Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Koncentrációra van szükséged ahhoz, hogy megváltoztasd az életed

2018. február 11. 03:00 - Anika Enikő

„Ne igazodjatok többé e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” (Róma 12:2, GNT fordítás)

Ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor szükséged van, hogy újraprogramozd az elmédet, hogy a fókuszod megváltozzon.

Kifejezetten arra van szükség, hogy a gondolatsémáidat megváltoztasd, mégpedig úgy, hogy nem arra fókuszálsz, amit nem szeretnél, hanem arra, amit akarsz. Éspedig azért, mert amin a fókuszod van, annak az irányába teszel lépéseket.

A mai Ige egy tervrajzot ad arra nézve, hogy hogyan változtassuk meg a gondolatsémáinkat:

  • Ne igazodj….” Milyen gyakran hagyjuk, hogy mások alakítsák és formálják az életünket? Isten nem akarja, hogy valaki más legyél; Ő azt akarja, hogy az legyél. akivé Ő teremtett, és olyan, amilyennek Ő formált; tehát ne másolj, ne igazodj és ne próbálj meg másokhoz hasonlítani.
  • „….többé….” Sok minden van, ami úgy kezdődik, hogy másokat utánozunk; ám egy idő után ezek mind a szokásainkká válnak.
  • „…..a világhoz.” A minta jelenti mindazt a modellt, amit megtanultál az életben. Ha változtatni szeretnél, akkor meg kell változtatnod a mintát, a sémát, illetve azt az életmodellt, amit megtanultál eddigi életed során. Az egészségtelen és régi mintáidat, sémáidat helyettesítened kell az újjal, aminek modelljét Krisztus élete példázza.
  • „Változzatok meg értelmetek megújulásával.” A változás szó gyökere ebben az igeversben ugyanaz, mint a metamorfózis szó gyökere: a metamorfózis az a fejlődési folyamat, amíg a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy Isten át szeretne formálni téged, hogy egy teljesen új személlyé válj az elméd megújulása által.

Hogyan történik mindez? A Biblia az Efézus 4:22-24-ben ezt mondja: „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."

Ez együtt fog járni azzal, hogy valamit levetkőzünk és valami mást pedig felöltünk. A levetkőzés pedig meg kell előzze a felöltözést. Ugyanúgy, ahogy ruhákat próbálunk az áruházban: ahhoz, hogy felpróbáld az újat, meg kell szabadulnod a régitől.

Fel kell hagynod és el kell engedned a  régi magatartásformákat, a régi gondolatsémákat, a régi képeket, melyekkel együtt éltél mindeddig, hogy fel tudd ölteni az új ruhákat, melyeket Isten szán neked az elméd megváltoztatása és megújítása által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen régi dolgoktól kell megszabadulnod ahhoz, hogy fel tudd ölteni az újat, amit Isten szán neked?
  • Hogyan láttad megvalósulni a következőt a saját életedben: Amin a fókuszod van, annak az irányába teszel lépéseket.
  • Hogyan változtak meg a gondolatsémáid, amint közelebb kerültél Jézushoz?

*(Daily hope by Rick Warren, 2018.02.04)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.