Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A büszkeség lerombol, az alázatosság felépít

2015. május 28. 03:00 - mintyovanviki

„Legyetek alázatosak, adjatok nagyobb tiszteletet másoknak, mint magatoknak…” (Filippi 2:3b)

A büszkeség lerombolja a kapcsolatokat. Ez sokféleképpen megjelenhet: akár kritika, versengés, makacsság vagy felszínesség által is.

A büszkeséggel az a probléma, hogy ez önbecsapás. Mindenki más látja bennünk, kivéve mi. Amikor a büszkeséggel van problémád, nem látod azt a saját életedben.

A Példabeszédek 16:18 azt mondja: „A büszkeség pusztuláshoz vezet, a büszke hozzáállás romlást hoz.” Szeretem ezt a verset a magyarázó Bibliában: „Először a büszkeség, utána az összeomlás – minél nagyobb az egód, annál nagyobb lesz az összeomlás.”

A büszkeség lerombolja a kapcsolatokat, az alázatosság viszont a büszkeség ellenszere. Az alázatosság építi a kapcsolatokat. A Biblia az 1Péter 3:8-ban azt mondja: „Éljetek harmóniában, legyetek kedvesek egymást számára, szeressétek egymást, legyetek együttérzők és alázatosak."

Hogyan tudunk növekedni az alázatosságban? Hagynunk kell, hogy Jézus Krisztus uralkodjon a gondolataink, a szívünk, a hozzáállásunk és a reakcióink felett. Részévé kell válnia az életünknek. Az Efézus 4:23-24 ezt mondja: „…újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert…”

Hogyan válhatsz új emberré? Hogyan kezdhetsz el másképpen gondolkodni? A kapcsolatok alaptörvénye a következő: amilyen emberekkel időt töltesz, olyan emberré fogsz válni. Ha zsémbes emberekkel töltöd az idődet, egyre zsémbesebbé fogsz Te is válni. Ha boldog emberekkel töltöd az idődet, egyre boldogabb leszel. Ha alázatosabbá szeretnél válni, tölts több időt Jézus Krisztussal. Ő alázatos. Ő kapcsolatot szeretne veled teremteni. Azt szeretné tőled, hogy tölts időt vele imádságban és az Ő Igéjének olvasása által. Ő alázatos és ahogy egyre jobban megismered őt, úgy fogsz egyre jobban hozzá hasonulni.

„Legyetek alázatosak és tiszteljétek egymást jobban, mint önmagatokat... Ugyanaz az indulat legyen bennetek, amilyen Jézus Krisztus is volt. Bár Ő Isten volt, nem ragaszkodott ahhoz, hogy Istennel egyenlőnek tartsák." (Filippi 2:3b; 5-6; NCV/NLT fordítás)

Senki nem tehet semmit alázatosabban, mint Jézus, aki azért jött a Mennyből a Földre, hogy emberré váljon, értünk éljen, életét adja értünk, és feltámadjon értünk. Ha időt töltesz vele, alázatosabbá válsz és ez építeni fogja a kapcsolataidat.

Beszéljetek róla:

• Milyen általános jellemvonásai és szokásai vannak azoknak az embereknek, akiket Te alázatosnak nevezel?

• Hogyan szükséges megváltoztatnod a gondolkodásodat más emberekről, ha Jézushoz hasonlóvá szeretnél válni?

• Mit jelent az, hogy több tiszteletet adsz másoknak magadnál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása