2014
04
24

Miért bíznám Istenre a fájdalmam?

„Emiatt kell most elszenvednem a fogságot, de nem szégyellem, mert ismerem őt, akiben hiszek. Meg vagyok győződve, hogy meg tudja őrizni azt a kincset, amit rám bízott, amíg elérkezik az a Nap.” (II. Timóteus 1,12, EF)

577459debf0627986e7934bb555eddca.jpg

Amikor van valamid, ami nagyon értékes számodra, akár egy ritka, drága dolog, akár egy családi örökség, és nem szeretnéd, hogy ellopják, eltörjön, vagy elégjen, elviszed a bankba és egy széf biztonságába helyezed.

A bankodban lévő lezárt fióknál sokkal nagyobb az a gondviselés, amit Isten végez azzal, amit rábízol. Számíthatsz rá! Istennek van gyakorlata benne. Más embereknek talán nincs referenciája abban, hogy megőriznek dolgokat a számodra. De bármint bízol Istenre, ő gondoskodni fog róla.

Tehát, mit kell ma Istenre bíznod? Megmondom mit – bármit, ami miatt aggódsz. Bármit, ami miatt aggódsz, azt Isten szeretetének széfjére kell bíznod.  

Az aggódás gyakorlatilag ateizmus, mert ez olyan, mintha nem lenne egy Atyád a mennyben, aki szeret téged, és akiben meg lehet bízni, olyan, mintha szellemi árva lennél. Az aggódás a hit hiánya, mintha azt mondanád, hogy nem hiszel a 6000 ígéretben, amit Isten tett a Bibliában.

A legnehezebb akkor Isten széfjébe tenni valamit, amikor szenvedsz. Amikor fájdalmaid vannak, nem akarsz még Istenben sem bízni. Vissza akarod fojtani, és megtartani magadnak.

Pál tudta ezt, de azt is tudta, hogy amikor szenvedsz, akkor kell leginkább Istenben bíznod. Azt mondta: „Emiatt kell most elszenvednem a fogságot, de nem szégyellem, mert ismerem őt, akiben hiszek. Meg vagyok győződve, hogy meg tudja őrizni azt a kincset, amit rám bízott, amíg elérkezik az a Nap.” (II. Timóteus 1,12, EF)

Néha beszélek emberekkel, akik azt mondják: „Félek Jézus Krisztusnak adni az életem, mert félek, hogy nem leszek képes megtartani az elköteleződést.”

Hadd legyek veled őszinte: Te nem tudod megtartani az elköteleződést. El fogod rontani! Szerencsére az üdvösség nem arra alapozódik, hogy megtartod az elköteleződésedet. Ez Kritszus ígéretének betartásán alapszik, és ő megígérte, hogy gondoskodik a te elköteleződésedről.

Beszéljetek róla:

  • Mit tesz az aggódás az életeddel?
  • Mit gondolsz, miért könnyebb néha a fájdalmaidhoz ragaszkodni, mint Istennek átadni őket?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.17.)

Fordította: Á. Bözse |
2014
04
23

Kiben bízhatsz meg?

Mert az Örökkévaló szava igaz, minden tette hűségét bizonyítja. (Zsoltárok 33:4)

Életünk egyik nagy kérdése ez: Kiben bízhatsz meg? Az, ahogyan ezt a kérdést megválaszolod, meg fogja határozni azt, hogy boldog vagy boldogtalan vagy-e, sikeres vagy bukott vagy-e, illetve azt, hogy kezdesz-e valamit az életeddel, vagy csak elpazarlod azt.
Tekintsünk az opciókra! Az amerikai kongresszusban bízol? Valószínűleg nem. Az ő hitelességük elég alacsony mostanában. A médiában bízol talán? Miért tennéd, ha sosem tudod azt, hogy vajon az igazságot mondják-e? Talán a többség véleményében bízol? Nem túl okos dolog, hiszen ez minden második másodpercben változik.
Magadban bízol? Igazából ez is elég buta dolog, mert az érzelmek hazudnak. Ha az érzelmeidre hallgatsz, akkor egész életedben más emberek és a kedved fog befolyásolni.
Ha rábízod valakire vagy valamire az életed és a jövőd, jobban teszed, ha valaki olyat választasz, akit a legjobban érdekel a szíved, mindent tud, tökéletes és sosem hazudik neked. Ezek leszűkítik a kört Istenre.
Senki sem fogja mindig az igazat mondani neked. El fogják titkolni, megszűrik és úgy alakítják, hogy jól hangozzon. Nem azt fogják mondani, amire szükséged lenne. Pedig az igazságra lenne szükséged, mert az igazság szabadít fel! Hazudnak magadról, másokról, a világról és hogy az élet az egyetlen, ami rabságban tart téged. Hogy megszabadulj, ismerned kell az igazságot! Ahogy már sokszor mondtam, az igazság felszabadít, de először boldogtalanná tesz. Nem szeretjük az igazságot. Nem akarjuk azt hallani, hogy a legtöbb problémát az életükben a rossz döntéseink okozták. Nem akarjuk hallani, hogy ez a mi makacsságunk, egoizmusunk és bizonytalanságunk, amik a stresszt okozzák az életükben, pedig ez az igazság.
A Zsoltárok 33:4 azt mondja: ,,Mert az Örökkévaló szava igaz, minden tette hűségét bizonyítja”.
Isten ezt mondja, és ez mindent megold, akár hiszel benne, akár nem. Isten nem vár a véleményedre, hogy kiderítse, mi a jó és mi a rossz. Ha Isten mondja, akkor igaz.
Istenben megbízhatsz!


Beszéljétek át:

  • Mit bízol mától kezdve Istenre?
  • Miért könnyebb sokszor elhinni azt a hazugságot, amit az emberek vagy a média mond, ahelyett hogy Isten igazságában bíznánk?
  • Elfogadod, hogy Isten minden szava igaz? Miért vagy miért nem?
Fordította: Mike Zsuzsi |
2014
04
22

Hogyan csillapítsd lelki szomjúságodat?

"Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne" (Jn 4,13-14)

size_550x415_water.png

Ha elégedetlen vagy az életeddel és teljes, tartalmas életet akarsz élni, ne keresd tovább az elégedettség forrását Jézuson kívül.

Folyton kutatva próbáljuk megtalálni azt, ami életünket boldoggá és jelentőssé teszi. Azt gondoljuk, "ha ezt a fajta ruhát viselhetném, menő lennék; ha lehetne plasztikai műtétem, és igazíthatnék egy testrészemen, az életem nagyszerű lenne; ha megkaphatnám azt az állást, elégedett lennék."

A Biblia azt mondja Jeremiás könyvében: "Mert kétszeres rosszat cselekedett népem: engem, a folyóvíz forrását, elhagytak, hogy víztartókat vájjanak, repedezett falú víztartókat, amelyek nem tartják a vizet." (Jer 2,13)

Nemcsak elutasítjuk Istent és nem számítunk rá, hogy gondoskodjon szükségleteinkről és megnyugvással töltse be életünket; mi magunk próbálunk gondoskodni szükségleteinkről. A víztartók, amiket vájtunk, a karrier, a jó külső, vagy egy golfjátszma, nem fogják megtartani a vizet.

János evangéliumában Jézus azt mondja: "Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne."

A bűn olyan, mint a kábítószer. Csak még jobban vágysz utána! Ha nem hiszed, kérdezz meg bárkit, aki már nézett pornográf filmet - egy nem elég. Ha a receptre felírt gyógyszereknek vagy rabja, tudhatod, hogy egy pirula nem elég. Ha dührohamokkal küzdesz, nem csak egyszer tör ki belőled a düh. A bűn mindig újabbat szül, hogy kielégíttess.

De Jézus élő vizet kínál, ami állandóan csillapítja szomjúságodat.

Ha elégedetlen vagy az életeddel lelki szomjúság gyötör. És az egyetlen, aki meg tudja szüntetni ezt a szomjúságot az, aki azt mondta: "Szomjazom." Jézus szomjazott a kereszten, ezért nem kell neked szomjaznod. Ő megfizetett azért, amiért neked nem kell megfizetned. Szomjazott, hogy neked ne kelljen többé szomjúságtól szenvedned.

Beszéljetek róla:

  • Jézus milyen formában "buzgó víz forrása" valaki életében?
  • Te mennyiben támaszkodtál önmagadra, hogy az életet olyan tartalommal töltsd meg, amit csak Jézus tud megadni?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.15.)

Fordította: zsófi68 | Címkék: bűn elégedetlenség szomjúság
2014
04
21

A szeretet cselekedet: találd meg mások szükségleteit!

"Jönnek majd idők, amikor éhséget bocsátok a földre, nem kenyérre fognak éhezni és vízre fognak szomjazni, hanem az Úr szavára. Az emberek tengertől tengerig támolyognak, bolyonganak majd a föld egyik határától a másik határáig keresve Isten szavát, de nem találják. Szép lányok és erős férfiak epedeznek majd Isten szava után" (Ámós 8:11-13 NLT)

A Biblia ezt mondja a János 19:28-29-ben: "Ezután Jézus tudta, hogy már minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az Írás, így szólt: Szomjas vagyok. Volt ott egy ecettel tele edény. Egy szivacsot ecettel töltve izsópra tűztek és odatartották a szájához." (ÚF)

A kifejezés: "Szomjas vagyok" volt a mottója Teréz Anyának, aki megalapította a Szeretet Misszionáriusai Szerzetesrendet és a Teréz Anya Otthon a Haldoklóknak. Minden Otthon a Haldoklóknak épületben, ahová a világ legszegényebbjeit vitték, volt egy Jézus kép ahogyan a kereszten van megfeszítve, alatta ez a mondat: "Szomjas vagyok.", mert Teréz Anya szerint ez a feladatunk: csillapítani a krisztusi szomjúságot azzal, hogy másokon segítünk.

Mi nem segíthetünk Jézusnak a kereszten. Az a múlt volt. El tudod képzelni, hogy te vagy az a katona, aki Jézusnak inni ad? Mekkora kiváltság! Ezt nem tehetjük meg. De segíthetünk azoknak, akik körülöttünk vannak. 

Létezésünk célja kielégíteni Jézus kereszten való szomjúságát, amit minden lélek iránt érzett és ez szeretetünkben tettek által mutatkozik meg. A szeretet kifejezése az, amikor mások szükségleteit elégítjük ki, mint a szomjúságukat- fizikális, érzelmi, vagy lelki szomjúságukat Krisztus szeretete után, aki pedig utánunk szomjazott. 

Vannak emberek körülötted, akik lelkileg szomjaznak, de senki nem ismerte ezt így még fel. Íme pár szinoníma erre: unalom, boldogtalanság, elégedetlenség, stressz, depresszió. 

Azok az emberek, akik szomjasak lelkileg szükséget szenvednek a céltudatoságban, és a jelentőségteljességben. Szeretnék Isten szavát hallgatni. Szeretnék tudni, mit tegyenek az életükkel. 

"Jönnek majd idők, amikor éhséget bocsátok a földre, nem kenyérre fognak éhezni és vízre fognak szomjazni, hanem az Úr szavára. Az emberek tengertől tengerig támolyognak, bolyonganak majd a föld egyik határától a másik határáig keresve Isten szavát, de nem találják. Szép lányok és erős férfiak epedeznek majd Isten szava után" (Ámós 8:11-13 NLT).

Hát nem ez illik a mai társadalmunkra? Az emberek jól néznek ki, de belül üresek. Depressziósok, bátortalanok, megbántottak, kétségbeesettek, elégedetlenek, ugrálnak egyik dologról a másikra, keresik, hogy mi elégítené ki őket teljesen, és csillapítaná a szomjúságukat. 

Hívőként mi a világban a felelősségünk?

Az egyetlen módja Isten szolgálatának az, ha a nevében segítünk és szolgálunk másokat. Segíts csillapítani a szomjúságukat azzal, hogy elmondod nekik Isten mit tett, hogy ők teljesek legyenek. 

 

Beszéljetek róla: 

  • Kik azok, akik lelkiekben szomjasak körülötted?
  • Miért fontos átgondolni azt, hogy ha valaki kívülről tökéletesnek tűnik, vajon szenved-e belülről?

 (Daily Hope by Rick Warren 2014 Április 14.)

2014
04
20

Biztos lehetek benne, hogy a Mennybe kerülök?

"Azok, akik hallják a szavaim és hisznek abban, aki elküldött engem, örök életük van. Nem ítéltetnek el." (János 5:24/b GNT)

Jézus halála és Feltámadása felment minket az ítélet alól.

Talán úgy képzeled az ítélet napját, hogy majd kint állsz a Menny kapujában egy nagyon, nagyon hosszú sorban és lassan haladsz csak előre, egyszerre csak egy lépést. Ahogy közelebb érsz, elkezdesz izzadni és azon gondolkodsz, hogy "Vajon be fogok jutni? Meg tudom csinálni? Vajon Isten egy hatalmas TV képernyőt fog használni, hogy megmutassa minden ballépésem vagy gonosz tettem, amit valaha elkövettem?"

Jó hírem van számodra; Jézus Krisztus ígérete. A Biblia azt mondja, hogy azok, akik hisznek Jézusban - az ő halálában és Feltámadásában - nem ítéltetnek el (János 3:18.)

Itt az igazi kép: Állsz a sorban és vársz az ítéletre. Jézus meglát téged és azt mondja, "Én ismerlek téged. Évekig barátok voltunk. Bíztál bennem 2014. húsvétján. Gyere velem! Gyere az expressz sávba! Ott gyosabban haladsz. Te mentesülsz az ítélet alól." Ez jó hír? Oh, igen!!

Van egy barátom, Buddy, aki azt mondta, hogy amikor kis kölyök volt, a vasárnapi iskolai tanítója azt tanította neki, hogy Isten a Mennyben ül és leír minden rossz dolgot, amit Buddy elkövetett. Minden vasárnap elénekeltetett egy dalt a csoporttal: "Az én Uram mindig ír. Ír, ír, ír, mindig" Ez megrémített engem. Azt gondoltam, "Sosem fogok bejutni a Mennybe. Az én listám mindig csak hosszabb és hosszabb lesz."

Így bánna velünk Isten, amikor eljöttünk és Krisztusba helyeztük hitünket? Nem! A tény az, hogy Isten töröl, töröl, töröl minden időben. Megbocsát, megbocsát, megbocsát minden időben. Ül a Mennyben és nyomogatja a "töröl" gombot.

Miért? Azért, mert a Biblia azt mondja, hogy "Isten a szeretet" (1. János 4:8.) és a szeretet "nem rója fel a rosszat" (1 Korinthus 13:5. NIV). Ha Jézus Krisztus szeretébe veted a bizodalmad, a bűneid eltöröltetnek.

"Nem ítéltetnek el azok, akik Jézus Krisztushoz tartoznak." (Róma 8:1. NLT)

Beszéljetek róla:

  • Ha Isten "nem írja fel a rosszat", miért fontos, hogy a jót próbáljuk tenni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.13.)

Fordította: Lilla:) | Címkék: ítélet szeretet

Blog.hu sablonok (Népkert Kft.)