2014
08
20

Hogyan legyünk irgalmasok az idegesítő emberekkel

"Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.)

Ha olyan emberekkel van dolgod, akik megsértenek vagy idegesítenek, ne arra nézz, hogyan viselkedik az a másik ember, hanem inkább arra, hogy mi fájhat neki. Mert mindig van valami oka annak, hogy egy ember úgy viselkedik, ahogy. Amikor valaki megsért vagy megbánt valakit, az azért van, mert őket magukat is megbántották. Akinek fájdalmat okoztak, másoknak is fájdalmat fog okozni.

Minél inkább megérted valakinek a hátterét, annál nagyobb irgalommal tudsz lenni az illető iránt. Ha azokra az emberekre gondolsz, akikkel a legnehezebben jössz ki és akik a legjobban idegesítenek, akkor talán rájössz, hogy semmit sem tudsz az életükről. Nem is adsz nekik esélyt. Talán nem is tudod, de lehet, hogy közülük valakit régebben megtámadtak vagy szexuálisan zaklattak. Lehet, hogy valaki árvaként nőtt fel. Esetleg valakinek már három házassága is volt, de mind a három férje elhagyta. Nem ismered a hátterüket, és nem is tudsz könyörületességet mutatni feléjük.

A Biblia szerint "az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.) Ha bölcs vagy, akkor nem tudnak megsérteni. Miért? Azért, mert a bölcsesség türelemmel ajándékoz meg. Amikor megérted valakinek az életét és a hátterét, megérted azt a stresszt is, ami alatt szenved - és akkor már könnyebb irgalommal lenni valaki iránt. Amikor ismered valakinek az életét, az türelemmel ajándékoz meg, és már nem arra nézel, hogy megsért vagy megbánt.

Ez az igazi szeretet. A Biblia azt mondja, ha ellenállunk annak, hogy megbántottságot vagy sértettséget érezzünk az emberek felé, az tulajdonképpen az érett szeretet jele. Azt mutatja, mennyi szeretet van a szívünkben. És minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebben fognak tudni megbántani.

Viszont minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabbul fogod magad érezni, és annál könnyebben tudnak majd megbántani. A Biblia szerint "a szeretet túllát azon a rosszon, amit mások tesznek." (Péld 10,12, CEV ford.) Minél több szeretet van bennem, annál kevésbé bosszant fel, amikor más követelőzik, megaláz, ellenkezik velem, vagy bármi mást tesz.

Tehát az első lépés, ahogyan az idegesítő vagy nehezen elviselhető embereket kezelned kell, a következő: Határozd el, hogy nem fogsz megsértődni vagy megbántódni amiatt, amit tesznek, és nem fogod személyes támadásnak venni azt!

Beszéljetek róla

  • Ki az, akivel a legnehezebben jössz ki, és ki az, aki a legjobban idegesít?
  • Hogyan mutathatnál nagyobb irgalmasságot és megértést feléjük?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 13.)

2014
08
19

Ne embereknek akarj tetszeni

„Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyelleni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében.” (Lukács 9:26, NIV fordítás)

Egy nap számot fogsz adni az életedről Isten előtt. Amikor szem előtt tartod ezt, és ha hosszú távon gondolkodsz, akkor az meg fogja változtatni azt, amit a jelenben mondasz vagy teszel, és hogy kinek akarsz a kedvében járni. Ez az embereknek való tetszés ellenszere.

Amikor hosszú távon gondolkodsz, és ha tisztában vagy azzal, hogy minden szóért, amit a mai napon kimondtál, számot fogsz adni, meg fogod kérdezni magadtól a következőt: „ Azt akarom, hogy Isten nehezteljen rám azzal kapcsolatban, amit most mondok vagy teszek, vagy inkább ennek az embernek ne nyerjem el a tetszését azzal, amit mondok vagy teszek?"

Én tudom, milyen ez, mert nagyon sok TV-műsorban készítenek velem interjút. Ezekben a lehető legnehezebb kérdéseket teszik fel, és néhány műsorvezető szándékosan megpróbál eltántorítani attól, amit a Biblia mond.

Amikor ezekben a műsorokban részt veszek, az emberi természetem más embereknek akar tetszeni - és tudom, hogy te is ilyen vagy. Az emberi természetem kompromisszumot akart kötni, ki akar térni dolgok elől, el akar ferdíteni bizonyos dolgokat, és figyelmen kívül akarja hagyni az igazságot. Hallottam embereket, akikkel interjút készítettek a TV-ben, hogy ehhez hasonló válaszokat adtak: „Ezt rábízom Istenre”, vagy „Ezt mindenki saját maga kell, hogy eldöntse”. Ez nem más, mint megfutamodás és kibúvó keresés! Ezek a politikailag korrekt, embernek tetsző, kibúvó válaszok. Ezek az emberek nem állnak ki az igazságért.

Abban a pillanatban, amikor politikailag korrekt és senkit nem sértő dolgot mondhatnék, de hazugság lenne, azonnal eszembe jutnak a fontos igazságok, és a nehéz pillanatokban a következő három dolgot teszem:

Először is arra gondolok, amit Jézus Krisztus tett értem a kereszten. Nem tagadott meg, és nem fordított hátat nekem. Meghalt a bűneimért, és Neki köszönhetem az életem. Ő teremtett, Ő mentett meg, és Ő bocsátott meg nekem. És Ő visz a Mennybe is. Ezért nem fogom megtagadni Őt.

Másodszor, arra gondolok, hogy egy nap számot fogok adni Istennek. És akkor Isten azt fogja mondani: "Mit mondtál abban az interjúban? Mit mondtál beszélgetés közben a munkahelyeden? Mit mondtál a barátodnak az iskolában?" Eszembe jut, hogy a becsület és tisztesség fontosabb, mint a népszerűség, vagy hogy mások tetszését elnyerjük. És nem fogom feladni a becsületemet.

És végül elmondom az igazságot, függetlenül attól, hogy milyen következményei lesznek. A Biblia a Lukács 9:26-ban azt mondja: „Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyelleni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében.” (Lukács 9:26, NIV ford.)

Beszéljetek róla

• Hogyan fog a következő kérdés segíteni neked abban, hogy az igazságot mondd szeretettel: „ Azt akarom, hogy Isten nehezteljen rám azzal kapcsolatban, amit most mondok, illetve teszek, vagy inkább ennek az embernek ne nyerjem el a tetszését azzal, amit mondok vagy teszek?"

• Hogyan tudsz változtatni egy helyzeten, hogy inkább Isten számára legyen kedves az, amit mondasz?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 12.)

2014
08
18

Az embereknek való megfelelés bálványimádás

"Nem embereknek akarok tetszeni, hanem Istennek. Ha az lenne a célom, hogy embereknek akarjak megfelelni, nem lennék Krisztus szolgája." (Galata 1,10 NLT)
Az életben csak egy személynek kell megfelelned. És az a Teremtőd. Csak az Úrnak kell megfelelned, annak az egynek, aki megalkotott téged és célja van az életeddel.
Ez mérhetetlenül leegyszerűsíti az életet. Csak egy személynek kell megfelelned: Istennek.
Jézus ezt így mondja a János 5,30-ban: "Nem magamnak akarok tetszeni, hanem annak az egynek, aki elküldött engem." (NCV) Azt mondja: "Egyszemélyes közönségnek élek."
Talán még sosem gondoltad ezt így végig, de az embereknek való megfelelés egyfajta bálványimádás. Az első parancsolat a tíz parancsolatban ez: "Ne legyenek más isteneid rajtam kívül." Bármi amit Isten elé teszel istenné válik. Tehát egy hajó is lehet isten. Egy karrier is lehet isten. Egy barátnő is lehet isten. A golf is lehet isten. Bármi, ami nem Isten és az első számú lesz az életedben az isteneddé válik.
A második parancsolat ez: "Ne készíts bálványokat." Bármi ami lecseréli Istent az életedben egy bálvány. A siker is lehet bálvány. A pénz is lehet bálvány. A szex is lehet bálvány. Egy kapcsolat is lehet bálvány. Ha ez a kapcsolat a barátnőddel, a feleségeddel, a főnököddel vagy a barátoddal sokkal fontosabb, mint Isten, akkor az bálványimádás.
Amikor embereknek akarsz megfelelni megengeded valami másnak, hogy átvegye az első helyet Isten helyett.
Hirtelen istenné válnak az életedben, mert az ő véleményük többet számít, mint Isten véleménye. Az, hogy mit gondolnak rólad, számít. Nem akarod elmondani nekik, hogy keresztény vagy, mert talán kevesebbet fognak gondolni rólad. Nem akarod, hogy tudják, hogy jársz gyülekezetbe, mert talán nem fognak kedvelni téged. Ezen a ponton van egy másik isten az életedben. Van egy bálványod.
Csak egy embernek kell megfelelnek. Pál azt mondja a Galata 1,10-ben "Nem embereknek akarok tetszeni, hanem Istennek. Ha az lenne a célom, hogy embereknek akarjak megfelelni, nem lennék Krisztus szolgája." (NLT)
Beszéljetek róla:
  • Mit tettél az életedben bálvánnyá?
  • Mit nyújthat neked az a bálvány, amit Isten nem? Mit ajánl neked Isten, amit az a bálvány nem?
(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.11.)
Fordította: Á. Bözse |
2014
08
17

Tedd személyessé Isten igéjét, hogy megváltozzon az életed

Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára. Filippi 1:6

God is Love.jpg

Isten igéje nem fogja addig megváltoztatni az életed, amíg nem engeded, hogy személyes legyen. Nem a szomszédodról szól, a barátodról, a jövendőbelidről, vagy arról az ismeretlen emberről az utca másik oldalán. Isten igéjét a saját életedre kell alkalmaznod. A Biblia nem lesz erővel jelen az életedben, amíg nem lesz kifejezetten a tiéd az, amit mond.

Hogyan teszed Isten igéjét személyessé? Próbáld ki a tedd személyessé igetanulmányozási módszert. Bárki meg tudja csinálni, nem kell hozzá speciális eszköz, vagy magas teológiai végzettség.

Egyszerűen csak behelyettesíted a neved minden névmás és főnév helyére a Szentírásban. Például, ha a János 3:16-ot szeretném személyessé tenni, akkor az valahogy így nézne ki: "Mert Isten úgy szerette Ricket, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy Rick el ne vesszen, hanem örök élete legyen"

Vagy, a Filippi 1:6: "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte Rick Warrenben a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára.

Helyettesítsd be a neved a szövegbe és ez megerősíti a hited és bátorítani fog téged.

Úgy is átírhatod a verseket, mintha Isten személyesen hozzád szólna. Például a Filippi 1:6 átírva: "Én, aki elkezdtem benned a jó munkát Rick, elvégzem és kiteljesítem azt.

Tedd személyessé a Bibliát, és rengeteg igét fogsz megkönnyezni. Elkezded majd úgy olvasni a Bibliát, mint Isten szerelmeslevelét, amit neked írt. Isten ajándéka lesz az! A Biblia olvasása nem csak arról szól, hogy az Ige tartalmát megismerjük, hanem arról is hogy az alkotóját megismerjük - személyesen!

Beszéljetek róla:

  • Gondoltál valaha úgy a Bibliára, mint Isten szerelmeslevelére, ami neked szól?
  • Milyen az, amikor úgy olvasod a Bibliát, mintha Isten csak neked írta volna? Milyen az, amikor az igetanulmányozást és a csendességedet úgy kezeled, mint személyes beszélgetést Istennel, és mint tanulságot az életedre?
  • Hogyan teszed személyessé azt, amit ma olvastál?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.10)

2014
08
16

Emlékezz a legjobbra, felejtsd el a többit

 "Megköszönöm Istennek minden alkalommal, amikor rátok emlékezek." (Filippi 1:3)

Mire emlékezel emberekkel kapcsolatban - a jó vagy a rossz élményekre? Pál apostol azt mondta: "Szeretnék a jó dolgokra emlékezni az emberekről, a jó alkalmakra koncentrálni, és emlékezni a pozitív tapasztalatokra.."

Amikor Pál ezt mondta, nem volt könnyű dolga Filippiben. Az Apostolok Cselekedetei 16, elmondja nekünk, hogy amikor Filippibe ment törvénytelenül letartóztatták, megkorbácsolták, megalázták, és börtönbe dobták mielőtt végre megkérték, hogy hagyja el a várost. De mégis ezt mondta: "Megköszönöm Istennek minden alkalommal, amikor rátok emlékezek" (Filippi 1:3).

Pál elidőzhetett volna a negatív dolgokon. Emlékezhetett volna a fájdalmas emlékekre. Azt választotta, hogy nem fog emlékezni a fájdalmas dolgokra; helyette, azokra a dolgokra helyezte a figyelmét, amikért hálás lehetett.

Talán bántottak a múltban, a szülőd, a társad, és még mindig ragaszkodsz ehhez a sérelemhez. Ennek következtében, ma nem élvezed a velük való közösséget sem. Még mindig a rossz dolgokra koncentrálsz.

Legyél hálás a jó dolgokért emberekben. A jó emlékek választás kérdései. Megválaszthatom, hogy mire fogok emlékezni a múltamból.

Nem azt mondom, hogy le kell tagadni a bántást ami ért, vagy, hogy találj mentséget más emberek gyengeségeire. Ez pszichológiailag egészségtelen lenne. De vedd figyelembe a jót, és válaszd azt, hogy az erősségekre teszed a hangsúlyt.

Sok feleséget hallottam már ahogy azt mondja, hogy "A férjem jó ember, de..." Minden alkalommal, amikor a "de" szót hallod, azt jelenti, hogy a hangsúly a negatívon, és nem a pozitívon van. Legyél hálás azért, amid van! Nem létezik Tökéletes Férj! Ugyanezt hallottam már férjektől is, de Tökéletes Feleség sem létezik.

Ha szeretnéd élvezni a másokkal való közösséget, akkor az erősségeikre kell koncentrálnod és nem a gyengeségeikre. Vannak emberek, akikhez sok kreatívitás kell ebben. De mindenkiben találhatsz valami jót.

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a fájdalmas emlékek, amik visszatartottak attól, hogy valaki felé teljes szeretettel fordulhass?
  • Hogyan fogsz ma imádkozni azért, hogy el tudd engedni azokat az emlékeket és tovább tudj menni az életedben?
  • Miért lehetsz hálás azért az emberért?

 

Rick Warren, Daily Hope, 2014.08.09.

Blog.hu sablonok (Népkert Kft.)