Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tűzz ki egy hitbeli célt?

2014. szeptember 16. 03:00 - gyanus

"Testvéreim, én magamról nem gondolom, hogy már elértem volna, de egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van." (Fil 3,13-14 Revideált Károli)

Hiszek a célkitűzésekben. Egész életemben tűztem ki célokat, mert a célok egyszerűen a hit kifejeződései. A Biblia azt mondja: "Az igaz hitből fog élni" és "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni" és "Minden ami nem hitből van, bűn az" és "Legyen neked a te hited szerint."

Isten mindig a hiteden keresztül működik az életedben. Ezért van szükséged célokra, mert a cél a hit kifejeződése. A cél azt mutatja, hogy hiszem, hogy Isten szeretné, hogy elérjek valamit egy bizonyos határideig. Ha nincs dátumod, akkor ez nem cél, hanem csak egy kívánság, egy álom, egy vágy. De a kívánságok értéktelenek. Az egyetlen dolog, ami megváltoztathatja az életedet, az egy célkitűzés. Fel kell ébredned az álomból és munkába kell indulnod!

Egy hitbeli célnak öt tulajdonsága van:

Célratörő. Ez azt jelenti, hogy pontos. Ha azokat a szavakat használod, hogy "jobban" vagy "kevésbé", akkor az nem egy pontos cél. Az, hogy "szeretnék kevésbé mérges lenni" vagy "kevesebb kiló szeretnék lenni" vagy "jobban szeretnék Jézushoz hasonlítani", nem lehetnek célok, mert nem tudod őket megmérni. Pontosabbnak kell lenned.

Elérhető. Ha nem reális célt tűzöl ki, akkor elbátortalanodsz. Ha azt mondod: "három órát fogok imádkozni naponta", akkor már kezdéskor elbuktál. Tűzz ki egy célt, amiben erőfeszítést kell tenned és bízz Istenben, hogy segíteni fog megtenni azt.

Egyéni. Ez azt jelenti, hogy személyes. Más embereknek nem tűzhetsz ki célokat, mert nem tudod ellenőrizni őket. Nem tűzhetsz ki célokat a gyermekednek, a férjednek, a barátodnak, vagy barátnődnek. Csak magadnak tűzhetsz ki célokat, mert csak magadat tudod ellenőrizni, senki mást. Az az egyetlen módja, hogy megváltoztass másokat, ha magad változol meg.

Nyomon követhető. A nyomon követhető célokat lehet ellenőrizni és hitelesek. Kitűzöl egy dátumot és azt mondod: "november 30-ig megvalósítom ezt, december 30-ig ezt is, január 30-ig pedig azt."

Szívből jövő. A céljaidnak szívből kell jönniük. Sosem fogsz elérni olyan célt, amit nem szenvedélyesen akarsz. Ha nem vagy szenvedélyes egy célt illetően, várj, amíg az leszel. Ha nincs benned mély vágy arra, hogy megtedd, akkor ne is tűzd ki.

Bátorítalak, hogy tűzz ki ma egy szellemi célt az életedben! Talán az lesz a célod, hogy a következő hónapban minden nap tarts egy ötperces csendességet. Ez egy hitbeli cél, és el tudod érni hit által.

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a célok, amikért dolgozol? Megfelelnek a hitbeli cél kritériumainak?
  • Mennyiben játszik szerepet az imádság abban, ahogy a céljaidat kitűzöd?
  • Most, hogy hallottál a hitbeli célokról, mi az az új cél, amiről úgy gondolod, hogy Isten szeretné, hogy kitűzd?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.09)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.