Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Az alkalmazás hídja: 3 kérdés, amelyet bármelyik bibliai résznél feltehetsz

2014. október 20. 02:06 - rorsy

"Az Úr tényleg áldozatot és felajánlásokat akar? Nem! Nem áldozatot akar. Azt akarja, hogy engedelmeskedj neki." (1Sám 15,22b CEV ford.)

 

Ha még nem alkalmaztad Isten Igéjét az életedben, bizonyára frusztrált lehetsz. Hogyan fogj hozzá? Ma 3 kérdést írok le neked, amelyeket a Biblia minden részének olvasásakor föltehetsz magadban és ezeknek a megválaszolása segít a bibliai igazságok alkalmazásában. A 3 kérdés tehát:

1. Mit értett a Szentírás, amikor ezt a részt írták?
2. Mi az időtlen igazság amögött, amit Isten mondott?
3. Mit jelent ez az én életemben?

Ezt a folyamatot "alkalmazás-hídnak" hívjuk. Hidat építünk a Biblia szava és a mi világunk között. Próbáljuk megépíteni ezt a hidat, amikor a Korinthusi első levél 8. részét olvassuk. Olvasd el az 1Kor 8, 1-13-at és tedd fel magadnak a fenti kérdéseket.

1. Mit értett a Szentírás ezalatt, amikor ezt a részt írták?
Voltak emberek a korinthusi gyülekezetben, akik tudták, hogy a bálványok semmit sem jelentenek és az ételáldozatnak, amit nekik ajánlottak fel, nincs mágikus ereje. Csak egy sima hamburger volt, vagy egy jó steak. Nem ártott az, ha megették, hiszen a bálványok, akiknek áldozták őket, nem valódiak. Tehát ez a csoport szabadon megehetett akármit, de nem voltak tekintettel másokra. Mert voltak ott kezdő hívők is, akiket ez a gyakorlat kétségek közé kergetett. Azt gondolták, hogy a hívőknek nem szabad megenni olyan áldozatot, melyet más isten oltárán áldoztak fel. Pál ezért kéri az érettebb hívőket, hogy a hitbeli érettségükkel ne botránkoztassák meg azokat, akik még fiatalabbak a hitben.

2. Mi az időtlen igazság amögött, amit Isten mondott?
Ne arra használd a Krisztusban elnyert szabadságodat, hogy másokat támadj vele! A szabadságot a szeretet gyakorlására kell használni.

3. Mit jelent ez az én életemben?
Nem gyakran fordul elő velünk, hogy áldozati húst kellene fogyasszunk. Azt hiszem nálatok sem túl gyakori. Akkor ez nem túl valószerűtlen számunkra? Ha az időtlen igazság ez: "Ne használd arra a szabadságodat, hogy másokat támadj vele! A szabadságot mások szeretetére kell használni." Ez annyit tesz, hogy érzékenynek kell lennünk másokra, akik körülöttünk vannak, mert ebben mutatkozik meg a szeretet. Kérdezd meg: "Istenem, van bármi, amit önzésből, arroganciából vagy érzéketlenségből teszek másokkal, ami mások elbotlását okozza? Felfuvalkodottá tesz a tudásom, amelyet a hitemmel nyertem, vagy nem megfelelően szeretem a társaimat?"

Alkalmazd ezt a három kérdést, amikor a naponta Bibliát tanulmányozod, és Isten világossá teszi előtted, hogy mit kell tenned annak alapján, amit az Ő Igéjében olvastál.

Beszéljetek róla:
- Gondolkodj el egy olyan bibliai történten, amit ismersz. Amikor újra olvasod ezt a részt és ezt a 3 kérdést megválaszolod utána, felfedezel valami újat, amit az életedben is bevezethetsz?
- Hiszed, hogy Isten azt szeretné, hogy a Szentírást útmutatóul használd az életedre? Hiszed, hogy az igazságai időtlenek és az üzenetek még mind a mai napig érvényesek?
- Hogyan mutathatod meg a hitedet a cselekedetekben?

Rick Warren, 2014.10.13.

Szólj hozzá!

Tedd személyessé Isten Igéjét, hogy megváltozzon az életed!

2014. október 19. 03:00 - mintyovanviki

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6)

Isten Igéje soha nem fogja megváltoztatni az életedet, ha magad nem engeded, hogy személyessé váljon. Az Ige nemcsak a szomszédodról, a barátodról, a házastársadról vagy egy idegenről szól az utcán: a Te életedre is érvényesnek kell lennie. A Biblia addig nem válik erőteljessé az életedben, amíg nem lesz különlegessé számodra.

Hogyan teheted Isten Igéjét személyessé az életedben? Próbáld ki az alábbi módszert a bibliatanulmányozásod során! Ezt mindenki meg tudja tenni. Nincs szükséged hozzá semmilyen speciális eszközre vagy felsőfokú teológiai képzettségre.

Egyszerűen csak helyezd be a nevedet a személyes névmások vagy a főnevek helyére a bibliai történetben! Például ha személyessé teszem a János 3:16-ot, akkor valami hasonlót írok le magamnak: „ Mert úgy szerette Isten Rick-et, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy Rick el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

Vagy például a Filippi 1:6 így szólna: „ Ő, aki elkezdte a jó munkát Rick Warrenben, elvégzi a Krisztus Jézus napjára”.

Helyezd be a nevedet a szövegbe, így megerősödik a hited és bátorítani tudod magadat!

Tulajdonképpen újraírhatod a verseket úgy, mintha Isten szólna közvetlenül hozzád. Például a Filippi 1:6-ban: „Én, aki elkezdtem a jó munkát benned, Rick, el is fogom végezni.”

Ha használod ezt a módszert, a bibliai történetek a szó szoros értelmében könnyeket fognak a szemedbe csalni! Úgy fogod olvasni a Bibliát, mint Isten szerelmes levelét, amelyet neked címzett. Isten ajándékává fog válni számodra! Olvasd a Bibliát, de ne csak úgy, hogy megértsd a szavak jelentését, hanem úgy, mintha személyesen ismernéd a szavak szerzőjét!

Beszéljetek róla:

• Gondoltál valaha úgy a Bibliára, mint egy szerelmes levélre, amelyet neked címeztek? Hogyan fogadsz egy szerelmes levelet a házastársadtól vagy a társadtól?

• Hogyan változtatta meg az életedet, amikor elhitted, hogy Isten a Bibliát csak neked írta? Hogyan tudnád bemutatni, amikor a Bibliával foglalkozol? Milyenek a csendes perceid, amit Istennel töltesz személyes beszélgetés gyanánt?

• Hogyan teszed személyessé, amit Isten Igéjéből a mai napon olvasol?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.12.)

 

Szólj hozzá!

Mit teszel a tudásoddal?

2014. október 18. 03:00 - magyarosijulia

„Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek.” (Jn 13,17)

Jakab azt mondja, hogy csupán önmagunkat csapjuk be, amikor csak meghallgatjuk Isten Igéjét, de nem engedjük, hogy megváltoztasson. Úgy gondoljuk, hogy ha tudást szerzünk, szellemileg felnőttek leszünk, de az érettség mérője nem a tudás. A hitben levő felnőttség a jellemben mérhető. Nagyon sok ember rengeteg dolgot tud a Bibliából, mégis szellemileg kiskorú.

Gyakorlatba kell ültetnünk Isten Igéjét. Folyamatosan alkalmaznunk kell az életünkben!

Tulajdonképpen a tudás növeli a felelősséget. Minél többet tudunk, annál több miatt vonhatnak felelősségre. Jézus azt mondta, hogy „Sokat kérnek attól, akinek sok adatott.” (Lk 12,48b GNT fordítás). Mit teszel azzal, amit tudsz?

A Máté 7-ben Jézus elmondja a bölcs és a bolond építők példázatát. Azt mondja, a bolond homokra építi a házát. Olyan ez az ember, mint aki hallja az Isten Igéjét, de nem aszerint cselekszik. A bölcs ember szilárd alapra építi a házát, mert meghallja Isten szavát, utána pedig visszamegy a mindennapjaiba és őszintén megpróbálja alkalmazni mindazt az életében.

Jézus így szól a Jn 13,17-ben: „Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek.” Szerintem az érettség legegyszerűbb meghatározása, hogy az ige cselekvői legyünk. Azt tegyük, amit a Biblia mond. Nem csak olvasnunk kell az Írást, hanem figyelnünk is kell rá.

Mindannyian sokkal több szellemi igazságot tudunk, mint amennyit alkalmazunk a gyakorlatban. Nem kell még többet tudnunk, már épp eleget tudunk. Már csak gyakorlatba kell ültetnünk mindazt, amit tudunk. Legyünk az Ige cselekvői!

Beszéljünk róla:

  • Mit tettél mindazzal a tudással, amit prédikációkból és Biblia-tanulmányozásokból szereztél?
  • Milyen módszerek segítségével tudnád gyakorlatba ültetni Isten Igéjét?
  • Hogyan használja fel Isten az Igéjét, hogy megváltoztassa az életedet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.11)

Szólj hozzá!

A Biblia ismerete cselekvést követel

2014. október 17. 03:00 - angie.keyr

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. Máté 7:24

80ea7b10-96c6-4061-948f-319acbe5b858_LARGE.jpg

Tudtad hogy a Bibliatanulmányozás veszélyes lehet? Sőt, katasztrofális kimenetel is előfordulhat.

Furcsán hangzik, tudom. De Isten azt akarta, hogy a Bibliában leírtakat megéljük, ne csak olvassuk. A Biblia az átformálódásról szól, nem az információszerzésről. A Hegyi beszéd végén Jézus azt mondta: "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát."(Máté 7:24) Isten igéjét megélni életbevágóan fontos.

Szóval miért fontos, hogy a saját életünkre alkalmazzuk Isten igéjét?

1. Az ismeret büszkeséggel tölt meg, ha az igazságot amit megfogalmaz, mi nem éljük meg.
A Biblia azt mondja az 1Korinthus 8:1-ben "az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít". Mind láttunk olyanokat, akik oda-vissza tudják a Bibliát, de sosem hagyták hogy az emélyüljön az éltükben. Kalapácsként használják a Bibliát hogy összetörjenek másokat. Mi lehetünk a leginkább kötekedő, gonosz, gyűlölködő lelkű, nehezen elviselhető, kritikus, ítélkező emberek akikkel valaha találkoztunk, ha nem tesszük meg azt az extra lépést, és alkalmazzuk a Bibliát a saját életünkre. Az ismeret cselekedet nélkül büszkeséget szül. Ha nincs egy szeretet-alapod, akkor nagyképűvé, beképzeltté tesz. Ártani fog, nem segíteni.

2. Az ismeret cselekvést követel. Jakab 1:22 azt mondja "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat." Amit valaki tud, az meg kell hogy jelenjen a cselekedeteiben. Becsapjuk magunkat, ha azt hisszük, hogy növekedni fogunk attól, hogy jegyzetelünk az istentiszteleten. Isten parancsai nem opcionálisak.

3. Az ismeret felelősséggel jár. "Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak." (Jakab 4.17) A biblia mélyebb ismerete keményebb ítéletet von maga után, ha nem tesszük amit Isten mutat nekünk. Amikor elkezdjük tanulmányozni a Bibliát, Isten elkezd területeket mutatni nekünk az életünkben, amiket szükséges megváltoztatni, és mindig egyre nagyobb felelősségre hív el bennünket, ahogy ezekre rávilágít.

Beszéljetek róla:

  • Mit csinálsz a jegyzeteiddel, amiket az istentiszteleten, vagy bibliatanulmányozásokon írsz, miután eljössz a templomból, vagy befejezed a csendességed?
  • Gondold végig az elmúlt egy órában mondott szavaidat és cselekedeteidet. Tükrözik azt, amit Isten tanított neked az utóbbi időben?
  • Mire hívott el Isten, igéjének tanulmányozása közben, amit még követned kell?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.10)

Szólj hozzá!

Miből áll a napi csendesség?

2014. október 16. 03:00 - gyanus

 "A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki aki elsieti a dolgát, ínségbe jut." (Példabeszédek 21:5 - ESV fordítás)

praying-and-kneeling-man.jpg

A csendességi idő megtartása olyan, mint sok más tevékenység amit csinálnál az életben - legalább egy szempontból. Ha van terved, segít a sikerességben. A Biblia azt mondja: "A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki aki elsieti a dolgát ínségbe jut." (Példabeszédek 21:5 - Angolból szabadon fordítva)

Ha még sosem tartottál csendességet eddig, akkor lehet, hogy nincs egy jó és egyszerű terved, amit kivetelezhetnél.  Bármilyen tervnél amit létrehozol, fontos az egyszerűség. Ha bonyolulttá teszed, akkor nagyobb eséllyel térsz el a céltól. Minden amire igazán szükséged lesz a hatékony csendességhez az egy Biblia, egy jegyzetfüzet, és talán egy énekes könyv.

Tehát hogyan is néz ki egy napi csendességi idő?

Először is, legyél csendben az Úr előtt. A Biblia ezt az Úrra való várakozásnak hívja. Úgy kezdhetsz neki, hogy egyszerűen leülsz és befogod a szádat.

Másodszor, imádkozz tömören. Kezdj egy rövid nyitó imával. Kérd Istent, nyissa meg az elmédet, és vezessen. Kérd, hogy tisztítsa meg az elmédet.

Olvass egy részt az Írásból, lassan. Itt kezdődik az Istennel folytatott beszélgetésed. Ő beszélni kezd hozzád az Igéjén keresztül, és te válaszolsz neki imában. Lassan olvasd a Bibliát. Ne próbáld túl gyorsan olvasni, vagy túl sokat. Minél lassabban olvasod az Írást, annál jobban rá leszel kényszerülve, hogy gondolkodj azon amit olvasol.

Elmélkedj az Ő Szaván. Tölts időt azzal, hogy megrágod, amit Isten mond neked. Úgy rágd meg az Igét, ahogyan a tehenek a szénát. Tűnődj el rajta, birkózz vele az elmédben. Sok jó módszer van arra, ahogyan az Igén elmélkedhetsz. Pontos ötleteket találhatsz a "Rick Warren Bibliatanulmányozó módszerek" című könyvben a Bibliáról való elmélkedéssel kapcsolatban.

Írd le, amit felfedeztél. Amikor Isten szól hozzád az Ő Szaván keresztül, legyen annyira fontos neked amit mond, hogy le is írod. Az írás képessé tesz arra, hogy emlékezzünk rá, Isten mit mondott nekünk, és lejegyezzük a felfedezéseinket.

Imádkozz újra. Légy csendben. Kérd Istent, hogy mutassa meg neked az Ő Szavát. Beszélj arról Istennek, amit Ő mondott neked. Mondd el, hogy mit gondolsz arról, amit Ő mond. Beszélj neki mindenről, ami az elmédben megfogalmazódik.

Nem csak egy mód létezik arra, ahogy a csendességedet megtarthatod, hanem más ehhez hasonló terv követésével is elindulhatsz azon az úton, ami az eredményes csendesség megtartásához vezet.

Beszéljünk róla!

  • Gondoltál már úgy a csendességedre, mint egy bensőséges beszélgetésre Istennel? Miért, vagy miért nem?
  • Milyen zavaró tényezőket kell kiküszöbölnöd azért, hogy "csöndben légy"?
  • Miért nehéz néha, hogy lassan olvasd a Bibliát és elmélkedj azon, amit mond? 
Szólj hozzá!