Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért járjunk másokkal együtt az úton ?

2016. április 04. 03:00 - torokaron

„És most, hogy elfogadtátok Krisztus Jézust uratoknak, továbbra is követnetek kell őt.” (Kolossé 2:6, NLT fordítás)

A Biblia gyakran sétához, úton járáshoz hasonlítja az életet, mert az életünk olyan, mint egy utazás. Nem egy helyben ülünk. Az Újszövetség több helyen is azt írja, hogy bölcsességben, szeretetben, világosságban és engedelmességben kell járni. Azt is mondja, hogy járjuk úgy az utat, ahogy Jézus, és hogy másokkal együtt haladjunk.

Miért kell másokkal együtt haladnunk? Ennek 3 oka van:

  • biztonságosabb - Sétáltál már haza egyedül éjszaka egy sötét sikátorban vagy egy elhagyatott vidéki úton? Kicsit félelmetes. De ha van veled valaki, akkor nagyobb biztonságban érzed magad. 
  • mások is támogatnak és segítenek - Az élet nem egy 100 méteres sprint futás, hanem egy maraton. Ha másokkal együtt haladsz, erőt meríthetsz, hogy kitarts egészen az út végéig.
  • tanulhatsz közben - Többet megtudhatsz, ha másokkal haladsz és nem egyedül. Ha egyedül mész, lehet, hogy észre sem veszed, hogy rossz irányba haladsz. De ha egy barátod ott van melletted, akkor valamelyikőtök nagy valószínűséggel észre fogja venni, hogy letértetek a kijelölt útról és meg kell találnotok a jó utat.

Ezen kívül sok minden mást is lehet tanulni akkor, amikor másokkal együtt haladunk:

Megtanulhatjuk, hogyan lehet másokkal jó kapcsolatban lenni és együttműködni.

Megtanulhatjuk, hogyan kell szeretni. Az 1Mózes 2:18 azt mondja, „Nem jó az embernek egyedül” (NIV ford.). Isten nem szereti a magányt, és a magányra adott válasza a közösség. Ha másokkal együtt haladunk, akkor egy közösségre találunk, ahol megtanulhatunk szeretni.    

És a másokkal való együtt járás során tanulhatjuk meg a vendégszeretetet is. A Biblia az 1Péter 4:9-ben azt mondja, hogy „legyetek vendégszeretők morgolódás nélkül”. Te miért morgolódsz? Mi a te kifogásod, ami miatt nem nyitod meg az otthonodat a barátaid előtt? Talán az, hogy "rendetlenség van"? Akkor tegyél rendet és takaríts ki! Vagy az, hogy "nincs elég hely"? Ha elfér benne három ember, az már jó... Jézus azt mondja, „ha ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, én is ott leszek velük” (Máté 18:20).

Mindenki vágyik arra, hogy tartozzon valahová, mert Isten kapcsolatokra teremtett minket. És ez a vágyunk és szükségletünk akkor teljesedik be, amikor más keresztényekkel együtt vagyunk és velük együtt járunk.   

  Beszéljetek róla:

  • Hogyan lett gazdagabb az életed azok által az emberek által, akik eddig hűségesen haladtak melletted az életben?
  • Milyen kifogásokat szoktál felhozni, hogy ne kelljen vendégül látnod másokat? Min kell változtatnod a hozzáállásoddal kapcsolatban?
  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel együtt tudsz járni? Ki az, akinek a segítségével meg tudsz tanulni úgy járni, mint Jézus?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.03.28.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása