Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Oldd meg a problémát, ahelyett, hogy inkább valakit hibáztatnál azért

2016. november 04. 03:00 - torokaron

„Most azonban vessétek el magatoktól mindezt, a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az Isten-káromlást, és a szátokból a gyalázatos beszédet.” (Kol 3:8, NIV-fordítás)

 

Csak meghatározott nagyságú érzelmi energiával rendelkezel. A beszélgetés során, amikor problémát szeretnétek megoldani, választhatod azt, miszerint ezt az energiádat arra fordítod, hogy valakit elkezdesz okolni a kialakult helyzetért; de dönthetsz úgy is, hogy azt a probléma megoldására fordítod. Olyan nagy energiád nincsen, hogy mindkét változatra elég legyen. Fel kell tehát tenni magadnak a kérdést, hogy mi a fontosabb a számodra, a másikat hibáztatni, vagy megoldani a konfliktust.

Oldd meg a problémát, ahelyett, hogy inkább valakit hibáztatnál azért.

Minden házaspárnak szükséges lefektetnie néhány olyan alapszabályt, hogy nézeteltérés esetén meddig lehet elmenni, és milyen szavakat nem szabad már kimondani. Vannak bizonyos szavak, amiket a házasságban soha, de soha nem szabad használni; ezek „a tömegpusztító fegyverek”.

A hidegháború idején, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok egymással szemben állt, az USA több ezer interkontinentális rakétával vette célba a szovjeteket. Az egész Szovjetuniót képesek lettek volna elpusztítani azzal. Ugyanígy, a Szovjetunió is számtalan rakétát tartott az amerikaiakra célozva, az oroszok is képesek lettek volna elpusztítani azzal az USA-t. Azonban még a hidegháború legrosszabb időszakaiban is, amikor a helyzet pattanásig feszült, mindkét félben maradt olyan józanság, hogy azt mondja, bizonyos fegyvereket nem fognak használni, mert azokkal kölcsönösen elpusztítanák egymást. Ha ti használjátok a ti fegyvereiteket, akkor mi be fogjuk vetni a mieinket, és akkor végül elpusztítjuk egymást. Tehát ha még teljesen más állásponton vagyunk is egy adott kérdésben, legalább abban egyet fogunk érteni, hogy ezeket a fegyvereket nem használjuk."

Ugyanígy, sohasem szabad bevetned az olyan kapcsolati „tömegpusztító fegyvereket” a házasságodban, mint a válással való fenyegetőzés vagy a kapcsolatból való kilépés réme, vagy éppen a másik szülei viselkedésének felhánytorgatása. Meg kell egyeznetek abban, hogy nem számít, milyen nagyon haragszotok is éppen a másikra, ezeket a szavakat tilos használni, mert tönkreteszik a kapcsolatot azáltal, hogy lerombolják a bizalmat.

A Biblia nagyon pontosan meghatározza, hogy hol van ez a határ. „Most azonban vessétek el magatoktól mindezt, a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az Isten-káromlást, és a szátokból a gyalázatos beszédet.” (Kol 3:8, NIV-fordítás) Ezek olyanok, mint a tömegpusztító fegyverek.

Az oka annak, hogy a problémát meg kell oldanunk, nem pedig hibáztatnunk kell azért valakit, nem más, mint az, hogy a hibáztatás egyfajta ítélkezés, s erre csak Istennek van joga. Nem te vagy a bíró, te nem tudod kitalálni mások motivációját. Sokszor még a saját motivációddal sem vagy tisztában! Ezt csak Isten tudja. Engedd, hogy Ő legyen a bíró, te pedig a probléma megoldásával foglalkozhatsz.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik lehetnek a te kapcsolatodban „a tömegpusztító fegyverek”?
  • Hogyan tudod megtenni azt, hogy a mások hibáztatása helyett inkább a probléma megoldására törekedj?
  • Miért fontos lefektetni „a tisztességes vitatkozás” határát egy kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.28.)

 

Save

Save

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása