Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor lelki ajándékaiddal élsz, Istent dicsőíted

2017. szeptember 03. 03:00 - csmsdvd

„Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek." (Jn 15:8)

Amikor azokkal az ajándékokkal élsz, amelyeket Isten adott neked, akkor az Istent tiszteled, dicsőíted.

Mitől mosolyoghat Isten? Néhány ember azt gondolja, Isten csak akkor mosolyog, amikor imádkozol, amikor énekelsz, vagy amikor a templomba mész. Az igazság az, hogy Isten akkor örül, amikor élsz azzal az ajándékkal, amit Ő adott. Amikor azt teszed, amiért ő teremtett, és amiért olyanra formált, amilyen vagy, akkor Isten azt mondja: Igen, ez menő! Én teremtettem erre, hogy ezt tegye!

A Tűzszekerek (Chariots of Fire) című filmben van egy jelenet, amikor az olimpiai futó, Eric Linddell azt mondja: „Amikor futok, érzem Isten örömét." Isten bizonyos embereket futásra teremtett. Másokat arra, hogy kerékpár versenyzők legyenek, vagy autó versenyzők vagy szörfösök. Ők egyszerűen jók ezekben. Azt gondolom, amikor Isten rájuk néz, azt mondhatja: Ez igen. Teremtményem a hullám, és teremtményem a szörfös is. Ez így van jól! Nem kell mindig valami lelki cselekedetet tenni, hogy Isten dicsőségére legyél.

A Biblia szerint: „Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek." (Jn 15:8). Amikor helyesen használod az ajándékaid, Isten megdicsőül. Az pedig biztos, hogy nem tudsz Isten kedvében járni azzal, amit nem tőle kaptál. Isten nem várja el, hogy mindenben tehetséges és kiváló legyél. Ő csak azt szeretné, hogy használd azt, amit Tőle kaptál!

A Bibliában az „öröm" és az „ajándék" szó ugyanazzal a görög szóval van kifejezve. Ez a szó jelenti a kegyelmet is. Amikor a lelki ajándékaiddal élsz, örömöt okozol Istennek, és ezáltal te is örülsz. Ilyenkor Isten azt mondja: „Azt teszed, amiért a világon vagy, amiért megteremtettelek. Te pedig azt mondod: Ennek nagyon örülök! A legjobb érzés a világon abból ered, hogy az ajándékaidat Isten céljaira használod, mert ezek működnek, és ezt te is érzed, tudod, és ennek örülsz.

Nincs ahhoz hasonló érzés a világon, amikor az Isten dicsőségére teszel valamit, beteljesítve azt, amiért a világon vagy. Ez a legizgalmasabb dolog a világon! Ha még sosem érezted ezt, fedezd fel a lelki ajándékaid, hogy élvezhesd az életed és dicsőséget szerezz Istennek!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, miért teremtett téged Isten a világra?
  • Hogyan használod az ALKAT-od – a szíved adományát, lelki ajándékaid, karaktered, adottságaidat és tapasztalataidat – Isten dicsőségére?
  • Hogyan írnád le életednek azt a szakaszát, amikor ezeket az ajándékokat mások szolgálatára használtad? Milyen volt ez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.27.)

Szólj hozzá!

Nemcsak akarva vagy, szükség van rád!

2017. szeptember 02. 03:00 - Szíj Melinda

„Isten remekművei vagyunk. Ő újjáteremtett minket Jézus Krisztusban, hogy elvégezhessük mindazon jó dolgokat, melyeket már régről eltervezett számunkra.” (Efézus 2:10, NLT fordítás).

low_self-esteem.jpg

Azért vagy értékes, amit Isten mond rólad, nem azért, amit a többi ember.

Sok ember van híján az önbecsülésnek. Nincsenek jóban önmagukkal, ezért folyton próbálják magukat jobb színben feltüntetni a ruházkodásukkal, a kocsijukkal és a beszédkultúrájukkal. Örökösen azért küszködnek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, mert valójában nem fogadják el önmagukat – ami egyet jelent az Istennel való szembeszegüléssel.

Ha Isten azt akarná, hogy valaki más légy, akkor nem léteznél. De Isten téged akart! Azért teremtett, hogy te te legyél. Mi hívőként tudjuk, hogy a valódi önbecsülés három tényből táplálkozik:

  1. Isten teremtett.
  2. Jézus meghalt érted.
  3. Isten Lelke él benned.

A Biblia így fogalmaz: „Isten remekművei vagyunk. Ő újjáteremtett minket Jézus Krisztusban, hogy elvégezhessük mindazon jó dolgokat, melyeket már régről eltervezett számunkra.” (Efézus 2:10, NLT fordítás). Az Újszövetséget eredetileg görögül írták. A „remekmű” kifejezés görög megfelelője a „poema” szó. Ebből a szóból származtatjuk a „költemény” (poéma) szavunkat. „Te az én költeményem vagy. Az én remekművem. Nem akarom, hogy valaki mást utánozz. Ajándékokat helyeztem el benned – szívet, adottságokat, egyéniséget és jártasságokat -, és azt akarom, hogy használd őket.” Értékes vagy annak okán, amit Isten mond rólad, és tett érted.

Nemcsak akarva vagy, hanem szükség is van rád! A Biblia így ír az 1Korinthus 12:4-6-ban: „Különböző lelki ajándékok léteznek, de ugyanaz a Lélek adományozza őket. Különféle módjai vannak a szolgálatnak, és mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkaterületek léteznek, ám ugyanaz az Isten munkál ki minden ajándékot minden emberben.” (GW fordítás).

Szükség van rád. Szükség van rád a gyülekezetedben. Szükség van rád a lakóközösségedben. Szükség van rád ezen a világon. Ha nem lenne rád szükség, Isten nem teremtett volna meg. Azért hozott ide, hogy „adakozzon” az életeddel. Minden emberre szükség van.

Isten családjában nem léteznek kisemberek. Minden tagnak fontos szerepe van. Tudod, hogy a házamban melyik a legfontosabb fényforrás? Nem a hatalmas csillár az étkezőben, hanem a picinyke kis zseblámpa, amit felkapcsolok, hogy amikor az éjszaka közepén felkelek, és kimegyek a fürdőbe, ne üssem be a lábujjamat.

Minden szerepkör fontos. Te is fontos vagy. Értékes vagy, mert Isten ezt kijelentette, és mert oly hatalmas árat fizetett az életedért, amikor elküldte Fiát, Jézust, hogy meghaljon érted a kereszten.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a te feladatköröd a gyülekezetedben és a környezetedben, illetve mi a világban betöltött szereped? Hogyan látod el feladataid?
  • Mikor vagy hajlamos arra összpontosítani, hogy mit mondanak rólad más emberek, ahelyett, hogy Isten kijelentését tartanád szem előtt?  
  • Hogyan növekedett önbecsülésed, ahogy közelebb húzódtál Jézushoz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.26)

Szólj hozzá!

Minden hívőnek vannak lelki ajándékai

2017. szeptember 01. 03:00 - magyarosijulia

„Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten ad minden ajándékot minden embernek.” (1Kor 12:4-6, GW fordítás)

Amikor tudod, hogy mire lettél alkotva, akkor tudod, hogy kive kell valnod, és elkezdhetsz arra fókuszálni, és jobban kihasználni az életed.

Abban a pillanatban, amikor átlépsz a lelki határon, és elkezded Jézust követni, ezt mondod: „Isten útján fogok járni, nem a saját utamon. Engedni fogom, hogy Ő irányítsa az életemet. Isten célját akarom követni, nem a sajátomat. Azt fogom tenni, amire teremtve és alkotva lettem, hogy megtegyem.”

Amikor megteszed ezt az lépést, Isten négy fontos ajándékot ad neked:

Megbocsátás. A Róma 5:15b-ben ez áll: „Mert egy ember bűne, az Ádámé, sokaknak hozott halált. De még ennél is hatalmasabb Isten csodálatos kegyelme és a megbocsátásának ajándéka sokak számára egy másik ember, Jézus Krisztus által." (NLT fordítás). Az első dolog, amit Jézus tett, hogy eltörölt mindent, amit valaha is rosszul tettél. Megbocsáttatott! Nincs többé ítélet.

Örökélet. Istennek hosszútávú tervei vannak számodra. A Biblia azt írja a Róma 6:23-ban: „Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." Sosem fogod tudni megdolgozni vagy kiérdemelni az utat a Mennybe. Az egyetlen út, hogy a Mennybe kerülj, ha hittel elfogadod Isten ingyen ajándékát.

A Szentlélek. A Róma 5:5b-ben ezt írja, hogy Isten „a Szentlelkét adta nekünk, hogy megtöltse a szívűnket a szeretetével." (NLT fordítás). Honnan tudhatod, hogy megengedted Istennek, hogy az életed által éljen? Amikor megteremnek benned a Lélek gyümölcsei: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önmegtartóztatás.

Különleges képességek. A Bibliában a különleges képességeket lelki ajándoknak nevezik, amelyek különboznek minden anyagi vagy fizikai ajándéktól. Ezek által tudod elvégezni azt a munkát, amit Isten akar elvégezni általad. A legtöbb hívő azt sem tudja, hogy vannak lelki ajándékaik, még kevésbé azt, hogy melyek azok. De neked is vannak!

A Biblia azt írja az 1Kor 12:4-6-ben: „Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten ad minden ajándékot minden embernek.” (1Kor 12:4-6, GW fordítás).

De mi is a lelki ajándék? Istennek célja van az életeddel, és a lelki ajándékok azok az eszkozok, amelyek segítségével el tudod végezni azt a munkát, amire Ő elhívott. Isten sosem fogja kérni, hogy olyasmit tegyél meg, amihez nem adja meg a szükséges képességeket. Már abban a pillanatban megkapod ezeket, amikor elfogadod Jézus Krisztust. Nem te választod és érdemled ki az ajándékaidat.

Ugyanakkor, nem a saját javadat szolgálják. Azért kaptad lelki ajándékaidat, hogy másokat szolgálj velük. Mások pedig a gyülekezeti családban olyan ajándékokat kaptak, amelyekkel neked szolgálhatnak.

Amikor én a tanítói ajándékomat használom, te áldást nyersz. Amikor te használod a lelki ajándékaidat, a gyülekezeted tagjaira száll az áldás. Olyan ez, mint egy puzzle.Ha egyetlen darab is hiányzik, rögtön észreveszed. Amikor felfedezzük és használjuk a lelki ajándékainkat, mindannyiunkra áldás száll.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan töltöd be azt a szerepet, amit Isten neked szánt a gyülekezetben a lelki ajándékaidat használva?
  • Milyen hatással volt a fenti négy ajándék az életedre keresztyénként?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.25.)

Szólj hozzá!
Címkék: isten akarata

Még a gyengeségeid is dicsőíthetik Istent

2017. augusztus 31. 03:00 - Lilla:)

"Barátom, azt kérdezem, 'Kinek képzeled magad, hogy kérdőre vonod Istent? Van joga az agyagnak megkérdezni a fazekast, hogy miért olyanra formálta, amilyen?'" (Róma 9:20, CEV fordítás)

A szellemi-lelki ajándékaid, a szíved, a képességeid, a személyiséged és a tapasztalataid az az öt dolog, ami azzá tesz, aki vagy.

Elfogadni magad - hogy Isten egyedi módon alkotott meg az ő dicsőségére - azt jelenti, hogy elfogadod, hogy Isten tudja, mi a legjobb. Mindennek a lényege a bizalom. Vagy azt hiszed, hogy Isten hibázott, amikor téged alkotott? Vagy bízol benne és tudod, hogy terve van az életeddel? Hiszed ezt?

Sokunk tesz olyan kijelentéseket, hogy "Istenem, vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban. Bárcsak más lenne a hajam....., más színű lenne a bőröm..., bárcsak magasabb/alacsonyabb/vékonyabb lennék..., bárcsak tehetségesebb lennék..., bárcsak meg tudnám tenni ezt vagy azt..., bárcsak úgy néznék ki, mint ő..., bárcsak olyan okos lennék, mint ő....", és  sorolhatnánk még tovább. Ha ezt gondolod, akkor ezzel azt mondod Istennek, hogy elszúrta a dolgot, és mindenki más jól sikerült, de a te esetedben nagyon melléfogott.

Amikor elutasítod saját magad, lényegében Istent utasítod el, hiszen ő a Teremtőd. Amikor nem fogadod el magad, lázadsz Isten ellen. Azt mondod, "Istenem, jobban tudom nálad. Másképp kellett volna megalkotnod engem; más erősségekkel és gyengeségekkel."

Isten azonban azt feleli: "Nem, én pontosan ilyennek akartalak teremteni, mert azt szeretném, hogy te te legyél - az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt. Mindegyik dicsőséget szerezhet nekem, ha elkezdesz aszerint cselekedni, ahogy megalkottalak, ahelyett, hogy valaki más próbálnál lenni.

Elutasítani magad valójában elég arrogáns dolog is. A Róma 9:20-ban a Biblia azt mondja, "Barátom, azt kérdezem, 'Kinek képzeled magad, hogy kérdőre vonod Istent? Van joga az agyagnak megkérdezni a fazekast, hogy miért olyanra formálta, amilyen?'" (CEV fordítás)

Ahányszor csak kételkedünk Isten szeretetében és bölcsességében, az bajt okoz. Ennek a problémának a gyökere az, hogy nem bízol Istenben. Nem hiszed el, hogy Isten tényleg szeret téged. Nem hiszed el, hogy ő a legjobbat akarja neked. Azt kívánod, bárcsak mássá formált volna. És ott van benned a keserűség, ezért csalódott vagy és nem tudsz azzá a személlyé válni, akinek Isten teremtett.

Nem kell azonban így élned - van remény! A Jób 10:10 ezt mondja: "Te irányítottad a fogantatásomat és formáltál engem az anyaméhben" (NLT fordítás). Isten akart téged, és szeret. Ezt hidd el, és bízz benne!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha elhiszed, hogy Isten tényleg szeret téged, akkor az hogyan tudja megváltoztatni azt, ahogy te látod magad?
  • Mi az, amit mindig is meg akartál magaddal kapcsolatban változtatni? Mit gondolsz, hogy tudja pontosan ezt a tulajdonságodat vagy adottságodat Isten az ő dicsőségére használni?
  • Hogyan használta már eddig Isten a gyengeségeidet az ő dicsőségére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.24.)

Szólj hozzá!

Mit tegyél a szellemi/lelki ajándékaiddal

2017. augusztus 30. 03:00 - Lilla:)

"Add oda magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Tehát használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes és megfelelő dolgot teszed Isten dicsőségére." (Róma 6:13/b, NLT fordítás)

Mit kell kezdened a szellemi/lelki ajándékaiddal, amelyeket Isten beléd helyezett? Először is négy dolgot:

  1. Fedezd fel az ajándékaidat! Muszáj megtudnod, milyen ajándékokkal rendelkezel, mielőtt elkezded használni őket. Ne hanyagold el tovább azt a tényt, hogy van néhány rejtett ajándékod, amit egyáltalán nem használsz. Tudd meg, hogy mit adott neked Isten. A Biblia azt mondja az 1 Timóteus 4:14-ben, hogy "Ne hanyagold el a benned lévő lelki ajándékokat" (GNT fordítás).
  2. Ajánld fel Istennek az ajándékaidat! A Biblia azt mondja a Róma 6:13-ban, hogy "Add oda magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Tehát használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes és megfelelő dolgot teszed Isten dicsőségére." (NLT ford.). Talán már tudod, hogy miben vagy jó és tehetséges, de nem az Úr javára használod, hanem a saját magadéra. Légy alázatos és minden ajándékodat szánd oda az Úrnak. Távolíts el minden kifogást az útból és mond Istennek: "Istenem, odaszánok mindent neked, amit tőled kaptam."
  3. Fejleszd az ajándékaidat! Az ajándékok olyanok, mint az izmok: minél többet használod őket, annál nagyobbak lesznek. Erősítheted, fejlesztheted és növelheted azt, amit Isten neked adott. Bármilyen ajándék, amit Istentől kaptál fejleszthető, sőt fejlesztened is kell. Gyakorlás és tanulás révén egyre jobb lehetsz bennük. Tanulj másoktól is, akik ugyanazzal az ajándékkal rendelkeznek, mint te. Én megtanultam, hogy amikor Isten ad egy ajándékot, akkor még többet fog adni abból, ha jól használod - például még több tehetséget, pénzt, befolyást, kapcsolatokat vagy felelősséget. Azt mondja: "Megbízom ebben az emberben. Egyre többet és többet adok majd neki."
  4. "Vesd be" az ajándékaidat! A "bevetés" ez esetben azt jelenti, hogy szolgálatba állítod az ajándékaidat. Ki kell állnod a csatatérre és el kell kezdened csinálni valamit. A Róma 12:6 ezt mondja: "Használnunk kell a különböző ajándékainkat annak a kegyelemnek megfelelően, amit Isten adott nekünk. Ha az ajándékunk az, hogy Isten üzenetét szóljuk, akkor a bennünk lévő hit szerint kell azt tennünk." (GNT ford.) Mi a legjobb módja annak, hogy felfedezzük, felajánljuk, fejlesszük és "bevessük" a szellemi-lelki ajándékainkat? Az, ha például részei vagyunk egy házi-csoportnak. Ez egy tesztkörnyezet! Ha még nem vagy része házi-csoportnak, akkor bátorítalak, hogy vedd fel még ezen a héten a kapcsolatot valamelyikkel. Így barátok között, egy biztonságos, támogató és bátorító környezetben próbálhatod ki és fejlesztheted az ajándékaidat.

 Kérlek, mondd el most ezt az imát:

"Köszönöm, Istenem, hogy elfelejtettél minden rosszat, amit valaha is tettem. A te kegyelmedben bízom. Ma elfogadom Tőled az örök élet ajándékát, amit azért kaptam, amit Jézus Krisztus tett értem. Tudom, hogy én magam nem tudok semmit tenni, amivel kiérdemelhetném, hogy a Mennybe jussak. Elfogadom a Te Szentlelkednek ezt az ajándékát. Élj rajtam keresztül és tölts be szereteteddel, örömöddel, békéddel és türelmeddel. Istenem, elfogadom azokat a különleges képességeket, amikkel megajándékoztál az életemben. Segíts, hogy felfedezzem, odaszánjam, fejlesszem és használjam ezeket, hogy azzá a személlyé válhassak, akinek Te megteremtettél. Jézus nevében. Ámen"

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása