Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit kellene tenned a Szabbaton?

2018. július 05. 03:00 - Lilla:)

"Hat napod van arra, hogy dolgozz, azonban a hetedik nap a pihenés napja, ami számomra van fenntartva." (II. Mózes 20:9-10., GNT fordítás)

legs-434918_1280.jpg

Mindannyiunknak tudatos döntést kell hoznunk, hogy másra is szánjunk időt, ne csak a munkára. Ha nem tesszük, akkor sosem pihenünk. Én határozott döntést hoztam arra vonatkozóan, hogy heti hány órát dolgozom és tartom is magam ehhez. Mindenkit erre bátorítok. Máskülönben nagyon gyorsan kiégnénk.

Ez olyan, mint az íj és a nyíl. Amikor folyamatosan túlfeszítik az íjat, veszít az erejéből. Időnként lazán kell hagyni. Rá kell kényszerítened magad, hogy reális óraszámokat határozz meg a munkára és aztán ahhoz tartsd magad - légy számon-kérhető, kérj meg valakit, hogy ellenőrizze, betartod-e.

Az, hogy pihenést iktass be, nem valami felkapott pszichológiai dolog vagy jó tanács. Ez annyira fontos Istennek, hogy a Tíz Parancsolatba is belefoglalta - azzal együtt, hogy "Ne ölj", "Ne hazudj" és "Ne lopj"! "Tarts pihenőt minden hetedig napon!" Ez benne van Isten erkölcsi viselkedésre vonatkozó top tízes listájában. Nem kellene akkor, hogy a miénkben is szerepeljen?

A Biblia azt mondja: "Hat napod van arra, hogy dolgozz, azonban a hetedik nap a pihenés napja, ami számomra van fenntartva." (II. Mózes 20:9-10., GNT fordítás) Ezt hívjuk mi Szabbatnak, ami azt jelenti, hogy pihenőnap. Te mit csinálsz a Szabbaton?

  1. Pihentesd a tested! Ha te nem iktatsz be pihenőket, majd a szervezeted gondoskodik róla. A hátad felmondja a szolgálatot, fájni fog a fejed, megfázol. Isten nem úgy tervezte a testünket, hogy megállás nélkül működjön. Emiatt néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz Vasárnap, hogy szunyókálsz egy kicsit!
  2. Töltődj fel érzelmileg! Ezt mindenki másképp csinálja. Valakit a csendesség tölt fel. Másokat a szórakozás frissít fel. Megint másokat a kapcsolatok fiatalítanak meg. Találd meg, hogy a te érzelmeidet mi tölti fel és iktasd be minden Szabbatodba.
  3. Fókuszáld újra a lelked! Szükséged van dicsőítésre is a Szabbaton. Szánj időt arra, hogy Istenre koncentrálj a problémáid helyett. A dicsőítés mindent más megvilágításba helyez. Lekicsinyíti a problémáid. Emlékeztet rá, hogy Isten uralkodik továbbra is. Ő átsegít bármilyen küzdelmes időszakon. Hirtelen azok a gondok, amik miatt egész héten aggódtál, már egyáltalán nem tűnnek olyan közelinek és nagynak.

Mindannyiunknak szüksége van Pihenőnapra. Nem feltétlenül kell, hogy ez a vasárnap legyen. Lehet ez a hét bármely napja, de szükséged van egy napra, amikor a tested pihenhet, érzelmileg feltöltődhetsz és újrafókuszálhatod a lelked.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen mentális, érzelmi, lelki és fizikai jeleket érzékelsz, amikor nem pihensz eleget?
  • Mik azok a dolgok, amik akadályoznak abban, hogy hetente tarts egy Pihenőnapot?
  • Mi a legjobb módja annak, hogy érzelmileg feltöltődj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása