Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bibliai elmélkedés és az emésztés

2013. június 21. 03:00 - Mike Zsuzsi

"El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedj, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz." Józsué 1:8

Emlékszem, hogy nagyszerű prédikációkat, mély bibliai tanításokat hallottam és közben azon gondolkodtam, hogy a tanító hogyan találta meg ezeket az igazságokat Isten Igéjében. Azért írtam meg 35 évvel ezelőtt az első könyvemet, hogy segítsem a hozzám hasonló embereket. Rick Warren: Bibliatanulmányozási módszerek című könyvében 12-féle módról olvashatunk, mint például fejezet összegző módszer, tematikus módszer, vagy a versről-versre módszer.

A szerző kedvence az áhitatos bibliatanulmányozás. Ha szeretnéd egy szóban összefoglalni az áhitatos módszert, talán így lehetne: "meditálás". Sokak számára a meditálás szó egy rossz szó, mert a keleti vagy a New Age vallásra asszociálnak. A keresztyének amikor a meditálásra gondolnak, egy olyan ember jelenik meg előttük, akik összehajtják magukat, mint a sósperecek és nézegetik a hasuk bubját. Ez talán a keleti vagy a buddhista meditáció, de nem a keresztyén. A Biblia 29-szer használja a "meditál" szót a New International Version angol fordításában és a hívők áhitatot tartó életére használja. Isten azt akarja, hogy meditáljunk, elmélkedjünk.

Megígéri, hogy ha a Szentíráson elmélkedünk, meg fog áldani bennünket. Józsué 1:8 ezt mondja: "El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedjél, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz." 

Tehát Isten szerint meditálnod kell az Ő szaván, ha sikeres akarsz lenni.

Hogyan tegyük ezt? Vegyél a kezedbe egy szótárt és keresd meg a "meditáció" szinonímáját. Valószínüleg itt fogod találni a "kérődzés" szót is. Lehet nem ismered ezt a szót, hacsak nem egy farmer vagy. A kérődzés az, amit a tehén csinál, amikor megrágja a táplálékát. Újra és újra átforgatja a szájában. 

Ehhez hasonlóan elmélkedünk a Szentíráson. A tehenek lelegelik a füvet, megrágják és nagyon gyorsan a gyomrukba küldik. Ott fekszik a gyomorban a táplálék és felszívódik mindenféle sav és kémiai anyag. Aztán egy idő után a tehén visszaböfögi egy új és megújult ízzel, rágódik a fűvőn és új füvet legel, majd az egész folyamat kezdődik elölről. Számtalanszor megismétlik ezt. Minden gramm táplálékot a fűből nyernek. Ehhez hasonló a bibliai meditáció is; az emésztés gondolatából származik. Isten is azt szeretné, ha minden gramm lelki táplálékot az Igéből vennénk. Szeretné, ha rágódnánk azon, emésztenék, és utána még egy kicsit rágódnánk rajta.

Beszéljünk róla:

  • Megvan a helyed, az időd, vagy maga a folyamat, ahogy Istennel időt töltesz? A meditálás hogyan fokozhatja a csendes idődet Istennel?
  • Mit jelent számodra az, hogy eredményes vagy és boldogulsz? Szerinted Isten mit ért a siker alatt?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 14.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása