2014
08
01

A harag haragot szül, a bölcsesség türelmet

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. Példabeszédek 19:11

A sérült emberek bántanak másokat. Ha valaki bánt téged, az azért van mert őt is bántották. A kellemetlen emberek nem kaptak kedvességet. A szeretetlenek úgy érzik, hogy őket nem szereti senki. Amikor valaki durva, keserű, rosszindulatú, szarkasztikus, gonosz lelkű vagy arrogánsan viselkedik, ezzel azt kiabálják: "Vannak dolgok amik nagyon fájnak! Hatalmas adag szeretetre van szükségem! Nem érzem magam biztonságban!"

Ugyanakkor aki úgy érzi, hogy szeretik és biztonságban van, az nagylelkű és kedves másokhoz.

Lehet csak annyi a célunk, hogy megfizessünk az embereknek, de ez azt jelenti hogy nem vagyunk jobbak náluk. A Biblia azt mondja nekünk, hogy a rosszat jóval győzzük le. Ez azt jelenti, hogy szeretettel válaszolunk. Ez azt jelenti, hogy túlnézünk a szavaikon, és látjuk amögöttes fájdalmat.

Itt egy mítosz, amit a modern pszichológia hitetett el mindenkivel: csak egy bizonyos mennyiségű haraggal kell megbírkóznod életed során. Olyan mintha lenne egy haraggal teli edényed: ha megtelik, kiöntötd, és akkor nagyon jól fogod érezni magad.

A probléma az, hogy nem egy edényrevaló haragaggal kell szembesülnöd az élet során. Harag terén van egy gyárad! Ez a gyár folyamatosan termel és termel és termel. Ha kitöltöd a dühödet, csak mégtöbb lesz a helyén.

Sőt, minél többtől igyekszem megszabadulni, annál több lesz. Egymás után bizonyították a tanulmányok, hogy az agresszió mégtöbb agressziót szül. A dühkitörések csak mégtöbb haraghoz vezetnek, egyre gyakrabban, amíg ez szokássá válik.

A válasz nem az h kitöltsd, hanem az, hogy elengedd. "Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Példabeszédek 19:11)

Beszéljetek róla:

 • Szerinted miért olyan nehéz elengedni dolgokat, főleg ha a azokról van szó akiket a legjobban szeretünk?
 • Ha szeretettel töltöd meg az életed, mi fog belőled áradni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.25)

Fordította: angie.keyr |
2014
07
31

Mielőtt bosszút állnál, vedd számításba az árát

"Az értelmes ember kordában tartja a haragját; a heves vérmérséklet nagy bolondságra vall" (Példabeszédek 14:29 - Angolból szabadon fordítva).

 Sokkal kevésbé leszel mérges, mikor valaki az idegeiddel játszik, ha felismered, hogy mindig ára van annak, ha haragra haraggal válaszolsz.

A Biblia nagyon konkrét a fékezhetetlen haraggal kapcsolatban:

 • Példabeszédek 29:22: "A haragos ember viszályt szít, az indulatos ember sok bűnt követ el."
 • Példabeszédek 15:18: "Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig lecsendesíti a perpatvart."
 • Példabeszédek 14:29: "Az értelmes ember kordában tartja a haragját; a heves vérmérséklet nagy bolondságra vall."

Ha mérges leszel, annak ára lesz: Bajba fogsz kerülni. Vétkezni fogsz. Vitákat, veszekedéseket fogsz okozni. Hibákat fogsz véteni.

Ha kijössz a sodrodból, mindig veszítesz, akár tisztelet legyen az, a családod szeretete, az egészséged vagy talán még a munkád is.

Talán arra használod a haragod, hogy az embereket jó cselekedetekre motiváld. Ne tedd! Rövid távon talán úgy tűnik, megéri. De hosszú távon a harag mindig több haragot szül, több érzéketlenséget és több elhidegülést.

Hány gyerek hidegült el a szüleitől a szabadjára engedett indulatok miatt? Hány ember hidegült el a barátjától, a barátnőjétől, a férjétől, a feleségétől vagy egy barátjától, mert elveszítette a hidegvérét? A harag minden másnál gyorsabban rombol szét kapcsolatokat.

Tehát ha valaki játszik az idegeiddel, mielőtt megtorolnád azt, csak kérdezzd meg magadtól: "Tényleg ezt szeretném csinálni? Hibákat akarok véteni? Több bűnt akarok elkövetni? Veszekedést akarok okozni? Bolond módon akarok viselkedni?"

Példabeszédek 14:29 azt mondja: "Az értelmes ember kordában tartja a haragját; a heves vérmérséklet nagy bolondságra vall."

Mindig van ára a haragnak. Mielőtt megtorolnál valamit, vedd számításba azt, hogy mibe fog ez kerülni.

Beszéljünk róla:

 • Milyen lenne, ha elengednéd a haragod, és Istennek adnád?
 • Milyen módszereket használsz, hogy lenyugtasd magad, ha valaki mérges lesz rád, vagy támad téged?
 • Milyen ára van a haragnak a kapcsolataidban?

 

Rick Warren, Daily Hope, 2014.07.24.

Fordította: gyanus |
2014
07
30

Segítsétek egymást a hitetekkel

"Úgy értem, azt szeretném ha segítenénk egymásnak a bennünk lakozó hittel. A te hited nekem segít, az én hitem neked fog segíteni." (Rómaiakhoz írt levél 1:12 NCV fordítás)

A hiteles keresztyén közösségekben az embereknek kölcsönös egymástól függést kell, hogy tapasztaljanak. Ez a kölcsönösség az adás és az elfogadás művészete, ezek egymástól függnek.

A Biblia azt mondja: "Az, ahogy Isten megtervezte a testünket, példázza, miként működünk mint gyülekezet: mindegyik tag függ a másiktól." (1 Korinthus 12:25 MSG fordítás)

A kölcsönös együttműködés a közösség szíve - viszonzáson alapuló kapcsolatok építése, a felelősségek megosztása, és egymás segítése. Pál azt mondta: "Úgy értem, azt szeretném ha segítenénk egymásnak a bennünk lakozó hittel. A te hited nekem segít, az én hitem neked fog segíteni." (Rómaiakhoz írt levél 1:12 NCV fordítás)

Mindannyian sokkal következetesebb hitéletet tudunk élni, ha másokkal együtt járjuk ezt az utat, és így bátoríthatnak minket. A Biblia utasít bennünket a kölcsönös elszámoltathatóságra, kölcsönös bátorításra, kölcsönös szolgálatra és kölcsönös megbecsülésre.

Több mint 50 alkalommal utasít az Újszövetség minket, hogy tegyünk meg különböző feladatokat "egyik a másikért" és "egymásért". A Biblia azt mondja: "Azokra a dolgokra törekedjünk tehát, amelyek a békességet és egymás építését szolgálják." (Róma 14:19 NIV fordítás)

Te nem vagy felelős mindenkiért Krisztus testében, de nekik felelősséggel tartozol. Isten számít rád abban, hogy segítesz nekik, amiben tudsz.

Beszéljetek róla:

 • Ha a családodnak segítségre lenne szüksége egy feladatban vagy vészhelyzetben, kik lennének azok az emberek, akiket először felhívnál? A házi csoportodban vagy a gyülekezetedben vannak ezek az emberek?
 • Milyen módon kapcsolódsz szervesen Krisztus Testéhez?
 • Miként számíthatsz egy felmerülő szükségre a gyülekezetedben vagy a kis csoportodban ezen a héten?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2014.07.23.)

2014
07
29

A bölcs emberek tekintettel vannak mások érzéseire

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, pártatlan és őszinte.” (Jakab 3:17 – NIV)

A két legnagyobb hiba, amit vétünk a kapcsolatainkban, amikor azt reagáljuk le, amit az emberek mondanak, nem pedig amit éreznek, vagy mikor mások érzéseit érvénytelenné tesszük, mert mi másképpen érzünk.

Tudod, hogyan kerülheted el mindkettőt? Egyszerűen légy figyelmes!

Első hiba: Reagálunk anélkül, hogy megpróbálnánk megérteni a másikat

Túl sok figyelmet fordítunk mások szavaira, és túl keveset a szavak mögötti érzelmekre. Mikor az emberek dühösek, mondanak dolgokat, amit nem is úgy gondolnak. Olyan szavakat használnak, amiket nem szándékoztak mondani. Eltúlozzák a dolgokat. Neked azonban figyelemmel kell lenned a szavak mögötti érzésekre, mert az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak, nem úgy mondják, ahogyan valójában értik, de mindig azt érzik, amit éreznek.

Ha tehát a kapcsolataidban bölcs vagy, többé ne arra összpontosíts, hogy mit mond a gyereked, barátod, férjed / feleséged vagy a főnököd, hogy éppen összeszidott, hanem kezdj el figyelmesnek lenni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy figyelembe veszed mások érzéseit. A barátságtalan embereknek van leginkább szükségük a kedvességedre. Mikor az emberek nyersek, gorombák, barátságtalanok, akkor ezzel épp azt kiáltják a világnak, hogy „Szenvedek!” A sérült emberek mindig megsebeznek másokat.

Második hiba: Érvénytelennek, jogtalannak állítunk minden olyan érzést, ami más, mint a mienk.

Ez az, amikor azt hiszed valamiről, hogy ostobaság, irracionális, logikátlan, mert nem az, amit te érzel, és elutasítod. Engedd meg, hogy megkérdezzem: Lehetséges-e, hogy az egyik ember fázzon, a másiknak pedig melege legyen egyazon helyen, egyazon időben? Igen. Akkor miért próbálnak az emberek vitatkozni arról, hogy mit éreznek?

Amikor elutasítjuk mások érzéseit csak azért, mert mi nem érezzük azt, lekicsinyeljük a másik személyt. Fiúk, ha a barátnőtök vagy a feleségetek azt mondja, „Csúnyának érzem magam”, ne utasítsátok el, és nem mondjátok, „Nem is vagy csúnya. Ez semmit nem segít. Azt kell kérdeznetek: „Miért érzel így? Mi mondatja ezt veled?”, mert a szavak mögé kell látnod, és meg kell értened azt, amit valójában közölni akart.

Az érzések se nem jók, se nem rosszak. Azok csak vannak. Nem kellene megtiltanod az érzéseit. Csak arra van szüksége, hogy azt mondd, „Meghallgatlak.” És ugyanez érvényes mindenkire, akár férfi, akár nő.

A Biblia azt mondja: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, pártatlan és őszinte.” (Jakab 3:17 –  NIV)

A mennyei, felülről jövő bölcsességgel abbahagyod mások érzéseinek lekicsinylését. Hagyod, hogy fáradtnak érezze magát, ha fáradt, és nem próbálod meg lebeszélni róla. Engeded, hogy levertnek érezze magát, ha levert és nem próbálod meg lebeszélni róla. A bölcs emberek tekintettel vannak mások érzéseire.

Beszéljetek róla

 • Milyen hatást látsz az embereken, amikor sérült emberekhez kedves vagy?
 • Milyen tulajdonságokat kell megváltoztatnod vagy magadévá tenned, hogy olyanná válj, aki tekintettel van nem csak az emberek szavaira, hanem az érzéseikre is?

 

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.07.22.)

Fordította: FodorImi | Címkék: bölcsesség érzések
2014
07
28

Három mód arra, hogy beleragadj a konfliktusokba

„Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.” (Példabeszédek 20:3 TEV fordítás)

A bölcs emberek a békét keresik, nem a bajt. A bölcs nem cipeli magával a múlt problémáit, nem keresi a lehetőséget a viszálykodásra, és nem uszít egymás ellen másokat.

Az az igazság, hogy ha valakivel időt töltesz, találni fogsz valamit, ami az adott személyben zavaró számodra – majd ezt az információt elraktározod magadban, hogy fegyverként használhasd, ha vitába keveredtek. Egy személyre szabott tömegpusztító fegyver! Ha eljön a vita ideje, és ez az ember mond neked valamit, ami sértő, támadó számodra bármilyen módon, előveszed a legnagyobb fegyvert. Megnyomod a piros gombot. És működik- minden alkalommal!

Tudod, hogy minek titulálja ezt a módszert a Biblia? Bolondságnak! Nem kerülsz közelebb a megoldáshoz. Nem javítasz a kapcsolatotokon. Igazság szerint éppen rombolod. Nem bölcs dolog.

A Példabeszédek 20:3 ezt mondja: Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.

Mindannyian használunk olyan trükköket, játszmákat a kapcsolatainkban, amelyek nem kívánatos eredményeket hoznak. Bántanak, ártanak, rombolnak, és nem oda mozdítják a kapcsolatainkat, amerre mi szerettünk volna haladni. Éppen az ellenkező irányba visznek. Ennek ellenére - bölcsesség híján - használjuk őket.

Számtalan ilyen eszköz van, csak néhány ezek közül:

1. Hasonlítgatás: Soha ne hasonlítsd máshoz a férjed, a feleséged, a gyermekeid, a főnököd, vagy bárki mást, hiszen mindenki egyedi, megismételhetetlen. A hasonlítgatás dühöt szül.

2. Ítélkezés: Amikor valamilyen bűnre kezded helyezni a hangsúlyt, éppen a céloddal ellentétes történéseket fogsz kiváltani. Nem működik.

3. Ellentmondás: William James, a híres pszichológus mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mely dolgok fölött hunyjunk szemet.” Igen, vannak dolgok, amelyeken egyszerűen csak túl kell lépned.

A Példabeszédek 14:29 szerint „A bölcs ember ura a kedélyének. Tudja, hogy a düh hibákhoz vezet.” (LB fordítás) Tettél már valaha valami őrültéséget dühből? Igen. Azért, mert amikor dühös leszel, az értelem az ajtón át távozik. Amikor dühös vagy, őrült dolgokat teszel és mondasz, amelyek igazából a saját védelmedet szolgálják.

Gondolkoztál már azon, hogy mennyire veszélyes érzelem a düh? Nehéz terepen jársz, amikor belesüllyedsz a haragba. A saját érzésed egyformán sebez meg téged és másokat is.

Beszéljetek róla!

 •         Milyen játszmákat használtál már azért, hogy elérd egy kapcsolatban azt, amit szeretnél?
 •         Milyen hatással voltak ezek a trükkök a kapcsolatodra?

 

Fordította: hofgartekesnoemi |

Blog.hu sablonok (Népkert Kft.)