Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Ki irányítja a jövődet?

2015. december 01. 03:00 - Robin85

„És mi tudjuk, hogy minden összedolgozik Isten által azok javára, akik szeretik Őt, és akiket elhívott a céljának megfelelően." (Róma 8,28 NLT fordítás, második kiadás)

Az egyik legnagyobb félelmünk, amivel szembe kell néznünk, a jövőtől való félelem. Féltjük a jövőtől a családunkat, a barátainkat, a munkahelyünket, a közösségeinket – és minden mást ezek között.

Ez természetes. Nem mi irányítunk. De ez a felismerés Isten iránti mélyebb bizalomra kellene vezessen.

Lehet, hogy mi nem tartjuk irányításunk alatt a jövőt, Isten viszont igen. Ő alkotta meg az egész univerzumot. Ha akarná, az Úr egy pillanat alatt kiragadhatná a létezésből. Mégis, az egész történelemben a tervén dolgozik. Egy beteljesedés felé vezeti a történelmünket, a sorsa felé. Egy nap Jézus Krisztus vissza fog jönni a Földre. Ezt semmi sem akadályozhatja meg. Ugyanúgy, ahogy a történelemben dolgozik, az eseményeket ez a nap felé irányítva, Ő ugyanúgy dolgozni fog az életed céljáért, ha megengeded Neki.

A Biblia azt mondja: „És mi tudjuk, hogy minden összedolgozik Isten által azok javára, akik szeretik Őt, és akiket elhívott a céljának megfelelően." (Róma 8,28 NLT fordítás, második kiadás).
Isten Igéje nem azt mondja, hogy minden jó. Azt sem mondja, hogy mindennek Isten az oka. Ő nem okoz háborúkat. Ő nem okoz rákos megbetegedéseket. Nem tőle fakadnak az erőszakoskodások, az abortusz, a vérfertőzés, vagy a molesztálások. Nem okozza a gonoszt. Ezt mi tesszük. Isten szabadságot ad arra, hogy válasszunk. Ennek a szabadságnak az gonoszság az ára.
 
A Biblia viszont azt mondja, hogy Isten az oka mindennek, ami együtt munkálkodik a jóért. Az ostoba, gonosz, és rossz döntéseimet, amiket az életem során meghoztam, Ő jóra tudja fordítani, ha megbízok benne. A Róma 8,28 azonban nem mindenki számára ígéret. Azoknak szól „akik szeretik Istent". Azokra vonatkozik, akik bíznak Istenben és azt mondják: itt van, Uram, vedd az életem összetört darabjait és rakd össze őket újra!
 
Ezért, amikor naponta az újságok főcímeit elolvasom, nem aggódok. Természetesen, rengeteg probléma van ma a világban, de Isten még mindig irányítja azt. Isten még mindig egy beteljesülés felé vezeti a történelmünket. Isten még mindig az Ő legjobbja felé vezeti népét. Egy nap majd Isten mindent kimunkál a céljainak megfelelően.
 
Mivel Isten irányít, mindent rá bízhatunk – életünk jó, rossz és csúnya részeit is.
 
Beszéljetek róla:
 
 • Miként segít jobban bízni az Istenbe az a tudat, hogy mindent Ő irányít?
 • Hogyan láttad Istent valami jót kihozni rossz döntésekből?
 • Melyik jövővel kapcsolatos félelmed adod ma át Isten kezébe?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.11.24.)

Szólj hozzá!

Isten válasza a félelmedre

2015. november 30. 03:00 - FodorImi

„Ismerjük az Isten irántunk való szeretetét, és bízunk ebben a szeretetben… mert Isten tökéletes szeretete elűzi a félelmet.” (1János 4,16a.18a NCV fordítás)

Emberek százaival beszélgettem arról, miért nem bíznak teljesen Istenben. Rendszerint három dolog valamelyike miatt. Az emberek attól félnek, ha teljesen Istennek adják az életüket, elvesztik a szabadságukat, elveszítik a vidámságukat, és Isten valamiféle vallásos fanatikussá változtatja őket.

Ezek nem hangzanak hívogatóan.

Végső soron, az emberek félnek. Istennek viszont van válasza a Benne való bizalomtól való félelmünkre. A Biblia azt mondja: „Ismerjük az Isten irántunk való szeretetét, és bízunk ebben a szeretetben… mert Isten tökéletes szeretete elűzi a félelmet.” (1János 4,16a.18a NCV fordítás).

Isten szeret téged. A te megteremtésed Isten szeretetének cselekedete volt. Végig a Bibliában egyre világosabbá teszi ezt Isten. Isten gondolt el téged, és arra teremtett, hogy Ő szeressen téged, és hogy te szeresd Őt.

Isten szeretetének leghatalmasabb kinyilvánítása maga Jézus. Isten eljött a Földre, emberi formát öltött, mindazért, hogy megmutassa nekünk, hogy milyen Ő valójában. Aztán a kereszthalálával megmutatta, hogy mennyire szeret minket.

A kereszt mondta el egyszer és mindenkorra, hogy teljesen megbízhatunk Istenben. Rábízhatjuk életünket, mert Ő a Fia életét adta értünk.

Ha Isten igazat mond az Igéjében, hogy szeret téged, akkor tudod, hogy nem fogja elvenni a szabadságod, a vidámságod, és nem tesz fanatikussá.

Isten nem egy kozmikus ünneprontó. Ő a te mennyei Atyád!

Minél jobban megismered Istent, annál jobban bízol benne – és annál kevésbé félsz Tőle.

Beszéljetek róla:

 • Mi riaszt el legjobban attól, hogy teljesen megbízz Istenben?
 • Mit láttál eddig, hogyan állt valaki félelme az Istenbe vetett hite útjába?
 • Miért gondolod, hogy Isten szeretetének megértése segít jobban bízni Benne?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.23.)

Szólj hozzá!

Valóban számíthatsz Istenre?

2015. november 29. 03:00 - *Agota*

"Bízz az Úrban teljes szívedből, ne támaszkodj a saját értelmedre. Mindenkor emlékezz meg az Úrról, és Ő sikeressé tesz majd." (Példabeszédek 3,5-6 NCV fordítás)

6356388427610595271282450916_969748_10103227871636285_1801255318_n.jpg

Sokan azért nem bízunk teljesen Istenben az életünkkel kapcsolatban, mert igazából nem ismerjük Őt. Általában nem bízunk olyan emberekben, akiket nem ismerünk.  

Ez így van Istennel kapcsolatban is. Isten azt akarja, hogy az Ő igazi lényét ismerd meg – ne egy hamis változatot, amit az általános felfogásban hallottál. Nagyon sok népszerű mítosz kering arról, hogy kicsoda is Isten, de ezek nem igazak. 

Például, sokan úgy gondolják, hogy Isten olyan, mint ... 

Egy egyetemes rendőr: Egy nagy, rossz rendőr az égben, aki arra vár, hogy rajtakapjon minket valami rossztetten. 

Egy mennyei mikulás, aki csupán azért van ott, hogy ajándékokat osztogasson. Mosolyog, bólogat és igazából sosem figyel a rosszalkodók listájára. 

Egy nagyszerű idős ember: Ő egy öreg, öreg isten, aki nem különbözik túl sokban tőled. Megvannak a saját bukásai és hibái. Válasza sincs semmire. 

A hatalom: Mint ahogy a népszerű sci-fi sorozatban, a Csillagok háborújában is szerepel, Isten egy személytelen hatalom, amit mi a saját hasznunkra irányíthatunk. 

Ha én azt gondolnám, hogy Isten olyan, mint bármelyik népszerű téves értelmezés, akkor én sem bíznék Őbenne. A Biblia viszont egy teljesen más képet fest Isten karakteréről. 

Az az igazság, hogy Isten végtelenül megérdemli a bizalmadat, mert nincs senki más, aki képes lenne az univerzumot annyira befolyásolni körülötted, mint Ő. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Bizonyosan Isten az én segítségem, az Úr az én megtartóm." (Zsoltárok 54,4 NIV fordítás).

Istennek megvan az ereje (és óhaja), hogy megtartson és megsegítsen, bármilyen helyzeten is mész most keresztül. Ő a legjobbat akarja neked adni az életedben – és Ő egyedül képes arra, hogy ehhez a legjobbhoz elvezessen téged. Ő az univerzum teremtője. Neki szó szerint megvan minden forrása az univerzumban, amiket mozgósítani tud érted, ha úgy döntesz, hogy Őt követed. 

A kulcs viszont, hogy bíznod kell Őbenne.

A Bibliában azt olvassuk, hogy Bízz az Úrban teljes szívedből, ne támaszkodj a saját értelmedre. Mindenkor emlékezz meg az Úrról, és Ő sikeressé tesz majd." (Példabeszédek 3,5-6 NCV fordítás). Bízhatsz Istenben mindennel kapcsolatban, mert Ő képes neked segíteni abban, hogy sikerrel járj. Ez nem azt jelenti, hogy Isten pénzt, hírnevet vagy hatalmat ad majd neked. Ha viszont bízol Istenben, Ő segít majd, hogy sikerrel járj azokban a dolgokban, amikre Ő elhívott.  

Beszéljetek róla:

 • Melyik Istenről szóló tévhit a leggyakoribb a barátaid, családod körében? És a társadalomban?
 • Hogyan változna meg valaki élete, ha igazán értené, hogy milyen is Isten?
 • Melyik életed azon területe, ahol el kell kezdened teljesen bízni Istenben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.22)

Szólj hozzá!

Amikor bálványokat készítesz, olyanokká leszel, mint azok

2015. november 28. 03:00 - Babacson

"Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak!" (Zsoltárok 115:8, GW fordítás)

A tegnapi áhítatban már említettem, hogy mindenki bízik valamiben. Még a jó dolgokat is, mint például a házasságunkat, családunkat vagy a gyülekezeti szolgálatunkat is képesek vagyunk bálványozni.

Azonban, ha Istenen kívüli dolgokba helyezzük a bizalmunkat, annak pusztító hatása lehet az életünkre. Ha azt gondoljuk, hogy az, hogy kivel vagyunk vagy, hogy mit csinálunk teljesen betölti majd az űrt az életünkben, akkor kemény csalódásra kell felkészülnünk. A Biblia felhívja a figyelmünket Jeremiás próféta könyvében arra, hogy "Akik bálványokban bíznak, mind ostobák!" (Jeremiás 10:14, GNT fordítás)

Mégis ezt tesszük a karrierünkkel, a kapcsolatainkkal és a bankszámlánkkal is. Úgy teszünk, mintha ezek a készített dolgok adnának értelmet az életünknek.

Amikor pedig ezt tesszük bukásra ítéljük magunkat. A Bibliában azt olvassuk, hogy "Bizony, megcsalt szíve vezeti félre azt, aki hamuban gyönyörködik, s fatuskót imádja! Ezért nem mentheti meg lelkét, ezért nem veszi észre, hogy amit istenként imád: puszta hazugság!" (Ézsaiás 44:20, NLT fordítás)

Ó, igen, azok a bálványok hazugságok. Sajnos a bálványok nem állnak meg rögtön, ahogy csalódást okoztak. Egy idő után rabszolgájukká tesznek minket.

Az Igében azt olvassuk, hogy "Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak." (Zsoltárok 115:8, GW fordítás) Bármi is legyen, amit leginkább becsülsz az életben, olyanná fogsz válni. Ha a pénzt értékeled, végül anyagiassá válsz. Ha az élvezeteket hajhászod, hedonistává válsz. Ha a munkát értékeled túl, pragmatistává válsz. Ha mindenek felett Jézust Krisztust becsülöd, kereszténnyé válsz.

Tehát, ha a más dolgok első helyre helyezése megkötöz, akkor miért tesszük?

Egy olyan istent akarunk, melyet irányítani tudunk. Vezetni akarjuk őt. Ha a pénzt tesszük istenünkké, úgy érezzük irányítani tudjuk. Ha más embereket teszünk isteneinkké, vezetni akarjuk őket. Jobban érezzük magunk ettől.

Istent azonban nem irányíthatjuk. Ő azt mondja, hogy "Ne fokozz le engem. Ne próbálj beilleszteni engem az életviteledbe. Ne próbálj irányítani."

Beszéljetek róla

 • Miként volt másoknál látható, hogy bálványokat hoztak létre, amik végül eluralkodtak rajtuk?
 • Hogyan válhatnak egészséges dolgok bálványokká az életünkben?
 • Minek a vezetését kell elengedned az életedben, hogy az ne legyen bálvánnyá?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.21.)

Szólj hozzá!

Feszültséghez vezet, ha nem bízunk Istenben

2015. november 27. 03:00 - Babacson

 "Egyesek harci szekereikben bíznak, mások erős lovaikkal dicsekednek, mi pedig Istenünkben, az Örökkévalóban bízunk!" (Zsoltárok 20:7, NIV fordítás)

trustsermonimage_1.jpg

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy te miben -  illetve kiben - bízol?

A társadalmunk hajlamos elutasítani a bizalmat, legalábbis így néz ki. Kételkedünk mindenkiben és mindenben. Nem bízunk a kormányban. A foglalkoztatottak nem bíznak a munkaadóikban. Az ügyfelek nem bíznak az üzletben. Ha jobban utánanézel, a bizalom elutasításában a társadalmunk "igazság bomlasztásának" nagy szerepe van.

Igazság és bizalom együtt járnak. Azokban az emberekben bízol, akik igazat mondanak. Nem bízol az emberekben, ha úgy gondolod, hogy nem az igazat mondják és ha nem hiszel a teljes igazságban, akkor nem tudsz senkiben sem bízni, hogy az igazat mondja majd neked.

A bizalom hiánya hatalmas feszültséghez vezet az életünkben. Azért születtünk, hogy bízzunk. Isten a bizalom lehetőségével és nálunk valami sokkal nagyobb dologba vetett bizalom vágyával alkotott minket, mert azt akarta, hogy kapcsolatunk legyen vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor létrehozol valami mást, amiben bízhatsz. Ez lehet egy oklevél a falon, lehet pénz a bankban, lehet a házastársad, a karriered vagy akár a hobbid is. A vágy, hogy bízzunk valami hatalmasabban sem egy új dolog. A bibliai írók nagyon is tisztában voltak ezzel a saját kultúrájukban is. A Bibliában, a Zsoltárok 20:7-ben azt olvassuk, hogy  "Egyesek harci szekereikben bíznak, mások erős lovaikkal dicsekednek, mi pedig Istenünkben, az Örökkévalóban bízunk!" (NIV fordítás)

A Bibliának megvan a szava mindarra, amiben Isten helyett bízunk. A Biblia "bálványnak" nevezi ezeket. Isten igéje ezért azt mondja, hogy a saját érdekünkben távol kell maradnunk a bálványoktól. "A te érdekedben ... ne vétkezz azáltal, hogy bálványokat készítesz magadnak, legyen az bármilyen formájú is." (5 Mózes 4:15a-16a, GNT fordítás)

Beszéljetek róla

 • Melyek azok a dolgok, amelyek kísértést okoznak, hogy Isten helyett inkább azokban bízz?
 • Hogyan vezet az Istenben való bizalmatlanság feszültséghez az életedben?
 • Vizsgáld meg azokat a területeket az életedben, amelyek feszültséget okoznak. Mit mutatnak ezek meg az Istenbe vetett bizalmaddal kapcsolatban? Hogyan tudsz változtatni ezeken?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.20.)

Szólj hozzá!
Címkék: bizalom bálvány