Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Minden keresztény papi szolgálatot lát el

2017. január 06. 03:00 - Á. Bözse

„Jöjjetek hozzá mint élő kövek, mint szellemi ház, amely szent papsággá épül fel.” (1Péter 2,5a, GW fordítás)

Isten azt mondja, hogy pap vagy. A hátteredtől függően ez vagy ijesztő, vagy kicsit zavaros lehet számodra. Péter azt mondja, hogy a papsággal járó felelősség és kiváltság most bármelyik hívő számára elérhetővé vált.

Az Ószövetségben a papok két dolgot tettek:

  1. Nekik volt joguk, kiváltságuk és felelősségük közvetlenül Istenhez fordulni. Imádkozhattak Istenhez, beszélhettek vele, imádhatták őt és közösségben lehettek vele. Mindenki másnak a papon keresztül lehetett Istenhez fordulnia.
  1. A papnak volt az a kiváltsága és kötelessége, hogy Istent képviseli az emberek felé, és más emberek szükségeit betöltve szolgál.

Ez a két dolog rád nézve is igazzá vált, amikor hívővé lettél.

Most már közvetlenül fordulhatsz Istenhez. Nem kell senki máson keresztül imádkoznod. Nem kell senki máson keresztül megvallani a bűneidet. Nem kell senki más ahhoz, hogy Istennel kapcsolatban és közösségben legyél. Olvashatod a Bibliát, beszélhetsz az Úrral, és közvetlen kapcsolatban lehetsz vele.

A Biblia azt mondja, hogy a templomban volt egy kárpit, amely a Szentek Szentjét, vagyis Isten Szent Szellemének lakhelyét elválasztotta attól a helytől, ahol az emberek voltak. A kárpit mögé csak a papok mehettek be évente egyszer. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten ezt a  – több mint 20 m magas – kárpitot a tetejétől az aljáig kettéhasította, azt szimbolizálva, hogy most már nincs többé elválasztva ez a kettő.

Isten olyan ajándékkal is felruházott minket, hívőket, hogy szolgálhatunk más emberek felé. Minden keresztény egyben szolgáló is – nem pásztor, de szolgáló. Minden alkalommal, amikor arra használod az ajándékaidat és a képességeidet, hogy másoknak segíts, szolgálsz.

„Ő az, aki megmentett minket és kiválasztott minket a szent munkájára – nem azért, mert megérdemeltük volna, hanem mert ez volt a terve már jóval azelőtt, hogy a világ elkezdődött” (2Timótheus 1,9a, TLB fordítás). Miért mentett meg téged Isten? Azért, hogy szolgálhasd őt. A „nem szolgáló keresztény” kifejezés ellentmondás.

Hogyan tudod meg, hogy mi a szolgálatod? Nézd meg a képességeidet, az ajándékaidat, a tehetségedet. Amikor ezeket használva segítesz másoknak, azt szolgálatnak hívják – és ezzel nem kell dicsekedni, és nem is kell tőle megijedni. Egyszerűen csak segítesz másoknak, nem több, nem kevesebb. Tudsz pap lenni egy üzletben? Persze, hogy tudsz. Tudsz pap lenni könyvelőként? Persze. És kamionvezetés közben is? Igen, tudsz. Bármikor, amikor más embereknek segítséget nyújtasz Isten nevében, szolgálsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a szellemi ajándékaid és képességeid? Hogyan használod ezeket, hogy Istennek és másoknak szolgálj?
  • Mit gondolsz, milyen hozzáállással szeretné Isten, hogy szolgálj? Miért?
  • Hogyan tudod a legtöbbet kihozni abból, hogy pap vagy? Kihasználod teljes mértékben azt a lehetőséget, hogy közvetlenül mehetsz Istenhez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.