Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Képes vagy annál jobban dicsérni Istent, mint ahogy azt a gyülekezetben teszed?

2015. szeptember 02. 03:00 - Lilla:)

"Énekeld el neki háládat, énekelj dicséreteket a mi Urunknak!" (Zsoltárok 147:7. TLB fordítás)

Biztosan észrevetted már, hogy a zene és a szeretet együtt jár, mivel a zene a szívből jön. Ez nem egy intellektuális dolog. Ez valami olyasmi, ami a lelkedből fakad, az érzelmeidből.

Nagyon sok szerelmes dal létezik. Sőt vannak olyan rádió állomások, amik kifejezetten szerelmes dalokat játszanak. Tudtad viszont azt, hogy sokkal több dal íródott Jézus Krisztusról, mint bármilyen más témáról a világon? A kereszténység egy éneklő hit. Miért? Azért mert nem a vallásról szól. Egy szeretetkapcsolatról szól. Egy kapcsolatról szól Istennel, aki annyira szeret téged, hogy elküldte Fiát, hogy meghaljon helyetted és aki azt akarja, hogy viszont szeresd őt.

A Zsoltárok 147:7 azt mondja: "Énekeld el neki háládat, énekelj dicséreteket a mi Urunknak!" (TLB fordítás). Semmi nem ébreszthet rá jobban Isten szeretetére és jelenlétére az életben, mint az, amikor énekelsz és dicséred.

Lehet azt gondolod: "De ezt te nem értheted, én nem tudok énekelni." A Biblia azonban azt mondja, csinálj örömteli zajt. Tudom, hogy erre képes vagy, hiszen ha kimész egy meccsre vagy házasodik egy valaki, akkor mindenki képes örömteli zajongásra. Úgyhogy csak engedd ki! Nem feltétlenül kell eltalálnod a helyes hangot. Csak örömtelien kell zajonganod.

Képes vagy annál jobban dicsérni Istent, mint ahogy azt a gyülekezetben teszed? Igen, mert a dicséret egyszerűen csak a szereteted kifejezése Isten felé. Ez azt jelenti, hogy dicsérheted a zuhany alatt. Dicsérheted amikor nyírod a füvet az udvaron. Dicsérheted miközben mosogatod az edényeket. Dicsérheted miközben épp a munkába vezetsz, megkötsz egy üzletet vagy épp a golf pályán vagy. Bárhogy és bármikor kifejezheted a szeretetedet Istennek. Ez pedig azt jelenti, hogy bárhol énekelhetsz.

Beszéljetek róla:

 • Mire gondolsz éneklés közben a gyülekezetben? Mire figyelsz?
 • Milyen gyakran énekled el háládat és szeretetedet Istennek? Naponta? Rendszeresen? Alkalmanként? Ritkán? 
 • Mi az az életedben, ami helyett énekelhetnél vagy hallgathatnál dicsőítő zenét, hogy gyakrabban eszedbe jusson őt dicsérni?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.26.)

Szólj hozzá!

Miért gondolod, hogy nincs elég időd?

2015. szeptember 01. 03:00 - Florabell

"A békesség Istene... mindent megad nektek, amire szükségetek van, hogy akaratát megcselekedhessétek" (Zsidók 13:21 TLB fordítás)


A "használd, vagy elveszíted" alapelv általánosan érvényes. Ha nem tornázol, az izmaid elsorvadnak. Ha nem fekteted be a pénzedet, elveszíted azt. Ha nem tartod frissen az elmédet, egyre tompább lesz, ahogy idősödsz. Ha tehetséged van valamiben, de nem gyakorolsz, a tehetséged kárba vész.

Ennek az ellenkezője ugyanúgy igaz: ha használod, megsokasodik. Ha használod az izmaidat, növekedni fognak. Ha befektetsz egy kis pénzt, kamatozni fog. Megsokszorozódik!

Zsidók 13:21 ezt mondja: "A békesség Istene... mindent megad nektek, amire szükségetek van, hogy akaratát megcselekedhessétek" ( TLB fordítás).

Mi az, amiből többre lenne szükséged? Mit szólnál több energiához? Több időhöz? Több pénzhez? Több tehetséghez?

Itt a titok: ha valamiből többre lenne szükséged, vedd azt a kicsit, amid van, és kezdj el vele önzetlenül szolgálni más embereknek - Isten pedig meg fogja azt sokszorozni. Talán azt mondod: "Nincs időm másokat szolgálni. Nincs időm a gyülekezetben szolgálni. Még azokra a dolgokra sincs elég időm, amiket muszáj elvégeznem. Hogy férne bele ezen kívül bármi?" Miért gondolod, hogy nincs elég időd? Isten nem azt akarja, hogy az összes idődet saját magadra fordítsd. Miért adna neked Isten több időt, ha a saját dolgaidra fordítod?

Hasonló ez az alapelv a tizedfizetés elvéhez, amikor a kereseted tíz százalékát visszaadod Istennek. Miért? Mert ha te visszaadsz tíz százalékot Istennek, akkor ő a maradék kilencvenet úgy megsokszorozza, hogy több lesz, mintha a száz százalékot megtartottad volna magadnak. Ez igaz az időddel kapcsolatban is. A tehetségeddel kapcsolatban is. Az életben mindennel kapcsolatban.

Ha nem használod, elveszíted. Ahhoz, hogy több legyen, be kell fektetned a kevesedet, amid van. Isten mindent megad, amire szükséged van, sőt még többet is ahhoz, hogy az ő akaratád megcselekedhesd, ha az idődet, a pénzedet, és a tehetségedet az ő szolgálatában használod.

Beszéljetek róla

 • Tapasztaltad már, hogy Isten megsokszorozza a pénzedet, a tehetségedet és az idődet, ha valami olyasmire használod azt fel, ami igazán számít?
 • Miben vagy tehetséges? Hogy szolgálhatsz a tehetségeddel másoknak?
 • Mondj egy példát arra, hogy hogyan szolgálhatsz az időddel másoknak! Hogyan kell átrendezned a napirendedet annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.25.)

Szólj hozzá!

A félelem az, ami visszatart téged?

2015. augusztus 31. 03:00 - mintyovanviki

 

„Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10)

Mi tart vissza attól, hogy kiaknázd az összes képességedet? A félelem. Mi tart vissza attól, hogy olyanná válj, amilyenné Isten akar téged formálni? A félelem. Mi tart vissza attól, hogy olyan örökséget építs, amely az örökkévalóság felé mutat? A félelem.

A félelemnek három fajtája van, amely eltávolít attól, hogy kiaknázd a képességeidet és megvalósítsd a céljaidat.

1. Önbizalomhiány. Börtönbe zárja az embert és képtelen lesz a képességeit kiaknázni. Tulajdonképpen a kudarctól való félelmet jelenti. De a kudarc nem végzetes hiba! Valójában a kudarctól való félelem sokkal rosszabb, mint a kudarc önmaga. A kudarc tulajdonképpen jó dolog. A kudarc azt jelenti, hogy megtanulod, hogy miért nem működik valami. És azt is, hogyan tudsz egyre jobb szülővé, társsá, szakemberré válni. Ne engedd, hogy az önbizalomhiány letaglózzon. Inkább próbálj meg valami nagyon jó dolgot tenni és vallj kudarcot, minthogy ne csinálj semmit és sikeres legyél.

2. Öntudatosság. Ha azon aggódsz, hogy más emberek mit gondolnak, akkor soha semmit nem fogsz tenni az életben. Csak annyit kell tenned, amit Isten mond neked. Ez minden, amiért felelős vagy. Nem kell, hogy a legjobb legyél a világon. Isten szerint kell a legjobbnak lenned.

3. Önsajnálat. Volt két tanítvány, akiknek látványos kudarca volt. Péter és Júdás mindketten tagadták Jézust, de különbözőképpen válaszoltak a kudarcaikra. Júdás felakasztotta magát. Péter keservesen sírt, bánkódott, megbánta tettét és kérte Istent, hogy bocsásson meg neki. Összeszedte magát és visszatért Isten szolgálatához. 40 nappal később Péter Jeruzsálem egészének prédikált Pünkösdkor és 3000 ember megtért majd megszületett az első gyülekezet. Minden ember, akit Isten használt az első gyülekezet létrehozásánál kudarcokkal teli ember volt. Ez azt jelenti, hogy neked is van helyed Isten családjában!

A félelemmel teli élet helyett higgy abban, amit Isten mond az Efézus 2:10-ben: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk."

Beszéljetek róla:

 • Az életed mely része felől aggódsz, hogy mások mit gondolnak róla? Hogyan távolított el a céljaid elérésétől az önbizalomhiányod?
 • Miért félünk annyira a kudarctól?
 • Milyen kudarcod gátolt meg eddig életedben attól, hogy megvalósítsd céljaidat? Milyen célja volt Istennek ezzel a kudarccal?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.24.)

Szólj hozzá!

A lehető legjobban éled az életed?

2015. augusztus 30. 03:00 - magyarosijulia

"Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint azok, akik nem bölcsek. Éljetek bölcsen! Úgy értem, ragadjatok meg minden alkalmat, hogy jót tegyetek, mert a mostani idők gonoszak. Tehát ne ostoba módon éljetek, hanem tudjátok meg, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedjetek.” (Ef 5,15-17, ICB fordítás)

Ha hatékony életet akarsz élni, egy dolgot mindenképp meg kell tenned: meg kell tanulnod okosan bánni az időddel. Az időd az életed. Ha nem tanulod meg beosztani az idődet, nem fogsz sok mindent elérni az életben.

Az Ef 5,15-17-ben ezt olvassuk: "Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint azok, akik nem bölcsek. Éljetek bölcsen! Úgy értem, ragadjatok meg minden alkalmat, hogy jót tegyetek, mert a mostani idők gonoszak. Tehát ne ostoba módon éljetek, hanem tudjátok meg, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedjetek.” ( ICB ford.)

Mindannyiunknak ugyanannyi ideje van minden héten: 168 óra. Az számít, hogy mit kezdesz ezzel az idővel! Bizonyos számú nap áll a rendelkezésedre ezen a világon, és ha ezeket elpazarolod, akkor  elrontottál mindent. Ha elpazarolod az idődet, elpazarolod az életedet. Ha csak úgy eltöltöd valamivel az időt, öngyilkosságot követsz el. Mert az időd az életed. Állj meg, és kérdezd meg magadtól: A lehető legjobban használom az időmet? A lehető legjobban élem az életemet?

Nincs idő mindenre. De a jó hír az, hogy Isten nem is várja el, hogy mindent megtegyél, tehát ne legyen bűntudatod emiatt! Egyébként is csak kevés olyan dolog van, amit igazán érdemes csinálni.

Azok a hatékony emberek, akik tudják, hogy mik a lényeges és mik a lényegtelen dolgok az életben, és  több időt fordítanak a lényeges dolgokra, mint a lényegtelenekre. Nem tudsz minden jelentéktelen dolgot kizárni az életedből, de tudsz tenni azért, hogy kevesebb legyen. Ez egyszerűnek tűnik, de gyakran nehéz eldönteni, hogy a jót vagy a könnyebbet válasszuk - és különösen akkor, amikor fáradtak vagyunk. Ezért, ha értelmes életet akarsz élni, meg kell tanulnod pihenni. Ha nem vagy kipihent, nem lesz szellemi, érzelmi és fizikai erőd azt mondani, hogy "Azt fogom tenni, ami a legjobb, és nem azt, ami a legkönnyebb."

Ne pazarold el az életed! Ne alkudj meg! És ne csak vegetálj az életben! Isten nem arra teremtett, hogy csak céltalanul éldegélj - Istennek küldetése van számodra, és célja van veled!

Tedd fel magadnak a kérdést: "A lehető legjobban élem az életem?"

Beszéljetek róla

 • Milyen dolgokra fordítod a legtöbb idődet?
 • Ezek a dolgok hogyan segítenek neked abban, hogy beteljesítsd az életedre vonatkozó küldetést?
 • Hogyan kellene változtatni az időbeosztásodon és a fontossági sorrendeden, hogy többet tudj pihenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.23.)

Szólj hozzá!

Hogyan hat a döntésed másokra?

2015. augusztus 29. 03:00 - angie.keyr

"Mindegyikünk számot fog adni magáról Istennek. Éljetek úgy, hogy ne történjen meg olyan, hogy a testvéretek azért esik el, mert látja, hogy olyat teszel, amit ő rossznak tart." (Róma 14:12-13, TLB fordítás)

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk az életben az, hogy elfelejtjük, milyen nagy hatással vannak a tetteink a körülöttünk levőkre. Minden nap ki vagyunk téve a kísértésnek, hogy olyan döntést hozzunk, ami talán nekünk jó, viszont nagyon romboló hatással van a többi emberre. Ha bölcs döntést akarsz hozni, meg kell kérdezned: "Nem ártok ezzel másoknak?"

Ez a gondolkodásmód persze ellentétes a mi kultúránkkal, ami azt tanítja, hogy csak magunkra gondoljunk. De Isten azt várja tőled, hogy többet gondolj másokra, mint magadra. Sőt, a Biblia azt mondja, hogy egy nap  az alapján ítélnek felőled, hogy a döntéseidnek milyen hatása volt másokra. 

A Róma 14:12-13 ezt mondja: "Mindegyikünk számot fog adni magáról Istennek. Éljetek úgy, hogy ne történjen meg olyan, hogy a testvéretek azért esik el, mert látja, hogy olyat teszel, amit ő rossznak tart."

Lehet, hogy nem kellemes ezt hallani, de tetszik vagy sem, az igazság az, hogy figyelnek minket - állandóan. Ha szülő vagy, akkor feltétlenül tudnod kell, hogy az apró szemek mindig néznek téged. Nagyon vigyáznod kell, hogy mit mondasz és teszel, mert nem csak a saját életedet befolyásolod, hanem a következő generációt is.

Tiszteld a tekintélyt. Ha egy rendőr megállít és megbírságol, akkor is tisztelettel bánj vele, ha úgy gondolod, hogy nincs igaza.

Ne hívd fel a főnököd, hogy beteg vagy, és közben strandra mész a családdal.

Ne lopj a munkahelyedről, és ne vigyél haza dolgokat, hogy majd otthon jó lesz.

Ne dicsekedj a gyerekeid előtt, hogy milyen ügyesen fogod megtalálni a kiskapukat arra, hogy adót csalj.

Ne nézd a gyerekeiddel együtt azt a rengeteg szennyet, ami a tévében és a filmekben van. Gondolkozz el azon, hogy szükséged van-e rá.

Az érett emberek korlátok közé szorítják a saját szabadságukat más emberek érdekében. Azért, mert félnek, hogy mit gondolnak mások? Természetesen nem. Azért teszik, mert szeretik a másik embert. Azokban a szituációkban, amikor nincs egyértelműen jó vagy rossz döntés, kérdezd meg magadtól, hogyan fog másokra hatni az, amit döntesz.

Beszéljetek róla:

 • Hogy szól bele a büszkeség abba, hogy átgondold, mi a jó a másiknak?
 • Számít, hogy egy másik ember rossznak tartja, amit teszel, pedig te azt gondolod, hogy jó? Miért, vagy miért nem?
 • Mit jelent az, hogy korlátozod a szabadságod mások érdekében?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.22.)

 

Szólj hozzá!