Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A düh dühöt terem, a bölcsesség pedig türelmet

2016. november 01. 03:00 - magyarosijulia

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld 19:11)

A megbántott emberek megbántanak másokat. Amikor valaki megbánt téged, azért teszi, mert őt is megbántották. A barátságtalan emberek azok, akik sosem tapasztaltak kedvességet. Az érzés nélküli emberek sosem érezték szeretve magukat. Amikor valaki goromba, keserű, barátságtalan, szarkasztikus, gonosz lelkű vagy arrogáns, a teljes lényével azt kiáltja, hogy „Fájdalmam van! Hatalmas adag szeretetre van szükségem! Nem érzem biztonságban magamat!" A biztonságban levő, szeretetben élő emberek viselkedése nem ilyen. Azok, akik mélyen szeretve és mély biztonságban érzik magukat, nagylelkűek és jóakaratúak másokkal szemben.

Ha csak bosszút akarsz állni az embereken, rendben. Akkor nem is vagy jobb, mint ők. Amikor bosszút állsz, nem vagy jobb a téged támadó embernél. Hogy jobb legyél a támadódnál, le kell győznöd a gonoszságot a jósággal. Szeretettel kell reagálnod. Túl kell látnod a szavaikon, egészen a fájdalmukig.

Edwin Markham írt egy rövid verset, amelyik így hangzik: „Rajzoltak egy kört, hogy kizárjanak engem, egy eretneket, egy lázadót, egy kicsúfoltat, de nekem és a szeretetnek megvolt a bölcsességünk, hogy nyerjünk. Rajzoltunk egy kört, amelyik bevonta őket."

Van egyfajta tévhit, amit mindenkinek beadott a modern pszichológia, de ami totálisan hibás. Csak bizonyos mennyiségű düh van az életedben. Olyan, mintha lenne egy veder dühöd. Amikor az a veder megtelik, a modern pszichológusok szerint, azt ki kell fejezned, egyszerűen ki kell öntened. Aztán, amikor a veder üres lesz, megtisztító hatású lesz.

Ha elhiszed ezt a tévhitet, akkor egész életedben fogsz küszködni a dühvel, mert a dühveder nem létezik. Egy egész gyár működik! Az a gyár képes folyton termelni és termelni és termelni. Amikor megszabadulsz attól, még többel fogsz maradni. Tulajdonképpen, minél többször öntesz ki dühöt magadból, annál többször fog termelődni.

A tanulmányok egymás után mutatják ki, hogy az agresszió csak agressziót tud szülni. A dühkitörés a legtöbb esetben még nagyobb haraghoz vezet, egészen addig, amíg szokásos mintává válik az életedben.

A megoldás nemcsak annyi, hogy kidobd a dühödet, hiszen egyszerűen újra felgyűlik! A megoldás elengedni. Isten segíteni fog ezt megtenni!

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld 19:11)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted sokszor miért olyan nehéz elengedni dolgokat, néha kimondottan azokkal szemben, akiket a legjobban szeretünk?
  • Hogyan fogja a következő igaz tény tudata megváltoztatni az életedet? A megbántott emberek bántanak másokat. A barátságtalan emberek sosem tapasztaltak kedvességet.

(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.25.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.