Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lépj a hit útjára - Isten ütemezése szerint

2017. november 30. 03:00 - Lilla:)

"Isten nem a félelemnek és gyávaságnak lelkét adta nekünk, hanem a szeretet és önfegyelem erejét" (2. Timóteus 1:7, NLT fordítás)

Amikor Istentől kapunk egy ötletet - egy igét - azt három részben adja.

Először, elmondja, hogy mit fog tenni, aztán azt, hogyan fogja megtenni és végül közli, hogy mikor.

A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy meghallgatják az első részt és a többiről megfeledkeznek. Elfogadjuk Isten ötletét, aztán útra kelünk és megpróbáljuk elvégezni, mintha őt nem is érdekelné, hogyan kerül végrehajtásra. Megpróbálunk a saját fejünk után menni és végül minden dugába dől. Nem ismerjük az ütemezést, épp ezért rohanunk.

Három évvel a Saddleback Gyülekezet indulása előtt egy másik gyülekezet plántálásával próbálkoztam. Riverside-ban voltam - Kaliforniában - és Isten szólt a szívemhez, hogy indítanom kellene egy gyülekezetet. Ezért kibéreltem a Canyon Hill-i Középiskolát és készen is álltam. Úgy körülbelül egy hónappal azelőtt, hogy neki álltunk volna, Isten azt mondta: "Jó ötlet, de ez rossz helyszín és az időpont sem jó. Ne tedd, mert ennek nem vagyok részese." Így hát töröltem a terveimet és visszamentem Fort Worth-be, majd a következő három évben a mester diplomám megszerzésén dolgoztam. Azután Isten azt mondta: "Most, ide kell menned" és a Saddleback-völgybe helyezett engem, ahol a Saddleback Gyülekezet plántálásában kezdtünk.

Hogyan ismerheted meg Isten ütemtervét? Isten elkezdi egymás mellé helyezni az összes részletet. Ezt azonban meg kell várnod! Aztán amikor Isten azt mondja: "Indulj!", cselekedned kell. Ezen a ponton a hit útjára kell lépned.

A hit útjára lépni elképzelhető, hogy lehetetlenségnek tűnik amikor nagy problémákkal találod szembe magad. Lehet, hogy meg kell hoznod néhány nehéz döntést. 1975-ben volt néhány komoly egészségügyi problémám, amik miatt elküldtek egy szívspecialistához és egy idegsebészhez is. Féltem, bátortalan voltam és depressziós is. Egyik reggel aztán felhívott egy idegen és azt mondta: "Nem ismerlek téged, de tudom, hogy van néhány egészségügyi problémád. Azért hívtalak fel, mert úgy éreztem Isten azt szeretné, ha megosztanám veled ezt a verset." Ezen az emberen keresztül Isten adott nekem egy igét és emlékeztetett arra, hogyan munkálkodik az életemben.

Ez a vers a 2. Timóteus 1:7 volt és ez az a vers, amire most talán valamelyikőtöknek szüksége van. Isten a következőt ígéri nektek: "Isten nem a félelemnek és gyávaságnak lelkét adta nekünk, hanem a szeretet és önfegyelem erejét" (NLT fordítás).

Isten mindannyiunk életében dolgozni akar - ez az ő mindenkire vonatkozó igéje. Viszont ő személyre szóló igékkel akar dolgozni kifejezetten a te életeden is. Isten ma is tesz még csodákat? Naná hogy tesz. Azonban mindent az ő időzítése és akarata szerint. Hidd el, hogy Isten a te életedben is munkálkodik, csak kérd az ígéreteit és indulj el az ő erejével!

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Emlékezz vissza egy olyan időpontra, amikor Isten adott számodra egy igét - amiben kért vagy utasított valamire. Hogyan reagáltál erre? Mit csináltál utána?
  • Miért nehéz számodra, hogy megvárd az Isten által elrendelt időt?
  • Milyen nagy problémával nézel ma szembe, ami távol tart attól, hogy hitben el tudj indulni? Imádkozz és kérd Istent, hogy adjon hitet, hogy bízva az ő erejében el tudj indulni a hit útján!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.23.)

Szólj hozzá!

Várj és nézd meg hogyan erősíti meg Isten a hitedet

2017. november 29. 03:00 - mintyovanviki

"A Pártfogó, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít meg majd mindenre titeket és emlékeztet mindenre, amit én megmondtam nektek.” (János 14:26 GNT fordítás)

Gyermekkoromból emlékszem néhány öreg matematika könyvre, aminek a végén ott voltak a megoldások. Megoldhattam volna az egyenletet, kiszámíthattam volna az ismeretlent majd a könyv végén ellenőrizhettem volna a megoldást. Vagy nem! Amit valójában tettem az volt, hogy megnéztem a megoldást, és az eredményből próbáltam kitalálni, hogyan kell felírni az egyenletet.

Bizonyos értelemben nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan az imádság működik. Isten már adott nekünk ígéretet arra, hogy válaszolni fog. Mivel tudod hogyan fog végződni, semmi más dolgod nincs, mint hátralépni és várni, hogy minden részlet kidolgozásra kerüljön. Azt mondod: „ Köszönöm Uram! Nem kaptam meg még a választ, de tudom, hogy úton van, mert Te megígérted. A szívemhez szóltál és tudom, hogy meg fog történni. Mindössze időzítés kérdése.

Miután elkötelezted magad és megtetted a hit lépését, gyakran Isten küld apró megerősítéseket a várakozás ideje alatt.

Bizonyos értelemben nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan az imádság működik. Isten már adott nekünk ígéretet arra, hogy válaszolni fog. Mivel tudod hogyan fog végződni, semmi más dolgod nincs, mint hátralépni és várni, hogy minden részlet kidolgozásra kerüljön. Azt mondod: „ Köszönöm Uram! Nem kaptam meg még a választ, de tudom, hogy úton van, mert Te megígérted. A szívemhez szóltál és tudom, hogy meg fog történni. Mindössze időzítés kérdése.

Írtam egy levelet a helyi egyházakat felügyelő és irányító embernek. Ebben a levélben jeleztem felé, hogy érkezni fogok. Ugyanebben az időben ez az ember írt nekem egy levelet, amelyben arra kért, hogy jöjjek. Nem tudtunk egymás leveléről.

Mikor ideértünk, senkit nem ismertünk. Három órával érkezésünk után már találkoztunk azzal az emberrel, aki az első tagja lett gyülekezetünknek.

1980. január 1-jén érkeztünk ide és egy teljesen idegen felhívott engem egy napon. Bemutatkozott és azt mondta: „ Mi még soha nem találkoztunk, de én úgy tudom, hogy egy új gyülekezetet fogsz itt indítani. Úgy érzem Isten azt kéri tőlem, hogy támogassam a szolgálatodat az első két hónapban havi 1000 dollárral."

Nem számítottunk arra, hogy ilyen dolog fog velünk történni. De bíztunk Isten ígéretében, hittel léptünk. Hittünk Isten szerető kegyelmében, hogy adni fog nekünk megerősítéseket az utunkon.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz mit akar Isten tanítani neked míg várakozol arra, hogy válaszoljon az imádságodra?
  • Hogyan erősít meg Téged Isten a várakozás időszakában?
  • Isten milyen ígéretei erősíthetnek meg a várakozás ideje alatt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.22.)

 

Szólj hozzá!

Isten fel tudja használni a Lélek által irányított vágyainkat, hogy vezessen minket

2017. november 28. 03:00 - magyarosijulia

Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Filippi 2:13)

Amikor Isten útmutatását szeretnénk az életünkben, félre kell tennünk a vágyainkat, hogy őszintén tudjuk mondani: Istenem, hajlandó vagyok úgy tenni, ahogy Te akarod – bármit is akarsz, az az én akaratom is.

Aztán így folytathatjuk: Istenem, segíts megtudnom az akaratodat azáltal is, hogy olyan vágyakat adsz nekem, melyek egyik vagy másik irányba vezetnek. Néhányan nem akarják ezt megtenni, mert azt gondolják, hogy ha valamire vágynak, akkor az biztos Isten akarata ellen van. Ez viszont nem igaz! Isten fel tudja használni a Lélek által irányított vágyainkat, hogy általuk is vezessen minket. A Zsoltárok 37:4-ben ezt írja: „Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit!" Ha tényleg arra törekszel, ami Isten szemében kedves, akkor a vágyaid is abba az irányba fognak vezetni.

Honnan tudod, hogy helyes vágyaid vannak? „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja." (Jakab 1:5). Szólj így: Uram, adj nekem helyes vágyakat, hogy a helyes dolgokat cselekedjem!

Amikor egy nehéz döntés előtt állsz, először valld meg a bűneidet és békülj meg Istennel. Aztán kötelezd el magad a döntésed mellett és addig imádkozz, amíg „semleges" leszel a döntéssel szemben. A harmadik lépés megkérni Istent, hogy mutassa meg akaratát azáltal, hogy vágyat ad iránta: Uram, add meg a vágyakozást a helyes döntésre! Emlékezz: Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Filippi 2:13).

Honnan tudhatod, hogy egy vágy Istentől származik-e vagy sem? Az egyik legjobb próbája az idő. Abból állapíthatod meg, hogy egy vágy Istentől való, ha időd adsz és imádkozol: Istenem, ha ez a vágy tőled való, erősítsd meg bennem! Ha pedig nem tőled származik, kérlek, vedd el tőlem! Helyénvaló ez a kérés – egyszerűen kérd Istent, hogy tegye meg!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Melyek azok a vágyaid, melyekről úgy gondolod, hogy Istentől származnak? Miért gondolod így?
  • Mit jelent „semlegesnek" lenni egy döntéssel szemben, amit meg kell hoznod?
  • Amikor döntés előtt álltál, adtál elég időd, hogy megláthasd, hogy a vágyaid megerősödtek vagy kialudtak idővel? Mi történt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.21.)

Szólj hozzá!

Két fontos lépés, hogy igét kapj Istentől

2017. november 27. 03:00 - FodorImi

Bízz az Úrban teljes szívedből és a magad értelmére ne támaszkodj,
minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi az ösvényeidet.”
(Példabeszédek 3:5-6 – NIV fordítás)

Csendességedben – amikor egyedül vagy Istennel és Bibliát olvasol – bizonyára megtörtént veled is, hogy hirtelen felfigyeltél egy bibliaversre, amit egyébként számtalanszor olvastál azelőtt, s ezt gondoltad: „Ezt sosem láttam még!” Vagy hirtelen más megvilágításban kezdted látni a dolgokat és ráébredtél, hogy éppen erre a szemléletváltásra volt szükséged. Ez a rhema. Isten Lelke ugyanazt az általános igeverset adja mindenki számára, mégis személyes és gyakorlati módon alkalmazza azt rád.

Akarod tudni Isten akaratát, illetve azt, hogy adott helyzetben mi lenne a helyes? Íme két fontos lépés, amit érdemes megtenned, amikor igét vársz az Úrtól:

1.  Valld meg vétkeid, amelyekről tudomásod van.

Mondd, „Istenem, nem szeretném, ha bármi is gátolná a veled való kapcsolatomat. Bocsásd meg a bűneim (légy konkrét a felsorolásnál). Változtatnom kellene bármely viselkedésemen vagy hozzáállásomon? Van valami, amit bár kérted, hogy kezdjek el, én mégsem tettem?” Légy őszinte, és győződj meg vallomásod zavartalan áramlásáról. A Biblia szerint: „Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, és megbocsátja bűneinket.” (1János 1:9a – NIV fordítás)

2.  Kötelezd el magad Krisztus mellett.

A Példabeszédek 3:5-6 azt mondja: „Bízz az Úrban teljes szívedből és a magad értelmére ne támaszkodj; minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi az ösvényeidet.” Azaz, ne próbálj magadtól rájönni a dolgok menetére. Csak hagyatkozz Istenre, így időben megérted majd mi mért történik, továbbá az Úr veled szembeni elvárásaira is fény derül.

Nyugodj meg, és eképp bízd rá magad a helyzetre (ez egy kis időbe telhet): „Istenem, legyen meg a Te akaratod jelen nehézségeimben.” Jézus is ezt a hozzáállást tanusította a keresztre menet, amikor a Gecsemáné kertben azt mondta, „Ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied, Atyám”. Valld meg hát bűneid, döntsd el, hogy Jézust választod, majd mindaddíg imátkozz, amíg képessé nem válsz Jézus hozzáállását követni jelenleg fenálló  nehézségeid közepette.

Bízhatsz benne, hogy Isten egyengetni fogja az utad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy Isten igéjét személyes módon alkalmazd, ne csak általánosságban?
  • Miért lényeges, hogy konkrét légy a bűnbánat gyakorlásakor?
  • Mely döntésed előtt szükséges így szólnod: „Ne az én akaratom teljesüljön, hanem a Tiéd, Atyám”? Imádkozz Isten sgítségéért, hogy a Krisztushoz hasonló hozzáállással kötelezd el magad a számára.

  * (Daily Hope by Rick Warren – 2017.11.20.)

 

Szólj hozzá!

A Szent Lélek teszi Isten szavát személyessé

2017. november 26. 03:00 - FAmelita

A Segítő, a Szent Lélek, akit az Atya fog küldeni az én nevemben, ő fog megtanítani titeket mindenre és emlékeztetni fog mindenre, amit mondtam nektek.(János 14:26 GNT fordítás)

Ahhoz, hogy megértsd az ima természetét, tudnod kell, hogy Isten kétféle módon nyilatkozik meg. Amikor általánosságokban szól, azt logos-nak hívjuk, ez Isten szava, amelyet egyaránt mindenkihez intéz. Amikor pedig  egyénekkel beszél, személyesen az Ő szaván keresztül, ez a rhema. Ez is egy módja annak, ahogyan Isten válaszol az imáidra.

Hogyan beszél hozzánk Isten személyesen?

Az Ige szrint a Szentlélek feladata, hogy a Biblián keresztül rámutasson, hogyan alkalmazzuk azt személyre szabottan:

A Segítő, a Szent Lélek, akit az Atya fog  küldeni az én nevemben, ő fog megtanítani titeket mindenre és emlékeztetni fog mindenre, amit mondtam nektek.(János 14:26 GNT fordítás)

De, amikor ő, az Igazság Lelke eljön, ő fog vezetni titeket minden igazságra. János 16:13a NIV fordítás)

A fenti két idézetben Jézus arra utal, hogy a Szentlélek három feladatot lát el az életünkben: oktat, emlékeztet és vezet bennünket. Így formálja át a logos-t rhema-vá, és így világít rá, eképp érteti meg velünk az Igazságot.

Nincs semmi misztikus abban, amit fentebb leírtam. Ez bármikor megtörténhet veled is. Voltál valaha olyan misén, amelyen úgy érezted, mintha a lelki pásztor kifejezetten hozzád beszélt volna? Eközben pedig a következő járt a fejedben: Vajon honnét tudja ez az ember, hogy nekem éppen ilyen jellegű problémáim vannak? Vajon honnét veszi, hogy most pontosan ezekre a szavakra van szükségem? Isten mindegyőnk számára személyessé teszi az egyébként általános értelmű üzenetet, azaz egy rhema-val ajándékoz meg.

Előfordult már veled, hogy egy baráttal vagy szomszéddal személyes problémákat vitatva azon törted a fejed: 'Most mégis mit kellene mondanom?', majd hirtelen eszedbe jutott egy témába illő Ige-rész? Mit gondolsz, hogyan történhetett ez? Csak úgy, hogy a Szentlélek tökéletes időzítéssel sugallta neked a  helyzetnek megfelelő gondolatokat.

Így munkálkodik Isten az életünkben. A Szentlélek Isten Igéjével tanít bennünket annak személyes használatára. Úgy is mondhatnánk, hogy elevenné, valódivá teszi az Igét az életeünkben.

rhema jelenléte nagyban hozzájárul hited épüléséhez, fejlődéséhez. Pál apostol azt mondja a hit Isten rhema-jának hallásából fakad, amely mégerőteljesebb és méghatékonyabb imaéletet eredményez. Így lehetsz tanúja annak, hogyan dolgozik Isten Igéje az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jellemezd azt az időt, amikor Isten adott neked egy rhema-t.
  • Mit mondanál, örömmel fogadod vagy inkább kizárod a Szent Lélek munkáját az életedben? Miért?
  • Hogyan hoz létre a hit elmélyültebb imaéletet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.19.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása