Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Fogadd el gyermekeid egyediségét

2012. május 12. 03:00 - Mike Zsuzsi

 

"Ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden emberben." 1 Korinthus 12:6b GW (angol fordítás alapján)

A családodban minden gyermek különböző és egyedi. Még az ikerek sem ugyanolyanok. Szülőként fel kell ismerned és értékelned kell minden egyes gyermek személyiségét. 

Az 1 Korinthus 12:6b azt mondja, hogy "Ugyanaz az Istenalkot minden ajándékot minden emberben." (GW, angol fordítás alapján) Isten mindenkit különbözőnek teremtett, mert egyébként a világ hihetetlenül unalmas lenne. És sok elvégezetlen munka lenne. Ha mindannyian ugyanazt kedvelnénk, akkor sok olyan dolog lenne, amit senki sem szeretne megcsinálni, és ezek egyszerűen nem lennének elvégezve.

Honnan tudhatod, hogy mikor fogadtad el gyermeked egyediségét? Ez egyszerű: Nem ragaszkodsz ahhoz, hogy olyanok legyenek, mint te. Isten a saját képmására alkotott bennünket, és most szülőkként mi is a saját képmásunkra akarjuk formálni a gyermekeinket. Nyíltan vagy titkon azt mondjuk, hogy "Olyannak kell lenned, amilyen én vagyok. Úgy kell gondolkodnod, ahogy én gondolkodom. Úgy kell kedvelned dolgokat, ahogy én teszem. Azokban a dolgokban kellene jól teljesítened az iskolában, amelyekben én is jó voltam."

Az üzenet hangosan és tisztán hangzik a gyermek számára: " Nem lehetsz önmagad. Az egyetlen módja annak, hogy szeretetet, elfogadást vagy elismerést kapj, az, ha olyan leszel, mint anya és apa.

A gyermekek nem dolgok, hogy megformázzuk őket, hanem emberek, akiket ki kell bontakoztatni. Az életben ne az legyen a célod, hogy saját képedre formázd a gyermekeidet. A célod az legyen, hogy segíts a gyermekeidnek felfedezni, hogy Isten kinek alkotta meg őket. Isten szuverén módon azt választotta, hogy olyanoknak alkotja meg a gyermekeidet amilyenek. Olyan módon szőtte össze őket, hogy neked már nincs tennivalód velük. Amikor a gyermeked olyan dolgokat tesz, amelyek számodra annyira idegenek, hogy ezt mondod "Melyik bolygóról jöttél?", bíznod kell Isten bölcsességében és fel kell ismerned, hogy Ő pontosan tudja, hogy a gyermekeidnek és neked mire van szükségetek. Benneteket egy családban helyezett el az Ő különleges célja miatt.

Bészéljünk róla:

  • A szülők számára azért nehéz feladat, hogy segítsenek gyermekeiknek felismerni az egyediségüket, mert a világban két nyomás van, ami versenyzik egymással: az alkalmazkodás és az összehasonlítás nyomása. A barátaiddal beszélj arról, hogy ezek mit jelentenek.
  • Hogyan segítesz a gyermekeidnek megérteni az egyediségüket, ezen nyomások ellenére?
  • Te felfogtad már a saját egyediségedet? Hogyan mutatsz példát a gyermekeid számára abban, hogy rendjén van az, ha az emberek különböznek, hogy Isten sohasem követ el hibát, és hogy mi is az Ő képmására vagyunk alkotva?

 

(Daily Hope, 2012. 05. 05, by Rick Warren)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása