Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Bibliai elmélkedés "Képzeld-el" módszere

2012. február 10. 03:00 - mirjam07

"Az Ige testté lett, közöttünk lakott..." (János 1:14a)

Néhány nappal ezelőtt megosztottam veletek egy olyan módszert a Bibliai meditációra, amihez nagyon kevés eszközre van szükség, ez volt a hangsúlyozó módszer. Csak egy ceruzára vagy tollra és a Bibliára van szükséged hozzá.

A mai módszer ugyanilyen egyszerű. Csak a Bibliára lesz szükséged, ceruzára és egy kis kreativitásra.

A Bibliai meditáció "képzeld-el" módszere nagyon hasznos, mert a Biblia tele van történetekkel. Ebben a módszerben belehelyezed magad a bibliai jelenetbe, mintha te is aktív szereplője lennél. Majd megkérdezed magadtól: "Hogy érezném magam, ha én is benne lennék ebben a helyzetben? Mit mondanék? Mit tennék?"

Amikor ezt megteszed, Isten Igéje "testté" válik az életedben és megváltoztatja életedet.

Nézzünk meg egy példát erre: a Márk 2-ben található történetet a 4 férfiról, akik segítettek a bénának Jézushoz eljutni. Az az ember nem tudott saját maga Jézushoz menni. A négy barát hordágyra tette, mindegyikük fogta az ágy egyik sarkát és odavitték Jézushoz. Amikor odaértek a házhoz, ahol Jézus volt, túl nagy volt a tömeg. Nem tudtak bejutni, ők azonban nagyon leleményesek voltak.

Felmentek a ház tetejére, leszedték a cserepeket és leengedték béna barátjukat a tetőn keresztül. Ezután Jézus meggyógyította barátjukat.

Ez egy olyan rész, amit könnyedén el lehet képzelni a Szentírás-meditáló idődben. Képzeld magad a béna helyére. Képzeld el, amint nézed a zsúfolt szobát, miközben barátaid leengednek a tetőn keresztül. A törmelék is jön veled együtt. Képzeld el, hogy nézed a négy barátod arcát, akik segítenek neked. Mit látsz az arcukon? Gondolkozz el ezen egy kicsit.

Azután képzeld el, hogy Jézus szemébe nézel, miközben éppen félbeszakítottad őt. Ő azonban, ahelyett hogy bosszús lenne, szeretettel néz rád. Ő már tudta, hogy fel fogsz bukkanni, mert ő Isten. Mire gondolsz, amikor Ő rád néz? Mit gondol a tömeg? Mire gondolsz, amikor Jézus azt mondja: „Kelj fel, fogd az ágyadat, és menj haza!” (Márk 2:11)?

És most vonatkoztasd az Írást az életedre. Ez az Bibliai elképzelésnek a leglényegesebb pontja. Van valami, ami megbénít - mint például a félelem, kétsébeesés, stressz - nem tudsz Jézushoz menni magadtól? Belehelyezted magad a béna bőrébe a történetben. Lehet, hogy fel kell ismerned hogy Jézus meg akar gyógyítani téged is. Ő azt akarja, hogy felállj és újra járj. Lehet, hogy neked is meg kell kérned néhány barátot, hogy Jézushoz vigyenek téged.

Ez egy olyan igazság, amit már ma megvalósíthatsz - csak azért, mert beleléptél a Szentírás szavaiba és engedted, hogy "testté" váljon az életedben. Megteheted ezt bármelyik szereplővel a történetben, vagy bármelyik más Bibliai történetben is.

Meg fogja változtatni Bibliaolvasásodat.

Beszéljetek róla:

  • A Szentírást képekben látod, vagy csak szövegben?
  • Gondold át, melyek voltak gyermekkorod kedvenc Bibliai történetei. Nem voltak azok valóságosabbak, mert a képzeleted felejthetetlen képeket képzelt el a történetből? Hogyan tudod alkalmazni azoknak a történeteknek az igazságait ma az életedben?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.02.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása