Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek figyelmesek mások érzéseivel szemben

2016. október 27. 03:00 - Anika Enikő

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató." (Jakab 3:17)


A két legnagyobb hiba, amit a kapcsolatainkban elkövetünk az az, hogy egyből arra reagálunk, amit mondanak az emberek, és nem arra, ahogyan éreznek; és ilyenkor érvénytelenítjük mások érzelmeit, mert mi magunk nem érzünk hasonlóképpen.

Tudod, hogy mi az ellenszere mindkettőnek? Az, hogy egyszerűen csak figyelmesek és tapintatosak legyünk.

Első hiba: Megértés nélkül reagálunk.

Túl sok figyelmet szentelünk az illető szavainak, ahelyett hogy a szavak mögötti érzelmekre figyelnénk. Az emberek olyan dolgokat mondanak, különösen ha dühösek, amiket tulajdonképpen nem is úgy gondolnak; vagy olyan szavakat használnak, amik csak úgy kijönnek, mindenféle szándék nélkül; és van amikor túloznak. Ám a szavak mögé kell nézni, az érzelmekre, mert az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak, de az érzés mindig az, amit éreznek.

Tehát, ha a kapcsolataidban bölcs vagy, akkor nem arra figyelsz, amit a gyerekeid, barátod, férjed, feleséged vagy a főnököd mond és amivel kiakaszt, hanem elkezdesz figyelmes és tapintatos lenni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy tekintettel vagy mások érzelmeire. A kellemetlen emberek többnyire azok, akiknek a leginkább kedvességre van szükségük. Amikor az emberek durvák és kellemetlenkedők, akkor tulajdonképpen azt ordítják a világba, hogy: „Telve vagyok fájdalommal!” A sérült emberek mindig megsértik az embereket.

Második hiba: Minden olyan érzelmet érvénytelenítünk, amit mi magunk nem érzünk.

Ez az, amikor valamiről azt gondold, hogy béna, ésszerűtlen vagy logikátlan, mert te nem úgy érzel azzal kapcsolatban, és ezért elutasítod. Hadd kérdezzem meg, hogy lehet-e az egyik embernek melege, a másik meg fázik? Igen. Tehát, akkor miért is próbálsz arról vitatkozni, hogy ki hogyan érez?

Amikor elutasítjuk valakinek az érzéseit csupán azért, mert mi nem érzünk hasonlóképpen, akkor lekicsinyítjük a másik embert. Srácok, ha a barátnőtök vagy a feleségetek azt mondja: „Csúnyának érzem magam!” akkor ne oszlasd el azzal, hogy: „Nem vagy csúnya!” Ez egyáltalán nem segít. Hanem inkább kérdezd meg: „Miért érzel így? Mi történt, hogy ezt mondod?“ – mert a szavak mögé kell nézni és meglátni az igazi okot.

Az érzelmek se nem jók, se nem rosszak; egyszerűen csak vannak. Nem szükség, hogy az érzelmeinket megmagyarázzuk vagy megvédjük. Csupán arra van szükség, hogy a másik reakciója ez legyen: „Értelek.” És ez férfire és nőre egyaránt vonatkozik.

A Biblia ezt mondja: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató." (Jakab 3:17).

A felülről jövő bölcsességgel nem fogod leértékelni, illetve minimalizálni mások érzelmeit. Hagyod, hogy fáradtnak érezze magát, amikor fáradt, és nem fogod lebeszélni őt erről az érzésről. Hagyod, hogy lehangoltnak érezze magát, amikor lehangolt, és nem beszéled őt le erről az érzéséről. A bölcs emberek figyelmesek mások érzéseivel szemben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit veszel észre, hogyan reagálnak az emberek, amikor kedvességgel fordulsz feléjük fájdalmuk idején?
  • Milyen szokásokat kell megváltoztatnod vagy alkalmaznod, hogy figyelmesebbé és tapintatosabbá válj az emberek érzelmeivel szemben?
  • Mennyire fontos a meghallgatás, amikor az emberek érzelmeiről van szó?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása