Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az elégedettség egy tanulási folyamat

2017. július 15. 03:00 - daniella_89

“Nem Isten ajándéka mindaz, amid van és ami vagy? Akkor mi értelme van a hasonlítgatásnak és a versengésnek? Már mindened megvan, amire szükséged van."

(1Korintus 4:7-8, MSG fordítás)

 

img_9832.JPG

Ahelyett, hogy arra összpontosítanál amid nincs vagy nem következett be az életedben, légy hálás mindazért, amid van. Ez nekem nem megy természetesen, ahogyan valószínűleg neked sem.  Sőt, még Pál apostolnak sem ment könnyen, mert ezt mondta: "Megtanultam elégedettnek lenni." Az elégedettség tehát egy tanulási folyamat eredménye.

A Biblia az 1Korintus 4:7-8-ban ezt mondja: “Nem Isten ajándéka mindaz, amid van és ami vagy? Akkor mi értelme van a hasonlítgatásnak és a versengésnek? Már mindened megvan, amire szükséged van." (MSG fordítás)

Az irigység azon a tévhiten alapszik, hogy többre van szükséged ahhoz, hogy boldog legyél. Az irigység mindig másokra néz és ezt kérdezi: "Miért ők? Ők miért érdemelték ezt meg? Én érdemlem meg azt, ami nekik van." A  hálás ember viszont ezt mondja: "Miért én? Isten miért ajándékozott meg ezzel? Áldott vagyok, mert nem érdemlem meg, de mégis megvan ez az életemben." Ez egy teljesen más látószög.

Mindannyian küzdünk irigységgel, mégis nehéz ezt bevallani, mert ez egy csúnya érzelem. Amikor irigy vagy másokra, igazából azt szeretnéd, ha nem sikerülne nekik valami, mert ez azzal a jó érzéssel töltene el, hogy nekik sincs több, mint neked. Ez szörnyű, nem? Ha meg tudnánk tanulni hálásnak lenni azért, amink van, meg tudnánk szabadulni az irigység érzésétől is.

Fontos megértenünk, hogy az irigység nem az, amikor van egy vágyad, egy álmod vagy egy célod. Ezek jó, ha vannak. Az irigység nem egyenlő azzal, hogy valamit örömmel vársz, valamiben reménykedsz vagy szeretnéd, ha egy bizonyos dolog megvalósulna az életedben. Az irigység az, amikor neheztelsz valakire, mert neki már megvan, amire te vágysz, vagy már elérte azt a célt, amit te még nem. Az irigység az, amikor úgy gondolod, hogy nem lehetsz boldog addig, amíg nincs meg, amire vágysz vagy el nem érted a célt, amit kitűztél. Az irigység az, amikor nem vagyunk hálásak azért, amink már van.

A Biblia azt mondja, hogy már most is több mindenünk van, mint amire szükségünk van és mint amit érdemelnénk. Minden jó dolog az életünkben Isten ajándéka, és az Őrajta múlik, hogy mikor és hogyan áld meg bennünket. Rajtunk az múlik, hogy hálásak legyünk és a lehető legjobbat és legtöbbet hozzuk ki abból, amit Istentől kaptunk.

"Jobb elégedettnek lenni azzal, amid van, mint mindig valami mást akarni." (Prédikátor 6:9b, GNT fordítás)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • "Mikor irigy vagy másokra, igazából azt szeretnéd, ha nem sikerülne nekik valami, mert ez azzal a jó érzéssel töltene el téged, hogy nekik sincs több, mint neked." Ez az állítás milyen önvizsgálatra indít saját irigységeddel kapcsolatban?
  • Ma hogyan tudnád gyakorolni azt, hogy hálás vagy valamiért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása