Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Boldog akarsz lenni? Ne görcsölj az apró dolgokon!

2016. február 10. 03:00 - torokaron

„Panaszkodás és vitatkozás nélkül csináljatok mindent, hogy senki se kritizálhasson titeket.” (Filippi 2:14-15 NLT fordítás)

Volt már olyan veled, hogy valami apróságon felhúztad magad és emiatt veszekedtél? Persze, hogy volt mindenkinél. Ez egy olyan dolog, amiről nagyon nehéz leszokni, mert a természetünkből adódóan mindannyian negatívan állunk a dolgokhoz. Egészen Ádámtól és Évától kezdve megy ez a vádaskodással és a kifogások keresésével. Kifogást keresünk a saját hibáinkra és megvádolunk másokat a botlásaikért – és így tovább. Elbújunk és lökdösődünk. Másokat hibáztatunk a mi problémáinkért.

A Filippi 2:14-15 azt mondja, hogy „Panaszkodás és vitatkozás nélkül csináljatok mindent, hogy senki se kritizálhasson titeket.” Ez lehet a Biblia egyik legnehezebb igeverse, nem gondolod?

A panaszkodók négy különböző típusába futok bele minduntalan.

Elsők a siránkozók. Felkelhetsz úgy reggel, hogy azt mondod, „Jó reggelt, Uram”, a siránkozók azonban ehelyett úgy kelnek, hogy „Te jó ég, megint reggel van?”.

A második a mártír típus. A leggyakoribb kifejezésük az, hogy „Senki sem értékel engem!”. A szánalomkeltés nagymesterei. Fintorognak és panaszkodnak, amikor nem találják meg a számításaikat.

Harmadsorban ott vannak a cinikusok. Az ő hozzáállásuk a „Miért problémázzunk? Úgy sem változik meg semmi”. Mindent megmérgeznek.

Végül a negyedik típusba tartoznak a perfekcionisták. Soha semmi sem elég jó nekik, a kedvenc kérdésük az, hogy „Ez a legjobb, amit tudsz?”.

Számomra a Biblia legrémisztőbb verse a Máté 12:36: „Minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján”.

Ettől ki kell, hogy rázzon a hideg. Mennyiszer volt már az, hogy panaszkodtál, siránkoztál, vagy vitatkoztál valamivel kapcsolatban, amikor nem kellett volna görcsölni ezeken az apróságokon? Ne görcsölj az apró dolgokon!

Ehelyett inkább „Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (1 Thesszalonika 5:18)

Beszéljetek róla:

 • Mi az a dolog, ami miatt rendszeresen panaszkodsz? Ezeket te „apróságnak” tartod? Miért, vagy miért nem?
 • A „haszontalan szavak” (Máté 12:36) hogyan irányítják a figyelmet az apró dolgokra az életben?
 • Mit gondolsz, a panaszkodás miért tesz egy amúgy is bonyolult dolgot még rosszabbá?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.03.)

 

Szólj hozzá!

Értsd meg, Isten a te oldaladon áll

2016. február 09. 03:00 - Lilla:)

"Isten munkálkodik benned, hogy megadja neked a vágyat és az erőt a cselekvéshez az ő tetszése szerint." (Filippi 2:13. NLT fordítás)

Nem számít, hogy mivel kell szembenézned a következő héten, mert nem leszel vele egyedül. Isten veled van, ő benned van, ő érted van.

A Filippi 2:13. azt mondja: "Isten munkálkodik benned, hogy megadja neked a vágyat és az erőt a cselekvéshez az ő tetszése szerint." (NLT fordítás)

"Isten benned dolgozik." A "dolgozni" szó a görögben energos, innét származik az energia szavunk. Isten adja az energiát az életedben. Nem csak akaraterő hajt. Nem csak a saját erődből kell tovább menned. Isten azt mondja, ő megadja neked azt az erőt, amire szükséged van, nem számít mivel kell szembenézned.

Ő nem csak benned van, hanem veled van. A Biblia azt mondja: "Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok. Azon a napon megtudjátok, hogy én az Atyámban vagyok, ti énbennem, én pedig tibennetek." (János 14:18., 20.) Ez egy igazi ígéret! A Biblia azt mondja, Krisztus benned él; a Biblia azt mondja, Krisztusban vagy Isten által; és szintén a Biblia mondja, hogy a Szent Szellem pedig megerősít téged. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az ördög elkapjon, át kell verekednie megát a Szentháromságon! Ez azért elég jó védelem. Ez felszabadít a félelmek alól.

Isten nem csak veled van és benned; ő érted is van. A Róma 8:31. azt mondja: "Ha Isten értünk van, senki sem győzhet le minket." (NCV fordítás)

Amikor a pásztor vezeti a nyájat, mindig vannak őrző kutyák mögöttük, akik hajtják a bárányokat, hogy tovább haladjanak a jó irányba.

A Biblia alapján ezek az őrző kutyák a te életedben a jóság és a kegyelem. Isten az ő jósága által olyan dolgokat ad neked, amiket meg sem érdemelsz. Az ő kegyelmének köszönhetően pedig nem azt adja meg neked amiket megérdemelsz.

Érezted már valaha Isten mosolyát az életedben? Ha nem, akkor nem igazán ismered Istent. Néhány ember azt gondolja, hogy Isten egy mérges szülő, aki folyton dühös rájuk. Ez nem így van. Isten érted van!

Ha boldog akarsz lenni, minden reggel úgy kell felkelned, hogy azt mondod: "Istenem, köszönöm, hogy ma velem leszel, hogy ma bennem leszel és hogy ma értem leszel."

Hát nem jó hír? Ha Isten veled van, benned van és érted van, akkor a világon mégis miért vagy elkeseredve?

Beszéljetek róla:

 • Mit gondolsz, Isten hogy szeretné, hogy hozzáférj az ő erejéhez, ami számodra is elérhető?
 • Mikor kételkedsz leginkább Isten jelenlétében? Kérj Istentől hitet, hogy láthasd, ahogy munkálkodik az életedben.
 • Hogyan fog ezek után megváltozni a nézőpontod egy bonyolult helyzetet illetően most, hogy tudod Isten a te oldaladon áll?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016. 02. 02.)

Szólj hozzá!

Egy szokás, hogy boldog légy: Engedd el!

2016. február 08. 03:00 - Á. Bözse

“...egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van.” (Filippi 3,13-14, Revideált Károli)

A boldogsághoz arra van szükség, hogy megtanuljuk a dolgokat elengedni és felejteni. Az aggódás nem fogja megváltoztatni a múltat, így el kell felejteni azt, amin nem lehet változtatni és a jövőre kell fókuszálni.

A Filippi 3,13-14 azt mondja: „“...egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van.” (Revideált Károli)

Meghatározott mértékű energiával rendelkezel. Ezért leszel fáradt. Ezért merülsz ki. Ezért leszel erőtlen.

Mivel meghatározott mértékű energiakészleted van, az az erőteljes javaslatom, hogy ne pazarolj arra belőle, hogy a múlton rágódsz. Minden nap válaszd azt, hogy az energiádat arra összpontosítod, ami éppen előtted van, és ami majd következik.

Ez a szokás nagyon fontos a boldogságodhoz, itt van három csapda, amivel tisztában kell lenned.

A bánkódás csapdája. El kell engedned azokat a dolgokat, amiket megbántál. Vannak olyan dolgok az életemben, amiről azt kívánom, bárcsak másképp csináltam volna? Persze. De nem kell hosszan ezeken rágódnom, mert úgysem tudom megváltoztatni őket. Ne pazarolj érzelmeket a bánkódásra.

A neheztelés csapdája. A nehezteléshez való ragaszkodásod csak neked árt, nem másoknak. Engedd el! A saját érdekedben, meg kell bocsátanod! Megérdemlik? Nem. De te megérdemled Isten megbocsátását? Nem. Azok, akik kegyelmet tapasztalnak, maguk is kegyelmet gyakorolnak.

A megszokás csapdája. Minden folyamatosan változik, nem tudod megállítani. El kell döntened, hogy vagy ellenállsz és zokon veszed ezeket a változásokat, vagy boldog leszel. A boldogság egy döntés.

Ahogyan az életedben végbemenő változásokra reagálsz, megmutatja a szellemi érettséged. Amikor az örökkévalóságnál kötelezed el magad és ez irányít téged, akkor bármilyen változás történhet körülötted, te választhatod azt, hogy boldog leszel.

Beszéljetek róla

 • Mi az, amit a múltadból el kell engedned, hogy a jövőre tudj koncentrálni?
 • Mit gondolsz, miért olyan nehéz az embereknek elengedni a megszokásokat?
 • Mit mutat meg a változáshoz való hozzáállásod a szellemi érettségedről?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.01.)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Soha ne hagyd abba a növekedést!

2016. február 07. 03:00 - mintyovanviki

„Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)

Jézust követni egy döntés, majd egy egész életen át tartó folyamat. Nem követhetsz valakit gyaloglás nélkül. Mozgásban kell lenned!

A Filippibeliekhez írt levél 3:12-13 azt írja: „Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)

Pál ezt a verset már idős korában, egy római börtönben ülve írta. Élete végén járt már. Egy hihetetlenül érett ember volt. Azt mondta, hogy még nem érkezett meg. Ha valakinek joga lenne azt mondatni „Én már lelkileg megérkeztem”, azt gondolom pont az az ember lehetne, aki az Új Testamentum nagy részét írta. De Pál azt mondja: nem, még nem érkeztem meg. Még mindig növekszem. Még mindig tanulok. Még jobban Krisztushoz hasonlóvá szeretnék válni.

Mi az a csapda, ami eltávolít attól, hogy Pál példáját kövesd és folyamatosan növekedj Krisztusban? A bűn.

A bűn elválaszt a növekedéstől, mert úgy tesz, mintha minden rendben lenne és ezért te nem fogsz erőfeszítéseket tenni azért, hogy lelkileg érettebbé válj. Senkinél sincs minden rendben! Az alázat boldogsághoz vezet, mert taníthatóvá tesz minket!

A boldog emberek soha nem hagyják abba a növekedést. A boldog emberek soha nem hagyják abba a felfedezést, az erejük megfeszítését, a tanulást. Ha Te abbahagytad a növekedést, akkor nyomorúságos állapotban vagy, mert újra kell növekedned.

A boldogság és az alázat együtt járnak mert az alázatos emberek egyben taníthatók is. Mindig azt kérdezik: „Hogyan lehetek jobb férj? Hogyan lehetek jobb barát? Hogyan lehetek jobb főnök? Hogyan követhetném jobban Jézust?”

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e? Ne sodródjatok azzal az árral, akik mindent biztosnak vesznek. Rendszeresen ellenőrizzétek magatokat. Első kézből kell megbizonyosodnotok arról, hogy a Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki. Ha elbuktok a próbán, tennetek kell valamit!” (2Korinthus 13:5 MSG fordítás)

Beszéljetek róla:

 • Hogyan növekedtél lelkileg az elmúlt évben? Mások is látják, hogy növekszel?
 • Miért fontos, hogy egy kis csoport támogatása, akik arra törekszenek, hogy lelkileg növekedjenek?
 • Miért gondolod, hogy a tanítható lelkű emberek boldogabbak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.31.)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Ismerd meg jobban Istent!

2016. február 06. 03:00 - magyarosijulia

„Mert határozott szándékom az,  hogy ... fokozatosan egyre mélyebben és egyre közelebbről megismerjem Őt, és hogy még jobban és még tisztábban meglássam, megismerjem és megértsem az Ő személyének csodáit.” (Filippi 3,10, AMP fordítás)

Arra lettél teremtve, hogy kapcsolatban légy Istennel. Csak becsapod magad, ha azt gondolod, hogy boldog  lehetsz anélkül, hogy Őt jobban megismered. Úgy leszel boldog, ha minden nap egy kicsit jobban megismered Istent.

Pál felismerte ezt, és a Filippi 3,10-ben ezt írja: „Mert határozott szándékom az,  hogy ... fokozatosan egyre mélyebben és egyre közelebbről megismerjem Őt, és hogy még jobban és még tisztábban meglássam, megismerjem és megértsem az Ő személyének csodáit.” (AMP ford.)

Különbség van aközött, hogy tudsz valakiről, és aközött, hogy ismersz valakit. Többet tudok Justin Bieber-ről és Kim Kardashian-ról, mint amennyit szeretnék, de egyiküket sem ismerem. A feleségemet és a gyermekeimet viszont ismerem, mert időt töltők velük, és van velük személyes kapcsolatom.

Pál apostol nagyon jól ismerte Istent, mert volt Istennel egy személyes kapcsolata, és időt szánt arra, hogy megismerje Őt.

Istent nem lehet csak úgy véletlenül megismerni.  Határozott szándék és döntés kell hozzá.  Tegyél valamit ennek érdekében! Fektess ebbe időt!

Sajnos túl elfoglaltak vagyunk, és ez tönkreteszi a kapcsolatokat. Tönkreteszi a családunkkal való kapcsolatunkat és Istennel való kapcsolatunkat is.

Ahhoz, hogy megismerd Jézust, időt kell töltened Vele. Ha időt akarsz tölteni Vele, akkor időt kell szánnod erre. Csak 10-15 percet fordíts reggelente arra, hogy Istennel vagy és teljesen Őrá figyelsz. Semmi máson ne járjanak a gondolataid.  Csendesedj le és nyugodj meg. Meglátod, milyen nagy változást fog hozni ez az életedben.

Beszéljetek róla:

 • Mi az a tevékenység, amit legalább 15 percig csinálsz minden nap? Ez fontosabb, mint Istennel időt tölteni?
 • Hogyan kell megváltoztatnod a napi időbeosztásodat ahhoz, hogy időt tudj tölteni Istennel?
 • Milyen dolgok vonják el a figyelmed, vagy mi miatt vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy időt tölts Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.30.)

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu