Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg a magaslatot a tisztább rálátásért

2017. május 04. 03:00 - daniella_89

“Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik üldöznek - igen, kérd, hogy áldja, ne pedig átkozza“ (Róma 12:14, GNT fordítás)

bird-chirps-on-treen-sunset_jpg_838x0_q80.jpg


Mindannyiunk életében vannak “Extra Kegyelmet Igénylő” emberek. Bosszantanak, felidegesítenek, frusztrálnak és próbára tesznek.

De ugyanekkor növekedni is segítenek. Isten arra hívott, hogy irgalmat mutassunk minden ember iránt - még azok felé is, akik a legtöbb bajt okozzák.

A legutóbbi áhítatokban öt lépést mutattam arra, hogyan bánj az Extra Kegyelmet Igénylő (EKI) emberekkel:

  1. Nézz a viselkedésük mögé.
  2. Ne engedd meg magadnak, hogy megsértődj.
  3. Hagyd őket békén.
  4. Ne engedd meg magadnak, hogy pletykálj róluk.
  5. Ne engedd meg magadnak, hogy belemenj a játékukba.

Itt van a hatodik és végső lépés: mindig ragadd meg a magaslatot.

Azt tedd, ami helyes, nem számít mit tesznek az EKI emberek. Ha megbántanak, bánj velük kedvesen. Ha az idegeiden táncolnak, vagy a te tempódnak túl lassúak, bánj velük türelemmel. Nem tudod irányítani, mások mit gondolnak rólad. Nem tudod ellenőrzésed alatt tartani, mások mit mondanak rólad. Nem tudod kontrollálni, mások mit tesznek veled. De az 100%-ban terajtad múlik, hogyan reagálsz.

A magaslat tisztább kilátást ad neked. Ha megragadod a magaslatot, túllátsz az ember viselkedésén a fájdalmáig. Ha megragadod a magaslatot, felülemelkedsz a bosszúságon, az ellentéten és a békességet választod. Talán teljesen jogod lenne a megtorló viselkedésre, de a Biblia azt mondja: “az irgalmasság diadalmaskodik az ítéleten” (Jakab 2:13b, NIV fordítás). Lehet, hogy a szádra jönne a tökéletes visszavágás, de a Biblia azt mondja: “Ne fizessetek a gonoszért gonosszal” (1Péter 3:9a, NIV fordítás)

A klasszikus rész a magaslat megragadásáról a Róma 12. A 14-es vers ezt mondja:“Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik üldöznek - igen, kérd, hogy áldja, ne pedig átkozza“ (Róma 12:14, GNT fordítás) Ez az igevers az irgalom definíciója. Azt mondod: “Rick, engem senki nem üldöz.” Akkor cseréljük ki az “üldöz” szót, és írjuk bele azt, hogy “irritál”. Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik irritálnak. Ahelyett, hogy arra kérnéd Istent, hogy ítélje meg őket, kérd rájuk az Ő áldását. Így néz ki az igaz szeretet. Az igaz szeretet nem csak azt szereti, aki szeretetre méltó. Az könnyű. Az igaz szeretet türelmes a bosszantó emberekkel az életedben.

Isten képessé tesz minket arra, hogy szeressük azokat, akiket nehéz szeretni.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Eszedbe jut olyan példa az életedből - vagy valakinek az életéből, akit ismersz - amelyben te (vagy akit ismersz) megragadta a magaslatot egy EKI emberrel való összetűzésben? Hogyan sikerült, hogyan végződött?
  • Hogyan ösztönzött téged más szeretete egy nehezen szerethető ember iránt?
  • Mit tehetsz azért, hogy megragadd a magaslatot egy EKI emberrel az életedben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.27)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása