Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet áldozaton keresztül nyer értelmet

2012. október 21. 03:00 - gyanus

 "Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva)

mary-anoints-the-feet-of-Jesus.gif

Amikor Mária arra használta a haját, hogy bedörzsölje Jézus lábaiba a parfüm-olajat, a tanítványok csak a pazarlás aromáját érezték benne: "Ezt a parfümöt nagy áron el lehetett volna adni, és a pénzt a szegényeknek adni" (Máté 26:9 - Angolból szabadon fordítva).

De Jézus szerint egy ilyen nagy áldozat óriási hatással fog bírni: "Mondom nektek, bármerre hirdettetik az evangélium a világon, ennek az asszonynak a tette is hirdettetni fog, az ő emlékezetére" (Máté 26:13 - Angolból szabadon fordítva).

Valószínű, hogy Jézus azért tudta megérezni Mária áldozatának édes illatát, mert tudta, hogy a szeretet az áldozaton keresztül nyeri el értelmét: Akkor értjük meg, mi a szeretet, amikor ráébredünk, hogy Krisztus értünk adta az életét. Ez azt jelenti, hogy oda kell szánnunk az életünket, más hívőkért" (1 János 3:16 - Angolból szabadon fordítva).

Jézus azt az illatot érezte meg Máriában, ami a "jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek", egy olyan életet, ami "kiöntetik, mint egy ital áldozat" (Efézus 5:2; 2. Timóteus 4:6 - Angolból szabadon fordítva). Akkor válunk élő áldozattá, ha nem pazarlásnak látjuk azt, amikor másoknak adunk; ehelyett ajándéknak tekintjük, hogy adhatunk.

A Szent Szellem radikális átváltozásra akar minket ösztönözni, hogy ahelyett, hogy az áldozathozatalt látnánk, a lehetőséget lássuk arra, hogy szeressünk. Ahelyett, hogy csak a parfümöt látnánk, a földre öntve, elpazarolva, úgy kellene látnunk magunkat, mint ahogy Jézus is, aki készen volt a temetésre. Álljunk készen arra, hogy "Krisztussal együtt megfeszíttessünk", ami által "Élek többé nem én, hanem Krisztus él bennem" (Máté 26:12; Galata 2:20 -  Angolból szabadon).

Talán épp egy olyan lesújtó pillanatban vagy, amire azt mondjuk "Én nem vagyok rá képes, de Krisztus igen". De a testvérünk, Pál, emlékeztet arra, hogy Isten megadja nekünk az ahhoz szükséges kegyelmet, hogy élő áldozattá váljunk, és belénk helyezi a Szent Szellemet, hogy szentté, és Isten számára tetszővé tegyen minket.

"Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljünk Róla!

  • Szerinted mit jelent az, hogy "odaadjuk az életünket más hívőkért"?
  • Milyen tetteket élsz meg áldozatként, melyeknek igazából, a szeretetkifejezés ajándékainak kellene lenniük? Hogyan változtat ez a megváltozott életcél a felelősségeddel kapcsolatos hozzállásodon?

Jon Walker, 2012.10.14.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása