Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Három előny, ha beszélsz másoknak az álmodról

2015. május 06. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Az életem önmagában mit sem ér nekem; csak be akarom teljesíteni küldetésem és elvégezni a munkát, amit az Úr Jézus bízott rám.” (ApCsel 20:24a GNT fordítás)

17aphasiaweb.jpg

Amikor megkapod álmodat Istentől, ne tartsd magadban, hanem mondd el másoknak. Csak azzal már, hogy megosztod másokkal, megvallod a hitedet és erre majd ők is köréd sereglenek, hogy részt vállalhassanak benne. Először csak elképzeled, aztán szavakká formálva kimondod az álmot: „Azt hiszem, ez az, amit tenni akar Isten az életemben.”

1980. március 30-án a Saddleback Gyülekezetben tartottam első prédikációmat, melynek alkalmával 60 ember előtt állva olvastam fel a saddlebacki álmot. A hitvallást, hogy Saddleback olyan gyülekezet lesz, ahol a szenvedő megértést és bátorítást találhat, ahol egy nap hatékony szolgálatunk folyományaként 20.000 tagot üdvözölhetünk Isten családjának közösségében, ahol tagok ezreit küldjük majd ki missziós küldetésekre szerte a világon és évente legalább egy új gyülekezeti egységet indítunk, és ahol egyszer majd egy legalább 20 hektáros imahelyen fogunk Istentiszteletet tartani és szolgálni.

Magabiztosan szónokoltam a Saddleback Gyülekezetnek ezekről az álmokról és hitbeli meggyőződésem volt, hogy valóra is válnak. Hogy miért? Mert Istentől fakadtak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem voltam halálra rémülve! Viszont tisztában voltam vele, hogy a kudarctól való félelem eltántorítana attól, hogy azt tegyem, amire Isten elhívott.

Három előnye van annak, ha beszélsz másoknak az álmodról:

 1. A kezdő lépés megtételére ösztönöz. Ha egyszer kimondtad, már szavadon lehet fogni, hogy próbálkozz és mozdulj.
 2. Mozgósítja más emberek segítségét. Amint kinyilatkoztattam az álmomat, az emberek belelkesültek és részt akartak vállalni benne. Egy Istentől való álom olyan embereket fog hozzád vonzani, akikről még csak nem is sejtenéd, hogy segítségedre lehetnek.
 3. Működésbe hozza Isten erejét. Hited kapaszkodóján kilépsz a csónakból és elkezdesz a vízen járni. Isten meg fog tartani!

„Az életem önmagában mit sem ér nekem; csak be akarom teljesíteni küldetésem és elvégezni a munkát, amit az Úr Jézus bízott rám.” (ApCsel 20:24a GNT fordítás)

Beszéljetek róla:

 • Milyen félelmek akadályoznak abban, hogy megoszd másokkal Istennek az életedre meghatározott álmát?
 • Kivel oszthatod meg az álmod?
 • Miként igényled mások bátorítását, midőn felfedezed és véghezviszed Istennek az életedre szóló álmát? Kik azok az emberek az életedben, akik ezt meg fogják tenni neked?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.04.29)

Szólj hozzá!

Ne pazarold a formád

2015. május 05. 03:00 - Habakuk

,,Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” ( Efézus 2:10 )

Ha szeretnéd tudni mi Isten akarata az életedre nézve, akkor meg kell nézned hogy miben is vagy jó. Miért adta Isten azokat a bizonyos ajándékokat, képességeket, tehetséget ha nem várná el hogy használd azokat?

Isten adott Fentről jövő ajándékot, Odaadást, Rátermettséget, Megtapasztalást és Alaptermészetet,( ez a te FORMÁd) amelyek egyedivé tesznek és amikor azon forog az agyad, hogy hogyan formált téged Isten, akkor ez iránymutatást ad, hogy mit is kellen kezdened az életeddel. Kérdezd meg magadtól: ’’Miben vagyok jó? Mit szeretek csinálni? Mi a szenvedélyem? Mi indít be és mi kapcsol ki? Mi az, amit az emberek megerősítenek bennem? Hogyan tudja Isten felhasználni ezeket a képességeket az ő Királyságáért?

Efézus 2:10 mondja: Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtet, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk” A görögök a kézzel végzett munkára a „poema” szót használták, amiből többek között az angol "poem” (költemény) szó származik. Te vagy Isten költeménye. Egy műalkotás. Egyedi műalkotás. Nincs még egy olyan mint te!

Az élet azonban több mint az egyediség. Isten azt akarja, hogy egyedi és hatékony legyél. Ő formál olyanra, hogy jó munkát tudj végezni. Még mielőtt megszülettél, Isten egy szerepet szánt neked. Azt mondta: "Megalkotom ezt az embert és adok neki bizonyos ajándékokat, képességeket és tehetséget és megengedem, hogy átéljen különféle tapasztalatokat – néhány jót, néhány fájdalmasat és néhány olyat, amiből tanulhat. Mindezeket a dolgokat összehozom, mert el akarok végezi ezen a földön valamit, amiben ez az ember fog segíteni.”

Egy napon Isten előtt fogunk állni és majd ezt kérdezi: "Mihez kezdtél mindazzal, amit adtam neked?” Ha nem használod a tapasztalataidat és a formád Isten tervére, akkor célt tévesztettél.

Isten megmentett minket, hogy szolgálhassunk. Ezt hívjuk elhivatásnak – amikor használod a tehetséged és az ajándékaidat hogy segíts más embereken. A szolgálat beteljesedése azt jelenti hogy az vagy akinek Isten teremtett.

A Biblia azt mondja: "Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak…” (1Péter 4:10a)

Beszéljetek róla:

 • Ha még sosem tetted, szánj rá időt ma, hogy a formádról gondolkodsz. A Fentről jövő ajándékaidról, Odaadásodról, Rátermettségedről, Megtapasztalásaidól és Alaptermészetedről, amelyeket Isten azért adott hogy egyedivé alkosson.
 • Hogyan használod a formád jelenlegi szolgálatodban?
 • Milyen álmot adott neked Isten? Szerinted hogyan tudja használni Isten a képességeidet és tapasztalataidat hogy segítsen elérni ezt az álmot?

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2015. 04. 28.)

Szólj hozzá!

Szeretnéd hallani Istent? Csendesedj le és figyelj!

2015. május 04. 03:00 - torokaron

„Nyugodj meg egy pillanatra, Jób, figyelj, és vedd számításba azokat a csodálatos dolgokat, amiket Isten tesz.” (Jób 37:14 GNT fordítás)

Csendben kell maradnod ahhoz, hogy halld Istent beszélni. Ha szeretnéd hallani Isten vízióját, akkor ki kell kapcsolnod a televíziódat. Nem tudsz egyszerre Istenre és a TV-re is figyelni!

Lehet, hogy amiatt nem szól hozzád sosem Isten, mert soha sem vagy csendben. A gondolataid mindig valami más körül járnak, így amikor Isten fel akar hívni az életed telefonján, mindig foglaltat jelez a számod. Oda kell szánnod egy kis időt Istennek, amikor egyedül vagy vele.

A Biblia azt mondja a Jób 37:14-ben, hogy „nyugodj meg egy pillanatra, Jób, figyelj, és vedd számításba azokat a csodálatos dolgokat, amiket Isten tesz.” (GNT fordítás)

Isten szeretne időt tölteni veled. Azt kéri, hogy „nyugodj meg, csendesedj el, maradj egyedül és tanuld meg a magányt, hogy tudjak beszélni veled.”

Felnőttként néha lelkileg teljesen izgő-mozgóvá válunk, nem tudunk lecsendesedni és csendben maradni.

Megér egy napot az életedből, hogy megértsd Isten álmát az életedre vonatkozóan? Volt már valaha olyan az életedben, hogy egy teljes napot annak szenteltél, hogy ne csinálj semmit, és csak egyedül Istennel legyél? Beszélj Istenhez imádságban. Engedd, hogy Isten beszéljen hozzád a Biblián keresztül. Nyugodj meg. Gondolkozz. Írd le azokat a gondolatokat, amelyeket Ő ültet a fejedbe. Állíts fel néhány célt. Nézd meg a naptáradat és állítsd fel a fontossági sorrendedet. Tölts egy napot úgy, hogy ezt mondod: „Istenem, merre szeretnéd, hogy menjek? Melyik irányba szeretnéd, hogy tartasak?”

Isten beszél azokhoz az emberekhez, akik időt szentelnek arra, hogy figyeljenek – nem csak egy napot, hanem rendszeresen. Ezt hívják csendességnek.

Úgy gondolod, hogy nincs időd erre? Itt most arról van szó, hogy kitaláld, hogy miért is vagy itt a Földön, szóval jobb lenne, ha szánnál erre időt!

Beszéljetek róla:

 • Szeretnéd hallani, hogy Isten szól hozzád? Mit vagy hajlandó tenni ezért?
 • Gondolj a csendességedre! Mennyi időt töltesz valójában azzal, hogy csendben vagy és várod, hogy Isten szóljon hozzád?
 • Melyek azok a zavaró tényezők, amelyek ki kell iktatnod ahhoz, hogy nyugodtan elcsendesedhess?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.27.)

1 komment

Hogyan kapod meg, hogy Isten mit álmodott meg az életedről?

2015. május 03. 03:00 - sema22

"Ajánljátok fel magatokat mint élő áldozatot Istennek, neki szentelve az életeteket és neki tetszeni. Ne igazítsátok magatokat a világhoz, hanem engedjétek meg Istennek azt, hogy teljesen átalakítson benneteket elmétek teljes megújításával. Akkor majd tudni fogjátok mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami tetszik neki és ami tökéletes. (Róma 12:1-2, GNT)"

Arra a következtetésre jutottam, hogy nincsenek nagyszerű emberek. Ők csak átlagos emberek, nagy álmoknak szentelve magukat. Amikor nagy álmoknak szenteled magad, akkor az valamit kihoz belőled, és segít, hogy nagyobb lehess, mint ami más módon lehetnél. 

A Jeremiás 29:11 ezt mondja: "Csak én tudom, mi a tervem veled- így szól az Úr- békességet tervezek neked és nem romlást, azt tervezem, hogy reményt, és jövőt adjak.(NIV)" Isten rád vonatkozó álma személyreszabott. Csak te tudod beteljesíteni Isten célját amit neked tervezett. A rád vonatkozó álma pozitív. Reményt fog neked adni! 

Honnan tudod meg, hogy Isten mit álmodott meg az életedről? 

Legyen meg benned az akarat, hogy felajánlod Istennek az életedet, előre eltökélve, hogy bármit amit kér megteszed.  

"Ajánljátok fel magatokat mint élő áldozatot Istennek, neki szentelve az életeteket és neki tetszeni. Ne igazítsátok magatokat a világhoz, hanem engedjétek meg Istennek azt, hogy teljesen átalakítson benneteket elmétek teljes megújításával. Akkor majd tudni fogjátok mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami tetszik neki és ami tökéletes. (Róma 12:1-2, GNT)"

Sokan elszalasztják Isten álmát, mert nem néznek Istenre, helyette azt nézik mások mit csinálnak. Ha azt próbálod utánozni, amit mások csinálnak, akkor cask egy indigós másolat leszel ahelyett, hogy az lennél, akivé Isten teremtett. Az amerikai álomnál jobban meg kell érintsen Isten álma. 

Az amerikai álom és Isten álma valójában két nagyon különböző dolog. Az amerikai álom régen elérhető és egyszerű volt. Ma az amerikai álom teljesen fogyasztói alapú. Általában a férjre és a feleségre is szükség van hozzá, hogy az ember lépést tartson. Ez a mókuskerék kerül teljesen a középpontba. 

Ha komolyan fel akarod fedezni Isten életedre vonatkozó álmát, akkor el kell döntened, hogy nem elégedsz meg az amerikai álommal. A jó életet, vagy az Isteni életet választod? Az anyagiasságot, vagy a szolgálatot? A mókuskereket vagy Isten pályáját? 

"Tegyünk le mindent ami lelassít vagy visszatart minket... és kitartással fussuk meg az előttünk lévő pályát amit Isten helyezett elénk." (Zsidók 12: 1 TLB)

Ragaszkodj az Isten életedre vonatkozó álmához, és ne azon izgulj, hogy olyan legyél mint mindenki más.

Beszéljetek róla:

 • Miért lehetsz biztos abban, hogy Isten rád vonatkozó álma tetszeni fog neked? 
 • Hogyan tükrözi az életed, hogy Isten tervét választottad az amerikai álommal szemben, és fordítva?
 • Mi az amit ma imában el kell mondanod Istennek az álomról amit neked készített? Mi az amiről le kell mondanod? Mi az amit meg kell vallanod?

* (Daily Hope by Rick Warren: 2015. 04. 26.)

Szólj hozzá!

Az álomtól a szabadulásig

2015. május 02. 03:00 - Lilla:)

"Isten ... sokkal többet képes megtenni, mint amit mi valaha is kérni vagy álmodni mernénk - az imáinknál, a vágyainknál, a gondolatainknál és a reményeinknél sokkal többet." (Efézus 3:20, TLB fordítás)

Ha szeretnéd, hogy nőjön a hited és elvehesd Isten ígéretét, ami a Márk 9:23-ban olvasható - "Minden lehetséges annak, aki hisz" -, akkor először meg kell értened, hogy Isten a hit hat szakaszán visz keresztül.

1. szakasz: Álom
Milyen álmot adott neked Isten? Ha nincs álmod, amiért dolgozhatnál, akkor csak létezel. Imádkozz ezért: "Istenem, mutasd meg nekem, mi a terved az életemmel!" Céllal vagy itt a Földön. Amikor felfedezed ezt a célt, akkor felfedezed majd azt az álmot is, amit Isten ad neked, amiért élhetsz.

"Isten ... sokkal többet képes megtenni, mint amit mi valaha is kérni vagy álmodni mernénk - az imáinknál, a vágyainknál, a gondolatainknál és a reményeinknél sokkal többet." (Efézus 3:20, TLB ford.)

2. szakasz: Döntés
Talán van már egy Istentől való álmod az életedben, de még nem hoztad meg a döntést, hogy ezért élj. Isten a második szakaszban azt mondja neked: "Rajta, tegyél érte, hogy ez megvalósuljon!" Talán döntést kellene hoznod, hogy az életedet átadod Krisztusnak, vagy hogy bemerítkezel, vagy csatlakozol egy gyülekezethez,  vagy beállsz egy szolgálatba.

"Ha olyanok vagytok, akik képtelenek feladni saját gondolataikat és döntést hozni cselekedeteitekről, ne gondoljátok, hogy bármit is kaptok az Úrtól. " (Jakab 1:7-8, GNT ford.)

3. szakasz: Várakozás
Amikor a dolgok nem akkor történnek, amikor mi szeretnénk, akkor próbáljuk Istent kielőzni, és kerülő utakon próbáljuk a dolgokat előbbre mozdítani. De ne tegyél kerülő utakat! Mert lehet, hogy így rossz döntést fogsz hozni. Isten várószobájában vagy, és várd, hogy Isten kezdjen el cselekedni.

Isten azt mondja a Habakkuk 2:3-ban: "De ezek a dolgok, amiket tervezek, nem fognak rögtön megtörténni. Lassan, állhatatosan és biztosan majd eljön az idő, amikor a látás beteljesedik." (TLB)

4. szakasz: Nehézségek
Milyen nehézségekkel kell szembenézned, ahogy várod, hogy beteljesedjen az álmod? Sok próbán fogsz átmenni az életben, de Isten tudja, hogy min mész keresztül. Ő figyel, és sosem felejtkezik meg rólad.

"Még ha most átmenetileg zaklatottak is vagytok a különböző próbák és kísértések miatt, ezek nem véletlenek - azért történnek, hogy bebizonyítsátok a hiteteket, ami messze értékesebb, mint az arany." (1Péter 1:6-7)

5. szakasz: Zsákutca
Néhányan a saját zsákutcátokban vagytok, és készen álltok arra, hogy feladjátok. Azonban jó helyen vagy, ott, ahol Isten akarja, hogy legyél! Felkészít a szabadulásra. Isten ilyenkor azt mondja: "Tarts ki, és ne add fel!"

"Mert nem akarjuk, testvéreim, hogy ne tudjatok arról a nyomorúságról, amely Ázsiában ért minket: rendkívüli mértékben, sőt erőnkön felül megterheltettünk, annyira, hogy az életünk felől is kétségben voltunk. Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra azért, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem az Istenben, aki feltámasztja a halottakat." (2 Korinthus 1:8-9)

6. szakasz: Szabadulás
Várod és bízol abban, hogy Isten megszabadít? Ő meg fog szabadítani, de nem egyik napról a másikra. Mind a hat "hit-szakaszon" végig kell menned, mielőtt Isten megszabadit.

"Tudom, hogy élni fogok, hogy meglássam az ÚR jóságát ebben a mostani életben." (Zsoltárok 27:13, GNT ford.)

Beszéljetek róla

 • Honnét tudod, hogy egy álom tőled van vagy Istentől?
 • Szerinted Isten miért tesz próbára a Nehézségek szakaszban?
 • Mit tudtál meg magadról és Istenről akkor, amikor az álmoddal kapcsolatban a Várakozás szakaszban voltál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 25.)

Szólj hozzá!