendben próbálsz ruhákat. Ahhoz, hogy az újat felvehesd, először le kell venni a régit. El kell engedni a régi hozzáállást, a régi gondolkodási sémákat, és a régi képeket, amelyekkel éltél - így leszel képes felvenni az új ruhát melyet Isten elkészített a számodra miközben megújulsz és egyre inkább hasonlítani kezdesz Krisztusra. 

 Beszéljetek róla

 • Melyek azok a minták amelyek alapján az életedet élted, és valószínűleg egészségtelenek, ezért ki kell cserélned azokat? Miként állandósultak az életedben?
 • Honnét tudhatod, milyennek akar Isten látni?
 • Szerinted miért helyez Isten ennyire nagy hangsúlyt az elménkre - a gondolati sémáinkra és hozzáállásunkra - amikor a gyógyulásról és a fájdalmaink, szokásaink vagy halogatott dolgaink elhagyásáról beszél?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2014.08.24.)

Fordította: Robin85 | Címkék: megújulás
2014
08
30

Mi változtat meg?

„Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, csak önmagunkat csapjuk be, és nem az igazságban élünk.” (1 János 1:8 – NLT fordítás)

Mindannyian hiányosak, tökéletlenek vagyunk. Egyikünk sem felel meg a tökéletesség mércéjének. Ostobaság színlelned, hogy minden rendben van veled, mikor mindenki tudja, hogy nem így van. Tény, hogy a Biblia beszél önmagunk becsapásáról.

Ezen a bolygón sosem leszel bűntelen, de élhetsz kevesebb bűnnel. Tehát miért olyan nehéz megváltoztatni önmagunkat, amit valójában nem is akarunk?

1. Mert olyan sokáig voltak hibáink. Néhány romboló mintánk már gyermekkorunkban kifejlődött, talán mint a fájdalom és a stressz elleni küzdelem eszköze. Lehet, hogy ezek a hibák önmaguktól megszűnnek, de legkevésbé sem lehet megszokni őket.

2. Mert a hibáinkkal azonosítjuk magunkat. Gyakran összekeverjük az önazonosságunkat a sérüléseinkkel, hibáinkkal. Mikor önmagad a hibáidhoz kapcsolva látod, azzal állandósítod ezt az állapotod.

3. Mert a hibáink megbosszulják magukat. Amit jutalmazol, az ismétlődik. Életed hibáinak következménye, hogy bár lehet, eltakarják a fájdalmad, elleplezik a félelmeidet, de az elrontott dolgaidra bocsánatot adnak, vagy kárpótolnak a bűnökért.

4.Mert a Sátán elbátortalanít minket. Ha elkezdesz dolgozni életed valamely területén, amit meg akarsz változtatni, a Sátán elkezdi mondani: „Mit gondolsz, ki vagy te? A múltban sem voltál képes változni. Azt gondolod, hogy éppen most sikerül? Reménytelen! Nem fog menni!” Ezeket a félelmeket maga a Gonosz ülteti el az elmédben.

Ezek a dolgok akadályoznak meg, hogy megváltozzunk a hibáinkból, sérüléseinkből, rossz szokásainkból, amelyekről tudjuk, hogy egészségtelenek.

Mi az tehát, ami megváltoztatja ezeket a mély nyomokat az életünkben, melyeket önmagunktól nem is szeretnénk?

„Hallottatok róla [Jézusról], és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek”: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.” (Efézus 4:21-27)

Beszéljetek róla!

Próbáltad már valaha a múltban megváltoztatni egy rossz szokásod, és éreztél bátortalanságot? Mit gondolsz, miért éreztél így? Hogyan reagáltál rá?

Milyen hibádat állandósítod azzal, hogy úgy gondolod, az az önmagad része? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásod. Az helyett, hogy „munkaholista vagyok” mondd azt, hogy „túl sokat dolgozom”. Az helyett, hogy „lusta vagyok” mondd azt, hogy „hajlamos vagyok a dolgok halogatására”.

A Szentírásból milyen igazságokat és ígéreteket használhatsz a Sátán elleni harcban a hazugságok ellen, melyek megkérdőjelezik a képességed a változásra, és hogy Krisztushoz jobban hasonlóvá válj?


(Daily Hope by Rick Warren – 2014.08.23.)

Fordította: FodorImi |
2014
08
29

Isten segítségére van szükséged? Add át magad neki teljesen

 „Láttuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk önmagunk megsegítésében; és ez a javunkra vált, hiszen ezáltal mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül képes arra, hogy megmentsen minket, mert ő legyőzte a halált.” (Pál második levele a Korinthusiakhoz 1:9 LB)

Ha egyszer bevallod, hogy segítségre van szükséged, akkor kérheted ezt Istentől. Ez a hitvallástól a könyörgésig vezető út.

Életének egy pontján Pál apostol olyannyira reményvesztetté vált, hogy készen volt arra, hogy feladja az életét. Ezt mondta: „mi magunk is elszántuk magunkat a halálra” (2Kor 1:9 LB). De azután tovább folytatta: „láttuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk önmagunk megsegítésében; és ez a javunkra vált, hiszen ezáltal mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül képes arra, hogy megmentsen minket, mert ő legyőzte a halált.”

Ha Isten képes feltámasztani egy halott embert, akkor ugyanezt meg tudja tenni egy halott házassággal is. Ha Isten képes feltámasztani egy halott embert, fel tud támasztani halott karriert is. Ha Isten képes feltámasztani egy halott embert, képes visszahozni az elveszett álmokat is.

De kérned kell az ő segítségét!

Figyeld meg, ahogy ebben a versben is fogalmaz: „mindent Isten kezébe tettünk”. Pál tökéletes odaadásról beszélt. Nem egy részlegesről, mint amikor azt mondod: „igen, a pénzügyeim totális káoszba fulladtak, szóval átadom Istennek az irányítást efölött.” Az egész életedet kell a kezébe helyezned.

Megtetted már ezt? Elérkezett már olyan pont az életedben, amikor azt mondtad: „Mindent az életemben – a jót, a rosszat, a csúnyát, a romlottat, a boldogat, a szomorúságot, a hegyet és a völgyet – a kezedbe teszem.”

Ne várd meg, amíg eléred a mélypontot. Néha olyan csökönyösek vagyunk, hogy Istennek két vállra kell fektetnie minket, hogy felnézzünk rá. Van egy könnyű és egy nehéz útja ennek. A könnyű út  - meglátni a fényt. A nehéz út – megérezni a forróságot. A probléma az, hogy legtöbbünk ritkán változtat mindaddig, míg a változással kapcsolatos félelmeit túl nem növi a fájdalom. Aztán amikor a fájdalom már elhatalmasodik rajtunk, így kiáltunk: „Azonnal segítségre van szükségem!” Ne érd el ezt – ne várd ki, míg minden megsemmisül az életedben, valld be hamarabb, hogy segítségre van szükséged.

Csak menj, és kérd Istent!

 „Áldott, aki a saját erejének a végére ér, mert minél kevesebb van az emberből, annál több van Istenből.” (Máté 5:3 MSG)

Beszéljétek róla:

 • Az életed mely részterületeit adtad már át Istennek?
 • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy segítségért kiálts hozzá, hiszen úgyis tudja, mire van szükséged?
 • Hogyan tudod a saját énedet háttérbe szorítani, hogy több hely maradjon Istennek? (Máté 5:3 MSG). 

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 22.)

Fordította: hofgartekesnoemi |
2014
08
28

Valld be, hogy segítségre van szükséged

„Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja.” Jakab 4,6

Jézus az egyik legismertebb tanításában, a Hegyi Beszédben olyan dolgokról beszél, melyek segíthetnek nekünk abban, hogy meggyógyuljunk sérelmeinkből, csalódásainkból, valamint olyan szokásainkból, melyek romba döntik életünk. Ezek közül az első a Máté 5,3-ban található: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.”

Mit jelent lelkileg szegénynek lenni? Jézus ezzel azt akarja elmondani, hogy az öntelt emberek nem juthatnak a Mennyországba. Oda csak kegyelem által kerülhetünk be. Ahhoz pedig, hogy lelkileg szegénnyé válj, meg kell aláznod magad és be kell vallanod, hogy segítségre van szükséged.

Jézus azt mondta, hogy „az igazság szabaddá tesz titeket”. Szembe kell tehát néznünk az igazsággal, hogy milyenek is vagyunk valójában és abba kell hagynunk a tagadást. Ekkor döntünk a valóság mellett.

De az igazság az, hogy nem szeretjük az igazságot. Ha az másról szól, akkor nem okoz gondot, de mikor az ránk irányul, akkor már nem nyeri el a tetszésünk. Sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha nem is tudunk a rólunk szóló igazságról, mivel fájdalmas szembe nézni vele. Pedig az igazság képes szabaddá tenni, bár először boldogtalanná tesz, mert rájössz, hogy mennyi mindent kell megváltoztass az életedben.

A jó hír, hogy a rossz szokásaid, a sérelmeid, csalódásaid mind gyógyíthatóak. A rossz hír az, hogy ehhez alázatra lesz szükséged, meg kell aláznod magad és le kell gyűrnöd a büszkeségedet. Erre a Jakab 4,6 is bíztat: „Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja.”

Kezdetnek néhány dolgot be kell vallanod magadról, hogy Isten megáldhassa az életedet. Először is azt, hogy megtörtél. Egy megtört világban élünk, ahol semmi sem működik tökéletesen. A gazdaság nem működik tökéletesen, a kapcsolataink sem, sőt, saját testünk sem.

Napjainkban az emberek összezavarodottak, nem tudják, hogy kik valójában, nem tudják, mit kellene tenniük. Összezavarodott magatartással rendelkezünk, összezavarodott vonzódással és szenvedélyekkel. Még az identitásunk is összezavarodott.

De nem kell másnak lenned, csakis önmagadnak, viszont ez azt is magába foglalja, hogy elfogadod, hogy összetörtél. Ez az első lépés, mert ha meghozod ezt a döntést, hogy bevallod, akkor elindultál az alázat útján, ez pedig egyenesen a kegyelemhez vezet.

A legjobb hír pedig az, hogy Isten kegyelme képes betakarni töröttségünk, sérelmeink, rossz szokásaink és csalódásaink.

 

Beszéljetek róla:

 • Milyen módon próbálod leplezni emberek, sőt Isten előtt is, hogy összetörtél?
 • Miért van szerinted abban szabadság, hogy bevalljuk hibáinkat, sérelmeinket, csalódásainkat?
 • Mit gondolsz, Isten hogyan tudja felhasználni a összetöröttségedet az Ő királysága számára? Hogyan szeretnéd, hogy használjon téged?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.21.)

Blog.hu sablonok (Népkert Kft.)