2014
09
18

Ne harcolj a kísértéssel, menekülj el!

Legyetek éberek. Legyetek továbbra is erősek a hitben. Legyetek bátrak és erősek!” (1Kor 16,13 NCV fordítás).

Sok ember megijed, amikor kísértéssel kell szembenéznie. Megijed attól, hogy belekerült egy ilyen helyzetbe, és úgy gondolja, hogy elég erősnek kellene lennie ahhoz, hogy meg is tudjon birkózni a helyzettel. De nem kell, hogy bűntudatod legyen a kísértés miatt. A kísértés nem bűn. Akkor bűn, ha engedsz a kísértésnek. A Biblia azt írja, hogy Jézus minden emberi kísértést megtapasztalt, mégsem vétkezett. A kísértés nem bűn. Az a lényeg, ahogy a kísértésre reagálsz.

A Biblia arra tanít, hogy meneküljünk el a kísértésektől: „Legyetek éberek. Legyetek továbbra is erősek a hitben. Legyetek bátrak és erősek!” (1Kor 16,13 NCV fordítás) Ébernek lenni azt jelenti, hogy tudatában vagyok annak, hogy mi jelent számomra kísértést, hogy távol tudjak maradni attól.

Két dologtól kell távol tartanod magad: a számodra kísértést okozó helyzetektől (körülményektől), és a számodra kísértést jelentő társaságtól (azoktól az emberektől, akik kísértést okoznak neked). A Saddleback Church egyik lelkésze, John Baker mondta, hogy ha túl sok időt töltünk el egy fodrászüzlet körül, előbb-utóbb le fogjuk vágatni a hajunkat. És ez igaz! Ha gondod van az alkohollal, ne egy bárba menj szendvicset enni. Menj máshová! Tudnod kell, hogy mi okoz számodra kísértést, hogy mikor, hol és ki által eshetsz kísértésbe, és utána kerülnöd kell azokat a helyzeteket és embereket.

Ha kísértésbe eshetsz a repülőtéri könyvesboltokban, ne menj be! Ha bizonyos tévécsatornák okoznak kísértést számodra, töröld ki azokat! Nálunk otthon bizonyos csatornákon kód van, és bár a legfiatalabb családtag jelenleg a feleségem, Kay - a gyerekeink ugyanis már nem laknak velünk - még véletlenül sem akarom megkockáztatni, hogy olyan adóra kapcsoljak és olyat nézzek, amire nincs szükségem.

Ugyancsak nagyon fontos elkerülni a számunkra kísértést jelentő társaságot! Az 1Kor 15,33-ban ezt írja az Ige: „Ne legyetek ostobák! A rossz társaság megrontja a jó jellemet!” (TEV fordítás). Van néhány ember, akikkel meg kell, hogy szüntesd a kapcsolatot. Lehet, hogy olyan barátaid vannak, akikkel nem kellene barátkoznod, mert általában ők húznak le téged, és nem te emeled fel őket. Hogyha eltávolítanak Krisztustól, akkor nem a barátaid! A rossz társaság megrontja a jó jellemet!

De mit tegyél, ha megpróbálod elkerülni a kísértést jelentő körülményeket vagy embereket, és mégis kényes helyzetben találod magad? Menekülj! Ne csak sétálj el, hanem rohanj! Ne próbálj harcolni, hanem menekülj el! És foglalkozz inkább az életben levő jó dolgokkal!

Beszéljetek róla:

 • Melyek azok a körülmények vagy helyzetek, amelyekben tudod, hogy kísértés érhet? Milyen terved van arra, hogy elkerüld ezeket?
 • Kik azok a barátok, akik segíteni tudnak a Krisztussal való utadon és a kísértés elleni harcaidban? Miért fontos, hogy tőlük biztatást, bátorítást kapj?
 • Melyek azok az Isten tiszteletére és dicsőségére szolgáló dolgok vagy gondolatok, amelyekkel elmenekülhetsz a kísértésekből?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.11.)

2014
09
17

Javítsd ki azzal, hogy azonnal megvallod

Megbocsátja minden bűnödet, kigyógyít minden betegségedből,megmenti életed a sírtól, körülvesz hűséges szeretetével. Zsolt 103,3-4 (EFO)

Lesznek bukások az életedben. Ez tény! De az ezek felett való győzelem kulcsa, hogy ne áltassuk magunkat a hibátlan élettel. A titok, hogy szembesüljünk a bűneinkkel, és hamar elengedjük a kudarcainkat. Ne rejtsük el, ne hibáztassunk másokat, és ne keressünk mentségeket. Vállaljuk fel őket.

Íme egy újabb műhelytitok: egyszerű egy 5 évvel ezelőtti bűnt megvallani és elhagyni, de annál nehezebb azokat, amelyeket éppen most követtünk el. Ha épp veszekszel, abban a pillanatban nem akarod megvallani a bűnödet. Bezavar a büszkeséged! A lelki növekedés titka viszont éppen az, hogy azonnal megvalljuk a bűneinket. Engedd el! Ne hagyd, hogy a bűnök felhalmozódjanak az életedben. Naponta vidd ki a szemetet!

Hogy tudod ezt megtenni? Az egyik út az önvizsgálat. A biblia azt mondja az 1 Kor 11,31-ben: "Ha alaposan megvizsgálnánk magunkat, akkor nem kellene ítélet alá kerülnünk.” (EFO). Isten azt mondja, hogy megítélheted magad, vagy Ő ítél meg. Melyiket szeretnéd? A növekedési folyamat része a bűneink felvállalása és ennek kimondása: “Istenem, elbuktam megint. Nem akartam ezeket a dolgokat mondani a gyerekeimnek, de kimondtam. Nem akartam ezt a csatornát nézni, de megtörtént. Nem akartam mindent az én kezemben tartani, de így tettem...”, és így tovább. Bevallod Istennek, és elengeded.

Ne ostorozd magad; ne engedd hogy beleszakadj. Mondd ki: “Uram, köszönöm. Nem olyan vagyok, mint amilyen eddig voltam. Igen, eleresztettem magam, de újra összeszedem magam. És igyekszem jobban csinálni legközelebb. A jövőre fogok fókuszálni, és nem a múltba révedni."

Mit mond Isten amikor a visszaeséseiddel elé mész? Azt mondja talán: “Oh, ne már! Megint ez a bűn? Nem tudsz valami újat kitalálni? Ezzel a bűnnel már 9900-szor jöttél hozzám, én pedig már 9900 alkalommal megbocsátottam!"

Nem. Egyáltalán nem ezt mondja. Isten szeretet. Nem fárad bele a megbocsátásba. Vár rád!

A Zsolt 103,3-4 ezt mondja: “Megbocsátja minden bűnödet, kigyógyít minden betegségedből, megmenti életed a sírtól, körülvesz hűséges szeretetével.” Isten nem ítélettel és megvetéssel fogad, hanem szeretettel és kegyelemmel áld meg. Isten azt adja neked amire szükséged van, nem azt, amit megérdemelsz.

Ha bizonyos területeken elbuktál, rögtön oda kell menned Istenhez és meg kell mondanod neki: “Újra megtörtént, Uram. Szükségem van a megbocsátásodra.” Ez nem a vég; van mód rá, hogy túljussunk ezeken. De a bűnvallás a kezdő lépés.

Beszéljünk róla:

 • Melyik az a területe az életednek, ahol kifejezetten küzdened kell a bűneiddel? Szánj rá időt most, hogy megvalld a bűnödet Istennek; és kérd hogy segítsen legyőzni a kísértést.
 • Mik a céljaid a lelki növekedésben? A bűnvallás után, milyen lépéseket tudnál megtenni, hogy azzá a férfivé, nővé válj, akit Isten szeretne hogy legyél?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.10)

Fordította: angie.keyr |
2014
09
16

Hogyan tűzz ki egy hitbeli célt?

"Testvéreim, én magamról nem gondolom, hogy már elértem volna, de egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van." (Fil 3,13-14 Revideált Károli)

Hiszek a célkitűzésekben. Egész életemben tűztem ki célokat, mert a célok egyszerűen a hit kifejeződései. A Biblia azt mondja: "Az igaz hitből fog élni" és "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni" és "Minden ami nem hitből van, bűn az" és "Legyen neked a te hited szerint."

Isten mindig a hiteden keresztül működik az életedben. Ezért van szükséged célokra, mert a cél a hit kifejeződése. A cél azt mutatja, hogy hiszem, hogy Isten szeretné, hogy elérjek valamit egy bizonyos határideig. Ha nincs dátumod, akkor ez nem cél, hanem csak egy kívánság, egy álom, egy vágy. De a kívánságok értéktelenek. Az egyetlen dolog, ami megváltoztathatja az életedet, az egy célkitűzés. Fel kell ébredned az álomból és munkába kell indulnod!

Egy hitbeli célnak öt tulajdonsága van:

Célratörő. Ez azt jelenti, hogy pontos. Ha azokat a szavakat használod, hogy "jobban" vagy "kevésbé", akkor az nem egy pontos cél. Az, hogy "szeretnék kevésbé mérges lenni" vagy "kevesebb kiló szeretnék lenni" vagy "jobban szeretnék Jézushoz hasonlítani", nem lehetnek célok, mert nem tudod őket megmérni. Pontosabbnak kell lenned.

Elérhető. Ha nem reális célt tűzöl ki, akkor elbátortalanodsz. Ha azt mondod: "három órát fogok imádkozni naponta", akkor már kezdéskor elbuktál. Tűzz ki egy célt, amiben erőfeszítést kell tenned és bízz Istenben, hogy segíteni fog megtenni azt.

Egyéni. Ez azt jelenti, hogy személyes. Más embereknek nem tűzhetsz ki célokat, mert nem tudod ellenőrizni őket. Nem tűzhetsz ki célokat a gyermekednek, a férjednek, a barátodnak, vagy barátnődnek. Csak magadnak tűzhetsz ki célokat, mert csak magadat tudod ellenőrizni, senki mást. Az az egyetlen módja, hogy megváltoztass másokat, ha magad változol meg.

Nyomon követhető. A nyomon követhető célokat lehet ellenőrizni és hitelesek. Kitűzöl egy dátumot és azt mondod: "november 30-ig megvalósítom ezt, december 30-ig ezt is, január 30-ig pedig azt."

Szívből jövő. A céljaidnak szívből kell jönniük. Sosem fogsz elérni olyan célt, amit nem szenvedélyesen akarsz. Ha nem vagy szenvedélyes egy célt illetően, várj, amíg az leszel. Ha nincs benned mély vágy arra, hogy megtedd, akkor ne is tűzd ki.

Bátorítalak, hogy tűzz ki ma egy szellemi célt az életedben! Talán az lesz a célod, hogy a következő hónapban minden nap tarts egy ötperces csendességet. Ez egy hitbeli cél, és el tudod érni hit által.

Beszéljünk róla:

 • Mik azok a célok, amikért dolgozol? Megfelelnek a hitbeli cél kritériumainak?
 • Mennyiben játszik szerepet az imádság abban, ahogy a céljaidat kitűzöd?
 • Most, hogy hallottál a hitbeli célokról, mi az az új cél, amiről úgy gondolod, hogy Isten szeretné, hogy kitűzd?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.09)

2014
09
15

Ha elfoglalt vagy ahhoz, hogy Istenre időt szánj, akkor valóban el vagy foglalva

"Most pedig kedves gyermekeim, éljetek továbbra is Krisztussal közösségben." (1 János 2:28, NLT fordítás)

cs21_0_kozepes.jpg

Több fajta szőlőt is termesztek otthon. Ha ezek a szőlők leszakadnak a tőről, nem fognak tovább növekedni vagy gyümölcsöt hozni. Jézus azt mondta, hogy "Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni." (János 15:5 NIV fordítás). Nem tudsz életedben gyümölcsöt teremni, ha nem vagy rendszeres kapcsolatban Jézussal.

Ez igaz minden kapcsolatodra. Ha nem töltesz időt férjeddel vagy a feleségeddel, meg fog szakadni a kapcsolatotok. Úgy kell viselkedned, mint amikor beleszerettél párodba. Randiznod kell vele. Ha nem töltesz időt a házastársaddal, el fogod veszíteni a meghittséget, mert már nem kapcsolódtok egymáshoz.

Ez igaz Istenre is. Időt kell töltened Istennel, hogy közel maradhass hozzá, hogy érezhesd a szeretetét és a jelenlétét életedben.

Immáron több mint 40 éve járok az Úrral és bevallom nektek őszintén, hogy a legnehezebb dolog az életemben az, hogy rendszeresen tudjak Istenre időt szánni, mert minden ez ellen harcol! Hogy miért? Mert a Sátán tudja, ha megszakad a kapcsolat, értéktelen vagy. Nincs erőd. Nem tudsz védekezni. Nincs erőd a kísértéseivel szemben. Nem érdekli, hogy csomó jó dolgot teszel mindaddig, amíg ezek között nincs ott az Istennel töltött idő, mivel ez az első számú rendeltetése az életednek.

Nem azért kaptál helyet a Földön, hogy kipipálj elvégzett feladatokat a "Teendőid" listáján. Isten nem csak arra alkotott, hogy jó sok feladatot elvégezz. Isten arra teremtett, hogy megismerd és szeresd Őt, és hogy Ő is megismerjen és viszont szerethessen. Ha nem töltesz időt Istennel azért, hogy jobban megismerd, kihagyod életed első számú küldetését. A Sátán ezt jól tudja, ezért megpróbál mindig lefoglalni valamivel.

Ha Isten számára túlságosan elfoglalt vagy, az azt jelenti, hogy azért vagy túlságosan elfoglalt, mert minden mást az első számú parancs elé helyezel - szeresd Istent teljes szíveddel, lelkeddel és elméddel valamint minden erőddel.

"Most pedig kedves gyermekeim, éljetek továbbra is Krisztussal közösségben." (1 János 2:28, NLT fordítás)

Beszéljetek róla:

 • Milyen tevékenységeidre vagy kötelességeidre szánsz több időt, mint az Istennel töltött időre?
 • Miről árulkodik a fontossági sorrended a lelki növekedéshez való hozzáállásoddal kapcsolatban?
 • Milyen változásokat kell véghezvinned annak érdekében, hogy rendszeres kapcsolatban legyél Krisztussal?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.08.)

2014
09
14

Felejtsd el a múltat, inkább a céljaidra összpontosíts

 "Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Filippi 3:13-14)A múltad a múlt. Te nem vagy a múltad. A múlt hatással van rád, de nem a múltad határoz meg. Ami ma számít, az nem a múltad. Engem nem érdekel, hogy mit tettél, kivel tetted, milyen hosszú ideig tetted. Az nem te vagy. A Sátán azt mondja neked, hogy az te voltál, de ez nem igaz. Ami a mai napon fontos, az az, hogy milyen irányba indulsz el mostantól.

Ha növekedni akarsz, hagyd abba a múlton való töprengést, összpontosíts inkább a jövőre. Arra fókuszálj, amit akarsz, ne arra, amit nem akarsz, hogy megtörténjen veled. Fókuszálj a céljaidra, és nem a szokásaidra. Ezért nem működnek a diéták. Mikor diétázol, mire figyelsz egész idő alatt? Az ételre. A diéta alatt sokkal többet gondolsz az ételre, mint amikor nem diétázol. 

Vagy vegyük a dohányost, aki le akar szokni, és azt mondja: "...valamelyik napon a közeljövőben abba fogom hagyni a dohányzást, mert tudom, hogy ez káros a szervezetemre.” De egész idő alatt arra fókuszál, amit abba akar hagyni. Ez csak jobban gödörbe taszítja. Valami másra kell koncentrálni.

Ez az, amiről Pál beszél a Filippi 3:12-ben: "Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Azonban azt se hagyd figyelmen kívül, amit a következő két versben olvasunk: "Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Ne arra fókuszálj, ami már megtörtént, hanem arra, amit akarsz, hogy ezután történjen. Ha úgy vezetsz, hogy közben egyfolytában a visszapillantó tükröt nézed, összetöröd magad. Ezért állj meg! Vége, elmúlt! Ha jól akarod befejezni a versenyt, bíznod kell Istenben, időt kell szánnod Rá minden nap, hogy megtöltsd a gondolataidat Isten Igéjével, hogy Istennek a te életedre vonatkozó céljaira tudj összpontosítani, ne a múltadra.

Beszéljetek róla

 • Mi az a múltadból, amit nehezen tudsz elhagyni, mert nehéz azon többé nem gondolkodni, vagy időzni?
 • Milyen gondolatokkal helyettesíthetnéd ezeket az emlékeket, hogy hitben előbbre juss?
 • Tölts ma időt azzal, hogy gondolkodj és imádkozz az életed céljaiért, és azért az irányért, amerre Isten akar vezetni.

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.09.07)

Fordította: FodorImi | Címkék: jövő célok verseny hit múlt vezetés irány

Blog.hu sablonok (Népkert Kft.)