Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A büszkeség rombolja, az alázat pedig építi a kapcsolatokat

2016. május 24. 03:00 - FodorImi

„Legyetek alázatosak, és adjatok több megbecsülést másoknak, mint magatoknak.”  

                                                    (Filippi 2:3b, NCV fordítás)

A büszkeség rombolja a kapcsolatokat. Ez sokféle módon jelenik meg, mint pl. kritika, versengés, konokság, felszínesség.

A büszkeséggel az a baj, hogy megtéveszt minket. Mindenki más megláthatja bennünk, csak mi nem. Mikor a büszkeséggel van problémád, azt nem veszed észre magadon.

A Példabeszédek 16:18 azt mondja: „A büszkeség romláshoz vezet, a felfuvalkodottság pusztulást hoz.” (NCV fordítás). Szeretem ennek a bibliaversnek a Message fordítás szerinti parafrázisát: „Előbb büszkeség, aztán összetöretés – minél nagyobb az egó, annál nagyobb a bukás.”

A büszkeség rombolja a kapcsolatokat, az alázatosság azonban a büszkeség ellentéte. Az alázatosság építi a kapcsolatokat. Az 1 Péter 3:8-ban azt mondja a Biblia: „Éljetek egyetértésben, legyetek együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak.” (GWT fordítás)

Hogyan növekedhetünk az alázatban? Úgy, hogy engedjük, hogy Jézus Krisztus ellenőrizze a gondolatainkat, a szívünket, a hozzáállásunkat, a reakcióinkat. Része kell legyen mindezeknek. Efézus 4:23-24 azt mondja: „Engedjétek, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásotokat, és új emberré tegyen.” (CEV fordítás)

Hogyan leszel új ember? Hogyan kezdesz el új módon gondolkodni? A kapcsolatok alaptörvénye ez: olyanná válsz, amilyen emberekkel időt töltesz. Ha mogorva, barátságtalan emberekkel töltesz időt, magad is mogorvább leszel. Ha boldog, örömteli emberekkel töltesz időt, te is boldogabb leszel. Ha alázatosabb akarsz lenni, tölts időt Jézus Krisztussal. Ő alázatos. Ő kapcsolatban akar lenni veled. Azt szeretné, hogy időt tölts vele imádságban, az ő Igéjének olvasásával, és beszélj hozzá. Ő alázatos, és amint egyre inkább megismered, egyre jobban hasonlítani fogsz hozzá.

„Legyetek alázatosak, és adjatok több megbecsülést másoknak, mint magatoknak… Ugyanaz az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt. Bár Isten volt, nem tartotta zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel.” (Filippi 2:3b, 5-6 NCV/NLT második kiadás fordítása)

Senki sem tett semmit több alázattal, mint Jézus, aki lejött a mennyből a földre, emberré lett, értünk élt, értünk halt meg, és értünk támadt fel. Mikor vele töltesz időt, ez alázatosabbá tesz, ez pedig építi a kapcsolataidat.

Beszéljetek róla

 • Hogyan viselkednek, milyen tulajdonságokkal bírnak az általad alázatosnak tartott emberek?
 • Hogyan lehet megváltoztatni a gondolkodásmódodat más emberekről, úgy, hogy az egyezzen Jézus gondolataival?
 • Mit jelent több megbecsülést adni másoknak, mint magadnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.17.)

Szólj hozzá!

Az önzetlenséged a legjobbat hozza ki másokból

2016. május 23. 03:00 - hofgartekesnoemi

"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a maga testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.(Pál levele a Galatákhoz 6:7-8)

Az önzőség romba dönti a kapcsolatokat: első számú előidézője a konfliktusoknak, vitáknak, a válásoknak, sőt, még a háborúknak is. 

"Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket?" (Jakab 4:1) Minden baj okozója az énközpontúságunk. 

Az önzés nagyon egyszerű úton tör be a kapcsolatainkba: kezdetben, a kapcsolataink épülésének időszakában mindent megteszünk azért, hogy önzetlenek legyünk. Ahogy azonban telik az idő, egyre több és több tör be az egóból. Úgy fest, több energiát fektetünk a kapcsolataink építésére, mint a fenntartásukra. 

Ha az önzőség rombolja a kapcsolatokat, az önzetlenségtől növekedni kezdenek. Mit is jelent az önzetlenség? Kevesebb belőlem, több belőled. Hogy hamarabb gondolsz másokra, mint magadra, és az ő szükségüket helyezed a sajátod elé. (Filippibeliekhez írott levél 2:4)

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki belőlünk. Bizalmat épít a kapcsolatainkban. A te önzetlen viselkedésed másokat is változásra ösztönöz: te ugyanis nem vagy többé ugyanaz az ember, másként kell tehát hozzád fordulniuk. Sokszor láttam már ezt - a legkevésbé szeretetreméltó ember is képes változni, ha kedvesen és önzetlenül fordul felé valaki: amikor azt kapják, amire szükségük van, nem azt, amit érdemelnek. 

A Bibliában ez áll: "Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a maga testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.(Pál levele a Galatákhoz 6:7-8)

Ez a vetés és aratás bibliai példázata. Amit vetsz, azt fogod aratni. Isten az önzetlenséget az örökléttel jutalmazza. Úgy alkotta az univerzumot, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáldhasson. Miért? Mert azt akarja, hogy hasonlatos légy hozzá, és ő önzetlen. Minden, amid van az életben, Isten ajándéka, az ő önzetlenségének jelképe. 

Akkor lehetsz a leggazdagabb ebben az életben, ha mindened elajándékozod. Ahogy Jézus mondja: "Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt." (Márk 8:35). 

Beszéljetek róla

 • Mit adsz a legnehezebben másoknak? 
 • Hogyan gyakorolhatod ezt a héten? 
 • Hogyan áld meg Isten, amikor önzetlen vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.16.)

1 komment

A barátság elmélyítéséhez figyelj együttérzéssel

2016. május 22. 03:00 - Á. Bözse

"Hordoznunk kell annak "terhét", hogy előzékenyen viszonyulunk mások kétségeihez és félelmeihez." (Róma 15, 2 TLB fordítás)

A figyelem talán a legfontosabb dolog a barátságokban és a kapcsolatokban, mert nem tudsz úgy szeretni valakit, hogy nem hallgatod meg.

Nagy különbség van a hallgatás és az odafigyelés között. Hallgathatsz valamit úgy, hogy nem igazán figyelsz oda rá. El nem tudom mondani, hány vitám volt a gyerekeimmel vagy a feleségemmel, mert inkább a szavakra figyeltem az érzelmek helyett. Néha a szavak nem is igazán számítanak. Valaki mondhatja neked: "Jól vagyok", de az, ahogy mondja, elárulja, hogy ez valójában nem igaz. A figyelem azt jelenti, hogy azt is "meghallod", amit a másik szavakkal nem mond el.

Ezt hívják empátiának. Az empátia azt jelenti, hogy belehelyezkedsz a másik ember helyzetébe, megérted az ő nézőpontját. Kérdezd meg magadtól: "Hogyan éreznék én, ha ebben a szituációban lennék?"

Az együttérző figyelem azt jelenti, hogy anélkül figyelsz, hogy közbevágnál, és figyelsz a félelmekre és az érzelmekre. Arra figyelsz, amit nem mondanak ki. Nem próbálod meg megoldani a helyzetet. Néha a gyógyuláshoz csak az kell, hogy meghallgasson valaki!

"Hordoznunk kell annak "terhét", hogy előzékenyen viszonyulunk mások kétségeihez és félelmeihez." (Róma 15, 2 TLB fordítás)

Mit jelent az, hogy előzékeny vagy, hogy elviseled mások kétségeit? Azt jelenti, hogy amikor az embereknek annyira súlyos fájdalmaik, vagy sebeik vannak, hogy még azt is elfelejtik, miben hisznek, szükségük van egy megbízható barátra – valakire, aki jelen van, és empátiával hallgat.

Beszéljetek róla:

 • Hogyan tudod megmutatni valakinek a testbeszédeddel, hogy valóban figyelsz rá?
 • Mi az előnye annak, ha megkérdezed, "Én hogy éreznék, ha ebben a helyzetben lennék?"
 • Hogyan tudod elkerülni, hogy megzavarjanak, és eltereljék a figyelmed, amikor éppen figyelni akarsz valakire?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.15.)

Szólj hozzá!

Hogyan építs bizalmat a barátságokban?

2016. május 21. 03:00 - Bolbásné Viola

"Aki pletykálkodik, abban nem lehet megbízni, de abban igen, aki méltó a bizalomra." (Példabeszédek 11:13 TEV fordítás)

A bizalom mutatja meg a különbséget az ismerős és a barát között. Az ismerőseiddel beszélgetsz, de a barátaidban megbízol.

Szükséged van legalább egy megbízható személyre, akiről elmondhatod: "Bármit elmondhatok neki, nem fog ferdén nézni rám, nem fog elutasítani, vagy megvetni. Ott lesz mellettem." Szükséged van egy biztos emberre, akivel mindent megoszthatsz: a félelmeidet, az aggodalmaidat és a bizonytalanságaidat.

Alapvető, hogy ami közöttetek elhangzik, az bizalmas marad. Ahhoz, hogy te is ilyen biztos pont legyél valaki számára, neked is el kell kötelezned magad a titoktartás mellett.

A Biblia azt mondja, hogy titoktartással tudsz bizalmat építeni a barátságban"Aki pletykálkodik, abban nem lehet megbízni, de abban igen, aki méltó a bizalomra." (Példabeszédek 11:13 TEV fordítás)

Van ilyen megbízható személy az életedben? Ha nincs, imádkozz érte, és kérd Istent, hogy segítsen találni valakit, akiben eléggé megbízhatsz ahhoz, hogy megoszd vele a félelmeidet, aggodalmaidat és bizonytalanságaidat. És veled mi a helyzet? Készen állsz arra, hogy biztos pont legyél valaki más számára? Beszélj erről Istennel, és kérd meg, hogy készítsen fel mások segítésére. Lehet, hogy most még nem vagy kész rá, de Isten felkészít majd, ahogy követed az Ő vezetését.

Beszéljetek róla:
 • Vajon a barátaid megbízható embernek tartanak? Miért, vagy miért nem?
 • Mit gondolsz arról, aki pletykál neked?
 • Hogyan kell reagálnod, ha valaki kezdeményezi, hogy pletykáljatok?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.14.)

 

Szólj hozzá!

A barátok jelen vannak

2016. május 20. 03:00 - Anika Enikő

"Ne a saját érdekeiteket tartsátok szem előtt, hanem mindenki a másik javát keresse!" Filippi 2:4

Egy nagyszerű kapcsolat építésének alapja az idő- és energiabefektetés. A mély barátság nem olcsó, nem azonnali, és nem alakul ki véletlenszerűen.

A mély barátságokat döntés előzi meg, szándékosan köttetnek, és céllal születnek.

A Filippi 2:4 azt mondja: "Ne a saját érdekeiteket tartsátok szem előtt, hanem mindenki a másik javát keresse!"

Ha a gyakorlatba ülteted ezt az igeverset, és érdeklődést mutatsz mások iránt, akkor két hónapon belül több barátságod szövődhet, mint az elmúlt két évben, amikor arra vártál, hogy mások mutassanak érdeklődést irántad. Jelenlét hiányában nem lehetsz valakinek a barátja, úgyhogy vésd észbe ezt a két szót: légy jelen! Csupán ennyi: légy ott, és légy jelen. Ha puszta ismeretségnél többre vágysz, ha szeretnél mély, hosszútávú barátságokat, akkor elengedhetetlen a fizikai megjelenés, a jelenlét.

Ha valaki megemlíti, hogy " lélekben veletek leszek a heti házicsoporton", mindannyian tudjuk, ez mit jelent. Semmit! Badarság az egész. Lélekben sehol nem lehet ott lenni. Ha nem vagy ott testben, akkor nem vagy ott, és pont. A barátok megjelennek, és jelen vannak.

Beszéljetek róla

 • Mi tart vissza attól, hogy jelen légy akkor, amikor a barátaidnak szükségük van rád?
 • Kinek van szüksége most a jelenlétedre? Miként leszel jelen, teszed elérhetővé magad számára ma?
 • Kivel vagy mély barátságban? Mi kellett ahhoz, hogy eljuss ide?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.13)

1 komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu