Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit mond a Biblia a házastárs választásáról?

2014. augusztus 08. 03:00 - torokaron

„Az igaz gondosan válogatja meg a barátait.” (Példabeszédek 12:26, NIV fordítás)

Ha a barátaidat is gondosan kell kiválasztanod, akkor még inkább igaz ez arra, hogy ki lesz a társad az életed során. Gondoljunk bele: itt egy választásról van szó. Isten nem hozza meg helyettünk a döntést. Isten azt mondja, hogy neked kell döntened.

Isten vezet minket, Isten kalauzol minket és Isten ad nekünk irányelveket. Végső soron azonban ez a te döntésed.

Mégis, rengeteg ember hisz abban a mítoszban, hogy egyetlen igazi személy van csak mindenki számára.

Ez nagyon romantikus elképzelés, de egyszerűen nem igaz. Mindemellett pedig nem is biblikus. Még csak nem is logikus! Ha csak egyetlen tökéletes párja lenne mindenkinek a világon, akkor elég lenne mindössze egy valakinek rossz döntést hoznia és ezzel megtörné a sort mindenki más számára is.

házasság2.jpgTegyük fel, hogy nekem egy Susan nevű nőt kellett volna feleségül vennem. Helyette azonban Kay-jel házasodtam össze. Ez hirtelen hatalmas problémát okozna mindenki más számára az egész földkerekségen! Ez tehát teljes egészében csupán mítosz, bár az elképzelés romantikus.

Életed során sok olyan emberrel találkozol, akikre Isten azt mondaná, hogy összeházasodhatsz vele. Milliók vannak, akiket teljesen kizárna, ugyanakkor több lehetőségre is azt mondaná Isten, hogy oké, ő rendben van. Ez a te döntésed. A te preferenciád.

Van egy másik mítosz is, amiben sok ember hisz: a szerelem önmagában is elég indok a házassághoz.

Sokszor beszélek olyan emberekkel, akik házasodni akarnak. Rájuk nézek és arra gondolok, hogy „ez nem fog működni”. A családi háttér nincs rendben. A lelki háttér nincs rendben. A személyiségek nincsenek rendben. Nincsen bennük azonos energia vagy ambíció. Még csak az értékrendjük és a céljaik sem ugyanazok. De ugyanakkor „szeretik egymást…”.

Csak azért, mert szeretsz valakit, még nem jelent azt, hogy össze kellene házasodnod vele.

Isten nem mondja meg neked, hogy kivel házasodj össze. Ugyanakkor megadja annak a fajta személynek a leírását, akit szeretne számodra, hogy a társad legyen. Ha szeretnéd Isten áldását és védelmét a házasságodra, valamint szeretnél egy sikeres házasságot, akkor figyelj oda arra, hogy mit mond Isten arról a fajta emberről, akivel össze kellene házasodnod.

 Beszéljetek róla:

  • Melyek a jó indokok a házasságra?
  • Mit gondolsz, mikor van a legjobb ideje annak, hogy elgondolkozz azokon, amiket Isten mond arról, hogy keressél egy társban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása