Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

Imádság: döntsd el előre, hogy engedelmeskedsz Isten igéjének

2015. március 04. 03:00 - angie.keyr

"A mag ami jó földbe esett, azokat jelképezi akik hallják az igét és megtartják azt igaz és jó szívvel és kitartanak amíg az termést nem hoz." (Lukács 8:15 GNT fordítás)

Isten azokhoz az emberekhez beszél, akik időben eldöntik, hogy azt teszik, amit Ő mond.

Nem fog olyanokhoz szólni, akik azt mondják: "Mondd meg Uram, hogy mit szeretnél, mit mondjak. Aztán eldöntöm hogy ez jó ötlet, vagy sem". Nem fog azokhoz beszélni, akik azt mondják "Istenem, mondd meg hogy szerinted mi lenne jó, aztán összehasonlítom a többi lehetőségemmel, és kiválasztom ami szerintem a legjobb". Nem. Isten nem fogja erre pazarolni az idejét. Előre azt kell mondanod: "Istenem, én együtt akarok működni veled, bármit is akarsz tőlem. Aláírok egy üres csekket: te töltsd ki azt"

Ez az, amit a Biblia jó termőföldnek nevez a Lukács 8:15-ben "A mag ami jó földbe esett, azokat jelképezi akik hallják az igét és megtartják azt igaz és jó szívvel és kitartanak amíg az termést nem hoz." Vedd észre a négy dolgot, ami a jó földet, illetve azokat az embereket jellemzi, akik hittel válaszolnak Isten szavára: először is, meghallják azt. Aztán megtartják vagyis, emlékeznek rá, majd engedelmeskednek neki. Végül pedig kitartanak, amíg nem teremnek gyümölcsöt.

Hogyan teremsz gyümölcsöt? Például úgy, hogy tovább adod azt ami már van. A The Living Bible bibliafordítás szerint ez az ige így szól: "Ők hallgattak Isten igéjére és belekapaszkodtak, és állhatatosan terjesztették mások felé, akik hozzájuk hasonlóan hitre jutnak"

Ha tényleg akarsz Istenről hallani, akkor mondd el valakinek azt, amit már elmondott neked. Ez azt jelenti, hogy engedelmeskedsz Isten igéjének, és ez olyas valami amit előre eldöntesz, még mielőtt kinyitnád a Bibliádat. Ez a tettrekész és engedelmes elme jó talaja.

Tegyük fel, hogy elvégeztél egy lelki agyvizsgálatot, és minden gondolatod ki lett vetítve egy képernyőre, hogy mindenki lássa. Szégyenkeznél? Üres lenne a képernyő? Mit mutatna meg ez a vizsgálat rólad?

Azt mutatná, hogy bezártad az elmédet? Hogy ellenállsz? Hogy bezártad magad Isten előtt mert félsz, bűntudatod van, haragszol, büszke vagy, vagy keserű?

Azt mutatná, hogy felszínes vagy? Elmész templomba, de nincs igazából Isten az első helyen az életedben. Jóval többet tudsz annál, mint amit megélsz. Nem tartasz csendességet. Nem vagy egy kis csoport része. Ha jön a hőség, véged van, mert nincsenek lelki gyökereid.

Megmutatná, hogy zsúfolásig van az agyad? Hogy állandóan annyira el vagy foglalva más dolgokkal - számlákkal, költségvetéssel, sporttal és egyéb dolgokkal. Annyira elfoglalt vagy, hogy Istennek csak az jut ami marad, oldalvonalon kívülre sodródik, és a gyomok megfojtják a lelki életed.

Imádság:

Ha eleged van abból, hogy így élsz, akkor mondd el ezt az imát Istennek most: "Drága Uram, meg akarom tanulni, hogy hogyan halljam a hangodat. Segíts hogy megtegyem az előkészítő lépéseket. Szeretném elérni, hogy nyitott legyen az elmém. Időt akarok szánni arra, hogy figyeljek rád. Ma fogadom / újra megfogadom, hogy minden nap csendességet tartok veled, és eljárok hetente egy kis csoportba. Segíts hogy kiírtsam mindazt ami elvonja rólad a figyelmemet, mindazt ami gyom az életemben. Szeretnék együttműködni veled. Még az előtt hogy elmondanád, mit akarsz, mit tegyek, igent mondok neked Jézus. Leteszem eléd az egész életem. A te nevedben imádkozom. Ámen.

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.25)

 

Szólj hozzá!

Gyomláld ki a zavaró tényezőket, hogy hallhasd Istent

2015. március 03. 03:00 - gyanus

"A mag, ami a tüskés gyomok közé esett olyan, mint azok, akik hallják Isten tanítását, de hagyják, hogy az aggódás, az anyagi javak és az e világi élvezetek visszatartsák őket a növekedéstől és attól, hogy jó gyümölcsöket teremjenek." (Lukács 8:14 , NIV fordítás)

Isten szeretne szólni hozzád, de ahhoz, hogy meghalld Őt, először el kell távolítanod a zavaró tényezőket.

Nem hallhatod Istent, ha az elméd tele van aggódással, a saját terveiddel és elfoglaltságaiddal. Nem hallhatod Istent, ha az agyad tele van a tévével, az internettel és a mobiloddal. Túl sok forrásból ér zaj bennünket ahhoz, hogy meg tudjuk hallani Isten hangját. Ez a gyomos termőföld.

A Lukács 8:7-ben Jézus ezt mondja: "Más magok a gyomok közé estek; a gyomok együtt nőttek velük és megfojtották őket" (MSG ford.). Vedd észre, hogy a mag kihajtott és növekedni kezdett. Egy idő után azonban a gyomok megfojtották, így soha nem hozhatott gyümölcsöt.

A 14. versben Jézus megmagyarázza ennek a jelentését: "A mag, ami a tüskés gyomok közé esett olyan, mint azok, akik hallják Isten tanítását, de hagyják, hogy az aggódás, az anyagi javak és az e világi élvezetek visszatartsák őket a növekedéstől és attól, hogy jó gyümölcsöket teremjenek" (NIV ford.).

Az egyik legzavaróbb tényező - ami visszatart minket attól, hogy halljuk Istent - az, hogy elfoglaltak vagyunk. Sok ember összekeveri az elfoglaltságot és a hatékonyságot. Pedig ez a kettő nem ugyanaz. Nyüzsöghetsz állandóan, mégis ugyanazokat a köröket járod. Ha mindig elfoglalt vagy, de nem haladsz és nem jutsz előbbre, akkor nem lesz egyetlen gyümölcs sem az életedben.

Három olyan közönséges gyom van, ami ki tudja szorítani Istent az életedből:

Az első az aggódás. Az "aggódás" szó azt jelenti, "több irányba széthúzott." Elfelejtkezel Istenről, mert tele vagy aggódással és teljesen a tűrőképességed határára kerültél.

A második az anyagi javak. Lehetsz annyira elfoglalt a pénzkereséssel is, hogy közben elfelejtkezel Istenről. Egész nap dolgozol, haza mész fáradtan, lefekszel, aztán felkelsz másnap és folytatod ugyanezt. Olyan elfoglalt vagy, hogy jó megélhetést teremts, hogy nem éled Istennel az életed.

A harmadik az élvezetek. Mi a baj az élvezetekkel? Semmi - leszámítva, hogy ha annyira el vagy foglalva a szórakozás különböző formájának hajszolásával, hogy elfeledkezel Istenről.

Sok különböző fajta gyom létezik. Gyom minden olyan dolog, amit az első helyre engedsz kerülni az életedben Isten helyett. Gyom minden, ami kiszorítja Istent az időbeosztásodból.

Mennyi erőfeszítésünkbe kerül, hogy a gyomok nőjenek? Semennyibe. A gyomok az elhanyagoltság jelei. Amikor elhanyagolod az Istennel töltött időt és a házi csoportodat, tudod mi lesz? A gyomok nőni fognak az életedben. Lehet, hogy nem az előbb felsorolt három, de lesz néhány. Fel fognak növekedni és kiszorítják belőled a szellemi életet.

Isten próbál kapcsolatba lépni veled. Lehet, hogy "foglalt a vonalad"? Kezdeményezőnek kell lenned, és el kell távolítanod a gyomokat az életedből, hogy Isten beszélhessen hozzád és gyümölcsöt teremhessen az életed.

Beszéljetek róla

  • Mit árul el az időbeosztásod, mi a legfontosabb neked?
  • Mik azok a gyomok, amiket engedtél felnőni az életedben és amik kiszorították a lehetőséget, hogy meghalld Isten hangját?
  • Hogyan tudnál változtatni az időbeosztásodon, illetve hogyan tudnál abból kiiktatni bizonyos dolgokat azért, hogy több időt tudj tölteni Istennel és elmélyítsd a vele való kapcsolatodat?

 *( Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.24.)

Szólj hozzá!

Fektess a jövőbe adakozással...

2015. március 02. 03:00 - Robin85

“Támogatnunk kell a hívőket, akik ilyen utakra mennek, így működve velük együtt az igazság terjesztésében." (3 János 1:8, GW fordítás)

Isten azt szeretné, ha a pénzünkkel is segítenénk terjeszteni a Jó Hírt a világban. Minden alkalommal az örökkévalóságba fektetünk, amikor a pénzünk által másokat Jézushoz vezetünk.

Amikor egy missziós útra gyűjtesz, az egy befektetés Isten Világalapjába. Amikor másoknak segítesz egy missziós útra elmenni, az is egy befektetés Isten Világalapjába.

Ebbe az is beletartozik, amikor arra használod a pénzed, hogy a barátaidat bátorítod, helyezzék a bizalmukat Jézusba. A Lukács 16:9 azt mondja: "Használd a világi forrásaidat mások javára és arra, hogy barátokat szerezz. Így, amikor a földi javaid elmúlnak, ők üdvözölni fognak téged az örök otthonodban (NLT fordítás).

Képzeld el, amikor meghalsz és a Mennybe jutsz, a barátaid fognak köszönteni és ezt mondják majd: "Köszönöm, hogy belém fektettél. Miattad vagyok a Mennyben! Nem csak az életben, hanem az örök létben is a barátod vagyok. A Mennyben vagyok, mert te tényleg törődtél velem. Vettél nekem egy Bibliát. Vettél egy jegyet egy programra. Adtál egy keresztény könyvet."

Mások ezt fogják mondani: "Arra költötted a pénzed, hogy segíts a Jó Hírt terjeszteni a falumban, és úgy, hogy nem is láttál minket előtte. Mivel adtál, most én is Krisztus követője lettem. Miattad vagyok a Mennyben!"

A pénzed felhasználásának legjobb módja az, hogy segítesz másoknak Jézust megtalálni. Te hogyan fogsz Isten Világalapjába fektetni? Missziós útra mész? Vagy támogatsz valakit anyagilag, hogy ő mehessen el? Fogsz adakozni azért, hogy a barátaid hallhassanak Jézusról?

Beszéljetek róla

  • Milyen áldozatokat hozhatsz annak érdekében, hogy többet fektethess be Isten Világalapjába?
  • Szerinted mit jelent arra használni a pénzed, hogy a barátaidat bátorítod, hogy Jézusba vessék a bizalmukat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 02. 23.)

 

Szólj hozzá!

Legyél nagylelkű, ahogyan Isten is nagylelkű hozzád

2015. március 01. 03:00 - FodorImi

„Légy nagylelkű: Fektess jó cselekedetekbe, a jó cselekedetek hozama magas. Ne halmozd fel a javaidat, oszd szét magad körül. Légy áldássá mások számára!” (Prédikátor könyve 11:1-2 – MSG fordítás)

donate-thumb.jpg
Isten azt akarja, hogy a pénzed egy részét a szükségben élők megsegítésére használd. Isten nem azért helyezett e világba, hogy csak önmagunknak éljünk. Azért áld meg, hogy áldássá lehessünk mások számára.

Mindez része annak, hogy Isten egyre inkább önmagához hasonlóvá formál minket. Isten nagylelkű. Mindenünk, amink van az életben, azért van, mert Isten nagylelkű. Semmink sem lenne – még csak nem is élnénk – Isten nagylelkűsége nélkül. És Isten azt akarja, hogy mi is legyünk olyan nagylelkűek, mint Ő.

Képzeld el, hogy édesapád egy milliárdos, és meg akarja osztani veled a vagyonát. Előbb azonban próbára akar tenni, képes vagy-e kezelni.

Ezért ad neked egy bizonyos pénzösszeget, és ezt mondja: „Azt akarom, hogy tanulj meg kevesebből megélni, hogy a maradékot mások megsegítésére használhasd. Figyelni foglak, hogy lássam, hogyan kezeled, hogyan osztod be az erőforrásaimat. Ha jól csinálod, az egészet odaadom neked.”

Hogyan használnád ezt a pénzt?

Isten azt akarja, hogy légy különösen nagylelkű a szegényekkel. Végig az egész Biblián, Isten azt mondja, hogy figyeli, hogyan segítünk a szegényeken, és rengeteg ígéretet kapcsol hozzá, ha így teszünk. Például:

"Adj a szegényeknek, és soha nem leszel szükségben. Ha becsukod a szemed a szegény előtt, sokan fognak átkozni" (Példabeszédek 28:27 – TEV fordítás).

"Amikor a szegénynek adsz, az ÚRnak adsz kölcsön, és az ÚR fogja visszafizetni." (Példabeszédek 19:17)

Minél többet segítünk másoknak, annál inkább megáld bennünket Isten. Ő ad nekünk, így tudunk mi is adni másoknak.

Miért? Mert Isten azt akarja, hogy legyél olyan, mint Ő, és Isten adakozó!

Beszéljetek róla

  • Szánj rá időt, és vedd számba Isten áldásait! Hogyan áldott meg Isten a családodban, a munkádban és a szellemi életedben?
  • Ha meg kell állnod Isten előtt, hogy számot adj, hogyan használtad fel az Ő áldásait, vajon szégyenkeznél vagy büszke lehetnél? Miért?
  • Hogyan használhatnád a forrásaidat, hogy ezen a héten áldás legyen valakinek, aki szükségben van?


*(Daily Hope by Rick Warren,  2015.02.22.)

Szólj hozzá!
Címkék: áldás adakozás

Hogyan szerezhetsz mennyei kincseket?

2015. február 28. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6:21)

A mennybe való befektetéseidet örökké élvezni fogod, és mindig, amikor valami jóra használod a pénzed, ilyen befektetést teszel.

Már említettük, hogy az örökkévalóságba úgy fektethetünk be, ha a pénzünket saját fejlesztésünkre és épülésünkre, mások szükségeinek betöltésére és a Jézus Krisztus testében való közösség építésére használjuk. Van még két másik lehetőség is mennyei befektetésre, ami után majd az örökkévalóságban kapod meg a jutalékot:

Az egyik a világba való befektetés. Ilyenkor a pénzed abba fekteted, hogy az evangélium terjedhessen és embereket hozz Jézushoz. A Lukács 16:9-ben ez áll: „Használjátok a világi vagyonotokat arra, hogy barátokat szerezzetek magatoknak, hogy amikor az már nincs, örök lakóhelyeteken üdvözöljenek benneteket mások.” (NIV fordítás) Sok ember nem tudja, mit jelent ez az igevers. Arról lenne szó, hogy barátokat vásárolhatunk magunknak? Természetesen nem. Azt jelenti, hogy Isten azt akarja, hogy olyan dolgokba fektess, ami által mások is a mennybe juthatnak, hogy amikor te oda kerülsz, üdvözölhessenek téged. Ez az életed legnagyobb befektetése. Ott lesz valaki a mennyben te miattad?

A másik befektetési lehetőség pedig az, hogy Isten kincstárába fektetsz be. Amikor Isten kincstárába helyezel el pénzt, akkor azzal dicsőíted és imádod Istent. Isten a Példabeszédek 3:9-ben tesz egy ígéretet: „Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűrjeid búzával és árpával, és must árad sajtóidból.” A tized az, amikor a bevételed 10 százalékát az Úrnak ajánlod fel. Az e fölötti felajánlást adománynak nevezzük. Igazából mi semmit nem adhatunk az Úrnak, mert minden az övé. Gondolj arra, hogy amikor gyerek voltál, abból a pénzből vettél édesanyádnak születésnapi ajándékot, amit ő adott neked. De emiatt ő talán nem örült annak az ajándéknak annyira? Dehogynem! Őt jobban érdekelte az, amit az ajándékkal kifejeztél: azt, hogy gondoltál rá és szereted őt. Isten is ugyanígy érez a te ajándékoddal kapcsolatban.

A Biblia azt mondja, hogy ahol a kincsünk, ott a szívünk. Ha az e világi dolgok a legfontosabbak számodra, minden nappal egyre messzebb és messzebb kerülsz a kincsedtől. Minden nappal, amit a Földön eltöltesz, eggyel kevesebb lesz az itt hátra lévő napjaid száma. Egyre távolabb fogsz kerülni a dolgoktól, amelyeket végül majd magad mögött hagysz.

Viszont ha az Úr ügyébe fekteted a pénzed és Isten szolgálatára fordítod azt, mennyei kincseket szerzel minden nap. Egyre közelebb és közelebb kerülsz ehhez a kincshez, ahelyett, hogy távolodnál.

Jim Elliot egyszer azt mondta: „Nem bolond az, aki feladja, amit nem tarthat meg azért, amit nem veszíthet el.”

Mondd el ezt az imát magadban vagy hangosan: „Istenem, kérlek bocsásd meg nekem, amikor olyan dolgokra költöttem, amelyek nem tartanak örökké. Szeretnék mennyei dolgokba fektetni, Isten dolgaiba. Úgy akarom használni a pénzem, ahogyan azt te szeretnéd. Ma elkötelezem magam, hogy a pénzem arra fogom használni, hogy növekedjek jellemben, szellemi erőben, bölcsességben és tudásban, valamint arra, hogy azzá váljak, amilyenné te akarod, hogy legyek. Segíts meglátni, hogyan erősíthetem a kapcsolataimat és hogyan mutathatom ki a szeretetemet Krisztusban való testvéreim iránt. Úgy akarok az örökkévalóságba fektetni, hogy a pénzemet mások szolgálatára használom. Szeretném megtanulni, hogyan tudok nagylelkű lenni. Áldássá akarok válni mások számára, és a pénzem által másokat is hozzád akarok vezetni. Szeretném, ha más emberek is bejutnának a mennybe azért, mert tudtam adni nekik. A te evangéliumodat akarom terjeszteni a szolgálatommal és a cselekedeteimmel. Mennyei Atyám, szeretném megmutatni, hogy hol a kincsem azáltal, hogy az adományaimmal és az ajándékaimmal az örökkévalóságba fektetek be. Tisztelni akarlak téged úgy is, hogy minden jövedelmem első részét neked adom. Fel akarom adni a pénz utáni vágyakozásom, hogy maga a Mindenható legyen az én kincsem. Segíts emlékeznem a következőre: "Nem bolond az, aki feladja, amit nem tarthat meg azért, amit nem veszíthet el." Jézus nevében kérlek. Ámen. 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 02. 21. )

Szólj hozzá!